14/10/19

Στρατηγός Κωσταράκος: «Η Τουρκία δεν μπλοφάρει – Η ιστορική πορεία του ελληνισμού δείχνει, ότι δεν υπάρχουν απειλές που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν»



Μια προσωπική προσέγγιση για την τουρκική συμπεριφορά.

Δεν είμαι ειδικός τουρκολόγος. Ούτε και πολιτικός αναλυτής ή ακαδημαϊκός γεωπολιτικός επιστήμων, και φυσικά δεν διαθέτω περισσότερες ή «ειδικές» πληροφορίες από τα αρμόδια και υπεύθυνα για αυτό, όργανα. Επειδή όμως στα 45 χρόνια της στρατιωτικής μου καριέρας ασχολήθηκα, ως όφειλα, με τον δυνητικό και διαχρονικό αντίπαλο της χώρας μας, την Τουρκία, θεωρώ ότι απέκτησα κάποια γνώση για τη χώρα, την οποία αυτή γνώση, είχα την τύχη και την τιμή, να την εμπλουτίσω με την εμπειρία μου στην κορυφή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Κατέληξα λοιπόν σε επτά σημεία που περιγράφουν κατά τη γνώμη μου σε ικανοποιητικό βαθμό την τουρκική συμπεριφορά, αντίληψη και νοοτροπία.

1. Η Τουρκία δεν μπλοφάρει. Οι προθέσεις και οι επιθυμίες της ανακοινώνονται ξεκάθαρα και καταβάλλεται διαχρονικά άοκνη, σταθερή και συνεχής προσπάθεια να υλοποιηθούν. Διαπραγματεύεται αλλά δεν μπλοφάρει. Αυτά που λέει θα τα πραγματοποιήσει.

2. Η Τουρκία δεν έφυγε ποτέ με την πέννα από εκεί όπου ο στρατός της μπήκε με τη ξιφολόγχη. Η τήρηση των διεθνών συνθηκών ή των προβλέψεων του διεθνούς δικαίου ποτέ δεν εμπόδισε τη Τουρκία από το να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της για την επιδίωξη των στόχων της. Η διεθνής κατάσταση και οι διεθνείς σχέσεις για την Τουρκία δεν στηρίζονται σε αρχές και αξίες αλλά αποκλειστικά στην ισχύ και στην επιβολή της. Η εισβολή στη Βόρεια Συρία είναι μια κατάφωρη καταπάτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που καθορίζει τα σύνορα της Τουρκίας. Οποίος καταπατά τόσο βάναυσα τα νότια σύνορα του, τι είναι αυτό που μας κάνει να πιστεύουμε ή να ελπίζουμε, ότι θα σεβαστεί τα δυτικά θαλάσσια και χερσαία σύνορα του με την Ελλάδα;

3. Οι Τουρκικές ενέργειες είναι πάντα προβλέψιμες. Ακολουθούν και σέβονται τις διαδικασίες και τον βασικό και αρχικό σχεδιασμό. Η Άγκυρα εκτελεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και εμμένει στον αρχικό σκοπό και στους αρχικούς στόχους χωρίς να παρεκκλίνει από αυτούς, ανεξαρτήτως αντιδράσεων. Δεν επιδιώκονται και δεν ενθαρρύνονται εκπλήξεις ή αυτοσχεδιασμοί. Η πρόθεση δημιουργίας ζώνης ασφαλείας για τους πρόσφυγες στη Βόρειο Συρία ανακοινώθηκε στους Αμερικανούς από την Τουρκία ήδη από το 2014. Παρά τις αντιδράσεις των Αμερικανών και της διεθνούς κοινότητος υλοποιείται το 2019. Όλες οι πρόσφατες ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Όρκου του 1920 που πρόσφατα «ανανέωσε» η τουρκική ηγεσία. Αφορούσε στην επανάκτηση των εδαφών της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

4. Η Τουρκία στις σχέσεις της στην εσωτερική πολιτική σκηνή αλλά και στο διεθνή χώρο δεν είναι φιλική, ούτε διαλεκτική, συμφιλιωτική ή συναινετική. Είναι μόνιμα και αποκλειστικά συγκρουσιακή προς όλους όσους έχουν αντίθετη γνώμη ή αντίθετα συμφέροντα. Εφόσον είσαι αντίπαλος δεν επιθυμεί να σου δώσει το χέρι και να έρθετε σε συνεννόηση. Επιθυμεί να σε ρίξει από το βράχο για να τελειώσει η αντιπαράθεση μαζί σου. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία παρόλη την προσπάθεια της να φανεί ως τέτοια, δεν είναι και ενδεχομένως να μην μπορεί ποτέ να γίνει, μια δυτικού τύπου χώρα. Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι δεν πέρασε από το αμόνι του ανθρωπισμού, της χριστιανικής ηθικής, της δημοκρατίας και των προβλέψεων του κράτους δικαίου και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σφυρηλάτησαν τις δυτικές δημοκρατίες. Παρόλη τη δυτικόστροφη πορεία της όσο επικρατούσαν τα κεμαλικά ριζοσπαστικά ιδεώδη η Τουρκία είναι διαφορετική. Δεν ενδιαφέρεται -παρά τα όσα λέει - για λύσεις αμοιβαίου κέρδους (win - win). Επιδιώκει και αναγνωρίζει μόνο λύσεις μηδενικού αθροίσματος (zero sum) όπου αυτή θα είναι ο αποκλειστικός νικητής. Δεν συνδιαλέγεται παρά μόνο με τους όρους της. Προσπαθεί πάντα να περιορίζει τον αντίπαλο της, αφήνοντας του δυο μόνο βασικές επιλογές: συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ή κρίση και ενδεχομένως πόλεμο με τις πολυπληθείς και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις της.

5. Ο Ερντογάν επιδιώκει κάποιες μεγάλες επιτυχίες, κατά κύριο λόγο εδαφικές, αλλά και οικονομικές/επενδυτικές, οι οποίες κατά τον εορτασμό των 100 ετών της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023, θα του προσδώσουν το ανάλογο κύρος αλλά και το προσωπικό «αφήγημα» που θα του εξασφαλίσει τη θέση του νέου Εθνάρχη – Πατέρα των Τούρκων σε διαδοχή και αντικατάσταση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ή τα έργα υποδομής δεν επαρκούν. Απαιτείται απόκτηση εδάφους. Οι εδαφικές φιλοδοξίες του δεν είναι καινούργιες. Ξαναήρθαν στο προσκήνιο με την αναβίωση του Εθνικού Όρκου. Το θέμα των υδρογονανθράκων, χωρίς να υποτιμάται η επενδυτική του αξία, είναι απλά η πρόφαση που βρήκε και εκμεταλλεύεται προκειμένου να διεκδικήσει παλαιά οθωμανικά εδάφη, δικαιώματα, αναβαθμισμένο ρόλο και χώρο ελιγμών και κυριαρχίας. Η ανάδυση της Τουρκίας σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη στις μέρες μας, ξεκίνησε από τον Τουργκούτ Οζάλ και συνεχίζεται από τον Ερντογάν.

6. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ότι, η τουρκική κοινωνία είναι «εκπαιδευμένη» στον εθνικιστικό αναθεωρητισμό και τις μαξιμαλιστικές εθνικιστικές επιδιώξεις. Αυτό συνεπάγεται μια συνεχή ψυχολογική εξοικείωση με το ενδεχόμενο σύρραξης με τα γειτονικά κράτη. Αυτό εξυπηρετεί η κατά καιρούς αναβίωση των απαιτήσεων για τα ελληνικά νησιά. Παράλληλα εξ αιτίας του κουρδικού ανταρτοπόλεμου, η τουρκική κοινωνία έχει εξοικειωθεί και έχει συνηθίσει στις ανθρώπινες απώλειες των στρατιωτικών της κατά τη διεξαγωγή διαφόρων επιχειρήσεων. Καταλαβαίνει επίσης ότι θα υπάρξουν απώλειες μεταξύ των αμάχων – φίλιων και εχθρών, και είναι παντελώς αδιάφορη για τυχόν ωμότητες και εγκλήματα που θα διαπράξουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ή οι σύμμαχοι τους κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων. Οι τουρκικές επιχειρήσεις και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πάντα την πλήρη υποστήριξη και αγάπη του τουρκικού λαού.

7. Οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν συσσωρεύσει μεγάλη ατομική αλλά και συλλογική τακτική και επιχειρησιακή εμπειρία και γνώση από την εκτέλεση πραγματικών στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων. Τα στελέχη τους έχουν εξοικειωθεί πλήρως με τη διοίκηση τον έλεγχο και την εκτέλεση πολεμικών επιχειρήσεων αλλά και με τις απώλειες προσωπικού και τις συναισθηματικές δυσχέρειες και τα ψυχολογικά τραύματα που αυτές συνεπάγονται. Έχουν ζήσει σε πραγματικές πολεμικές συνθήκες. Η εκπαίδευση και η εμπειρία αυτή αντισταθμίζει κατά τη γνώμη μου σε πολύ μεγάλο βαθμό διάφορους πραγματικούς ή φανταστικούς πολλαπλασιαστές ισχύος ή σημεία υπεροχής που θεωρείται ότι έχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ως άλλοθι και αντιστάθμισμα υφισταμένων ελλείψεων σε οργάνωση επάνδρωση και εξοπλισμό.

Όσο για το σχόλιο που ακούγεται όλο και συχνότερα , ακόμη και στα ΜΜΕ, δηλαδή, για το πώς εμείς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη Τουρκία, αν παραστεί ανάγκη, με τις πολλαπλάσιες στρατιωτικές της δυνατότητες, τις εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες της και τα χιλιάδες άρματα και πυροβόλα, με δεδομένο ότι είμαστε μια πολύ μικρότερη χώρα με οικονομία σε κρίση και με πολύ μικρότερες στρατιωτικές δυνατότητες και υποπολλαπλάσιο πληθυσμό και ένοπλες δυνάμεις, θα ήθελα να πω το εξής:

Την απειλή και τον αντίπαλο δεν τους επιλέγεις, απλά τους αναγνωρίζεις, τους αξιολογείς και σχεδιάζεις ψύχραιμα πως θα τους αντιμετωπίσεις. Αυτός μας έτυχε, αυτόν θα αντιμετωπίσουμε. Η παγκόσμια εμπειρία αλλά και η ιστορική διαδρομή του ελληνισμού δείχνει ότι δεν υπάρχουν απειλές που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν. Αρκεί να είμαστε ψύχραιμοι, ενωμένοι και αποφασισμένοι να νικήσουμε.


Mikhail Kostarakos

14 σχόλια:

  1. Κυριε Κωσταρακο..θα συμφωνησω με την αναλυση σας οσον αφορα το τροπο σκεψης-ασκησης της Τουρκιης πολιτικης η οποια ειναι πασιφανης χρονια τωρα.Και η οποια βασιζεται ομως παντα στις πλατες και στην μεροληπτικοτητα των ξενων δυναμεων και οσον αφορα την Ελλαδα και την ανικανοτητα -ξενοδουλη υπακοη πολιτκων στελεχων.Οπως και στο οτι ξερουν και παιζουν πολυ καλα τη γεωστρατητιγικη θεση της Χωρας τους.Ομως δεν θα συμφωνησω με την εξιψωση των ΤΕΔ που κανατε οσον αφορα την εμπειρια που εχουν αποκομισει απο τον Αποτυχημενο πολεμο ενανατια στους Κουρδους γιατι κατα τη γνωμημου χωρις να ειμαι Στρατιωτικος, απλα μελετητης της ιστοριας,οι ΤΕΔ ποτε δεν ειχαν στο DNA τους τη πολεμικη αρετη.Αναφετε μου μια επιτυχια των ΤΕΔ στη συχρονη Ιστορια τους,.μηπως η ""αποβιβαση""στη κυπρο?!!,οπως και κατα τη γνωμη μου θα κατακρεμνιστουμ και στη Συρια.Και αυτο γιατι κατα τη ταπεινη μου αποψη και κυριως λογο ενεστικτου διοτι οι ΤΕΔ ειναι ενα παζλ διαφορων εθνικοτητων.Οσον αφορα την αντιμετωπιση πολυ σωστα περι ψυχραιμιας απφασιησιστικοτητας και ομονοιας αλλα θα περιμενα λιγο πιο Εξειδικευμενες προτασεις ειδικα στρατιωτικου επιχειρησιακου τυπου λογο της ιδοτητας σας.ΥΓ κατα τη γνωμη μου ειστε και εισασταν απο τους πιο επιτυχηενους και καταρτισμενους ΑΝΩΤ,ΑΞ/ΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θα έλεγα πως η «εμπειρία» τους κάνει φιλοπόλεμους… Μάλλον η απειρία τους είναι αυτή που λειτουργεί έτσι. Ας μην ξεχνάμε πως δεν συμμετείχαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν ξέρουν τι σημαίνει βιομηχανοποιημένος πόλεμος. Αν θέλουμε να μιλήσουμε ψυχρά τα γεγονότα στην Κύπρο μόνο σαν ένα μικρό επεισόδιο μπορεί να χαρακτηριστεί και αν δεν ήταν η «υψηλή προστασία» των Αμερικανών εκεί δεν θα ήταν σήμερα τόσο ενθουσιασμένοι με το ‘74. Το Κουρδιστάν ότι και να πεις είναι ένας ανταρτοπόλεμος. Ναι έχουν εμπειρία από ανταρτοπόλεμο αλλά ας πάρουμε ένα δικό μας παράδειγμα, πια η σχέση ας πούμε της Κομμουνιστικής ανταρσίας με το μέτωπο της Αλβανίας; Τόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά αλλά και ακόμα μεγαλύτερη γιατί τότε δεν μπορούσαμε να πλήξουμε υποδομές στην Ιταλία αλλά τώρα μπορούμε να το κάνουμε αποτελεσματικά στην Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ LPelectronics, όπως και ο απολιτίκ ραγιάς πιο πάνω, ούτε εγώ είμαι στρατιωιτικός, αλλά και εμένα μου αρέσει η Ιστορία (και δη η στρατιωτική). Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι Τούρκοι εδώ και δεκαετίες, πηγαίνουν σε πόλεμο. Είτε είναι ανταρτοπόλεμος είτε είναι βομβαρδισμός Σερβίας. Ειδικά με τους Κούρδους, σε πόλεμο εδάφους. Η τουρκική κοινωνία, είναι μαθημένη να βλέπει φέρετρα. Ο στρατιώτης που πηγαίνει σε μέτωπα Κούρδων ανταρτών, ξέρει ότι δεν πάει απλά για σκοπιά και περίπολο, αλλά ότι μπορεί να σκοτωθεί, έχει μάθει να κοιτάζει για νάρκες, για ενέδρες, έχει εξοικειωθεί με τη χρήση νυχτερινών καμερών, UAV, έχει ακούσει σφαίρα να σφυρίζει δίπλα του και όλμο να σκάζει κοντά του. Ο Τούρκος αξιωματικός, έχει μάθει να διοικεί μονάδες σε πλήρη επάνδρωση. Γυρίζοντας στις μονάδες τους, μεταγγίζουν την εμπειρία και σε στελέχη που δε συμμετείχαν στις επιχειρήσεις.

      Τι από αυτά ισχύει για τον ελληνικό στρατό; Ο Β Παγκόσμιος που πολέμησε η Ελλάδα, πέραν του ότι η εμπειρία δεν κληρονομείται γονιδιακά, έγινε με μέσα και τεχνικές που σήμερα είναι παρωχημένες και πάντως εντελώς διαφορετικός πόλεμος από τον ενδεχόμενο στο Αιγαίο.

      Στο Β Παγκόσμιο πόλεμο, η Ελλάδα είχε την τρομερή τύχη μέσα στην ατυχία της, να έχει ως αντίπαλο την Ιταλία του Μουσολίνι και όχι την Τουρκία. Για να σας πω λίγα πράγματα από αυτά που στην Ελλάδα, τουλάχιστον εγώ δεν τα είχα ακούσε ποτέ.
      Ο Μουσολίνι σκεφτόταν επίθεση στην Ελλάδα από το καλοκαίρι, αλλά τελικά την αποφάσισε 1 βδομάδα πριν και σε αντίθεση με τις εισηγήσεις του ιταλικού ΓΕΕΘΑ και του Ιταλού πρέσβη στην Αθήνα. Η απόφαση πάρθηκε με εντελώς λανθασμένα κριτήρια: 1) πεποίθηση πως η Ελλάδα δε θα αμυνθεί σθεναρά (ο κατευνασμός του Μεταξά ενίσχυε αυτό, κάτι που θα έπρεπε να γίνει μάθημα στους τώρα Έλληνες πολιτικούς, αλλά πού), 2) πεποίθηση πως ο λαός είναι αποκομμένος από το Μεταξά και δε θα πολεμήσει , 3) διαβεβαιώσεις του Τσιάνο, πως είχε χρηματίσει ανώτατους Έλληνες στρατιωτικούς, ώστε η Ελλάδα να πολεμήσει μόνο για την τιμή των όπλων, 4) Στις 28 Οκτωβρίου ήταν επέτειος της κατάληψης της εξουσίας από το Μουσολίνι και ήθελε να το γιορτάσει με εισβολή στην Ελλάδα.
      Το Σεπτέμβριο 1940, ο Μουσολίνι μάλιστα απέλυσε 600.000-700.000 "παλιούς" στρατιώτες, για να πάνε να μαζέψουν το στάρι και τον Οκτώβριο όταν ξαφνικά "θυμήθηκε" πως θέλει να εισβάλει στην Ελλάδα, επειδή τα νούμερα δεν έβγαιναν όπως στα σχέδια, σκέφτηκε την απλή λύση: Ενώ το ιταλικό σχέδιο εισβολής, προέβλεπε επίθεση από Αλβανία και ταυτόχρονη ναυτική απόβαση στην Κέρκυρα και Θεσπρωτία, ώστε να βρεθεί η ελληνική πρώτη γραμμή των συνόρων, υπερκερασμένη από την 1η μέρα, από Ιταλούς που θα έβγαιναν στη Θεσπρωτία, ο Μουσολίνι ακύρωσε το μέρος του σχεδίου που αφορούσε απόβαση και επιτέθηκε μόνο από τα αλβανικά σύνορα, με 80.000 στρατό μόνο, με "προσωρινό σκοπό να πάει μέχρι τη Θεσσαλονίκη και μετά βλέπουμε".
      Τα ιταλικά τανκς, που σήμερα οι Ιταλοί αποκαλούν κονσερβοκούτια με κανονι, κόλλησαν στη λάσπη και βγήκαν από την εξίσωση. Τα ιταλικά αεροπλάνα λόγω κακοκαιρίας βομβάρδιζαν στο γάμο του Καραγκιόζη και ο Ιταλός φαντάρος, που δεν είχε και καμία όρεξη για πόλεμο και πήγαινε με τις κιθάρες και τα φλάουτα στο μέτωπο, είχε ακόμα ατομικό εξοπλισμό Α Παγκοσμίου και τυφέκια που πήγαιναν ακόμα πιο πίσω ακόμα στο 1900.

      Υπάρχει και στο ημερολόγιο του Έρβιν Ρόμμελ, η άποψή του για τη μαχητική ικανότητα των Ιταλών, με βάση τις αναφορές γερμανού ταγματάρχη που είχε στείλει ως παρατηρητή στο μέτωπο. Για να μην τα πολυλογώ, χειρότερα δε θα μπορούσε να έχει προετοιμαστεί η Ιταλία. Ακόμα και στην ηπειρωτική Ιταλία, υπήρχε μηδενικός πολεμικός ενθουσιασμός και υποστήριξη.

      Και σας ρωτώ. Το 1940, ένας τότε 20άρης, σήμερα είναι 80 χρονών. Τι μπορεί αυτός να μεταφέρει ως πολεμική εμπειρία στο νεαρό 20άρη, που τον πόλεμο τον έχει δει μόνο στην τηλεόραση και στο Ράμπο και που θα βρεθεί σε ένα πεδίο μάχης, που δεν το φαντάζονταν καν το 1940 και που δε θα είναι χιονοσκεπές βουνό και απέναντι θα είναι Τούρκοι χωρίς κιθάρες;
      Η Ελλάδα, πρέπει να ασκεί αποτροπή με μέσα, λόγια και ΠΡΑΞΕΙΣ.

      Διαγραφή
    2. α μη τι αλλο δεν θα επρεπε καν σαν πρων ΑΓΕΘΑ να αναβθμιζει τοσο την εμπειρια και την ψυχολογικη εμπειρια των ΤΕΔ απο ενα αποτυχημενο ανταρτοπολεμο καθως ακυρωνει τον ευατο του σαν Ελλην στρατιωτικος.Δηλαδη πως θα ξεκινουσε την ημερισια διαταγη σε ενα επικειμενο πολεμο μ ετη Τουρκια ..αντιμετωπιζουμε ενα επμειρο στρατο??και τι διαφορα εχει να τα λεει σε τετοιους καιρους!!! ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΥ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

      Διαγραφή
    3. ΦΙΛΕ oraculum....η εμπειρια που παιρνει ενας στρατιωτης απο το πολεμο εχει αντικρισμα εφοσον μπορει να στηριχθει πανω στη πολεμικη αρετη(βλ ισραηλ),δεν λεω πως η επαφη με πραγματικες συνθηκες δεν εχει πλεονεκτημα αλλα που διδασκουν την εμπειρια σε ποια βιβλια γραφεται να κατσω και γω μαθητης να τη σπουδασω(παπαφλεσσας).ακριβως τα ιδια κανουν και στη ΕΕΔ οσον αφορα διοπτρες νυκτερινης ορασης κτλ απλα δεν πατανε τη σκαναδαλη.Το ηθικο ειναι σημαντικο και καλα ειναι να μην διαταρασεται απο δηλωσεις ειδικα στρατιωτικων ηγητορων..οσον αφορα τη Πολεμικη αρετη κατι που ειναι στο DNA του Ελληνα οπως εχει δειξει η Ιστορια(βλεπε κορεα.Οι ελληνες στρατιωτεσ διεπρεψαν χωρις να εχουν ριξει ντουφεκια -ΚΥΠΡΟΣ-ΕΛΔΥΚ -ΟΧΥΡΑ,ακαπνοι ηταν). Να σου πω δε για τους ιπταμενους,ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΙ ΠΑΤΑΝΕ ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΙΚΑΡΩΝ,αλλα εμει ειμαστε στην 6 ωρα.ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΡΕΤΗ,ΠΟΥ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΥΠ ΟΨΗΝ

      Διαγραφή
    4. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΕλληνοΙταλικο....ο μυθος οτι οι Ιταλοι δεν πολεμησαν η οτι ηταν απροετοιμαστοι καποια στιγμη πρεπει να σταματησει.απλα 2 topics ...1) βισκοντι Πρασκα στο βιβλιο του Εγω εισεβαλα στην Ελλαδα..""εμεις πολεμουσαμε με την εννοια του καθηκοντος και αυτοι με την εννοια της πατριδας""..ναι μας υποτιμησαν τοτε,αλλα σου θυμιζει κατι συναφες και στο Τωρα??2)τι ξερεις για την μαχη της Βωβουσας και την εντελως τυχαια παρουσια εκει του Λοχου του Λοχαγου ΑΝΑΣΤ ΠΑΠΑ, που ετσι και η ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΤΖΟΥΛΙΑ,σημειοτεων την ειχαν χασει τα κεντρα επιχειρεσων,περνουσε στο Μετσοβο μαλλον η εκβαση θα ηταν πολυ διαφορετικη του Πολεμου!!!

      Διαγραφή
    5. Αγαπητέ απολιτίκ ραγιά,

      Πρώτον, δεν καταλαβαίνω γιατί η Τουρκία διεξήγαγε αποτυχημένο ανρταρτοπόλεμο. Ο πετυχημένος τι θα έκανε δηλαδή;

      Δεύτερον, ο κ. Κωσταράκος, δεν είναι στο μέτωπο, είναι εν καιρό ειρήνης και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλά κάνει. Η υποτίμηση του εχθρού και η υπερτίμηση των ίδιων ικανοτήτων, είναι ο σίγουρος δρόμος προς την ήττα.

      Τρίτον, αν εσείς τον θεωρείτε μύθο, έχει καλώς. Εγώ δυστυχώς επειδή τυχαίνει να έχω διαβάσει την ιστορία και από την πλευρά των Ιταλών, λέω μακάρι και οι Τούρκοι να ήταν Ιταλοί με το Μουσολίνι επικεφαλής. Ο Visconti Prasca, για τους σύγχρονους ιταλούς ιστορικούς, ήταν ένας είδος φουσκωμένου κλόουν, το αρχέτυπο του ακατάλληλου στρατηγού, που του δίδεται η αρχηγεία λόγω νεποτισμού (ήταν γιος Ιταλών ευγενών, τον έβαλαν στο επιτελείο του Badoglio πριν τον πόλεμο, ο Badoglio τον έδιωξε όταν έμαθε πως κοινοποιούσε μυστικά του σε τρίτους, αλλά έχαιρε της προσωπικής συμπάθειας του Μουσολίνι, που τον έβαλε επικεφαλής της επίθεσης στην Ελλάδα, εκτός των άλλων γιατί ο Πράσκα του χάιδευε τα αυτιά, λέγοντας πως συμφωνεί πως οι Έλληνες δεν έχουν διάθεση να αμυνθούν και παρουσίασε το εσπευσμένο νέο σχέδιο επίθεσης κατά της Ελλάδας που του ζήτησε ο Μουσολίνι, χωρίς ταυτόχρονη απόβαση στη Θεσπρωτία, ως "όσο τέλειο είναι ανθρωπίνως δυνατό". Σημείωση: Η Ιταλία είχει άλλο ένα σχέδιο επίθεσης, πριν το Visconti Prasca, που προέβλεπε ταυτόχρονη επίθεση των Βουλγάρων από τη Θράκη. Ο Prasca έκανε αυτό που άρεσε στο Μουσολίνι και στο μυαλό του ήταν "όσο τέλειο ήταν δυνατόν", 7 μέρες πριν την επίθεση. Μετά ανακάλυψαν πως ούτε τη γραμμή υποστήριξης κατά μήκος της Αδριατικής δε μπορούσαν να κρατήσουν ανοιχτή, λόγω της δράσης του αγγλικού στόλου... Αυτό που ξέρω, ειναι πως η μάχη της Βωβούσας και η παρουσία του Κατσιμήτρου, που αρνήθηκε να κάνει τη σύμπτυξη όπως σκέφτονταν στην Αθήνα (όπου κάποιοι ίσως να είχαν λεφτά του Τσιάνο στις τσέπες), ήταν ευτυχείς συγκυρίες που αλλιώς θα είχαν κάνει ακόμα και ένα σχέδιο φτιαγμένο στο πόδι των Ιταλών, να πετύχει.

      Εσείς φαντάζεστε τι θα είχε γίνει, αν η Ιταλία αντί για 80.000, είχε επιτεθεί με 500.000 και ταυτόχρονη απόβαση στη Θεσπρωτία; Δυστυχώς για μας, η Τουρκία έχει μονίμως στρατιά του Αιγαίου και στρατιά Θράκης. Οπότε θαύματα-χάρες σαν του Μουσολίνι δεν επαναλαμβάνονται.

      Διαγραφή
    6. Προς απολιτίκ Ραγιά,

      Κάτι άλλο. Το αν η πολεμική αρετή είναι στο DNA και το έχουν μόνο οι Έλληνες, το αντιπαρέρχομαι. Εγώ θα προτιμούσα η Ελλάδα να μην έχει πολεμική αρετή και να νικάει, από το να έχει και να χάνει. Εξηγούμαι: Κάθε φορά που η Ελλάδα αντιμετώπισε την Τουρκία μόνη, έχασε. Κύπρος, οχυρά, ΕΛΔΥΚ, είναι οι γνωστές ηρωικές μάχες, που τελικά, ΧΑΘΗΚΑΝ. Σκοπός ενός πολέμου, δεν είναι να γίνει διαγωνισμός στο ποιος θα πέσει πιο ηρωικά, αλλά ποιος θα κερδίσει. Το 1821 χάναμε, μας έσωσε το Ναυαρίνο, Το 1897, χάσαμε. Το 1912-13 νικήσαμε σε συμμαχία και το μεγάλο μέρος του αγώνα εδάφους το τράβηξαν οι Βούλγαροι. Εμείς νικήσαμε στη θάλασσα χάρη στο Αβέρωφ. Το 1922 χάσαμε απέναντι σε μια διαλυμένη Τουρκία των 20 εκατομμυρίων κατοίκων. Στην Κορέα διακριθήκαμε, το ίδιο και οι Τούρκοι. Το 74, χάσαμε. Δε βλέπω αυτήν την τεράστια διαφορά πολεμικής αρετής. Και δε βλέπω και το σημερινό νέο της καφετέριας τόσο όμοιο και σκληροτράχηλο με τον Έλληνα του 40. Επίσης, ελληνοτουρκικός πόλεμος, δε θα γίνει σε μια πεδιάδα, όπου ο γενετικά προικισμένος με την αρετή του πολέμου Έλληνας θα αντισταθμίσει το γεγονός πως οι Τούρκοι απέναντι είναι πολλαπλάσιοι. Θα γινει σε ένα αεροναυτικό περιβάλλον, που η Ελλάδα δε θα μπορεί να μετακινήσει εύκολα δυνάμεις και τα μικρότερα νησιά ή το Καστελλόριζο άπαξ και πέσουν, πολύ δύσκολα θα ανακτηθούν. Και όταν μπει ο Αμερικάνος στη μέση, αν υπάρχει σε ελληνικό έδαφος τουρκική σημαία, έστω στο Αγαθονήσι και δεν υπάρχει ελληνική σε τουρκικό έδαφος, σημαίνει πως ΕΧΑΣΕΣ.

      Διαγραφή
    7. Και κάθησα και μετέφρασα εν τάχει, ένα μικρό απόσπασμα από το ημερολόγιο του Ρόμμελ, γιατί μυθομανής ο Ρόμμελ δεν ήταν. Σημείωση, η Ιταλία ήταν 45 εκατομμύρια το 1940, όσο η μισή Τουρκία περίπου.

      ""To λιγότερο που μπορεί να σκεφτεί κανείς είναι πως οι Ιταλοί πετάχτηκαν έβαλαν τον εαυτό τους μέσα σε μια περιπέτεια χωρίς καμία προετοιμασία και κυρίως χωρίς καν να ξέρουν το έδαφος στο οποίο θα έπρεπε να πολεμήσουν. Οι Ιταλοί είναι απίστευτα ανοργάνωτοι. Οι μεραρχίες τους στέλνονται στο μέτωπο χωρίς πυροβολικό, με ρούχα από λεπτό ύφασμα, χωρίς εφεδρείες ή προμήθειες. Τα πυρομαχικά τους είναι λιγοστά, οι υπηρεσίες ανεφοφιασμού (logistics) δε δουλεύουν, η γνώμη ως προς τους στρατηγούς είναι κάκιστη, το ηθικό των στρατιωτών καταρρακωμένο. Δεν υπάρχει ούτε μια ομιχλώδης ιδέα στρατηγικού σχεδίου.

      Στην απροετοιμασία και την έλλειψη ειδίκευσης, οι Ιταλοί ενώνουν έναν λεβαντίνικο σκεπτικισμό και μια συνήθεια για ψέμα που σε μας θα τιμωρούνταν με θάνατο, αν συνέβαιναν σε καιρό πολέμου. Είναι επιπλέον αποδεδειγμένο, πως πολλοί στρατηγοί στο επιτελείο του Badoglio είναι αντιφασίστες και αντιγερμανοι: είχαν πολλές συμπάθειες προς τους Γάλλους και είναι όλοι μασώνοι. Έπειτα στην Ιταλία ο πόλεμος δεν είναι δημοφιλής. Ο (Φον) Κανάρις μου λέει πως πάρα πολλοί συμπαθουν την Αγγλία, ειδικά στη Γένοβα. Και οι ξένοι πράκτορες στην Ιταλία βρίσκουν εύφορο έδαφος και γιατί οι Ιταλοί δεν κρατάνε το στόμα τους κλειστό και γιατί δωροδοκούνται από τον εχθρό. O W (ταγματάρχης που ο Ρόμμελ είχε στείλει ως στρατιωτικό σύνδεσμο στο αλβανικό μέτωπο), διαμαρτυρήθηκε στο Ανώτατο ιταλικό Αρχηγείο στα Τίρανα, γιατί η μεταφορά στρατιωτικών ενισχύσεων γίνεται χωρίς τάξη και χωρίς κριτήριο: μονάδες αποκομμένες, χωρίς όπλα, χωρίς πυρομαχικά. ΄Οπως φτάνουν στο αεροδρόμιο των Τιράνω, έτσι αποστέλλονται αμέσως στο μέτωπο, στη σφαγή. Συχνά πρόκειται για νεοσύλλεκτους που τους είχαν ντύσει στο χακί την προηγούμενη μέρα και δεν έχουν δει ποτέ στη ζωή τους πολυβόλο. Ο W μίλησε με Ιταλούς αξιωματικούς, που κλήθηκαν από την εφεδρεία, που δεν είχαν συμμετάσχει σε άσκηση από την εποχή του Α Παγκοσμίου πολέμου. Η κατάσταση του οδικού δικτύου της Αλβανίας είναι οικτρό. Και οι υγειονομικές συνθήκες είναι άθλιες. Ο W επισκέφθηκε το στρατιωτικό νοσοκομείο στο Κρυόνερο, κοντά στην Αυλώνα, όπου σε θέσεις για 500 τραυματίες, υπάρχουν 3000, χωρίς περίθαλψη, χωρίς φάρμακα, με μόνο 2 γιατρούς, χωμένους μες στη βρώμα και τα έντομα. Πολλοί είναι θύματα γάγγραινας, που δε συνέβαινε από την εποχή των Ναπολεόντιων πολέμων. Ο W πρότεινε στο Ιταλικό Αρχηγείο να μεταφέρει αυτός στην Ιταλία τους τραυματίες, αφού το ιταλικό ναυτικό δε μπορεί (σσ λόγω τη δράσης του αγγλικού ναυτικού στην Αδριατική): Mε τα Junkers που επιστρέφουν άδεια στη Foggia από την Αλβανία, σε λίγες μέρες οι τραυματίες θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην πατρίδα τους. Συνάντησε τεράστια και ανεξήγητα εμπόδια. Οι Ιταλοί μοιάζουν ενοχλημένοι από την ανάμειξή μας και σκέφτονται πως η επιστροφή πολλών τραυματιών θα είναι κακή για το ηθικό του πληθυσμού."

      Διαγραφή
    8. oraculum...εισαι ο τυπικος Ελληνας που μπροστα στην εγωπαθεια σου να υποστηριξεις τη γνωμη σου ακομα και σε απλο αρθρο εισαι ικανος να παραβλεψεις ακομα και τις γνωσεις σου...1 εαν περνουσαν οι Ιταλοι απο βωβουσα το σχεδιο(παρακοη) Κατσιμητρου πηγαινε περιπατο..το ξερεις αλλα δεν θα το αποδεκτεις!!..2..οι Ελληνες πιλοτοι βγαινουν αν οχι καθε χρονο best warriors στις Ασκησεις του ΝΑΤΟ οι Τουρκοι ΠΟΤΕ...το ξερεις αλλα δεν θα το αναφερεις ποτε...3 στη Κυπρο οι Τουρκοι απετυχαν σε αυτη τη φαρσα εισβολη στρατιωτικος εντελως,και τι εγινε στη Κυπρο ξερεις..αλλα δεν θα το αποδεκτεις ποτε..3..το Ελληνικο Ναυτικο (οσο ακομα υπαρχει ισορροποια οριακη)στις αξιολογησεις του ΝΑΤΟ ερχεται 2ο μετα το αμερικανικο(υπαρχει και κατι που λεγεται ναυτοσυνη)..το ξερεις αλλα δεν θα το αποδεκτεις με τιποτα...4..δηλωσεις προσφατες Αρχηγου ΓΕΘΑ ΠΑΡΑΓΙΟΥΔΑΚΗ καλυτερος σε βαθμολογια απο Κωσταρακου δεν ειμαστε ανισχυροι εχουμε και εμεις οπλα s300 patriot δυνατο πυροβολικο κτλ...το ακουσες αλλα θα κανεις οτι το ξεχασες..5 Οσο ειαι της καφετεριας ο Ελληνας ειναι και Τουρκος και μαλιστα ο Τουρκος μπορει να ειναι και κουρδος αλεβιτης κτλλ..οι Επαγγελματιες πολεμουν πλεον..το ξερεις αλλα δεν θα το παρεις ποτε υπ οψιν σου!!!..Οταν τετοια δεδομενα αδιασειστα δεν λαμβανονται υπ οψιν δεν υπαρχει και καποια σταθερα στη συζητηση..

      Διαγραφή
    9. Αγαπητέ apolitical ραγιά, δεν ξέρω γιατί θεωρείτε τη Βωβούσα τόσο καταλυτική και δεν ξέρω ποια εκδοχή έχετε διαβάσει για τη Βωβούσα ως προς τη Julia. Υπάρχει η ελληνική εκδοχή πως η Julia, υποχώρησε αφού εις μάτην προσπαθούσε να πάρει τη Βωβούσα από 100 αμυνόμενους. Αυτή την εκδοχή, πέρα από το περίεργο του πράγματος, δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά αλλού. Σύμφωνα με τους Ιταλούς και με άλλους ξένους ιστορικούς, η Βωβούσα καθυστέρησε τη Julia, που τελικά την κατέλαβε, αλλά απεσύρθη, γιατί οι ελληνικές ενισχύσεις χτυπούσαν την οπισθοφυλακή και η Julia κινδύνευε να περικυκλωθεί. Οι αποφασιστικοί ήταν ο Δαβάκης και ο Κατσιμήτρος.

      Τέλος πάντων, επαναλαμβάνω, πως οι Τούρκοι δεν είναι Ιταλοί. Εγώ έχω δει και συνεντεύξεις με Ιταλούς βετεράνους και οι άνθρωποι δεν έχουν σχέση με Τούρκο. Ήταν "του σαλονιού", για να το πω έτσι. Έχω δει συνέντευξη με Αλπινιστή της Julia, που πιάστηκε αιχμάλωτος και λέει πόσο στενοχωρήθηκε που οι Έλληνες στο στρατόπεδο αιχμαλώτων του ξύρισαν το μούσι, για το οποίο οι Αλπινιστές ήταν περήφανοι.

      Οι Έλληνες πιλότοι βγαίνουν best warrior, αλλά στο Albacete υπάρχουν 4 σειρές σε κάθε χρονιά και αν δε με απατά η μνήμη μου, τουλάχιστον 2 βραβεία ανά σειρά. Δηλαδή, 8 βραβεία το χρόνο. Η διαφορά είναι πως μόνο η Ελλάδα τα κάνει διαφήμιση. Θέλετε να δείτε πώς τα "διαφημίζει" η ιταλική αεροπορία (και δεν τα αναφέρει καμιά ιταλική εφημερίδα;

      Al termine del Corso inoltre, è stato assegnato ad un partecipante italiano il titolo di Course Warrior, uno speciale riconoscimento assegnato dagli stessi frequentatori a coloro che si sono particolarmente distinti per capacità professionali e personali.

      "Στο τέλος των μαθημάτων επιπλέον, αποδώθηκε σε έναν Ιταλό συμμετέχοντα, ο τίτλος του Course Warrior, μια ειδική αναγνώριση που αποδίδεται από τους συμμετέχοντες σε αυτούς που διακρίθηκα ιδαίτερα για τα επαγγλεματικά και προσωπικά προσόντα.
      http://www.aeronautica.difesa.it/comunicazione/notizie/Pagine/flying-course-albacete.aspx

      Από τη σελίδα της ιταλικής αεροπορίας. Ούτε όνομα δεν αναφέρει.

      Ανίσχυροι δεν είμαστε, αλλά επαναλαμβάνω, το πεδίο μάχης είναι συγκεκριμένο, η διάταξη δυνάμεων είναι συγκεκριμένη και οι συνθήκες νίκης-ήττας συγκεκριμένες. Πχ, η Τουρκία στήνει S400 απέναντι από το Καστελλόριζο και κάνει αεροναυτική απόβαση εκεί και ταυτόχρονα σε πολλαπλά νησιά του Αιγαίου. Πού θα πρωτοπάνε με τα 1-2 Ζubr η ταξιαρχία πεζοναυτών και η αερομεταφερόμενη θα πετάξει με C130 μέσα στα S400;

      Γιατί όπως τα περιγράφετε, θα έπρεπε να τρέμουν οι Τούρκοι μη μπει η Ελλάδα στην Πόλη.

      Αξιολογήσεις του ΝΑΤΟ πού τις βρήκατε; Η πολλή ναυτοσύνη είναι η αιτία που τα τελευταία 2 χρόνια 3 ελληνικά πολεμικά έχουν προσαράξει (τα 2 έξω από τη Σαλαμίνα) και ένα υποβρύχιο έξω από τη Σούδα; Και πόση ναυτοσύνη χρειάζεται για να πατήσει ένα κουμπί ο Τούρκος; Να δείτε την ταινία "Ο τελευταίος Σαμουράι", αν δεν την έχετε δει. Οι εποχές της νίκης με "εφ όπλου λόγχη", έχουν περάσει πια.

      Διαγραφή
  3. Κύριε Κωσταράκο πολύ καλή η ανάλυση σας !!! Αυτά τα θέματα είναι πολύ σοβαρά και τα αναλύεται χωρίς παρωπίδες! !! Εύχομαι να φτάσουν και σε αυτιά υπευθύνων !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμυνεσθαι περι Παρτις. Αυτη ηταν η συνταγη των περισσοτερων, γ"αυτο δεν υπαρχουν απτα αποτελεσματα(πχ Ελληνικες Φρεγατες, μη επανδρωνα Α/Φ κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ειναι και πολυ τιμητικο νασαι αρχηγος σε εποχη που πρωταγωνιστουν οι σπειρες της κοζα νοστρα. Η ταχα δεν τοξερε ?? Οταν λες ..εγω τι φταιω κανω την δουλεια μου..αυτο ισοδυναμει με οτι λεει ο μπραβος της οργανωσης που ασφαλως δεν ειναι στην ηγεσια της..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.