10/10/19

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία στη Συρία κάνει μεγάλο λάθος με την εισβολή στην Συρία

Ως μεγάλο λάθος χαρακτήρισε την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, «όπως κάνει αλλεπάλληλα λάθη αυτής της φύσης και μορφής τα τελευταία χρόνια», ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του απόψε το βράδυ στην ΕΡΤ1. Τόνισε ότι η επιδίωξη της Τουρκίας να δημιουργήσει μια ζώνη με την μετακίνηση προσφύγων από τη Συρία και την μετεγκατάστασή τους εκεί, ως ζώνη απέναντι στο κουρδικό στοιχείο, είναι παράνομη επισημαίνοντας ότι η μετακίνηση μεταναστών πρέπει να υπόκειται σε κάποιες βασικές αρχές: να είναι εθελούσια και αξιοπρεπής.
«Αυτά δεν συμβαίνουν σε αυτή την περίπτωση. Αρα, αυτό που κάνει η Τουρκία είναι αντίθετο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ίδιων των προσφύγων που βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια» πρόσθεσε.
Παράλληλα ανέφερε ότι η Τουρκία με αυτή της την επιχείρηση «ανοίγει ένα μέτωπο» το οποίο δεν την ωφελεί. «Κάνουν πολύ μεγάλο λάθος οι Τούρκοι» υπογράμμισε ο Ν. Δένδιας εξηγώντας ότι «η Τουρκία διαβάζει τον 21ο αιώνα με εγχειρίδιο ανάγνωσης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Και καταλήγει σε λάθος συμπεράσματα και σε λάθος κινήσεις».
Ερωτηθείς σχετικά με τα αντιφατικά μηνύματα από τις ΗΠΑ απάντησε ότι δεν δικαιούται να κρίνει την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Συρία και την Τουρκία. «Εμένα με ενδιαφέρει πάρα πολύ η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα. Απέναντι σε αυτήν επιδιώκω να έχουμε την πιο ειλικρινή σχέση, να μεγιστοποιήσουμε με αμοιβαία κατανόηση τα οφέλη και από τις δύο πλευρές. Θεωρώ ότι οι σχέσεις μας είναι win win και νομίζω ότι απεδείχθη. Αναφέρομαι σε αυτή τη φάση στην Αμυντική Συμφωνία. Δεν τη θεωρώ όμως μια καταληκτική πορεία μιας συνεργασίας, τη θεωρώ άνοιγμα ενός νέου μεγάλου κεφαλαίου στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».
 Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση Γιούνκερ περί της μη χρηματοδότησης της ΕΕ της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Τουρκία σε κατεχόμενη ζώνη στη Συρία ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «καλά είπε ο κ. Γιούνκερ»,  αποσαφηνίζοντας παράλληλα ότι «η ΕΕ βεβαίως πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία στον χειρισμό των προσφύγων, όχι όμως να δώσει λεφτά στο τουρκικό κράτος, αλλά να δώσει λεφτά στις οργανώσεις που βοηθούν τους ανθρώπους, όχι να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια βίαιης μετεγκατάστασης ανθρώπων. Αυτό είναι αντίθετο στο κοινοτικό κεκτημένο» συμπλήρωσε.
Παράλληλα εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το ζήτημα της τουρκικής εισβολής στη Συρία θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών τη Δευτέρα.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Καθημερινή

15 σχόλια:

  1. Και εσύ ρε φίλε τι το παίζεις;
    Τον προστάτη της τουρκίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Μάριε,

      Στην Ελλάδα παίζεται το θέατρο του παραλόγου. Ο Έλλην ΥΠΕΞ, που αφού ηρωικά απέσπασε από τον Πομπέο (αύριο ο Τραμπ ξυπνάει στραβά από τον ύπνο και τον διώχνει), την "εγγύηση", ότι "η Ελλάδα είναι πιο ασφαλής", σε αντάλλαγμα την μετατροπή της Ελλάδας σε ανοιχτή αμερικανική βάση, τώρα βγαίνει και παραδίδει και μαθήματα εξωτερικής πολιτικής στον Ερντογάν, του οποίου φοβάται και τον ίσκιο, καθώς και μαθήματα ηθικής για τους πρόσφυγες.

      Ο διοικητής του YPG, βγαίνει από χθες στις τηλεοράσεις όλου του κόσμου και λέει: "Δεν είχαμε γραπτές εγγυήσεις, αλλά είχαμε προφορικές, που μας έλεγαν, "θα σας προστατέψουμε". Ο κ. Δένδιας, που φαίνεται τώρα θεωρεί εαυτόν κάτι μεταξύ Ταλευράνδου και Μέττερνιχ, δεν πήρε ούτε καν μια τόσο σαφή ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ εγγύηση, αλλά βγήκε κι αυτός αμέσως να εξηγήσει στον Ερντογάν τα λάθη του...

      Στο μεταξύ, έχουμε και λέμε:
      - Στο Αιγαίο, η Τουρκία αλωνίζει. Η Ελλάς, "στρατηγική ψυχραιμία", ελπίζοντας πως η Τουρκία θα περιορίζεται να ρίχνει μικρές σφαλιάρες, που η Ελλάδα έχει μάθει να δέχεται με στωικότητα.
      - Στην Κύπρο, η Τουρκία τρυπάει και η Ελλάδα κοιτάει, ελπίζοντας να μη βρει τίποτα και να αρκεστεί η Τουρκία στο τρύπημα.
      - Στο λαθρομεταναστευτικό, οι ροές αυξήθηκαν, αλλά αντιμετωπίζονται, με την ανθρωπιά που ο κ. Δένδιας συμβουλεύει τον Ερντογάν. Προφανώς, όταν η Τουρκία θα επιχειρήσει να προσεταιριστεί τις εκατοντάδες χιλιάδες νεοελλήνων μουσουλμάνων σε μερικά χρόνια, ο κ. Δένδιας ελπίζει πως η ανθρωπιά που έδειξε η Ελλάδα, θα αποτελέσει ανάχωμα στα τουρκικά σχέδια.
      - Στη Συρία, ο Ερντογάν, "κάνει λάθος", αλλά παρόλα αυτά, το περίφημο κουρδικό κράτος που σωρεία Ελλήνων καθηγητών γεωπολιτικής το έδειχναν σε χάρτες να φτάνει μέχρι τη Μεσόγειο ως "τελειωμένη δουλειά", ακόμα να φανεί.

      Δεν κοιτάει καλύτερα τα χάλια της Ελλάδας λέω εγω, που είναι μια χώρα ξέφραγο αμπέλι, που δεν άλλαξε ούτε το νόμο ιθαγένειας του Τσίπρα (γιατί στην πραγματικότητα ΘΕΛΟΥΝ και στη ΝΔ να τους κάνουν Έλληνες το συντομότερο), ανυπόληπτη, που ψάχνει δεξιά κι αριστερά να βρει "νταβατζή" και δε βρίσκει κιόλας; Γιατί και ο νταβατζής, δίνει περισσότερες εγγυήσεις από ό,τι έδωσε ο Πομπέο.

      Ήμουν νιος και γέρασα. Στην Ελλάδα, η Τουρκία πάντα "κάνει λάθος". Και πάντα:
      - Διαμελίζεται οσονούπω, τη Δευτέρα από τους Κούρδους, την Τρίτη από το Ξανθό Γένος, την Τετάρτη από τους Αμερικανούς, την Πέμπτη από το Ισραήλ και σώζεται τελικά το Σαββατοκύριακό, όταν ο εξουθενωμένος Έλληνας "που ονειρεύεται σαν τον Καραγκιόζη", πηγαίνει για ξεκούραση και φραπέ.
      - Χρεωκοπεί.
      - Πετιέται έξω από το ΝΑΤΟ.


      Διαγραφή
    2. Ουρακουλουμ θα πω κατι συγκλονιστικο που ακουσα αναυδος μολις.
      Η απολυτη γελοιοποιηση του Ελληνικου πολιτικου συστηματος παγκοσμια.
      Το ΥΠΕΞ της Αιγυπτου σημερα με γραπτη ανακοινωση καλεσε την Ελλαδα ..." να κανει επιτελους προβολη ισχυος στην Ανατ. Μεσογειο και στο Αιγαιο για την προασπιση των δικαιωματων της Κυπρου ..με την υποστηριξη και συνεργασια και της Αιγυπτου...κλπ...κλπ και αποστολη δυναμεων και των δυο χωρων...στην περιοχη..κλπ κλπ....." !!!!!!!!!!!
      Επεσα απ τα γελια...
      Ο Σισυ τους σιχαθηκε τους δειλους !!!Αναγκαστηκε σχεδον δημοσια να τους πει ...αντε βρε φλουφληδες λογαδες !!!
      Δεν ξαναγινε..
      Τωρα τι λεει ο Δενδιας..το αφηνω ..γιατι τι να πω ???
      Τι λες στο μηδεν ??
      Υπερηφανος ο Ελληνας ψηφοφορος για τα εργα του...αν γαργαλιεααι μονος ...καντο..!

      Διαγραφή
    3. 1)"Never interrupt your enemy when he is making a mistake."
      Napoleon Bonaparte

      Αλλά κάνει η Τουρκία "μεγάλο λάθος με την εισβολή στην Συρία"?
      Ή μήπως κάνει ένα:

      "Splendide mendax."
      -Υπέροχα λάθος.
      Οράτιος, 65-8 π.Χ., Λατίνος ποιητής

      Οι Τούρκοι εισβάλλοντας στην Συρία φαίνεται να επιτυγχάνουν τους νεο-οθωμανικούς στόχους τους στην περιοχή.

      "Όλα τα κακά προηγούμενα ξεκινούν σαν δικαιολογημένες ενέργειες."
      Ιούλιος Καίσαρ, 100-44 π.Χ., Ρωμαίος στρατηγός & ύπατος

      2)Όσον αφορά την Ελλάδα:

      "Κρέσσον τα οικήια ελέγχειν αμαρτήματα ή τα οθνεία."
      -Είναι προτιμότερο να εξετάζεις τα δικά σου λάθη παρά των άλλων.
      Δημόκριτος, 470-370 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος

      Η εμπροσθοφυλακή των Τούρκων, οι μουσουλμάνοι λαθρομετανάστες, εγκαταστάθηκαν σε τεράστιους αριθμούς εντός της χώρας μας.
      Η Ελλάδα, προφανώς μετά την Συρία, θα είναι ο επόμενος στόχος των Τούρκων.
      Οι Τούρκοι φαίνεται να έχουν ασυγκρίτως ευφυέστερες ηγεσίες από τις δικές μας.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Δημήτρη, δεν το διάβασα! Έκανε ο Σίσι τέτοια πρόταση; Και υποθέτω θα έμεινε εμβρόντητος όταν εμείς του απαντήσαμε "μπα, δεν ξέρετε από στρατηγική ψυχραιμία".


      @Fotis V.

      Θα δούμε. Για μένα τα λάθη που μπορεί να κάνει η Τουρκία είναι να επεκταθεί πολύ πέραν των ορίων που συμφώνησε με ΗΠΑ-Ρωσία και να κάνει μαζικές σφαγές αμάχων.

      Αν αποφύγει αυτά τα δύο και καταφέρει να πείσει τους πρόσφυγες να μείνουν στη ζώνη που τους ετοιμάζει, μπορεί να της κοστίσει οικονομικά η όλη υπόθεση, αλλά τελικα θα βγει κερδισμένη, από την άποψη ότι ούτε κουρδικό κράτος γίνεται και ούτε θα έχει Κούρδους στα σύνορα.

      Διαγραφή
  2. Ο Δενδιας είναι σύμβουλος της Τουρκίας ή υπεξ της Ελλάδος; Που πάμε και τους βρίσκουμε ρε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aς ακούσουμε και τον κον Καρυώτη που ομιλεί την γλώσσα της πραγματικότητας,τουλάχιστον όσον αφορά εμάς....https://youtu.be/IHpikvH4028

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οι Κύπριοι τουλάχιστον καταδίκασαν , ο Δένδιας ομιλεί για λάθος ! Στο Αφριν ο Τσιπρας καταδίκασε αμέσως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολα για όλα τα προβλήματα σου είναι ο εθνομηδενιστής Τσίπρας που "το ρίσκαρε με Τουρκία" και μας αποψίλωσε αμυντικά?
      Αυτός που εβαλε Φίλη και Φώτη στο ΥπΕΘΑ?
      Καλά κρασιά και καλή 'Μακεδονία' .

      Διαγραφή
    2. Σε πληροφορώ ότι Και οι Ελληνες καταδίκασαν.

      Διαγραφή
    3. Επειδή ο Δένδιας κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του καί λέει μισόλογα δεν σημαίνει ότι και ο Τσίπρας δέν έκανε τα ίδια και πολύ χειρότερα

      Διαγραφή
  5. Έχουν καταντήσει γελοίοι οι Έλληνες υπέξ. Και αδιάφορο πλέον τι λένε. Ποιος τους ακούει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατι να πει βρε παιδια ο ανθρωπος,τελος του μηνα πως θα παει στο ταμειο για τα 'δεδουλευμενα' ;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο κανουν ολοι οι λουκουμαδες με το υφος αετου..ψωφιου.Και ...ψηφιζονται κανονικα σαν ζωντανοι.Ζωντανοι ψηφιζουν η ..οι βακιλοι του Κωχ ??? Ποσους γκαγκαδες εχει η Ελλαδα διαβολε ? Προσθεση δεν ξερουν, ματια να δουν δεν βλεπουν , μνημη δεν εχουν, κριτικη σκεψη νεκρη,παιδια δεν κανουν,να δουλεψουν κοροιδευουν,στην εκκλησια δεν πανε , αγραμματοι και ενγραμματοι δεν ξερουν δυο γαιδαρων αχυρα να χωρισουν , οι γυναικες διαταζουν ολα σπιτι τους,στρατο με το ζορι πανε - οσοι λιγοι πανε ,σμπρωχνουν τα λιγα παιδια τους να φυγουν εξω σαν καμαρι , κλπ...κλπ..
      Τι σκατα κανουν τελικα ??? Γιατι φηφιζουν ??Για την κολαση του Δαντη ??? Μα γελανε και οι Αιγυπτιοι ...ελεος...Τι σοβαρο υφος εχουν ολοι οταν βγαινουν βολτα ???

      Διαγραφή
    2. @ Δημητρης Κ.
      Ξερεις πολλους ομως λουκουμαδες Δημητρη που ειναι δικηγοροι των Ροτσιλντ ;.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.