13/10/19

Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού και η «αλλοίωση» του εκλογικού σώματος

*Γράφει ο Αντύπας Καρίπογλου
Η διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών είναι υποχρέωση ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους. Κακώς, κάκιστα, μιλάμε για απονομή δικαιώματος. Το ζήτημα αφορά αυτούς που ήδη έχουν δικαίωμα ψήφου. Επομένως, κάθε συζήτηση για αλλοίωση του εκλογικού σώματος, είναι ανόητη. Στην πραγματικότητα, είναι η αδράνεια του νομοθέτη να υλοποιήσει την Συνταγματική πρόβλεψη, αυτή που αλλοιώνει το εκλογικό σώμα.
Λόγω της άναρχης και επιπόλαιης, ως συνήθως, συζήτησης, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι δικαίωμα ψήφου θα έχει ολόκληρη η ελληνική διασπορά. Η αλήθεια είναι ότι οι ομογενείς που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια (η πλειονότητα της ομογένειας) δεν θα δικαιούνται να ψηφίσουν, ενώ όσοι την έχουν, ήδη έχουν δικαίωμα ψήφου.

Εν τούτοις, υπάρχει μια λεπτομέρεια που δημιουργεί κάποιον μικρό κίνδυνο. Το γεγονός ότι όποιος είναι ελληνικής καταγωγής, μπορεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Ο Κώδικας περί Ιθαγένειας ορίζει ότι όποιος αποδείξει την ελληνική του καταγωγή, πολιτογραφείται.

Έτσι, ακόμη και κάποιος που έχει διακόψει κάθε δεσμό με την Ελλάδα, με μόνη αιτία την, έστω και πολύ μακρινή ελληνική καταγωγή του, δικαιούται, με δήλωσή του και απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, να πολιτογραφηθεί Έλληνας. Ο φόβος, λοιπόν, ορισμένων, ότι δίνεται η δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες ομογενείς να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και, φυσικά, το δικαίωμα του εκλέγειν, θεωρητικά δεν είναι απολύτως αβάσιμος.

Εκτιμώ ότι ο κίνδυνος αυτός είναι πολύ μικρός, για μια σειρά από λόγους, αλλά είναι υπαρκτός.

Αυτό δεν είναι πρόβλημα αυτού καθ’ αυτού του νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που φιλοδοξεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση. Είναι, όμως, πρόβλημα για να ψηφιστεί, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση, προσχηματικά κατά την γνώμη μου, το επικαλείται για να μην δώσει την απαραίτητη, για να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία 200 βουλευτών που απαιτεί το Σ., συναίνεσή της.

Λύση, φυσικά, δεν είναι η τερατωδώς ηλίθια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να μην προσμετράται η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα. Λύση είναι να γίνει νομοθετική παρέμβαση εκεί που υπάρχει πραγματικά το πρόβλημα. Στον Κώδικα περί Ιθαγένειας. Το άρθρο 10 πρέπει να τροποποιηθεί, έτσι ώστε να μην αρκεί η ελληνική καταγωγή (εκτός της περίπτωσης του άρθρου 1, φυσικά, που είναι Έλληνας πολίτης ένας από τους γονείς), αλλά να αποδεικνύεται και δεσμός του αιτούντος πολιτογράφηση με την Ελλάδα, κατ’ αναλογία με τις διατάξεις για την πολιτογράφηση μη Ελληνικής καταγωγής αιτούντων, με αυτονόητη εξαίρεση την απαίτηση για παραμονή στην χώρα.

Η τροποποίηση δεν προτείνεται για να λυθεί το πρόβλημα του εκλογικού νόμου, αν και το λύνει, αλλά, κυρίως γιατί την θεωρώ σωστή. Η απλή, πολλές φορές μακρινή, ελληνική καταγωγή δεν μπορεί να είναι ικανός λόγος για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος δεσμός με την Ελλάδα, όπως η επαρκής γνώση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού της, ιδίως όταν απουσιάζει παντελώς ο εδαφικός δεσμός.

Αυτό επιτάσσει η ανάγκη να είναι η Ελλάδα ένα πολιτικό και όχι φυλετικό έθνος, ένα έθνος του οποίου οι πολίτες είναι πολίτες του από επιλογή και συνείδηση. Και παύει κάθε συζήτηση για αλλοίωση του εκλογικού σώματος, επιτρέποντας σε όλους τους Έλληνες πολίτες να ασκήσουν τα συνταγματικά τους δικαιώματα.

*Ο Αντύπας Καρίπογλου είναι δικηγόρος, πρ. Πρόεδρος της ΔΡΑΣΗΣ

ΠΗΓΗ: thepresident.gr

4 σχόλια:

  1. Για όποιον δεν κατάλαβε, το πρόβλημα του κ. Καρίπογλου, φαίνεται ότι είναι πως η Ελλάδα εκτός από πολιτικό παραμένει και φυλετικό έθνος. Παρά το ότι οι κυβερνήσεις της προσπαθούν εδώ και 30 έτη να αλλοιώσουν, με παραβίαση του Συντάγματος, το φυλετικό χαρακτήρα του έθνους. Ενώ η πλειοψηφία των πολιτών της επιθυμεί την διατήρηση αυτού του χαρακτήρα, αλλά τώρα με το τι θέλουν οι ραγιάδες θα ασχολούμασθε; Δημοκρατία έχουμε;
    Εδώ δεν αποδεικνύεται κανένας δεσμός των μαζικά ελληνοποιούμενων μεταναστών, εγνωσμένης αδυναμίας προσαρμογής στην πλειοψηφία τους, από τους ελληνικής καταγωγής (εν όλω ή μερικώς) θα το απαιτήσουμε; Που προέρχονται και από χώρες πολιτιστικά συμβατές;
    Και στο (όχι και πολύ) βάθος καταναγκαστικός πολυπολιτισμός, σωστά κε Καρίπογλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ οτι πληροφορουμαι εχουν σχεδον εξαλειψει στην Ευρωπη το δικαιο της Ιθαγενειας και το εχουν ενσωματωσει στο δικαιο της Υπηκοοτητας.Με εκπληξη διαπιστωνω οτι οι σημερινοι νομομαθεις αλλα και γενικα ας πουμε οι πεπαιδευμενοι δεν εχουν ιδεα για την κολοσσιαια διαφορα των δυο αυτων πολιτογραφησεων και ως ιδεοληπτικα μιμιδια επαναλαμβανουν ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ!!!!! Καμμια περισκεψη η φιλοσοφικη εστω αμφισβητηση της προκρουστειας αυτης νομικης τερατουργιας!!! Καμμια ενσταση δεν βλεπω και απο την επισημη πολιτεια και τα κομματα(τι λεω τωρα!!) αλλα ουτε και απο τον νομικο κοσμο (δεν ειμαι νομικος αλλα παρακολουθω οσο μπορω και τον νομικο διαλογο). Σαν να μην υπηρχε στο παρελθον η νομικη αυτη διασταση που σε πολυ γενικες γραμμες υποστηριζε την ιθαγενεια με τα κριτηρια του αιματος(Γερμανικος ορισμος η ακομα και Ηροδοτειος) και την υπηκοοτητα με τα κριτηρια της ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ(Γαλλικος αλλα και Ισοκρατικος ορισμος). Και οι δυο νομικες πολιτογραφησεις του πολιτη γεννουσαν αντιστοιχες πολιτικες και νομικες υποχρεωσεις και ασυμβιβαστα. Ηταν δε απολυτα διακριτες. Για παραδειγμα σε πολλα Ευρωπαικα κρατη πολλα απο τα ανωτατα αξιωματα του κρατους μπορουσαν να τα καταλαβουν ΜΟΝΟ ιθαγενεις πολιτες και οχι υπηκοοι!!!! Ομως του κακου η σκαλα δεν εχει σταματημο!!! Εδωσαν πριν απο αρκετα χρονια πολιτικα δικαιωματα και σε οσους εχουν δικαιωμα παραμονης και ιδιως (αν ειναι δυνατον) το υψιστο δικαιωμα του εκλεγειν και εκλεγεσθαι παντου στον εκλογικο στιβο!!!! Ενω παραλληλα ειδικα στην χωρα μας ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ με γελοια επιχειρηματα (δεξιοι και αριστεροι ιδιως) τα πολιτικα δικαιωματα της ομογενειας (γυρω στα 7-8εκ ψυχες με τις αναλογες ψηφους). Καμμια αντεθνικη αριστερα η ψοφοδεης Φαναριωτικη δεξια δεν θα μπορουσε να χορευει οπως θελει σημερα αν οι ομογενεις ειχαν ψηφο και οι επηλυδες λαθρομεταναστες δικαιωμα απελασης και μονο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγνώμη αλλά ποιός απαγόρευσε μέχρι τώρα σε όποιους είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά είναι κάτοικοι εξωτερικού να ψηφίσουν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλλο ενα παραμύθι της κυβερνησης εφάμιλλο με το άσυλο , τις περικοπές ΕΝΦΙΑ,το μεταναστευτικό και αλλά θέματα ηταν και αυτο με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικου ! Ο Μητσοτακης θριάμβευσε διότι έπαιξε στα γηπεδο των παραμυθιών του Αλέξη κι αυτός ! Τόσο πολυ τον αντιγράφει που στήνει και τη Νοβαρτις 2 στα χνάρια με τη Νοβαρτις 1, μου παν σου πα και λοιπά.Πληρης αντιγραφή αλλά πολυ καλύτερη.Ο Αλέξης πρέπει να ξαναβρεί το παλιό του εαυτό.Της πλάκας υπόθεση η ψηφος των Ελλήνων του εξωτερικου.Ουσιαστικα πρόκειται για ψήφο Ελλήνων που βρίσκονται τη στιγμή των εκλογών στο εξωτερικό ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.