30/10/19

«Ευχαριστώ» από την Αρμενία στις ΗΠΑ για την αναγνώριστη της γενοκτονίας

Η Αρμενία ευχαρίστησε σήμερα τις ΗΠΑ για το «ιστορικό ψήφισμα» της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία αναγνώρισε χθες επισήμως την γενοκτονία των Αρμενίων.
Το ψήφισμα που αναγνωρίζει τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων ως γενοκτονία εγκρίθηκε χθες από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων με 405 ψήφους υπέρ έναντι 11 κατά. Πρόκειται για μια απόφαση με συμβολικό, αλλά ιστορικό χαρακτήρα, η οποία θεωρείτο βέβαιο ότι θα αναζωπυρώσει την ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα.
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, σε μήνυμά του στο Twitter, σημειώνει ότι η απόφαση αυτή «είναι ένα θαρραλέο βήμα προς την αλήθεια και την δικαιοσύνη στην ιστορία, που θα προσφέρει επίσης παρηγοριά σε εκατομμύρια απογόνους των επιζώντων της γενοκτονίας των Αρμενίων».
«Η Αρμενία χαιρετίζει τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αποφασιστική και εντυπωσιακή ψήφο τους (...), η οποία δείχνει την απέραντη πίστη τους στην αλήθεια, την δικαιοσύνη, την ανθρωπότητα, την αλληλεγγύη και την παγκόσμια αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανακοίνωσε παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας.
Το ίδιο αίσθημα είχαν και πολλοί Αρμένιοι στους δρόμους του Γερεβάν.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τελικά την γενοκτονία των Αρμενίων», δήλωσε ο 69χρονος υποδηματοποιός Κοριούν Χακομπιάν στο AFP. «Τώρα κι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ», σημείωσε.
Μερικοί Αρμένιοι υποβάθμισαν ωστόσο την σημασία του αμερικανικού ψηφίσματος, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη την ώρα που υπάρχει μεγάλη ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα, τους δύο συμμάχους στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
«Η γενοκτονία εξακολουθεί να αποτελεί ένα πολιτικό εργαλείο, ένα χαρτί που μπορούν να παίξουν οι παγκόσμιες δυνάμεις», δήλωσε στο AFP ο Σουρέν Μανουκιάν, ιστορικός του Μουσείου της Γενοκτονίας στο Γερεβάν, και ζήτησε να εξεταστεί η «απόφαση αυτή μέσα από το πρίσμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία».
Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται επισήμως από περίπου τριάντα χώρες, αλλά και από μεγάλο μέρος της κοινότητας των ιστορικών. Κατά εκτιμήσεις, από 1,2 ως 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν εν μέσω του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε συμμαχήσει τότε με τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία.
Η Τουρκία αρνείται τη χρήση του όρου «γενοκτονία», διατείνεται πως διαπράττονταν σφαγές εκατέρωθεν εν μέσω εμφυλίου πολέμου και λιμού με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και στα δύο στρατόπεδα.
Καθημερινή

3 σχόλια:

 1. Ἡ Καθημερινή προβάλλει σέ ἴση βάση τήν ἱστορική πραγματικότητα, μέ τίς ψευδεῖς "ἀπόψεις" τῶν Τούρκων.
  Δέν εἶναι ἡ μόνη ἐφημερίδα πού τό κάνει αὐτό [καί θά ἔπρεπε νά ἐρευνᾶτο γιατί γίνεται αὐτό, σήμερα, σέ Ἐλληνικά ἔντυπα, καί ἀπό δημοσιογράφους τῶν ΜΜΕ]
  ἀλλά εἶναι ἡ μόνη πού μέ ἄρθρα του Γ.Α.Β. εἶχε τήν "πρωτοτυπία", ἀκόμη καί πρίν καί μετά τό 1922, νά ἐπιτίθεται φραστικά στούς Ἔλληνες (ἀληθινούς) πρόσφυγες πού ἤρχοντο στήν Ἐλλλάδα ἀπό τήν Μικρά Ἀσία. Τέτοιο μίσος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ἡ Τουρκία δέν "διατείνεται ὅτι..." , ἀλλά προπαγανδίζει ψευδῶς ὅτι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έτσι μπράβο και οι Γερμανοί ήτανε σφαγής των αρμενίων αλλά και των Ελλήνων. Ήτανε χιλιάδες Γερμανοί αξιωματικοί στον οθωμανικό στρατό. Μπράβο στους αρμένιους από 30 χώρες έχει αναγνωριστεί. Η δικιά μας η γενοκτονία από τους Τούρκους από πόσους έχει αναγνωριστεί;;;; Εμείς τι περιμένουμε και δεν κινούμαστε;;;; Αλλά μόλις τη δεκαετία του 90 αναγνωρίστηκε από το ελληνικό κράτος η γενοκτονία των Ελλήνων και όχι των Ποντίων ή των Μικρασιατών. Ας πάρουμε παράδειγμα από τους αρμένιους ένα τόσο μικρό κράτος που έχει καταφέρει τόσα πολλά. Μπράβο τους και συγχαρητήρια!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.