10/10/19

Δίποδας και Τακτική Χρησιμοποίηση Φορητού Οπλισμού



Στο άρθρο περί αναβάθμισης του G3 «υποσχεθήκαμε» να επανέλθουμε με σχολιασμό για την χρήση δίποδα στα τυφέκια.

Η καθολική υιοθέτηση δίποδα από τον Ε.Σ. με την εισαγωγή του G3 σε υπηρεσία πριν 3 δεκαετίες (αλλά και πιο πριν με τα FN FAL) είχε έμμεσες και άμεσες συνέπειες ως προς την ποιότητα της εκπαίδευσης στις βολές και ως προς την γενική αντίληψη περί της τακτικής χρησιμοποίησης των τυφεκίων στις επιχειρήσεις.


Το πεδίο της μάχης σπανίως επιτρέπει απροβλημάτιστη χρήση δίποδα.

Ο δίποδας είναι ένα πολύ βοηθητικό παρελκόμενο οπλισμού ως προς την επίτευξη ακρίβειας κατά τις βολές από την θέση πρηνηδόν. Αυτό το γεγονός συνέβαλε σε μια σειρά αρνητικών επακόλουθων. Οι Διοικήσεις είδαν στην χρήση δίποδα ένα αποτελεσματικό τρόπο βελτίωσης των αποτελεσμάτων κατά τις βολές των Μονάδων αλλά και αύξησης της ασφάλειας καθώς πλέον η ανεξέλεγκτη μετακίνηση του όπλου κατά την βολή είναι πιο δύσκολη. Δεν είναι σπάνιο (ίσως να είναι και ο κανόνας) οι πλείστοι στρατεύσιμοι να έχουν κάνει βολές μόνο από θέση πρηνηδόν και μόνο με την χρήση δίποδα.


Η χρήση δίποδα στο επίπεδο πεδίο βολής δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις περί τακτικής χρησιμοποίησης των τυφεκίων
πηγή:defensegr
Οι αρνητικές συνέπειες από την πιο πάνω πρακτική είναι πολλές, τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Σταχυολογώντας αυτές θα συνοψίζονταν στα εξής:

Εκπαιδευτικές.
1. Ο εκπαιδευόμενος ποτέ δεν θα μάθει να διαχειρίζεται την ανάκρουση του όπλου του.
2. Ο εκπαιδευόμενος δεν θα μάθει να ελέγχει τον οπλισμό του και να τον αξιοποιεί (επώμιση, διαχείριση βάρους, κατευθυντικότητα κάννης, θεραπεία εμπλοκών, γέμιση, κλπ) από τις λοιπές θέσεις βάλλοντος, κύριες και εναλλακτικές/ενδιάμεσες, που ειρήσθω εν παρόδω, είναι ο κανόνας στις επιχειρήσεις.
3. Ο εκπαιδευόμενος δεν αποκτά κουλτούρα ασφαλείας κατά την χρήση οπλισμού (πειθαρχία κάννης, μοχλού πυρός και ασφαλείας, και δαχτύλου σκανδάλης) καθώς τα γεμάτα όπλα πάντα τα βλέπει στο έδαφος στηριγμένα στον δίποδα.
4. Ακόμα και αυτή τη θέση πρηνηδόν δεν την μαθαίνει σωστά διότι του επιβάλλουν αδικαιολόγητες πρακτικές όπως να μην κρατεί το όπλο από τον γεμιστήρα (αστικός μύθος που παραμένει!), να κρατά το όπλο από τον χειροφυλακτήρα (διότι έτσι προβλέπεται παρόλο που στηριζόμενο το όπλο στον δίποδα σημαίνει ότι ο αγκώνας των πλείστων χειριστών θα «πετά» στο αέρα) ή να κρατά το όπλο από το κοντάκι (εν είδη Ε.Σ) διότι έτσι πετυχαίνει την καλύτερη ακρίβεια (στο επίπεδο πεδίο βολής μιας κατεύθυνσης φυσικά…)
Επιχειρησιακές (πέραν από τις πιο πάνω που σαφώς έχουν και επιχειρησιακές προεκτάσεις)
1. Οι στρατιώτες σχηματίζουν μιαν λανθασμένη εντύπωση ως προς το πως θα χρησιμοποιήσουν τον οπλισμό τους στις επιχειρήσεις και βάση αυτής θα επιχειρήσουν αρχικά.
2. Από το πιο πάνω, στην θέση πρηνηδόν αναγκάζουν τον χειριστή να κρατά μια αχρείαστα ψηλή θέση βάλλοντος που τον εκθέτει σε περισσότερους κινδύνους
3. Καθίστανται λιγότερο αποτελεσματικοί χειριστές του οπλισμού τους με όσα αυτό συνεπάγεται στην επίτευξη και διατήρηση υπεροχής πυρός στο πεδίο της μάχης

Αν και αναμφισβήτητα Σκοπευτές Ακριβείας και λοιποί έχουν σαφή χρησιμότητα δίποδα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν λειτουργούν στο κενό αλλά σαν μέρος ενός περιβάλλοντος “συνδυασμένων όπλων”

Είναι αναγκαίος ο δίποδας; Ο δίποδας είναι αναγκαίος για συγκεκριμένα είδη οπλισμού και για συγκεκριμένες τακτικές εφαρμογές. Κυρίως αυτό έχει να κάνει με πολυβόλα (που ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσαν να διαχειριστούν οι χειριστές τους το αυτόματο πυρ) και τους Σκοπευτές Ακριβείας/Ακροβολιστές και Ε.Σ. που η ανάγκη αυξημένης τακτικής ακρίβειας τους επιβάλλει πιο σταθερές θέσεις.
Αυτό που παραβλέπεται από πολλούς διαβάζοντας το πιο πάνω είναι ότι οι πολυβολητές και Ακροβολιστές κλπ δεν λειτουργούν στο κενό αλλά σε ένα περιβάλλον συνεργασίας με λοιπά όπλα και ως εκ τούτου και με τους τυφεκιοφόρους. Ανάλογα της τακτικής κατάστασης οι μεν παρέχουν κάλυψη στους δε και αντίστροφα.


Η δουλειά του τυφεκιοφόρου, του χειριστή τυφεκίου είναι να λαμβάνει και να εγκαταλείπει τάχιστα θέσεις μάχης είτε προωθούμενος είτε απεμπλεκόμενος και να υποστηρίζει τα λοιπά όπλα ώστε αυτά να τον υποστηρίξουν στον ελιγμό που θα του επιτρέψει να πλησιάσει τις εχθρικές θέσεις (ή αντίστοιχα να απεμπλακεί)
.
Δεν είναι η δουλειά του τυφεκιοφόρου η εκδήλωση πυρών ακριβείας (οποιασδήποτε θα μπορούσε να θεωρήσει κάποιος ότι θα του πρόσφερε ο δίποδας) που δεν θα του επιτρέψει αυτήν την τάχιστη μετακίνηση. Και ενδεχομένως θα τον εκθέσει σε περισσότερα εχθρικά πυρά.
Επίσης, συχνά ξεχνάμε ότι σπανίως το πραγματικό πεδίο της μάχης θα είναι το ίδιο με το επίπεδο πεδίο βολής που ευνοεί την χρήση δίποδα. Άρα, επιμονή σε αυτού του είδους βολές δεν προετοιμάζει το προσωπικό ρεαλιστικά για τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσει.

Υ.Γ. Πολλοί δεν γνωρίζουν, ή παραβλέπουν, το γεγονός ότι αυτό που ανατρέπει τον εχθρό σχεδόν ποτέ δεν είναι το πυρ. Τις πλείστες φορές είναι ο ελιγμός. Ο εχθρός εγκαταλείπει τις θέσεις του, ή την προσπάθεια του, όταν βρεθεί υπό του κινδύνου να υπερκεραστεί. Αν οι μάχες μπορούσαν να κερδηθούν με τα πυρά θα είχαμε περιβάλλον και τακτικές Α’ΠΠ

Ευστάθιος Παλαιολόγος

ΠΗΓΗ: ptisidiastima.com


8 σχόλια:

  1. Να βάλλουμε και το πυροβολικό στην εξίσωση της μάχης;
    Γιατί χωρίς ικανή υποστήριξη βαρέων όπλων μάχη δεν γίνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Μαριος,

      Ας διδαχθεί σωστά ο μέσος στρατιώτης «basic soldiering», ας κατανοήσει τι είναι οι «ΒΟΕ» κι ας τις κάνει δεύτερη φύση του, ας μάθει να κρατάει και να χρησιμοποιεί σωστά τον ατομικό οπλισμό του… και τα υπόλοιπα θα έρθουν με τη σειρά τους. Τα ΠΑΝΤΑ ξεκινούν από μία φράση: «Αγώνας Πεζικού», και τις βασικές τακτικές οφείλουν να τις γνωρίζουν ΟΛΟΙ - από τον Α/ΓΕΕΘΑ μέχρι τον τελευταίο Ι-ευτυχία ανθυποθαλαμοφύλακα. Όλοι! Είτε ανήκουν οργανικά στη δύναμη του ΕΤΑ, είτε παίζουν κλαρινέτο στην μπάντα που παίζει τα πάντα. Όλοι!

      Διαγραφή
  2. τώρα τους δίνουν και χαλάκια να ξαπλώσουν για να μη λερώσουν τισ φόρμες?
    Για ποια εκπαίδευση μιλάμε? Τους πάνε μια φορά για βολές στην όλη θητεία και το καλούν αυτό εκπαίδευση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Panos,

      Τα τελευταία 30 χρόνια στη γραμμή βολής, σε κάθε θέση υπάρχει είτε το ατομικό υπόθεμα (αυτό το αφρώδες υλικό που βλέπεις) είτε μουσαμάδες, είτε απλό κανάβινο ύφασμα / βαμβακερή καπαρτίνα. Για παλαιότερα, δεν μπορώ να έχω άποψη υπό τι συνθήκες γινόταν οι βολές. Μην σου φαίνεται περίεργο, σε όλους τους ΝΑΤΟϊκούς στρατούς, αυτό είναι το σύνηθες. Το υπόθεμα δεν βρίσκεται εκεί τόσο για την «άνεση» το εκπαιδευομένου όπως ίσως φαντάζεσαι, αλλά για να κρατήσει τους γεμιστήρες όσο το δυνατό πιο καθαρούς και να μην εισέρχονται ξένα υλικά (άμμος, χώμα, λάσπη) που ενδεχομένως προκαλέσουν εμπλοκές.

      Κρίνοντας από την Κυπριακή παραλλαγή της φόρμας που φορούν οι δύο πρώτοι εκπαιδευόμενοι και την «Γαλλική lizzard» στο υφασμάτινο κάλυμμα του κράνους που χρησιμοποιεί ο ΕΣ, εικάζω πως πρόκειται για Κύπριους σπουδαστές που φοιτούν σε κάποια από τις εν Ελλάδι Σχολές ΔΕΑ. Αποκλείω να είναι Κύπριοι σπουδαστές ΣΣΕ ή ΣΜΥ, διότι εκεί τους χορηγούνται οι φόρμες ΕΣ με την «Γαλλική lizzard». Το ανάχωμα δείχνει αρκετά γνώριμο και θυμίζει αρκετά το πεδίο βολής Μεγάρων στο Μεγάλο Πεύκο Αττικής - άρα εάν ισχύει το τελευταίο, πρόκειται για Κυπρίους υποψηφίους ΔΕΑ Πυροβολικού - αλλά μπορεί να με ξεγελά η γωνία λήψης.

      Διαγραφή
  3. Εξαιρετικό άρθρο το οποίο μέσα από μόνο μία κακή πρακτική, αναδεικνύει νομίζω μια γενικότερη παθογένεια του Ε.Σ. Τη μη ρεαλιστική, ή σε κάποιες περιπτώσεις τελείως επιφανειακή εκπαίδευση των εφέδρων. Η δομή του στρατού ξηράς (αυτήν γνωρίζω μόνο ως έφεδρος υπαξιωματικός) υποδαυλίζει κατά τη γνώμη μου την ανάληψη πρωτοβουλιών για οποιαδήποτε καλυτέρευση. Πάρα πολλοί παράγοντες συμβάλουν σε αυτό, από την γενική απαξίωση του στρατού και των αξιωματικών που έχει ως αποτέλεσμα την στελέχωση από άτομα που ψάχνουν μόνο μία επαγγελματική αποκατάσταση, εώς τις κρίσεις των αξιωματικών βάση κυρίως πολιτικών κριτηρίων και όχι απαραίτητα έργου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αρθρο γραμμενο απο ασχετο ανθρωπο απευθηνομενο σε ομοιους του..
    Σε μια χωρα που ποτε δεν ειχε κολτουρα οπλων. Και ουτε εχει εξελιχτη καθολου στον τομεα αυτο.. παρολο που απειλητε απο μεσα και απο εξω...

    Ο ελληνικός στρατος μονο χρηση φορητου οπλισμιυ δεν σου μαθαινει... φυσικα και τιποτε αλλο...

    Ποιος γνωριζει την βαληστικη τροχαια του οπλου του???? Κτλ κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @skydiver lakis σε τι διαφωνείς με το άρθρο και που βλέπεις την ασχετοσύνη του αρθρογράφου;

      Διαγραφή
    2. @ skydiver lakis,

      Επειδή είναι ηλίου φαεινότερο πως δεν έχεις ιδέα ποιος είναι ο «Ευστάθιος Παλαιολόγος» που υπογράφει το άρθρο, επειδή έχεις τόσο σχέση με το αντικείμενο και με τα του Στρατεύματος γενικότερα όσο έχω εγώ με το ψάρεμα μπακαλιάρου του Ατλαντικού, κι επειδή και στο παρελθόν μας έχεις χαρίσει στιγμές γέλιου με τα μαργαριτάρια που έχεις εξακοντίσει… συγχωρείσαι λόγω (άντε δεν το λέω) $*&$#@

      Κι όταν συνέλθεις από τη ζαλάδα και σε ξαναέχουμε με το καλό μαζί μας στη παρέα, να βελτιώσεις και την ορθογραφία σου.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.