16/10/19

Αυτοί είναι οι Τούρκοι και στην Κύπρο - Ως νέοι ναζί θέλουν να εξοντώσουν τον Ακιντζί, επειδή είπε ότι από την "Πηγή Ειρήνης" δεν τρέχει νερό αλλά αίμα

Κατεχόμενα: Μέτωπο κατά του Ακιντζί
  Ανδρέας Πιμπίσιης  
Κοινό μέτωπο κατά του Μουσταφά Ακιντζί προσπαθούν να στήσουν τα κόμματα της τουρκοκυπριακής δεξιάς. Οι προσεχείς «εκλογές» παίζουν καθοριστικό ρόλο στις τοποθετήσεις των κομμάτων στα κατεχόμενα. 
Η μεν δεξιά εμφανώς θεωρεί ότι της προσφέρεται μια ευκαιρία να πλήξει τη δημοτικότητα του Μουσταφά Ακιντζί, ενώ από τον χώρο της κεντροαριστεράς θέλουν να κρατούν αποστάσεις για να μην τους φορτωθούν ευθύνες για τα λεχθέντα του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. 

Ο Ερσίν Τατάρ, ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο κατά του Μουσταφά Ακιντζί. Από την άλλη, ο Τουφάν Ερχιουρμάν προσπάθησε να κρατήσει μια απόσταση ασφαλείας από τον Ακιντζί. Επέκρινε όσους επιτίθενται κατά του Μ. Ακιντζί αλλά υπέδειξε ότι ακόμα και στην «προεδρία» μπορεί να ασκηθεί κριτική. Ανέφερε ότι πρέπει όλοι να υπεραμυνθούν την κοινή θέση ότι η τουρκική επιχείρηση βασίζεται στον στόχο της διασφάλισης της ασφάλειας».
Σύμφωνα με τη Γενί Ντουζέν στη «βουλή» αναζητείται έδαφος για μια κοινή δήλωση. Η Ντετάι έγραψε ότι τα κόμματα της «κυβέρνησης» και της δεξιάς αντιπολίτευσης επέκριναν από το βήμα της ολομέλειας τον Τ/κ ηγέτη για τις δηλώσεις. Από την άλλη, συνεχίζει η Ντετάι, το ΡΤΚ ζήτησε να πέσουν οι τόνοι, ενώ υπήρξαν και παρεμβάσεις που αποδίδουν την ένταση που συντηρείται στην τ/κ κοινότητα σε «προεκλογικές σκοπιμότητες».
Ο «πρωθυπουργός» και πρόεδρος του ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ, ζήτησε να δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή για να αξιολογήσει την κατάσταση λέγοντας πως η «βουλή» «πρέπει να προσευχηθεί για να είναι επιτυχής ο τουρκικός στρατός».
Στη δική του παρέμβαση ο πρόεδρος του ΚΛ και «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι ο Τ/κ ηγέτης έχει δικαίωμα να προβαίνει σε δηλώσεις προβάλλοντας τις δικές του απόψεις, αλλά πρέπει να αποφεύγει τις δηλώσεις που προκαλούν πολιτική αντιπαράθεση. Να αποφεύγονται, συνέχισε, δηλώσεις που μπορεί να παρεξηγηθούν.
Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, ανέφερε στην ομιλία του ότι «αυτή την ευαίσθητη περίοδο δεν πρέπει να χωριζόμαστε σε μέτωπα. Να προβάλλουμε τα κοινά στοιχεία και να αποφεύγουμε τις διαχωριστικές δηλώσεις. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιος που είναι ενάντια στην ασφάλεια της περιοχής, στο να έρθει η γαλήνη και η ειρήνη». Ο Ερχιουρμάν είπε ότι μπορεί κάποιος να επικρίνει τον «πρόεδρο» αλλά δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές επιθέσεις που φτάνουν στο σημείο λιντσαρίσματος.
Ο αποχωρήσας πρόεδρος του ΔΚ, Σερντάρ Ντενκτάς, ανέφερε ότι μπορεί ο Τ/κ ηγέτης να έκανε μια άκαιρη δήλωση που ίσως διαστρεβλώθηκε, ωστόσο τα όσα έχουν λεχθεί δημόσια (σσ: οι ύβρεις και οι απειλές) εναντίον του «προέδρου» δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.
Ο πρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί εξέφρασε την άποψη ότι ο Τ/κ ηγέτης δεν είναι σωστό να λάβει μέρος σε μια τριμερή ή πενταμερή. «Πρέπει να παραιτηθεί για να ανανεωθεί η ψήφος εμπιστοσύνης».
Ο «βουλευτής» του ΚΚΔ, Ζεκί Τσελέρ είπε ότι όσοι προβαίνουν (στα κατεχόμενα) σε δηλώσεις για τα όσα ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, δεν αποσκοπούν σε τίποτε άλλα παρά το δικό τους πολιτικό όφελος προς Τούρκους αξιωματούχους. Είμαστε υποχρεωμένοι να επιτύχουμε την κοινοτική ενότητα, πρόσθεσε.

Αμφισβητεί το ΚΕΕ
Τεντώνοντας ακόμα περισσότερο σχοινί το Κόμμα Εθνικής Ενότητας υποστήριξε ότι το ο Μουσταφά Ακιντζί έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του. το ΚΕΕ συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε ότι ο Ακιντζί δεν πρέπει να συμμετάσχει στις συνομιλίες. 
Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, την ομόφωνη απόφαση ανέγνωσε ο αρχηγός του ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές του κ. Ακιντζί σε σχέση με την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία ως απαράδεκτες. Η Τουρκία ενήργησε σύμφωνα με το δικαίωμα της αυτοάμυνας και η επιχείρηση δεν είναι πόλεμος που στοχεύει στο αιματοκύλισμα, αλλά μια επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας, υποστήριξε.
Καταδίκασε τη διαστρέβλωση, όπως είπε, από τον κ. Ακιντζί της «ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο», όπως απεκάλεσε την τουρκική εισβολή του 1974, υποστηρίζοντας ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έφεραν την ειρήνη στην Κύπρο».
Όπως πρόσθεσε ο “πρωθυπουργός”, η δήλωση του κ. Ακιντζί για την επιχείρηση Πηγή Ειρήνης δεν αντανακλά τα αισθήματα των Τούρκων της Κύπρου και η προσπάθεια να φέρει την Τουρκία και τους Τούρκους της Κύπρου σε αντιπαράθεση αποβαίνει κατά των συμφερόντων των Τ/κ.
Λέγοντας ότι ο κ. Ακιντζί δεν εκπροσωπεί τη βούληση του τ/κ «λαού» εφόσον έκανε αναφορές που αμφισβητούν την ύπαρξη και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τ/κ στο νησί, ο κ. Τατάρ είπε πως ο Μουσταφά Ακιντζί απώλεσε την εμπιστοσύνη του κόσμου για τις διαπραγματεύσεις και δεδομένου ότι ακολουθούν «εκλογές» στο κοντινό μέλλον, ο κ. Ακιντζί δεν πρέπει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Μπουρτζιού: Υπόλογος μόνο στον κόσμο 
Η απόφαση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μπαρίς Μπουρτζιού, εκπροσώπου του Μουσταφά Ακιντζί. Ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί τόνισε πως η απόφαση του ΚΕΕ δεν έχει οποιαδήποτε αξία, υπογραμμίζοντας πως «είναι δύσκολο να μπορέσει κάποιος να αφαιρέσει τον Μουσταφά Ακιντζί από τον λαό». 
Περαιτέρω ανέφερε πως «η βούληση του λαού, η οποία εκφράζεται μέσα από την ψήφο του δεν μπορεί να διαγραφεί επειδή το αποφάσισαν τα όργανα ενός κόμματος». Μίλησε για ένα αίσχος από μέρους του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να σταματήσει να έχει ευθύνη διαχείρισης του Κυπριακού, το οποίο χαρακτήρισε ως πολύ σοβαρό θέμα. Τέλος, ο Μπουρτζιού ανέφερε πως ο Μουσταφά Ακιντζί «θα εκπληρώσει τα καθήκοντά του έχοντας τη στήριξη του λαού».
Τη Δευτέρα ο Μουσταφά Ακιντζί αντιδρώντας στις εις βάρος του κατηγόριες εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση σημειώνοντας ότι είχε εκφράσει τις ειλικρινείς του απόψεις. Δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι Τουρκοκύπριοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στους δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης με την Τουρκία και ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του προσπάθησε να αναπτύξει σχέσεις με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, «αλλά δεν είναι πάντοτε δυνατόν να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο και να επιδεικνύουμε την ίδια συμπεριφορά σε κάθε θέμα». «Ο σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις είναι προϋπόθεση μιας υγιούς σχέσης», είπε.
Αναγνωρίζοντας, όπως είπε, τη συμβολή της Τουρκίας για τη θέση και την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι Τουρκοκύπριοι, ανέφερε ωστόσο ότι οι Τ/κ έφτασαν εδώ που έφτασαν και με τους δικούς τους αγώνες. Όπως είπε, οι «αρχές» που υπάρχουν μέσα στη «δημοκρατία» και την «προεδρία» μας διαμορφώνονται από την ελεύθερη βούληση του «λαού μας».

Παραμένει έτοιμος ο Πρόεδρος 
Ο Πρόδρομος Προδρόμου κλήθηκε χθες να σχολιάσει τα όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα με την προσπάθεια αποδόμησης του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας μετά την τοποθέτησή του για το θέμα της Συρίας, για να απαντήσει ότι «δεν νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να σχολιάσουμε».
Γεγονός παραμένει, συνέχισε, «ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πάντα έτοιμος, πρόθυμος, διατεθειμένος αναμένοντας τις αποφάσεις και τις ενέργειες που θα προωθήσει ο ΓΓ των ΗΕ».
Η κρίση και η «πολύ αποκαρδιωτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Συρία σίγουρα μας απασχολεί, όπως απασχολεί και όλη τη Διεθνή Κοινότητα και θα είναι εξάλλου θέμα που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», υπενθύμισε για να προσθέσει ότι όσον αφορά στο Κυπριακό «είναι γνωστή η κατάσταση πραγμάτων. Ο Πρόεδρος περιμένει όταν κρίνει ο ΓΓ, να έχουμε τη συνέχιση της πρωτοβουλίας του».
Φιλελεύθερος

3 σχόλια:

  1. Ὁ Ἀκιντζί κάτι ξέρει πού ἀποστασιοποιεῖται ἀπό τήν δράση τοῦ πίπτοντος ἀπό ψηλά καθεστῶτος Ἐρντογκάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από την «πυγή της ειρήνης» είτε τρέχει νερό, είτε τρέχει αίμα, το λαϊκό γνωμικό
    [κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει] εξακολουθεί να ισχύει τουλάχιστον για την Τουρκική «δημοκρατία»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μονο σε μια χωρα του κοσμου ολα τα κορακια ειναι ..αοματα..
    Γνωστη χωρα...Ολα τα ραμφη σταζουν αιμματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.