30/10/19

Αναζητείται ηγέτης του μεγέθους του Ιωάννη Καποδίστρια

Ξενής Ξενοφώντος 
Πρόσφατα συμπληρώθηκαν 188 χρόνια από τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, της πιο εμβληματικής προσωπικότητας του νεότερου Ελληνισμού. Η σημερινή θλιβερή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα σε Κύπρο και Ελλάδα στρέφει το μυαλό μας στον Βίο και την Πολιτεία του επονομαζόμενου Αγίου της Πολιτικής, ως ελάχιστη συμβολή στην προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου βίου. Στην Ελλάδα, οι οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν την τελευταία δεκαετία προσέλαβαν τη μορφή ανθρωπιστικής κρίσης, υποθηκεύοντας παράλληλα το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και των επόμενων γενεών. Με την ανεργία να σαρώνει και τη νεολαία να μεταναστεύει μαζικά, το πολιτικό σύστημα της χώρας παρουσιάζεται αδύναμο ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών για μια νέα πολιτική και, κατ’ επέκτασιν, κοινωνική αναγέννηση. Στη μικρή Κύπρο της ημικατοχής και της δεσπόζουσας γεωπολιτικής επιρροής της Βρετανίας με αιχμή τις «κυρίαρχες» στρατιωτικές βάσεις, τα πράγματα είναι εξίσου επικίνδυνα και ανησυχητικά.
Ο Καποδίστριας, αναλαμβάνοντας τον άχαρο ρόλο της συγκρότησης κράτους με τη λήξη της Επανάστασης του 1821, επιθυμούσε τη δημιουργία μιας έμψυχης πολιτείας, όπου οι ίδιοι οι πολιτικοί να γίνονται υποδείγματα, να εμπνέουν και να παραδειγματίζουν με την προσωπική και δημόσια ζωή τους. Και ασφαλώς να είναι έτοιμοι να θυσιαστούν, αν χρειασθεί, για χάρη του καλού της πατρίδας. Παράλληλα, δε, πίστευε ότι με την τόνωση της πίστης και τη συστηματική καλλιέργεια των διαχρονικών ιδεωδών του Ελληνικού Πνεύματος, οι ηθικές αξίες θα δημιουργούσαν στις ψυχές του κόσμου τον γνήσιο πνευματικό πολιτισμό που θα αποτελούσε το αντίβαρο στην κοινωνική δυστυχία που κληροδότησε η μακρόχρονη σκλαβιά.

Έχοντας αυτά κατά νουν, θέλουμε να στείλουμε ισχυρό το μήνυμα στο σύνολο του πολιτικού κόσμου σε Κύπρο και Ελλάδα, ότι θεμελιώδη προαπαιτούμενα για να ανασυγκροτηθεί η κοινωνία και να οδεύσουν οι δύο αδελφές χώρες στον δρόμο της προόδου και τη προκοπής είναι:

1. Η εξυγίανση του δημόσιου βίου με εκδημοκρατικοποίηση των πολιτικών κομμάτων και λειτουργία τους με κανόνες πλήρους διαφάνειας.

2. Η ριζική μεταρρύθμιση της κρατικής μηχανής με εκσυγχρονισμό των θεσμών και αποκόλλησή τους από το πελατειακό σύστημα, εδραιώνοντας συνθήκες ισοπολιτείας, αξιοκρατίας, χρηστής διοίκησης και διαφάνειας.

3. Η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και συνενόχων της κρατικής χρεοκοπίας και της οικονομικής τραγωδίας με επούλωση των πληγών των ανυποψίαστων θυμάτων και των εξαθλιωμένων πολιτών.

Χωρίς τις πιο πάνω τρεις παραμέτρους, οι όποιες πολιτικές δεσμεύσεις θα ηχούν στα αυτιά των πολιτών σαν ανέκδοτο. Έχουμε υπέρτατο χρέος έναντι των επόμενων γενεών των Ελλήνων σε Κύπρο και Ελλάδα να αντιταχθούμε σθεναρά στους αισχρούς σχεδιασμούς των εμπόρων των λαών και των εθνών, ανάβοντας με τη στάση και τη δράση μας τη λαμπάδα της ελπίδας και της προοπτικής για οικονομική ανασυγκρότηση, κοινωνική ανόρθωση, ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εθνική περηφάνια.

*Δημοσιογράφος, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού

Σημερινή

5 σχόλια:

  1. Δυστυχώς μέσα από τα αποκαΐδια θα εμφανιστεί ο ηγέτης !!!
    Μέχρι τότε. ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Αναζητείται ηγέτης του μεγέθους του Ιωάννη Καποδίστρια"

    1)Δεν υπάρχει σήμερα κανένας 'ηγέτης' του μεγέθους του Καποδίστρια. Πολιτικούς, όμως, του μεγέθους του (Μπέη) Δημητρίου Νενέκου, έχουμε αρκετούς.

    Έχουμε και την εν εξελίξει 'ισλαμοποίηση' της Ελλάδος, δια της μονίμου εγκαταστάσεως εκατομμυρίων αλλοδαπών αποίκων, η οποία προχωρά ακάθεκτα, με την ανέχεια ή και την συνδρομή όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων.

    2)Αμείωτες οι προσφυγικές ροές στο Αιγαίο : Πάνω από 790 τις τελευταίες 48 ώρες
    Μεγάλες ροές μεταναστών και προσφύγων σημειώθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες στα νησιά του βορείου Αιγαίου
    30 Οκτωβρίου 2019, 16:05

    https://www.in.gr/2019/10/30/greece/ameiotes-oi-prosfygikes-roes-sto-aigaio-pano-apo-790-tis-teleytaies-48-ores/

    3)Σε μερικά χρόνια, μαθηματικά, οι Έλληνες προφανώς θα γίνουν μειοψηφία στην Ελλάδα.

    Υπάρχει και τεράστιος κίνδυνος, για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. I can point you to thousands who would kill a leader like him, but not one who would follow him.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σπουδασαν χιλιαδες εξω και μεσα.Πηραν μαστερ και ντοκτορα.Ηταν σε καλυτερη θεση απ ολους να κρινουν.Να δουν.Να αναλυσουν.Να βγαλουν αρετες..
    Οχι σαν τους ανυμπορους τους αλλους. Υποτιθεται σαν τους επιφανεις των προγονων.
    Και τι εγινε ??
    Το 90% συνταχτηκε με την κοζα νοστρα κι απο θεση πνευματικης ισχυος εκανε τις συμφορες καλυτερες και πιο μεγαλες.Για ιδιον οφελος τοσο ταπεινο και τοσο ξεπεσμενο.Το αλλο 10% λουφαξε στην αφανη ανανδρια.....
    Αυτη ειναι η εικονα του καλυτερου κομματιου ενος ενδοξου λαου....
    Απ αυτο ειχε ελπιδες...
    Οπως ειναι καταφανες δεν φτανει ...δεν επαρκει ..η αποψη πως η γνωση ειναι ικανη απο μονη να ανοιξει το μελλον..να φερει προοδο και λαμψη.Γνωση χωρις αρετη ..ειναι μια κακοβουλη πανουργια χειροτερη απ ολα τα κακα. Γνωση χωρις μοντελο ηθικων κανονων ειναι ο ιδιος ο διαβολος...Ολο το μοντελο που χρησιμοποιει αυτη ειναι ξενο..απαισιο...ανατριχιαστικο για το ανθρωπινο ειδος..Ενα αδειο σακκουλι αναξιο για κουβεντα κι ας κομπαζει για τα προσοντα του..Ολες οι πολιτικες ιδεολογιες ανεξαιρετως , συμπιεζονται στο απολυτο "τιποτε"...ενος χυδαιου υλισμου..οντων κατωτερων ταξεων στα εμβια οντα.Χωρις το παραμικρο δικαιωμα να επικαλουνται ανωτερες ιδεες..ηθικα αξιωματα..και ποιοτικα αλματα.Να μιλουν για δικαιο..και για το "πρεπον" ...οπως κανουν κυνικα.
    Απ αυτο το κομματι περιμενουμε ..εναν ανωτερο ανθρωπο να ηγηθει ..πριν εναν ολεθρο.
    Νομιζω ματαια...
    Θαχε φανει αν ηταν δυνατον....
    και δεν θαχε αναγκη απο ικεσιες..
    Ολη η κοσμοθεωρια ατομων και Εθνους ειναι ολοτελα ποταπη..αναξια λογου..και πληρως αχρηστη να συνεχισει.
    Ολη η ..πνευματικη ηγεσια δεν εχει κανενα πνευμα εκτος απο αυτο που πουλαει αερα κοπανιστο για υλικα αγαθα..κι οχι για πνευματικα οπως λεει..
    Ειμαστε στο ελεος του Θεου...
    στο βαθος των πραγματων. Η αφροσυνη εχει πιασει την κορυφη στα παντα απ το πιο μικρο εως το μεγαλο. Καθε μερα και ακους χειροτερα απο χθες..ατελειωτα σε παραλλαγες και λεπτομερειες..ενα χαοτικο παραλληρημα χωρις αρχη και τελος. Οπως σε μια εκρηξη που φευγουν χιλιαδες κομματακια δεξια κι αριστερα..Ανυμποροι ανθρωποι παθητικα κοιτανε και λενε μεταξυ τους απιστευτα πραγματα χωρις ειρμο κανεναν.
    Ολα ασυνδετα με την λογικη κι ολα ανακατα σαν χυλος. Δεν τολμα κανεις να μιλησει για μια ταξη στο χαος για σημεια αναφορας..για ενα φρενο σε τοση ανεξελεγκτη Εντροπια. Στηγματιζεται και αποβαλεται απ την δυναμη του χαους.
    Δεν εχουν καμμια δυναμη οσοι κυβερνουν εκτος απ τα φραγματα του νου μας. Αυτος ειναι ο εχθρος του Εθνους..Ο νους μας..Το αδυνατον ...ειναι μια κατασκευη του νου.Δεν υπαρχει αδυνατον σε μια φυση οπου ολα ειναι δυνατα ..
    Οι ωρες που περνανε ειναι δραματικες για ολους συνειδητους και μη..
    Ας προσευχηθουμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μουκανε τρομερη εντυπωση χαρακτηριστικη της ελαφροτητας του "ειναι" , ενας σχολιαστης που ρωτησε εναν αλλον πουχε καποιες αγωνιες λογικες ..το εξης :" κι εσυ τι προβλημμα εχεις ???"
    Τρομερο επιχειρημα του απολυτου τιποτε ...πολυ διαδεδομενο σημερα. Μια δηθεν εξυπναδα . Ο ερωτων δεν ειχε κανενα προβλημμα για τιποτε...ετοιμος να δεχτει ...τα παντα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.