19/10/19

Συρία: Παραβιάσεις στην κατάπαυση του πυρός καταγγέλλει η Τουρκία



Για παραβίαση της εκεχειρίας στη βόρεια Συρία κατηγορεί τις κουρδικές δυνάμεις το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, μόλις δύο ημέρες μετά τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός.


«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εφαρμόζουν πλήρως τη συμφωνία. Παρ’ όλα αυτά, οι τρομοκράτες πραγματοποίησαν 14 επιθέσεις τις τελευταίες 36 ώρες» τονίζει, χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή της, η γειτονική χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι Τουρκία και ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία, διάρκειας 120 ωρών (σ.σ. πέντε ημερών), με στόχο την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Η Άγκυρα, ωστόσο, κάνει λόγο για 12 επιθέσεις, οι οποίες προήλθαν από την πόλη Ρας αλ-Άιν και ακόμη δύο επιθέσεις από τις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ταλ Ταμρ.

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, όπως καταγγέλλει η Τουρκία, χρησιμοποιήθηκαν διάφορα είδη οπλισμού, όπως και ρουκέτες.

«Εάν τηρηθούν οι δεσμεύσεις έως το απόγευμα της Τρίτης, η ασφαλής ζώνης θα είναι γεγονός. Εάν δεν τηρηθούν, η επιχείρηση θα ξεκινήσει το ακριβώς επόμενο λεπτό» προειδοποίησε την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων σε απόσταση 32 χλμ από τα σύνορα, κάτι το οποίο αποτελούσε εξ αρχής στόχο της Άγκυρας, συντελείται υπό την εποπτεία της αμερικανικής διπλωματίας.

Σήμερα το πρωί (σ.σ. Σάββατο), πάντως, επικρατεί απόλυτη ησυχία στην πόλη Ρας αλ-Άιν, όπου την Παρασκευή εξελίχθηκαν σποραδικές μάχες μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών – παρά την κατάπαυση του πυρός.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP

2 σχόλια:

  1. Ναι, επειδή οι Κούρδοι τους “πήγαν καροτσάκι” χθες βράδυ σε ορισμένα χωριά που κατέλαβαν εν μέσω κατάπαυσης του πυρός οι καραγκιόζηδες διαμαρτύρονται. Αυτά ας τα βλέπουν οι δικοί μας που κάνουν ευαγγέλιο τις όποιες συμφωνίες με την πληγή της Ασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.