9/10/19

Τούρκοι αναλυτές για Συρία:"Η μεγαλύτερη επιχείρηση στην ιστορία"

Ως η μεγαλύτερη επιχείρηση πέραν των συνόρων στην ιστορία της Τουρκίας χαρακτηρίζεται από Τούρκους αναλυτές η επικείμενη επέμβαση του τουρκικού στρατού στη Συρία, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή κυρίως Τούρκων κομάντος σε κατοικημένες περιοχές.

Πόσο θα κρατήσει κανένας δεν μπορεί να δώσει απάντηση, προς το παρόν. Καταγράφεται ωστόσο ότι οι Αμερικανοί πριν φύγουν εξόπλισαν τους Κούρδους μαχητές με 30 χιλιάδες φορτηγά όπλα, επομένως εκτιμάται ότι δεν θα είναι μια εύκολη περίοδος για τον τουρκικό στρατό.

Ο σχεδιασμός και ο συντονισμός για τη μεγάλης κλίμακας επιχείρηση γίνεται εδώ και πολύ καιρό, αναφέρει στην εφημερίδα Χαμπέρ, ο Τούρκος ειδικός για θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας Μετέ Γιαράρ, επισημαίνοντας ότι η διαφορά της με τις Επιχειρήσεις Ασπίδα του Ευφράτη, Κλάδος Ελαίας και Πέντζε που είχε διεξάγει παλαιότερα στη Συρία είναι ότι αυτή τη φορά θα γίνει σε κατοικημένες περιοχές.
 
Μάλιστα αναφέρει ότι ο τουρκικός στρατός είναι επιτυχημένος σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις σε κατοικημένες περιοχές, έχοντας μάλιστα και μεγαλύτερη εμπειρία από τον αμερικανικό στρατό. Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης θα το διεξάγουν Τούρκοι κομάντος. Η επιχείρηση θα διεξαχθεί σε 32 χλμ βάθος και θα ξεκινήσει από τη γραμμή Τελαμπιάντ - Ρεσουλαϊν. Σταδιακά θα καλύψει όλα τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας - Συρίας.
 
Πόσο θα κρατήσει η επιχείρηση;
 
Βασικό ερώτημα που τίθεται είναι πόσο θα κρατήσει αυτή η επιχείρηση. “Θα κρατήσει όσο θα κρατήσει”, απαντά σε αυτό το ερώτημα ο Μετέ Γιαράρ, λέγοντας μάλιστα πως είναι λάθος ακόμη και να τίθεται αυτό το ερώτημα. Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι θα εξαρτηθεί από το αν οι Κούρδοι μαχητές αποφασίσουν να πολεμήσουν εναντίον της Τουρκίας. Πάντως ο αρθρογράφος της αντιπολιτευτικής εφημερίδας και βουλευτής Μουσταφά Μπαλμπάι γράφει σήμερα ότι “δεν δίνεται χρόνος για τις επιχειρήσεις που γίνονται με στόχο να υπάρξει αποτέλεσμα”, αλλά ούτε και ξεκαθαρίζει αν θα διεξαχθούν ή όχι. Δίνει μάλιστα το παράδειγμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. “Είναι ακόμη στη μνήμη μας η συνομιλία του Μπουλέντ Ετζεβίτ με κωδικούς: ‘Η Αϊσέ να πάει διακοπές’ σήμαινε ‘να ξεκινήσει η επιχείρηση’”. Κάπως έτσι και ο Τούρκος Πρόεδρος δεν απαντά στο ερώτημα πότε θα ξεκινήσει η επιχείρηση και λέει μόνο: “Ένα βράδυ μπορεί να έρθουμε ξαφνικά”. 
 
 
«Επιτυχημένη διπλωματία» Ερντογάν
 
Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες πλέκουν πάντως το εγκώμιο του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ο αρθρογράφος της Χουριέτ Αμπτουλκαντίρ Σελβί γράφει σήμερα ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η επιχείρηση θα διεξαχθεί σε μια περιοχή που ελέγχουν οι ΗΠΑ. “Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι μεγάλος ηγέτης γιατί κατέρριψε τον φόβο του ‘οι Αμερικανοί δεν θα το επιτρέψουν και αν δεν το θέλουν οι Αμερικανοί δεν μπορούμε να το κάνουμε’, σχολιάζοντας πως “η Τουρκία αν πρόκειται για τη δική της ασφάλεια δεν διστάζει να κάνει επιχείρηση εκεί που ελέγχουν οι Αμερικανοί”.
 
Ο ίδιος αρθρογράφος μάλιστα αναφέρει ότι οι ΗΠΑ στόχευαν να δημιουργήσουν ένα διάδρομο τρομοκρατίας στα σύνορά της Τουρκίας και ένα ‘κράτος φρουρό’ που να απειλεί την Τουρκία, γι΄ αυτό και εφοδίασαν τους Κούρδους με 30 χιλιάδες φορτηγά όπλα. “Αλλά δεν υπολόγισαν την αποφασιστικότητα του Ερντογάν. Ο Ερντογάν θα μείνει στην ιστορία ως ο ηγέτης που εμπόδισε τα σχέδια στη Συρία”, σχολιάζει ο Αμπτουλκαντίρ Σελβί.
 
Μάλιστα ο βασικός αρθρογράφος της εφημερίδας Σαμπάχ Μεχμέτ Μπαρλάς χαρακτηρίζει ως ‘επιτυχημένη διπλωματία’ την απόσυρση των Αμερικανών και εκτιμά ότι αυτό σημαίνει πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπολόγισε το κόστος μιας μάχης με την Τουρκία και έδωσε εντολή στον αμερικανικό στρατό ‘Αποσυρθείτε’.
 
«Ο βάλτος της Τουρκίας», λέει η αντιπολίτευση
 
Πάντως η αντιπολιτευτική εφημερίδα Τζουμχουριέτ βγήκε σήμερα με πρωτοσέλιδο τίτλο “Μόνοι στον βάλτο της Συρίας” τονίζοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο τουρκικός στρατός. Μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση παρόλο που ψηφίζει ’ναι’ στην επέμβαση στη Συρία, και όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα εγκρίνουν το ‘υπόμνημα’ της κυβέρνησης που υποβλήθηκε στην τουρκική εθνοσυνέλευση δίνοντας παράταση για άλλο ένα χρόνο σε επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού σε Συρία και Ιράκ, ασκεί έντονη κριτική στον Τούρκο Πρόεδρο για την πολιτική του στη Συρία.

“Ποιοι σου είπαν να ανακατευτείς στα εσωτερικά της Συρίας; Ποιοι έστειλαν όπλα (στους Κούρδους μαχητές); Πόσο θα στοιχίσει ο βάλτος της Συρίας για την Τουρκία; Τί υποσχέθηκες στον Τραμπ; Τί συμφωνία έκανες;”, είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απευθυνόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο. Μάλιστα αντιπολιτευτικά sites διερωτώνται τί θα γίνει εάν το SDG (Κούρδοι μαχητές της Συρίας) συνεργαστούν με το καθεστώς Άσαντ εναντίον της Τουρκίας. 

10 σχόλια:

 1. Σοβαρά ερωτήματα ολα.Στο Αφριν πάντως ηταν πολυ αποτελεσματικοί και γρήγοροι οι Τούρκοι και διαχειρίζονται χωρις σοβαρό αντάρτικο την κατοχή τους.Βεβαια ειναι πολυ πιο οργανωμένοι οι Κούρδοι ανατολικά του ευφρατη.Αν και δε νομίζω οτι θα πανε πολυ μεσα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι Τούρκοι στο Αφρίν, κατηγορήθηκαν ότι "βάλτωσαν". Δεν είναι ότι βάλτωσαν, είναι πως δεν είχαν κάποιο ραντεβού. Πήγαν αργά, σχηματίζοντας τανάλια που τελικά έσφιξε την Αφρίν από παντού, αφήνοντας το νότο προς διαφυγή. Γιατί δεν είχαν καμιά πρεμούρα να σπάσουν τα ρεκόρ κατάληψης, αλλά να πάρουν την πόλη με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

   Στην περίπτωση την τωρινή, το έδαφος είναι πεδινό. Αντάρτικο στην πεδιάδα και σε χώρα που δεν έχει μεγάλη βλάστηση, δε μπορεί να πετύχει. Θα ισοπεδώσουν με πυροβολικό τα πάντα οι Τούρκοι και τα άρματα με τα ελικόπτερα θα αποτελειώνουν τους επιζήσαντες Κούρδους. Ούτε έχουν σκοπό οι Τούρκοι να μπουν βαθιά. Μια λωρίδα 20 χμ θέλουν να αδειάσουν και να τη γεμίσουν με Σύρους πρόσφυγες. H άλλη "αντάρτικη" επιλογή των Κούρδων, είναι να περιμένουν να δώσουν μάχη σε κατοικημένη περιοχή. Όμως οι Τούρκοι, μπορούν να αναγκάσουν τους άμαχους να φύγουν και μετά να ισοπεδώσουν την πόλη. Απλά θα τους στοιχίσει περισσότερο οικονομικά και σε νεκρούς.

   Στρατιωτικά οι Κούρδοι δε μπορούν να κερδίσουν μόνοι τους και γι αυτό τώρα παρακαλάνε τον Άσαντ. Το ερώτημα είναι ο Άσαντ θα τα βάλει με την Τουρκία, όταν η ίδια η Ρωσία είπε στον Ερντογάν "όσο δεν αλλάζετε σύνορα, κάντε με τους Κούρδους ό,τι θέλετε"; Αμφιβάλλω.

   Η καλύτερη πιθανότητα "νίκης" των Κούρδων, ειναι να ελπίσουν σε τέτοια διεθνή κατακραυγή, που να αναγκάσουν τον Τραμπ να αλλάξει πάλι γνώμη, πριν να είναι αργά.

   Οι Τούρκοι θέλουν να εφαρμόσουν το μοντέλο Αφρίν, σε μια λωρίδα κατά μήκος των συνόρων.

   Διαγραφή
  2. 500 χιλιόμετρα μήκος πεδιάδα είναι;

   Διαγραφή
  3. Κύριε Γιώργο, δυστυχώς, μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ, είναι σχεδόν όλο πεδιάδα (τοπογραφικός χάρτης με τα υψόμετρα):

   https://www.nationsonline.org/maps/Syria-Topographic-Map.jpg

   Διαγραφή
  4. Ευχαριστώ. Το Κουρδικό δεν το γνωρίζω.
   Σαν ιστορικός, αυτό που έχω να πω στους Κούρδους είναι να αρνηθούν τη συμμετοχή σε μεγάλες μάχες και να κάνουν μόνο ιδεολογικό πόλεμο και ανταρτοπόλεμο στο χώρο του αντιπάλου, τύπου ΕΟΚΑ. Εμάς, οι διάφοροι φίλοι μας μας έβαζαν σε μεγάλους πολέμους με τους Τούρκους (τους αιώνες μετά το 1453), με αποτέλεσμα πολλές γενοκτονίες μας. Για να ξαναγίνουμε κράτος (ούτε το ένα δέκατο από αυτό που κάποτε είχαμε), δώσαμε πολλά εκατομμύρια νεκρούς σε αμέτρητους πολέμους και μάχες. Εύχομαι να μην πέσουν στις ίδιες παγίδες και οι Κούρδοι.

   Το όλο θέμα είναι εάν έστω μια δύναμη πάρει την απόφαση να δώσει σε Κουρδους τον εξοπλισμό που θέλουν για να γονατίσουν μια για πάντα την Τουρκία. Το μόνο που στην ουσία κρατάει ζωντανή την Τουρκία είναι κάποια παλαιό-γερμανοβρετανικόά λόμπυ σκέψης, και τα όργανά τους σε Ουάσιγκτον και Μόσχα.

   Αυτά πάντως που προφήτευσε ο Άγιος Παϊσιος θα γίνουν ακριβώς όπως τα είπε.

   Διαγραφή
 2. Τα πάντα είναι ρευστά !!! Εκ πρώτης όψεως φαίνεται να παίρνει μπράβο ο Ερτογαν , όμως όταν ο άλλος χάνει όχι μόνο την γη του αλλά και την ζωή του και αναφέρομαι στους Κουρδους , τότε ίσως ο Ερτογαν να ξεκινήσει ένα μεγάλο κακό για την Τουρκία !!! Θα φανεί στο μέλλον !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πείτε μας με τι τους εξόπλισαν να σας πούμε τι θα γίνει στις μάχες και ποιός θα κερδίσει. Στη σημερινή εποχή υπάρχουν πολλοί φθηνοί φορητοί τρόποι για να εξευτελιστεί μια αυτοκρατορία από λίγες χιλιάδες μαχητές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αν δεν ενεργοποιησουν σ"ολες τις πολεις της Τουρκιας τους πυρηνες που εχουν για γενικο ξεσηκωμο δεν εχουν καμια ελπιδα η διεθνη κοινοτητα να κανει κατι και να ανστραφει το κλιμα. Απαιτουνται μεγαλες θυσιες που ειναι ικανοι να κανουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αν ολα στην φυση ηταν ορθολογικα ..πεδιαδες..μετρητες αισθητηρες..βαρη..πλατη..μηκη...υψη...τοτε δεν θα ζουσε τιποτε απροβλεπτο ποτε ..και θαχαμε πεθανει απο πληξη. Αφου το ρεφρεν θαταν παντα το ιδιο.
  Το 1980 στην Ελλαδα αρχισε μια ας πουμε αλλαμουρα χρηματων στον λαο.Παρτε να φανε οι κοτες.Πηραν ολοι.Αυτο πηγαινε καλα χρονια ιδιο.Ορθολογικα στα μυαλα πια των ανθρωπων δεν θα αλλαζε ποτε...μεχρι το τελος των αιωνων.Κουρδιστηκε.η μηχανη σε μια λειτουργια των αιωνων.Ορθολογικα παντα ..θαταν συνεχης.Ειχαν μπει ολες οι παραμετροι της συμμετριας.
  Και ξαφνου ...μπαμ !! Τοσο μπαμ..που σε λιγο κανεις ορθολογιστης δεν θα ζει...
  Καιρος ηταν...
  Το ιδιο ομως συμβαινει και με τους αλλους ορθολογιστες της εξουσιας εδω.Νομιζουν ορθολογικα ...αφου εως εδω δεν επαθαν κατι..οτι θα παει το τρενο τους στους αιωνες..
  θα παει λετε ??? Εεε ?? Το παω και δεν παω...εξαρτωνται απο ενα απλο ...μπαμ...Μια μονο σταγονα παντα κανει το ποτηρι να ξεχειλησει. Μονο μια σταγονα.
  Εδω αυτο γινεται με τον Ερτογαν.Εως εδω ολα του πανε υπεροχα 20 χρονια..Εχει πια την πιστη του ορθολογισμου .( κι.οχι του ορθου λογου)..Ατενιζει την αιωνιοτητα σιγουρος.Ολες οι προσθεσεις του βγαινουν..
  Δεν ξερω αν θαναι με τους Κουρδους η αλλους..τωρα η λιγο μετα.Αλλα η σταγονα θαρθει...100%....Το ποτηρι θα ξεχειλησει...Το μπαμ θα ακουστει.σε ολο τον πλανητη. Οπως το δικο μας...Οι εξισωσεις θα καταρρευσουν ...η συμμετρια θα χαθει...Αυτο θα παθουν και οι παγκοσμιοποιητες...και καθε.παραμυθι.της Χαλιμας..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ Δημήτριε, σύμφωνα με τους αριθμούς και τα στοιχεία που εξέτασα δεν έφταιξε η οικονομική πολιτική του Ανδρέα, αλλά του γέρο Μητσοτάκ, του Σημίτη, του γαιδουροσκούφη και του Γιωργάκη για τα σημερινά μας χάλια. Επειδή ο Ανδρέας είχε τινάξει στον αέρα τα σχέδια για την υποδούλωση Ελλάδος σε Τουρκία, έπεσε πάρα πολύ προπαγάνδα εναντίον του. Έκανε πολλά σφάλματα, αλλά σε σχέση με άλλους που αναφέρω υπήρξε άγιος.

   Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.