30/10/19

Υπ. Άμυνας Ρωσίας: Το μνημόνιο Ρωσίας – Τουρκίας στη Συρία εφαρμόζεται «όχι χωρίς δυσκολία»

© Sputnik / Alexei Danichev
Η εφαρμογή του ρωσοτουρκικού μνημονίου για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη βόρεια Συρία δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η κυριαρχία της Συρίας και να επιτευχθεί ειρήνη, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.
«Το μνημόνιο, το οποίο υπογράφουν οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας, υλοποιείται "όχι χωρίς δυσκολία", αλλά βλέπουμε ότι αυτός είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και να διατηρήσουμε την κυριαρχία της Συρίας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ.
Ο υπουργός επεσήμανε την ετοιμότητα της Ρωσίας να μοιραστεί την εμπειρία της στην καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και της ιατρικής βοήθειας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν κατά τη διάρκεια μαραθώνιων συνομιλιών στο Σότσι ότι η ρωσική στρατιωτική αστυνομία και οι συριακές δυνάμεις θα διευκόλυναν την απομάκρυνση Κούρδων μαχητών από τα σύνορα Συρίας - Τουρκίας εντός 150 ωρών.
Μετά την απόσυρση, οι Ρώσοι και οι Τούρκοι αξιωματικοί θα περιπολούν τα σύνορα για να αποτρέψουν τυχόν συγκρούσεις στην περιοχή.
Η συμφωνία σταθεροποίησε την ανησυχητική κατάσταση στην περιοχή μετά από τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.
Η επιχείρηση στόχευε σε δυνάμεις του ISIS και σε Κούρδους μαχητές, καθώς οι τουρκικές αρχές θεωρούν ότι είναι συνδεδεμένες με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση στη χώρα.
Την Τρίτη, η Μόσχα ενημέρωσε την Άγκυρα ότι η αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων από τη ζώνη ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία στο πλαίσιο της συμφωνίας Ρωσίας – Τουρκίας έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Πηγή: Σπούτνικ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.