9/10/19

Οι αμείλικτοι αριθμοί και η μοναδική διέξοδος



Γράφει ο Γιώργος Μαργαρίτης

Πιστή στην μεταμοντέρνα παράδοση η τρέχουσα κυβέρνηση --όπως και η προηγούμενη λίγους μήνες πριν-- εξορκίζει την πραγματικότητα προσαρμόζοντας και αλλοιώνοντας τις έννοιες. Η βάπτιση, λόγου χάρη, του "προσφυγικού" σε "μεταναστευτικό", χαιρετίστηκε από πλήθος παραγόντων, εντός ή εκτός κυβερνητικών θέσεων, ως σημαντικό βήμα στην επίλυση του προβλήματος.
Στην μεγάλη μετακίνηση πληθυσμών που συντελείται στον κόσμο μας συνεισφέρουν πολλοί παράγοντες. Ο πόλεμος είναι ένας από αυτούς. Η φτώχεια είναι ένας δεύτερος. Πέρα όμως από αυτούς τους παράγοντες υπάρχει μια δημογραφική ανισομετρία. Για λόγους που δεν θα μπορούσαμε να αναλύσουμε στον περιορισμένο χώρο του παρόντος σημειώματος, η Ευρώπη, ο μεγάλος εξαγωγέας ανθρώπων του προ-προηγούμενου αιώνα, μεταβλήθηκε στον 21ο αιώνα σε μεγάλο εισαγωγέα ανθρώπων.

Το γιατί έγινε αυτό και το γιατί δεν μπόρεσαν και δεν μπορούν να το αποτρέψουν πολιτικές αποφάσεις και σχεδιασμοί, δεν είναι του παρόντος. Αρκεί όμως μια επίσκεψη των δημογραφικών στοιχείων για να το πιστοποιήσει με τον πλέον απόλυτο τρόπο. Στο διάγραμμα 1 για παράδειγμα φαίνεται η πυραμίδα ηλικιών της Γερμανίας των ογδόντα εκατομμυρίων ανθρώπων μέσα στο 2019 (Πηγή: PopulationPyramid.net). Στον κάθετο άξονα αποτυπώνονται οι ηλικίες και στον οριζόντιο τα ποσοστά που αφορούν άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα. Στην ίδια πηγή, μπορούμε να δούμε φυσικά και την αντίστοιχη εικόνα της Ελλάδας (διάγραμμα 2) για το τρέχον έτος επίσης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

3 σχόλια:

  1. Προφανώς ο αρθρογράφος είναι θυμωμένος με την αντιμετώπιση των Ευρωπαίων στα προβλήματα της Ελλάδας. Αυτό κατά την δική μου κρίση είναι πλήρως δικαιολογημένο. Εκείνο όμως που δεν μπορεί να γίνει είναι η επίσημη διακήρυξη της μη εφαρμογής των όποιων συμφωνιών. Σιωπηλά μεν μπορούν να «ξεφεύγουν» κάποιοι στην ηπειρωτική χώρα δεδομένου ότι μιλάμε για ανοιχτά κέντρα. Από την στιγμή που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα θα μπορούσαν να «διαρρεύσουν» οπουδήποτε δεδομένου ότι τα βόρεια σύνορα δεν φυλάγονται παρά μόνο σε ορισμένα σημεία. Αφού έκαναν τέτοια απόσταση π.χ. από το Αφγανιστάν δεν είναι και μεγάλο κατόρθωμα να φτάσουν π.χ. Στην Γερμανία. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με θεσμικό και μαζικό τρόπο. Ως προς τα «κλειστά» κέντρα. Το επιχείρημα μου θυμίζει το περίφημο επιχείρημα της δεκαετίας του ’80 πως δεν μπορούμε να σχεδιάζουμε πυρηνικούς σταθμούς ενέργειας γιατί «εδώ είναι Ελλάδα». Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον πλανήτη αυτό το επιχείρημα. Όταν έχεις προκλήσεις τις αντιμετωπίζεις κάπως. Ναι θα χρειαστεί κάποιο ή κάποια ακατοίκητα νησιά. Ναι θα χρειαστεί να πέσουν δακρυγόνα και ξύλο ίσως να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν και μη θανατηφόρα όπλα. Αλλά χρειάζεται μια αποτελεσματική εναλλακτική στην πολιτική του «καλώς ήρθες, βολέψουν όπου θέλεις». Έτσι θα δοθεί και ένα παραπάνω κίνητρο να «διαρρεύσουν» στον τελικό προορισμό τους ορισμένοι από δαύτους.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα το πρόβλημα αγαπητέ LPelectronics, είναι πως στην Ελλάδα παρακολουθείτε μια ΘΕΑΤΡΙΚΗ παράσταση! Οι πολιτικοί τους ΘΕΛΟΥΝ. Γιατί κοιτούν την πυραμίδα και τους βλέπουν ως λύση! Το ότι ΚΑΝΟΥΝ ότι δεν τους θέλουν, είναι για το ιθαγενές κοινό. Πρέπει και σε σας κάτι να πουλήσουν (δε θέλω, αλλά τι να κάνω). Ταυτόχρονα, στους μελλοντικούς Έλληνες, πωλούν την ΑΛΛΗ παράσταση: "Καλώς ήρθες και σε 7 χρόνια που θα είσαι Έλληνας, να μας ψηφίσεις".

      Να αφήσει η Ελλάδα θα "διαρρέουν" οι λαθρομετανάστες. Μα γιατί νομίζετε πως η ΕΕ δεν είπε ΠΟΤΕ όχι σε λεφτά για Frontex; Γιατί η δουλειά της Φρόντεξ, είναι να ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ όσους φτάνουν, στην ευρωπαική βάση δεδομένων. Και όταν αυτός που "ξέφυγε" από τα σύνορα φτάνει Γερμανία, η Γερμανία κοιτάζει τη βάση δεδομένων, βλέπει πως αυτός μπήκε στη "Samos, Greece" και με βάση το Δουβλίνο, έχει το δικαίωμα να τον στείλει πίσω.

      Ο ίδιος ο πρώην Έλληνας ΥΠΑΜ τώρα που δεν είναι υπουργός, παραδέχθηκε πως η Φρόντεξ είναι επιτροπή υποδοχής:

      Προσφυγικό: “Η Frontex είναι απλά…επιτροπή υποδοχής” δηλώνει ο Δημ. Βίτσας- Βίντεο
      https://www.militaire.gr/prosfygiko-quot-i-frontex-einai-apla-epitropi-ypodochis-quot-dilonei-o-dim-vitsas-vinteo/

      ΑΡΑ, γιατί σε σας λένε ότι "φυλάει τα σύνορα"; Γιατί δε μπορούν να σας πουν την αλήθεια και γιατί πρέπει να σας πουλήσουν το παραμύθι ότι "τα φυλάμε τα σύνορα, αλλά τι να κάνουμε". Δε μπορούν να σας πουν "σας δουλεύουμε ψιλό γαζί, γιατί θέλουμε λαθρομετανάστες, αλλά δε μπορούμε να σας το πούμε, γιατί θα μας πάρετε με τις πέτρες". Ούτε βγαίνει ο εν ενεργεία υπουργός να πει αυτά που είπε ο κ. Βίτσας τώρα, γιατί θα τον ρωτήσουν "και τότε υπουργε, τι την κρατάς"; Την κρατάς, γιατί έτσι βολεύει το Γερμανό, τον Αυστριακό, το Γάλλο, κλπ.

      Διαγραφή
  2. Όλως τυχαίως, αφού η Γερμανία το 2015 "φόρτωσε" 1.000.000 πρόσφυγες-ανειδίκευτους εργάτες, φέτος το καλοκαίρι πέρασε νέα νομοθεσία, που διευκολύνει τη μετανάστευση στη Γερμανία, ΕΞΩκοινοτικών, ειδικευμένων εργατών:

    https://www.germany-visa.org/germanys-new-immigration-laws-open-door-for-skilled-labor/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.