22/10/19

Έλληνες Δευτέρας και Τρίτης Κατηγορίας



Γράφει ο Ιωάννης Κ. Μπουγάς*

Αν το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων ψηφισθεί στη μορφή του προσχεδίου που κυκλοφόρησε, δηλαδή με τους όρους (1) «απουσίας λιγότερο από 30 έτη» και (2) «κατοχής ΑΦΜ», φοβούμαι ότι το Ελληνικό κράτος θα δημιουργήσει Έλληνες δευτέρας και τρίτης κατηγορίας και θα «τιμωρήσει» κάποιους για δεύτερη φορά.

Να εξηγήσω τι εννοώ. Δεν έχω πρόβλημα με τον δεύτερο όρο, και δεν θα είχα αν προστίθετο για τους άνδρες και (3) «η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων". Όμως, ο ορισμός χρόνου απουσίας 30 ετών θα αφαιρέσει το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες προς ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Γερμανία, του μεγάλου κύματος μετανάστευσης των δεκαετιών του ‘50 και ’60, που ακόμη βρίσκονται εν ζωή. Αυτό θα είναι τραγικά άδικο. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των Ελλήνων οδηγήθηκαν στη μετανάστευση λόγω της Κατοχής και των γεγονότων που ακολούθησαν μέχρι το 1949.

Μπορεί στη συντριπτική τους πλειοψηφία, με σκληρή εργασία και πολλές προσωπικές θυσίες, να πέτυχαν οικονομικά και κοινωνικά, δημιουργώντας πετυχημένες οικογένειες, όμως ο νόστος ήταν και είναι μόνιμος. Το ίδιο και η προσφορά τους στη μητέρα πατρίδα, με τις οργανώσεις και τη στήριξη των Εθνικών Θεμάτων, τα εμβάσματα (οι παλαιότεροι θα θυμούνται τους άδηλους πόρους του προϋπολογισμού), τον μόνιμο τουρισμό στην πατρίδα, την προώθηση των Ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές, κ.ά.

Ο ορισμός μεγίστου χρόνου απουσίας θα αποκλείσει αυτούς τους Έλληνες, που έφυγαν ενήλικες από την Ελλάδα. Λόγω της γραφειοκρατίας πιστεύω ότι πολύ μικρός αριθμός Ελλήνων που γεννήθηκαν στο εξωτερικό είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αφού γι αυτό απαιτείται προηγούμενη εγγραφή στα Δημοτολόγια. Η διαδικασία εγγραφής στα Δημοτολόγια, ιδιαίτερα για τα άρρενα τέκνα, γνωρίζω εκ πείρας ότι είναι απαιτητική και δεν γνωρίζω πόσοι Έλληνες είχαν την υπομονή και επιμονή να την διεκπεραιώσουν με επιτυχία.

Συμπερασματικά, ελπίζω ότι στο νομοσχέδιο της ψήφου των αποδήμων δεν θα τεθεί χρονικό όριο απουσίας. Όποιος δεν ενδιαφέρεται για τα Ελληνικά θέματα, δεν θα προσέλθει να ψηφίσει. Μήπως ψηφίζουν όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδος που έχουν το δικαίωμα της ψήφου; Γιατί να προσθέσουμε αυτόν το όρο που στρέφεται εναντίον μιας συγκεκριμένης ομάδος αποδήμων με μεγάλη προσφορά και μεγάλη νοσταλγία για την Ελλάδα;

(*) Ο Ιωάννης Κ. Μπουγάς είναι στατιστικός και συγγραφέας . Ζει στον Καναδά.

(Εστάλη στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ των Αθηνών)

10 σχόλια:

  1. Το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού είναι ο μέγιστος παραλογισμός της πολιτείας μας. Δεν είναι λογικό να αποφασίζει για το τι θα γίνει στην Ελλάδα κάποιος ο οποίος ζει μακριά από την Ελλάδα για χρόνια, απομονωμένος από τα σύγχρονα κοινωνικά δρώμενα της πατρίδος μας και κινούμενος συνήθως από συναισθηματισμό και μόνο. Εφόσον δεν έχουν συνέπειες από την ψήφος τους δεν θα πρέπει να έχουν και δικαίωμα στην ψήφο. Εκτός αν θέλουν να έχουν ΑΦΜ, δήλωση εισοδήματος βάση του εισοδήματος που έχουν στο εξωτερικό και κανονική φορολογία ίση με εμάς που διαμένουμε στην Ελλάδα. Η ψήφος είναι δικαίωμα αλλά από αυτό το δικαίωμα απορρέουν ευθύνες και υποχρεώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ψηφιζειν είναι αποροια της Ελληνικής ιθαγένειας. Οι φόροι πληρωνονται από τους κατοίκους μιας χώρας για την παροχή υπηρεσιών της Πολιτείας προς τους διαμένοντες όπως Δρόμους, Ηλεκτρισμός, Νερό, Ιατρική περθαλψη κλπ. Γι αυτό άλλωστε οι χρήστες των υπηρεσιών αυτών πληρώνουν φόρους.
      Σκέψου το και από αυτή την οπτική γωνία. Αλλιώς θα έχουμε 2-3 εκατομμυρια μουσουλμάνους/βουδιστές και εγώ δεν ξέρω τι άλλο, που αν δεν μισούν την Ελλάδα σίγουρα δεν ξέρουν την ιστορία της.
      Αυτό θέλεις?

      Διαγραφή
    2. Το δικαίωμα της ψήφου ΔΕΝ είναι απόρροια της Ελληνικής ιθαγένειας. Σύμφωνα με το υπουργείο εσωτερικών δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Πολίτης δεν σημαίνει ιθαγενής. Έλληνας πολίτης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (θεωρητικά), μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε.

      Ένα πράγμα που ξεχνάς Panos είναι ότι στην Ελλάδα οι φόροι δεν πληρώνονται για όσα αναφέρεις. Όχι τουλάχιστον μόνο γι' αυτά που αναφέρεις. Με τους φόρους πληρώνονται οι εκάστοτε κομματικοί στρατοί, τα γλέντια των εκάστοτε κυβερνήσεων, οι σπατάλες και η κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος. Άρα η φορολογία κυμαίνεται ανάλογα με την διαχείριση των οικονομικών της εκάστοτε κυβέρνησης. Για ποιον λόγο λοιπόν να αποφασίζουν το μέγεθος του φόρου που θα πληρώσω εγώ κάποιοι που δεν θα τον πληρώσουν?

      Ένα άλλο που ξεχνάς είναι ότι οι Έλληνες του εξωτερικού ψηφίζουν συναισθηματικά και όχι βάση της λογικής. Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η συναισθηματική ψήφος είναι χειρότερη από αυτή του βουδιστή/μουσουλμάνου που αναφέρεις.

      Το θέμα της μετανάστευσης που αναφέρεις είναι ένα εντελώς ξεχωριστό κομμάτι και ανεξάρτητα με το αν ψηφίσουν ή όχι οι Έλληνες του εξωτερικού θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα αν δεν επιλυθεί άμεσα και αποτελεσματικά.

      Διαγραφή
  2. Δυστυχώς θα διαφωνήσω κάθετα. Εκτός από δικαιώματα η ιδιότητα του πολίτη επισύρει μια σειρά από υποχρεώσεις. Βασική, βασικότατη υποχρέωση είναι η καταβολή φόρων σύμφωνα με την νομοθεσία. Ένας καλός τρόπος να διαπιστωθεί αυτό είναι η έκδοση ΑΦΜ. Χωρίς βέβαια να είναι αποκλειστικό και μόνο κριτήριο γιατί και οι ξένοι χωρίς πολιτικά δικαιώματα στην Ελλάδα υποχρεούνται να κατέχουν ΑΦΜ και να πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους. Για να μην μπούμε στην λογική του απύθμενου «δικαιωματισμού» της Αριστεράς θα πρέπει εκ των πραγμάτων να υπάρχουν κάποια κριτήρια. Ποιος μας λέει αύριο πως δεν θα ζητήσει κάποιος «φωτεινός» εγκέφαλος την ψήφο κατ ευθείαν με την είσοδο κάποιου στην Ελλάδα (πρόσφυγα – μετανάστη κ.λ.π.). Με το επιχείρημα πως ενδιαφέρεται αυτός ο πρόσφυγας ή μετανάστης για το «καλό της Ελλάδας»... Λοιπόν πρέπει να υπάρχουν κριτήρια και να είναι αυστηρά. Διότι όταν κάποιος χάνει μεγάλο ποσοστό του επιπέδου ζωής του επί δέκα ολόκληρα χρόνια και εξακολουθεί να ζει σ’ αυτή την χώρα πληρώνοντας αιματηρούς φόρους και εισφορές δεν μπορεί να έχει ισότητα με κάποιον που μπορεί να ασχολείται περιστασιακά εκ του μακρόθεν με τα προβλήματα της χώρας κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Όποιον τον ενδιαφέρει πραγματικά η χώρα και ΑΦΜ μπορεί να εκδώσει και στα Δημοτολόγια μπορεί να εγγραφεί.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαρά στον Έλληνα που ελληνοξεχνά
    και στο Σικάγο μέσα ζει στη λευτεριά
    Εκείνος που δεν ξέρει και δεν αγαπά
    σάμπως φταίς κι εσύ καημένη
    και στην Αθήνα μέσα ζεί στη ξενιτιά

    Αχ! Ελλάδα σ' αγαπώ
    και βαθιά σ' ευχαριστώ
    γιατί μ' έμαθες και ξέρω
    Ν' ανασαίνω όπου βρεθώ
    να πεθαίνω όπου πατώ
    και να μην σε υποφέρω

    Αχ! Ελλάδα θα στο πω
    πριν λαλήσεις πετεινό
    δεκατρείς φορές μ' αρνιέσαι
    Μ' εκβιάζεις μου κολλάς
    σαν το νόθο με πετάς
    μα κι απάνω μου κρεμιέσαι

    Η πιό γλυκιά πατρίδα είναι η καρδιά
    Οδυσσέα γύρνα κοντά μου
    που τ' άγια χώματα της πόνος και χαρά
    Κάθε ένας είναι ένας που σύνορο πονά
    κι εγώ είμαι ένας κανένας που σας σεργιανά

    Αχ! Ελλάδα σ' αγαπώ
    και βαθιά σ' ευχαριστώ
    γιατί μ' έμαθες και ξέρω
    Ν' ανασαίνω όπου βρεθώ
    να πεθαίνω όπου πατώ
    και να μην σε υποφέρω

    Αχ! Ελλάδα θα στο πω
    πριν λαλήσεις πετεινό
    δεκατρείς φορές μ' αρνιέσαι
    Μ' εκβιάζεις μου κολλάς
    σαν το νόθο με πετάς
    μα κι απάνω μου κρεμιέσαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ζω στο εξωτερικο, τον Ιουλιο με της εκλογες ειμασταν Ελλαδα, εγω που γεννιθηκα Ελλαδα κ μεγαλωσα κ παρακολουθω καθημερινα τα νεα το τι γινεται στην Ελλαδα πηγα κ ψηφισα. Η γυναικα μου κ το σοι της που ειναι γεννιμενοι στην Αμερικη δεν παρακολουθουν τα νεα στην Ελλαδα εαν κ ηταν γραμμενοι στο διματολογιο δεν πηγαν να ψηφισουν κ ηταν διπλα τους το εκλογικο κεντρο. Θελω να πω οτι γινεται πολυ κουβεντα για το τιποτα. Εχω διαπιστωσει εδω που ζω οτι οι Ελληνες που εχουν γεννιθει Ελλαδα θα τους ερεσε να Ψηφιζαν οσοι ειναι γεννιμενοι στην Αμερικη δεν παρακολουθουν τα νεα κ δεν τους αγγιζει το θεμα το να ψηφιζουν. Η αποψη αυτη προς δυτικη Αμερικοι που ειναι λιγοι Ελληνες, νεα ιορκη κ σικαγο γενικα ανατολικη αμερικη δεν ειμαι γνωστης το πως σκεφτωνται οι ελληνες που εχει πολλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να μας δοθεί το δικαίωμα να μπορούμε να ψηφίζουμε και εμείς. Υπάρχουν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό Έλληνες που είναι <> εγκέφαλοι για να μπορούν οι Έλληνες να ψηφίζουν σωστά χρειάζεται παιδιά. κατά τη γνώμη μου θα είναι προτέρημα για τον ελληνισμό να μπορεί να ψηφίσει και ο απόδημος ελληνισμός. χωρίς παρεξήγηση οι Έλληνες του εξωτερικού σκέπτονται διαφορετικά από τους Έλληνες στην Ελλάδα και λειτουργούν διαφορετικά δεν το λέω μειονεκτικά ούτε αρνητικά. Τουλάχιστον για τους Έλληνες που ζουν στην Ευρώπη και βρίσκονται πιο κοντά στην Ελλάδα οι περισσότεροι έχουν και ΑΦΜ έχουνε και κάποια περιουσία και πληρώνουν φόρο όπως και εγώ. Οι περισσότεροι τις οικονομίες που κάνουνε της πηγαίνουν στην Ελλάδα επομένως υπάρχει συνάλλαγμα δηλαδή για το συνάλλαγμα είναι καλή και για να μπορούν να ψηφίζουν δεν είναι καλή. Δώστε μας το δικαίωμα να μπορούμε να ψηφίσουμε και όλα θα πάνε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μεγαλη κουβεντα ειπες με το συναλλαγμα δεν το ειχα σκεφτει αυτο... ειναι πολλα τα χρηματα που στελνουν οι ελληνες του εξωτερικου στην ελλαδα, ακομα και με της διακοπες που θα πανε να δουνε απο που καταγονταν οι δικοι τους, χρηματα ειναι κ αυτα.

      Διαγραφή
    2. Νίκο το όλο θέμα γίνεται για να μπρορει το Ελληνικό κράτος να σε φορολογήσει για τα λεφτά που βγάζεις εκεί που ζεις χωρίς καν να εξετάζει αν έχεις ήδη πληρώσει φόρους στο εισόδημα σου.
      Ας μας απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης/Τσιπρας/Κουτρουμπας/κλπ τι υπηρεσίες θα παρέχουν στους Έλληνες του εξωτερικού για τους φόρους που θα εισπράττουν από αυτούς? Μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει δώσει έστω και μια στοιχειώδη απάντηση.
      Αν κάποια στιγμή το Ελληνικό κράτος γίνει σοβαρό μπορεί ίσως να επιβιώσουμε σαν κράτος αν δεν είναι ήδη αργά. Αλλοιώς μας βλέπω αλλά 400 χρόνια υπόδουλους στους Τούρκους.

      Διαγραφή
    3. κ. Νίκο, σίγουρα ζείτε σε μία καπιταλιστική χώρα, που προάγει την ιδιωτική πρωτοβουλία, που σας δίνει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και είναι ευνοϊκή στο να πλουτίσετε. Αν, λέω εγώ, αποφασίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού να μετατρέψουν την χώρα σε σοβιετία ψηφίζοντας άκρα αριστερά, θα μεταναστεύσουν και πάλι στην Ελλάδα να απολαύσουν τους καρπούς της αριστεράς ή θα μείνουν στη ζεστασιά του άνετου σπιτιού και γρήγορου αυτοκινήτου που τους προσφέρει ο καπιταλισμός? Και οι δύο φυσικά γνωρίζουμε την απάντηση...

      Εφόσον έχετε ΑΦΜ και πληρώνετε φόρο σίγουρα έχετε και περιουσία στην Ελλάδα. Οπότε δικαίως πληρώνετε φόρο. Το να στείλετε τα χρήματά σας στην Ελλάδα είναι επιλογή σας. Εφόσον έχετε χρήματα στην Ελλάδα δικαίως πληρώνετε φόρο. Δεν κάνετε κάτι διαφορετικό ούτε και αξιοσημείωτο από εμένα που μένω στην Ελλάδα. Αυτό είναι και το σωστό στην βάση της ισονομίας που εξασφαλίζει το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Αν δεν θέλετε να φορολογείστε μπορείτε να αποσύρετε την περιουσία σας, δεν σας δεσμεύει κάποιος.

      Όπως λοιπόν δεν μπορώ να λάβω αποφάσεις για την δική σας ζωή στην χώρα που ζείτε, έτσι και εγώ δεν θέλω να παίρνουν αποφάσεις για την δική μου ζωή άτομα που δεν μένουν στην Ελλάδα. Το ότι πληρώνετε φόρους βάση της περιουσίας που έχετε στην Ελλάδα δεν σας δίνει το δικαίωμα ψήφου. Η παραμονή στην Ελλάδα και η αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών που αυτή εμπεριέχει δίνει το δικαίωμα ψήφου.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.