10/10/19

Ο Τραμπ αφού εγκατέλειψε τους Κούρδους περιθωριοποιεί τις ΗΠΑ;



Το tweet που δημιουργεί προβληματισμό για την επιρροή των Αμερικανών στη Μεσόγειο.
«Οι μάχες μεταξύ διάφορων ομάδων πραγματοποιούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ ποτέ δεν έπρεπε να βρίσκονται στη Μέση Ανατολή. Μόλις απομακρύναμε 50 στρατιώτες. Η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει τους φυλακισμένους μαχητές του ISIS που η Ευρώπη να αναλάβει. Αυτοί οι ηλίθιοι, ατελείωτοι πόλεμοι για εμάς τελειώνουν», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την προσφιλή του συνήθεια στο Twitter.

Το συγκεκριμένο tweet όμως είναι ιδιαίτερης σημασίας και προκαλεί προβληματισμό. Κατά τα λεγόμενα του Αμερικανού προέδρου οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έπρεπε να εμπλακούν και πως τελειώνουν οι ηλίθιοι, ατελειώτοι πόλεμοι, όπως για παράδειγμα το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Βιετνάμ παλαιότερα...

Αναφερόμαστε σε πολέμους που κατέστησαν τις ΗΠΑ παγκόσμια στρατιωτική υπερδύναμη και τώρα με ένα tweet ο Τραμπ αδειάζει μία πολιτική δεκαετιών, δείχνοντας μία τάση περιθωριοποίησης!

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση να ασκούν αποφασιστικής σημασίας δράσεις στην Ευρασία, τότε είναι καταδικασμένες να τεθούν στο περιθώριο», αναφέρει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής, Κωνσταντίνος Γρίβας, σε παλαιότερη εισήγησή του.

Με αφορμή αυτή τη θέση, τα ερωτήματα που εγείρονται στην προκείμενη περίπτωση είναι πολλά. Το σημαντικότερο; Ποσό ασφαλής είναι η Ελλάδα μετά την αμυντική συνεργασία που εγκαινίασε ο Πομπέο με την άφιξή του στη χώρα μας;

Γιατί και οι Κούρδοι συνεργάτες των Αμερικανών ήταν μέχρι πρότινος στη Συρία και οι ΗΠΑ τους άφησαν στα κρύα του λουτρού ανάβοντας το πράσινο φως στην Τουρκία να κάνει εκκαθαρίσεις εναντίον τους με τη στρατιωτική επέμβαση που ξεκίνησε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019.



6 σχόλια:

  1. Εσεις κε Τραμπ ως μορφωμενος ανθρωπος και εξυπνος δεν ξερετε οτι ουτε οι Τουρκοι (εκτος απο τους Κουρδους) δεν ηταν στην ΟΜΑΗΑ ΒΕACH on D-Day??????

    Αυτο το σχολιο διοτι ειπε χθες:

    “The Kurds are fighting for their land,” Trump told reporters at the White House on Wednesday. “And as somebody wrote in a very, very powerful article today: They didn't help us in the Second World War, they didn’t help us with Normandy, as an example, they mention names of different battles... but they’re there to help us with their land.”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιος είναι ο συγγραφέας;
    Οι ΗΠΑ δεν βγήκαν υπερδύναμη από τους συγκεκριμένους πολέμους και οπωσδήπτε όχι από το Βιετνάμ όπου ηττηήθηκαν, ήττα που σήμανε την αρχή του τέλους της αυτοκρατορίας αλλά τότε κανείς δεν το κατάλαβε.
    Ο Γρίβας έχει δίκιο. Και προφανώς και ο Τραμπ έχει δίκιο! Ξέρει ότι πλεόν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντέξουν τέτοιους φθοροποιούς πολέμους. Και οι αντίπαλοί του το ξέρουν αλλά φαίνεται (λέω φαινεται) να επιλέγουν ως λύση όχι την απόσυρση των ΗΠΑ αλλά την παγκόσμια σύγκρουση με την ελπίδα ότι οι Ρώσοι και οι ΚΙνέζοι θα παραδοθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχουν τελειώσει οι ΗΠΑ από την περιοχή και δυστυχώς το υπεξ το δικό μας κοιμάται όρθιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σημερινή ηγεσία των ΗΠΑ επιδιώκει την απαγκίστρωση από εμπόλεμες ζώνες και ανέξοδους πολέμους και επιχειρεί αναδίπλωση και επικέντρωση σε άλλους στόχους και περιοχές ιδίως στην ανταγωνιστική σχέση των ΗΠΑ προς την Κίνα

      Διαγραφή
    2. ή τον διάδρομο ταχείας κυκλοφορίας που αναμένεται να αναπτυχθεί στην Αρκτική με το λιώσιμο των πάγων. Εξ ου και η πρόταση Ερντογάν για εξαγορά της Γροιλανδίας.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.