10/10/19

Η κλιματική αλλαγή ως new age θρησκεία...

Κώστας Γρίβας 
Η κλιματική αλλαγή ως new age θρησκεία, Κώστας Γρίβας
Τον τελευταίο καιρό, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής έχει τοποθετηθεί στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων. Μόνο ένας τυφλός δεν βλέπει ότι η σχετική συζήτηση έχει ξεφύγει από το επίπεδο της αντιπαράθεσης επιστημονικών επιχειρημάτων. Πλέον διεξάγεται με χιλιαστικούς και εσχατολογικούς όρους. Η αλλαγή του κλίματος γίνεται αντιληπτή ως μια μείζονα καταστροφή κοσμογονικών διαστάσεων για την οποία υπεύθυνος είναι αποκλειστικά ο άνθρωπος.
Οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης στον πολιτισμό μας ενδέχεται να είναι τεράστιες. Και αυτό γιατί ο τρόμος για την κλιματική αλλαγή αλλάζει την ίδια μας την θεμελιακή κοσμοαντίληψη για τη φύση, τον κόσμο και τη θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτόν. Η μεγάλη συνεισφορά του Δαρβίνου και της θεωρίας της εξέλιξης στην επιστήμη ήταν ότι καθιέρωσε την άποψη ότι η φύση είναι ένα δυναμικό μέγεθος το οποίο βρίσκεται σε διαρκή αλλαγή και δεν επιδέχεται στασιμότητα. Αυτή η αντίληψη ενός διαρκώς μεταλλασσόμενου κόσμου αποτέλεσε το θεμέλιο της σύγχρονης επιστήμης και του σύγχρονου πολιτισμού. Σήμερα, όμως, η τάση αυτή απειλεί να αντιστραφεί.

Συνέχεια εδώ

3 σχόλια:

  1. Αν ήταν απλά μια μπαρούφα επικοινωνιακή ή μια επιστημονική διασταύρωση επιχειρημάτων μπορεί να μην έβλαπτε κανένα. Το θέμα όμως είναι πως διακυβεύονται δουλειές και ζωές πραγματικών ανθρώπων και εθνικές οικονομίες σαν της Ελλάδας που θα γίνει εξαρτώμενη είτε από εισαγόμενη τεχνολογία και όπως ακράδαντα πιστεύω εγώ από εισαγόμενη ενέργεια επειδή η εναλλακτική τεχνολογία όπως διαφημίζεται είναι απλούστατα ανεπαρκής. Θα εισάγουμε φυσικό αέριο τελικά έναντι λιγνίτη που υπάρχει άφθονο στην Ελλάδα. Είναι τελείως εκτός λογικής αυτό που ονομάζουμε «πράσινη» ανάπτυξη.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Γκρέτα καταδικάζει την εισβολή στην Συρία διότι οι βόμβες και οι καπνοί επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακος και μονοξείδιο το οποίο διαχέεται και χαλάει και την τρύπα του όζοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Δαρβινος ειναι αρχαιος και δεν διδαξε αυτα που σας ηρθε εσας οτι διδαξε. Διδαξε οτι τα ειδη εξελισσονται με τον χρονο γραμμικα και προς μια παντα κατευθυνση εξαιρετικης βελτιωσης και σταθερης.
    Αλλα αυτα ειναι παραμυθια για παρηγορια των ψυχων που αμαρτανουν. Και τι εγινε στους ουρακοταγκους στα ιδια εκατομμυρια χρονια με τους ανθρωπους ..αν οχι περισσοτερα ?? Δηλ ..ποσα χρονια θελει εκει η ...βελτιωση ?? Πιο πολλα απ την ηλικια του συμπαντος ?? Οχι μονο δεν υπαρχει γραμμικη βελτιωση στην φυση γυρω μας καταφανως..αλλα εχει και οδυνηρες επιστροφες η κατασταση αν ξεφυγει.Αυτα ειναι θεωριες του 1800...
    Και η τρυπα του οζοντος εχει σχεδον κλεισει απο μονη. Και καποτε θα ξανανοιξει λιγο και θα ξανακλεισει απο μονη..γιατι αυτος ειναι ο κυκλος της ζωης της αφου εξαρταται απ τον ηλιο και τις εκρηξεις του..οπως εξαρταται και η μερα και η νυχτα.Εκτος αν παραφρονες θελουν μονο μερα η μονο νυχτα να υπαρξει.Που δεν αποκλειεται με τοσους πολλους σημερα.. Καλο θαταν και να μην φυσαει ποτε γιατι ο αερας χαλαει τα μαλλια ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.