23/10/19

Παιχνίδια απ' όλους στις πλάτες των Κούρδων - Μόσχα εναντίον ΗΠΑ: Εγκατέλειψαν τους Κούρδους στη Συρία


Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τους Κούρδους συμμάχους τους στη Συρία και τους άφησαν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους την τουρκική επίθεση, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ.
«Οι ΗΠΑ ήταν ο στενότερος σύμμαχος των Κούρδων. Παρόλα αυτά τους εγκατέλειψαν, ουσιαστικά τους πρόδωσαν και τώρα προτιμούν να κρατήσουν τους Κούρδους στα σύνορα και πρακτικά τους αναγκάσουν να πολεμήσουν τους Τούρκους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Ο ίδιος δήλωσε πως ήταν προφανές ότι εάν οι Κούρδοι δεν αποχωρούσαν από τη λεγόμενη ασφαλή ζώνη στα σύνορα, τότε οι Σύριοι συνοριοφύλακες και η ρωσική στρατιωτική αστυνομία θα έπρεπε να εγκαταλείψουν την περιοχή. Στην περίπτωση αυτή, οι υπόλοιπες κουρδικές ομάδες θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό στρατό, παρατήρησε ο Πεσκόφ.
Σημειώνεται ότι η ρωσική στρατιωτική αστυνομία έχει ξεκινήσει περιπολίες βορειοανατολικά της Μανμπίτζ, στη Συρία, κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας Πούτιν και Ερντογάν για κοινές περιπολίες σε ζώνη βάθους 10 χιλιομέτρων στη Συρία.
Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Οκτωβρίου η Τουρκία ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βόρεια Συρία με δηλωμένο στόχο την εκκαθάριση περιοχής κοντά στα τουρκικά σύνορα από Κούρδους μαχητές. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα αποσύρουν τα στρατεύματα από τη χώρα, μια κίνηση που πολλοί είδαν ως «προδοσία» των Κούρδων μέχρι πρότινος συμμάχων της Αμερικής.

Η Ρωσία ξεκίνησε περιπολίες βορειοανατολικά της Μανμπίτζ στη Συρία
Ξεκίνησε τις περιπολίες η ρωσική στρατιωτική αστυνομία βορειοανατολικά της συριακής πόλης Μανμπίτζ, αφού εγκαταστάθηκε στο Χαλέπι.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, η περιοχή περιφρουρούνταν από τον αμερικανικό στρατό, ο οποίος αποχώρησε προς τα ιρακινά σύνορα, μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία. 
Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή του συνάντηση στο Σότσι της Ρωσίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν για κοινές περιπολίες στην περιοχή κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. 
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Μόσχα στέλνει στρατιωτική αστυνομία, ενώ η Δαμασκός θα στείλει συνοριοφύλακες προκειμένου να διασφαλίσει την απομάκρυνση των δυνάμεων της YPG και των όπλων τους σε βάθος «30 χιλιομέτρων μακριά από τα σύνορα» δηλαδή εκτός της ζώνης ασφαλείας. Η απόσυρσή τους θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 150 ώρες.
Προηγουμένως, η Τουρκία και οι ΗΠΑ είχαν καταλήξει σε συμφωνία για εκεχειρία 120 ωρών στη  βορειοανατολική Συρία.
Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου.
Πηγή: philenews / sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.