8/10/19

Γιατί οι ΗΠΑ (Τραμπ) πούλησαν τους Κούρδους - Όλο το σκηνικό

Του Σάββα Καλεντερίδη
Το 2011 ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία, ένας πόλεμος καθαρά ξενοκίνητος, με τις ΗΠΑ να παίζουν το ρόλο του συντονιστή, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ το ρόλο του χρηματοδότη και την Τουρκία τον υποδοχέα των όπλων και τον εκπαιδευτή των ένοπλων ομάδων (Ελεύθερος Συριακός Στρατός και Αλ Κάιντα) που στρέφονταν εναντίον του Άσαντ.
Ο Ερντογάν τότε σκόπευε σε μερικούς μήνες να πάρει την εξουσία με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και να καταστήσει τη Συρία προτεκτοράτο της Τουρκίας.
Όμως ο Άσαντ και η πολιτική στήριξη που είχε από τη Ρωσία και την Κίνα, κυρίως στο Σ.Α. των ΗΕ, χάλασαν τα σχέδια του Ερντογάν και τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν.
Τότε, το 2013, εμφανίστηκε στο προσκήνιο μια ακραία ισλαμιστική οργάνωση, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, το οποίο αποκόπηκε από την Αλ Κάιντα και σε δύο χρόνια κατάφερε να ελέγξει σχεδόν τη μισή επικράτεια της Συρίας.
Ο κίνδυνος το Ι.Κ. να κυριαρχήσει στη Συρία και να αποτελέσει ένα σοβαρότατο κίνδυνο για την ανθρωπότητα, υποχρέωσε τις ΗΠΑ να έρθουν κοντά με τους Κούρδους της Συρίας (PYD-YPG), οι οποίοι ήταν οι μόνοι που μπορούσαν να νικήσουν τους τζιχαντιστές.
Ταυτόχρονα η Ρωσία, όταν είδε το Ι.Κ. να καταλαμβάνει την Παλμύρα και να προελαύνουν προς τη Δαμασκό, αναγκάστηκαν κι αυτοί να εμπλακούν στρατιωτικά στα μέτωπα της Συρίας, για να στηρίξουν τον Άσαντ (30 Σεπτεμβρίου 2015).
Η κατάσταση αυτή, με τις ΗΠΑ να συμμαχούν με τους Κούρδους και τη Ρωσία με τον Άσαντ, έφερε την Τουρκία σε πλήρες αδιέξοδο, η οποία στράφηκε προς το Ι.Κ., με το οποίο συνήψε στρατηγική συμμαχία, ενώ ο οικογενειακός κύκλος του Ερντογάν έκανε και χρυσές δουλειές με τους τζιχανστιστές, αγοράζοντας τον «μαύρο χρυσό» που έβγαζαν από τις πετρελαιοπηγές της «επικράτειάς» τους.
Η συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους, παρότι ολοκληρώθηκε με την απελευθέρωση της «πρωτεύουσας» του Ι.Κ. και της περιφέρειας Ντερ εζ Ζορ, όπου το 65% των πετρελαιοπηγών της Συρίας, συνεχίστηκε, αφού οι ΗΠΑ ήθελαν να δημιουργήσουν, εκπαιδεύσουν και εξοπλίσουν έναν στρατό 60 χιλιάδων ανδρών και γυναικών, για την ασφάλεια της περιοχής πέραν του Ευφράτη και των συνόρων με Τουρκία, Ιράκ και την ένθεν του Ευφράτη Συρίας.
Όμως η κατάσταση αυτή, η δημιουργία στρατού, σήμαινε τη δημιουργία κράτους, με τους Κούρδους να αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του.
Στην προοπτική αυτή αντέδρασαν οι Τούρκοι και ζήτησαν από τις ΗΠΑ να αλλάξουν πολιτική και να εγκαταλείψουν τους Κούρδους, γιατί πίστευαν και συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η ίδρυση ενός δεύτερου αυτόνομου κουρδικού κράτους στη Συρία, μετά αυτό του Β. Ιράκ, θα οδηγούσε στην ίδρυση του τρίτου, στο έδαφος της Τουρκίας.
Έτσι, όταν οι ΗΠΑ δεν λύγισαν στον εκβιασμό της Άγκυρας, ο Ερντογάν στράφηκε στη Μόσχα και στον Πούτιν, απειλώντας να αλλάξει τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της Τουρκίας προς Ρωσία, Ευρασία, Ιράν, Κίνα, πράγμα που σε ένα βαθμό έκανε. Οι S-400, ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream, τα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας με την Rosatom, η ανάπτυξη του εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων, είναι αποτέλεσμα αυτής της στροφής.
Όμως, παρόλα αυτά, η Τουρκία συνέχισε τη φορά αυτή όχι να παρακαλά αλλά να απειλεί τις ΗΠΑ ότι θα εισβάλει μονομερώς στη Β. Συρία για να εξουδετερώσει την απειλή που συνιστούν οι «τρομοκράτες», όπως αποκαλεί τους Κούρδους της Συρίας.
Τελικώς, παρά τις αντιρρήσεις της γραφειοκρατείας του ΥΠΕΞ και κυρίως του ΥΠΑΜ, ο Τραμπ δέχτηκε τη δημιουργία ενός Κοινού Μηχανισμού Ασφαλείας, στο έδαφος της Β. Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, από μια ζώνη από την οποία θα αποσύρονταν οι δυνάμεις του PYD-YPG.
Πράγματι, ο μηχανισμός αυτός εδώ και ένα μήνα λειτουργεί και έχουν γίνει ήδη κοινές περιπολίες ΗΠΑ-Τουρκίας σε μια ζώνη εύρους 5-10 χλμ, ΕΝΏ οι Κούρδοι απέσυραν τις δυνάμεις τους και κατ’ απαίτηση των Τούρκων κατέστρεψαν τα οχυρωματικά έργα που έκτιζαν για χρόνια, λαμβάνοντας εγγυήσεις από τους στρατηγούς των ΗΠΑ ότι ο στρατός θα είναι εκεί, μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, για να αποτρέψει μια επίθεση.
Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ άναψε το πράσινο φώς στους Τούρκους να επιτεθούν στους Κούρδους συμμάχους τους, οι οποίοι, στις κοινές μάχες με τους Αμερικανούς στρατιώτες αυτά τα χρόνια εναντίον των πραγματικών τρομοκρατών του Ι.Κ., έχασαν 11 χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, ενώ μετρούν πολλές χιλιάδες τραυματίες, το άνθος της νεολαίας του κουρδικού λαού.
Δηλαδή, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Τουρκία, που βοηθούσε τους τρομοκράτες του Ι.Κ., να επιτεθούν εναντίον των μέχρι χθες συμμάχων τους, οι οποίο εξάλειψαν με τεράστιο κόστος τους τρομοκράτες του Ι.Κ. που αποτελούσαν τεράστια απειλή για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την παγκόσμια ασφάλεια.
Όσο για τη Ρωσία, υπέπεσε σε τεράστιο πολιτικό σφάλμα, ανάβοντας αυτή πρώτη πράσινο φώς στους Τούρκους να εισβάλουν στη Β. Συρία, προσδοκώντας ακόμα μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.
Τώρα που άναψε το πράσινο φως και ο Τραμπ, κοιτάζουν αμήχανοι τους χάρτες της περιοχής και ετοιμάζονται να τιμωρήσουν την Τουρκία στο Ιντλίμπ.
Όμορφος κόσμος έντιμος, αγγελικά πλασμένος.
Σημείωση: Όλα αυτά πρέπει να αποτελέσουν μάθημα για την Ελλάδα, να κανονίσει να ισχυροποιηθεί και να σταθεί στα πόδια της, για να μη βρεθεί για άλλη μια φορά στη θέση των Κούρδων.
Κούρδοι αδέλφια μας, μείνετε όρθιοι και θα νικήσετε, είμαι σίγουρος.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα δημοκρατία

47 σχόλια:

  1. Γιατί οι μόνοι που μπορούσαν να νικήσουν το Ι.Κ. ήταν οι Κούρδοι της Συρίας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νεοφυτε, απλά γιατί οι άλλοι πήγαν εκεί γιατί τους είπαν να πάνε, ενώ οι Κουρδοι θυσιάζουν και την ζωή τους για την χώρα τους !!! Ίσως κάνω και λάθος.

      Διαγραφή
  2. Υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο ρεπορτάζ από έναν σχολιαστή που συχνά αναδημοσιεύονται άρθρα του και σε αυτή εδώ την ιστοσελίδα και συγκεκριμένα τον Κώστα Ράπτη του capital.gr.

    Λέει λοιπόν ο κ. Ράπτης: "Σε αντίθεση με το Ιράν που έσπευσε να καταδικάσει κάθε "παράνομη” παρουσία τρίτων στη συριακή επικράτεια, η Μόσχα τήρησε (ενδεχομένως εν αναμονή μιας ταχείας κατάρρευσης της συμφωνίας Τραμπ-Ερντογάν) μια σολομώντεια στάση αναγνωρίζοντας αφενός τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλειά της και επιμένοντας αφετέρου στην κυριαρχία και ακεραιότητα της Συρίας, την οποία "ελπίζει” να σεβαστεί η Άγκυρα.".

    Αυτή η ρωσική στάση θα έλεγα ότι κάθε άλλο παρά αμηχανία προδίδει. Στην ουσία ανάβει έμμεσα το πράσινο φως στους Τούρκους.

    Και φυσικά και τα προβλήματα με τους Αμερικανούς μεσοπρόθεσμα θα αυξηθούν, καθότι Αμερική δεν είναι μόνον ο Τραμπ, αλλά κυρίως το στρατιωτικό και διπλωματικό establishment, που θα έχει κάθε λόγο να εξοργίζεται με τα σοβαρά σφάλματα του προέδρου τους εις βάρος των αμερικανικών συμφερόντων.

    Δηλαδή η Τουρκία θα βρεθεί σε ακόμη πιο ισχυρή θέση έναντι των ΗΠΑ στην περιοχή και ακόμη πιο μακριά από τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, που θα έχουν αφήσει το πεδίο ελεύθερο σε Ρωσία, Τουρκία, Ιράν, που ο καθένας έχει τους δικούς του στόχους στην περιοχή, με ριγμένο εξωτερικό παίκτη το Ισραήλ, που πρέπει να φροντίσει την ασφάλειά του έναντι ενός ανοικτά εχθρικού Ιράν και μιας κρυφά εχθρικής Τουρκίας εντελώς μόνος του, με μόνη βοήθεια - ποιων άλλων - των Ρώσων.

    Πέραν των ανωτέρω, η Ρωσία θα καταφέρει πιθανότατα (εφόσον επιβεβαιωθεί η εξέλιξη, που δεν έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη ακόμη) να ανακτήσει το καθεστώς της Δαμασκού τον έλεγχο επί των περιοχών που ελέγχουν σήμερα οι Κούρδοι, καθώς το καθεστώς της Δαμασκού είναι πια η μόνη τους ελπίδα έναντι της εθνοκάθαρσης που με βεβαιότητα ετοιμάζουν οι Τούρκοι για αυτούς, ακριβώς όπως και στο Αφρίν.

    Αν περάσουν τον Ευφράτη τα στρατεύματα του Άσαντ και προσεταιριστούν τους Κούρδους (που πια και πολιτικά θα είναι υποχρεωμένοι για να αντιμετωπίσουν την Τουρκία να ενταθούν στο νόμιμο συριακό στρατό), τότε οι Ρώσοι παύουν να χρειάζονται τους Τούρκους και η εκκαθάριση των περιοχών Ιντλίμπ, Αφρίν, Αλ Μπαμπ και όσων περιοχών ακόμη ελέγξουν οι Τούρκοι ανατολικά του Ευφράτη θα είναι θέμα χρόνου, καθώς η διπλωματική πίεση Ιράν και Ρωσίας, χωρίς τη στήριξη των αδιάφορων ΗΠΑ, θα είναι πια μεγάλη, ευθεία και δύσκολο να την παρακάμψουν.

    Οι Ρώσοι ήθελαν να φύγουν οι Αμερικανοί από την περιοχή και εάν το πετύχουν, τότε θα έχουν σκοράρει ένα τεράστιο σε σημασία γκολ. Με τους Τούρκους θα τα βρουν στην πορεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω, ήσαν οι μόνοι στην περιοχή που μπορούσαν να νικήσουν τον I.K. διότι είναι πολεμικός λαός, με βαθιές πολισμικές ρίζες σε βάθος χιλιετηρίδων, και διότι το αγωνιστικό και πολεμικό τους φρόνημα έχει σφυρηλατηθεί όσον κανενός άλλου λαού στην περιοχή (πλην Ισραηλινών) από τους συνεχείς ένοπλους αγώνες τους για την ελευθερία και την εθνική τους ανεξαρτησία εδώ και μισό αιώνα, όπως επίσης και από τις αλλεπάλληλες προδοσίες τις οποίες έχουν υποστεί από τις Μεγάλες Δυνάμεις (κυρίως από τις Η.Π.Α.), όπως και από μικρές χώρες (όπως από την Ελλάδα, επί Σημίτη). Εν ολίγοις, διότι έχουν αναπτύξει ποιότητες ανάλογες με εκείνες που είχαμε εμείς πάλαι ποτέ το 1821, ήτοι αγωνίζονται για το ιδεαλιστικό δίλεξο "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ" και όχι για το υλιστικό τρίλεξο "ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" --η "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" τελευταία και καταϊδρωμένη-- της παρακμιακής "ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Σύριοι αν θέλουν οι Ρώσοι μπορεί να μπουν στην Μαν μπιζ πιο γρήγορα απο τους Τούρκους ... Οι Κούρδοι έκαναν πολλα λάθη,πρωτο λάθος η ένταξη τους στον ελευθερο συριακό στρατό , δεύτερο λάθος η μη ένταξη τους στον αραβικό συριακό στρατό οσο προλάβαιναν ειδικώς μέγα την επιχείρηση στο Αφριν(δεν ειναι αργά και τωρα) .Τελικως ο Ασσαντ σωστά ομιλούσε οταν έλεγε οτι οι μόνοι που μπορούν να προστατέψουν τους Κούρδους απο τους Οθωμανούς ιμπεριαλιστές ειναι οι Σύριοι και οχι οι Αμερικανοί η άλλες δυνάμεις της περιοχής που θα προτιμήσουν την Τουρκία σε περίπτωση που τεθεί δίλημμα.Εκκοφσντικη η σιωπή του Ισραήλ επίσης που ασχολείται μονο με κάποιες βάσεις του Ιράν στην περιοχή άνευ σημασίας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ἔχει μέλλον ὁ πόλεμος στὴν Συρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ....."Κούρδοι αδέλφια μας, μείνετε όρθιοι και θα νικήσετε, είμαι σίγουρος "

    Ε..,όχι και αδέλφια ,με το Μικρασιατικό παρελθόν τους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σάββα Δεν πούλησαν οι ΗΠΑ τους Κούρδους αλλά ο Τράμπ. Αυτός ο αλλοπρόσαλλος Αμερικάνος δεν είναι πολιτικός μα επιχειρηματίας. Με την απόφασή του αυτή υπερασπίστηκε τις επενδύσεις του στην Τουρκία. Ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός ΥΠΕΞ (Πομπέο) έπεσε απ' τα σύννεφα όταν το πληροφορήθηκε εν πτύσει για Αμερική. Πρόκειται για έναν απρόβλεπτο και ασυνεπή φαμφαρόνο και είναι θέμα τύχης που δεν μας ενέπλεξε σε έναν παγκόσμιο πόλεμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ΣΚΟΡΠΙΟΣ

      Ίσως δεν είναι τόσο απλό (υπερασπίστηκε τις επενδύσεις του στην Τουρκία), ούτε τόσο προσωπική απόφαση τού Τραμπ. Άλλωστε, ο εκάστοτε Αμερικανός Πρόεδρος δεν κανονίζει την εξωτερική πολιτική τής χώρας, αλλά είναι το εκτελεστικό όργανο συγκροτημένων συμφερόντων, που τού την υπαγορεύουν.

      Η Αμερικανική “προδοσία”… Οι Τσάμπερλαιν των Αθηνών και οι επικίνδυνες εξελίξεις που μόλις απασφάλισαν.

      Διαγραφή
    2. @ Nativist.
      Οπως παντα σωστος γιατι βλεπεις πισω απο την 'κουρτινα'.
      Με μπερδεψες λιγακι με το 'τις επενδυσεις ΤΟΥ στην τουρκια',προσωπικες η των ΗΠΑ ;.
      .........επενδυση 5 δις η Air Bus και η Audi στην τουρκια.........,μεγαλομετοχος Τραμπ.
      Γι αυτο οσο και να κοπανιωνται στην αμερικανικη διοικηση,ο σουλτανος παιρνει τηλεφωνο τον βαψομαλλια και κλεινει αμεσο ραντεβου.
      Αλλωστε μεσω σουλτανου εγιναν οι προεκλλογικες επαφες με τους Ρωσους οπως καταγγελουν κυκλοι της μανταμ Πελοσι.
      Ολους τους παιζει σαν χαντρες στο κομπολοι του ο σουλτανος που εχει πιασει το πραγματικο νοημα.
      Υ.Γ. Περιμενω σε λιγο καιρο την κολωτουμπα του Ισραηλ.

      Διαγραφή
    3. ΠΤΉΣΗ ΟΧΙ ΠΤΥΣΗ.Δεν έφτυνε ο Πομπέο...πετούσε

      Διαγραφή
  8. Ωραιο το άρθρο σας αλλά δεν θα συμφωνήσω με κάτι. Οι κούρδοι δεν είναι αδέρφια μας. Οι προγονοί μας στη Μ.Ασία σφαγιάσθηκαν από τσέτες, δηλαδή κούρδους. Οι τσέτες τάχθηκαν με τον Κεμάλ και μαζί εξόντωσαν το χριστιανικό πληθυσμό. Καθαρή σφαγή. Τλωρα ήρθε η ώρα της πληρωμής τους για την επιλογή του παρελθόντος τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Thodoris stavro

      Το '22 δεν ήταν η πρώτη φορά. Τότε, είπαν, ξεγελάστηκαν από τον Κεμάλ, που τούς έταξε κράτος και πριν 5 χρόνια είχαν ζητήσει συγγνώμη. Όμως, πριν το '22, συνελάμβαναν όσους Έλληνες έρχονταν από τον Καύκασο μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στην Ελλάδα και τούς σκότωναν μετά από βασανιστήρια. Για τον λόγο αυτό, ο Ελευθέριος Βενιζέλος έστειλε τον Νίκο Καζαντζάκη, ο οποίος ήταν πολύγλωσσος, μαζί με κάποιους που ο ίδιος ο συγγραφέας επέλεξε, για να βοηθήσουν αυτούς τούς ανθρώπους να περάσουν μέσα από τα κουρδικά χωριά. Στο βιβλίο του "Αναφορά στον Γρέκο", ο Καζαντζάκης τα εξιστορεί όλα αυτά.

      Οταν ο Νίκος Καζατζάκης με εντολή Ελευθερίου Βενιζέλου θα μεταβεί στον Πόντο και θα διασώσει 150.000 ‘Ελληνες

      Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Πόντιοι του Καυκάσου

      Για μένα όλα αυτά ανήκουν στην Ιστορία και το μόνο που μ' ενδιαφέρει είναι ποια πρέπει να είναι η στάση τής χώρας μας, ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της, αν βέβαια μπορούμε να έχομε κάποια "στάση" και τι σημασία μπορεί να έχει αυτή στο όλο πρόβλημα.

      Διαγραφή
    2. Ο Καζαντζάκης έγραψε για το πώς πετάλωναν τους Ελληνες σάν να ήταν άλογα ...

      Διαγραφή
  9. 1. εμπειροπόλεμοι αντάρτες 2. Αναγνωρίζουν τον εχθρό και τις τακτικές του καλύτερα από τους δυτικούς 3. έχουν ισχυρό κίνητρο για τη νίκη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτη η πολιτική Τραμπ-αλά σε βάρος των Κούρδων αν και ακομη δεν εχει αποκαλυφθεί στην έκταση της ,θελει χρονο και κρύβει πολλες ανατροπές...Ο σουλτάνος παρα του οτι του τρέχουν τα σάλια του στη προοπτικη των πλουσίων κοιτασμάτων της περιοχής ως καχύποπτος και πονηρός ,ακομη δεν έπεσε στην μαρμίτα ...
    Αξίζει παρατήρησης παντως η σιγή του Ισραήλ που σίγουρο ειναι οτι δεν θα ενθουσιαστεί με την προοπτική της μεγάλης Τουρκίας οπως την ορέγεται ο Σουλτανος απο Λιβυης μεχρι την ενδοχώρα του Ιράκ και Συριας
    Μονο ο Πατραϊκος κόλπος δεν συμπεριλαμβάνεται..
    Οποίος θελει τα πολλα χάνει και τα λιγα λεει το ρητο που ειναι προς απόδειξη ομως μέσα σε όλη αυτη την τραμπαλοσυνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επίσης οι Κούρδοι από ό,τι φαίνεται δεν θα αργήσουν να συμμαχήσουν με τον Άσαντ, αν δεν ανατραπεί η απόφαση Τραμπ:

    https://twitter.com/RojavaNetwork/status/1181485376747294720

    'The Commander-in-Chief of the Syrian Democratic Armed Forces, Mazlum Abdi: "We are considering a partnership with Syrian President Bashar al-Assad, with the aim of fighting Turkish forces.".'

    Αν και τέτοιες δηλώσεις δεν είναι βέβαιο ότι τις εννοούν πραγματικά:

    https://twitter.com/WithinSyriaBlog/status/1181518788564602880

    "There is no real signs of any agreement between the SDF and Damascus, what Mazlum Kobani said was likely a stunt to mount pressure on Washington, nothing more.".

    Υποθέτω όμως ότι δεν μπορούν να χειριστούν στον κόσμο τους μια επανάληψη του Αφρίν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΣΚ: Αν ευκαιρείς εξήγησέ μας επίσης πώς οι Ρώσοι (Πούτιν) πούλησαν Σύρους & Κούρδους στον Αφρίν.
    Ο Ερντογάν έκανε το Αφρίν κανονική Τουρκία ... μεχρι και τουρκικά πανεπιστήμια έχει σκαρώσει εκεί ο Ερντογάν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γι άλλη μια φορά, ξεκάθαρα και πόσο
    οφθαλμοφανές η κίνηση των "φίλων" Αμερικανών στο ξεπούλημα των Κούρδων !
    Μπροστά στο συμφέρον δεν τους ενδιαφέρει αν σκοτωθούν χιλιάδες λαού ή αν χάσουν κάποιοι την πατρίδα τους !!! Απλά θα πρέπει πάση θυσία εμείς οι Έλληνες, το ανάδελφο έθνος να στηριχτούμε αποκλειστικά στα πόδια μας και μόνο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σωστά τα συμπεράσματα...
    Αν κρίνει κανείς και την εισβολή του Γιαβούζ στο οικόπεδο 7.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τί κάνει μία σοβαρή χώρα?
    "Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ajansı, ο πρωθυπουργός και πολιτικοί παράγοντες της ισραηλινής κυβέρνησης έχουν δηλώσει ότι στην περίπτωση που η Τουρκία επιτεθεί κατά των Κούρδων της Συρίας, τότε το Ισραήλ θα βοηθήσει τον κουρδικό παράγοντα κατά της Άγκυρας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κι εν τω μεταξυ οσο αυτα και αλλα ενδιαφεροντα θα γινονται ...θαχουμε χρονο να γεμισουμε την χωρα μας εποικους απ την Ζουγκλα...να δινουμε συμβασεις ταχα για πετρελαια σε 1000 μετρα βαθος (!) Και να πεταμε την Κυπρο εξω απ τον αγωγο ηλεκτρισμου Ισραηλ - Κυπρος - Ελλαδα. .στα μουλουχτα ..αφηνοντας το νησι ερμαιο της Τουρκιας...την ΕΕ αναυδη που το χρηματοδοτει..την Κυπρο απελπισμενη ..τα κονδυλια της ΕΕ χαμενα ( 350 εκατομμ)..για να κανουμε με τους Κινεζους με μονο δικα μας δανεικα αλλον Κρητης -Αθηνας...γιατι τρεις ολιγαρχες του ρευματος εδω..δεν θελουν να πεσει η τιμη του ρευματος στην χωρα.(Χατζηδακης - Κουλης ).. Το Κουρδισταν ναναι καλα...
    Για να κανεις πολεμο πρεπει νασαι πολεμιστης.
    Για να διαλυσεις την χωρα σου...απλα ..αδιαφορος.
    Κι οταν τα βατραχακια που καταπινεις γινουν πολλα ....παει το νουφαρο που πατας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ερωτηση προς τους φιλους ενταυτα.
    Αν ο Κιμ εκανε το 1/100 απο αυτα που κανει ο ερντογκαν,συμπεριλαμβανομενων και των προσβλητικων και απαξιωτικων σχολιων εναντιων των ΗΠΑ,πως θα αντιδρουσε ο τραμπ-αλας ;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πιστεύω πως οι Αμερικανοί μόλις άφησαν μια χειροβομβίδα μεγατόνων στα χέρια του Ερντογάν.
    Είναι γνωστή η τακτική, κι αυτό γιατί οι Τούρκοι ΔΕΝ θα κρατηθούν μόνο στη ζώνη ασφαλείας....
    Ας σκάψουν το λάκκο τους μόνοι τους λοιπόν!!!
    Κε Καλεντερίδη ειστε από τις πιο ουσιαστικές ελληνικές φωνές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. What we have failed to mention is that the Kurds guard tens of thousands of ISIS prisoners. Imagine what that means at the hands of Turkey when it will regain control of that army.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικο..εχουν 71.000 Τζιχαντιστες αιχμαλωτους οι Κουρδοι- Αμερικανοι.Λογω του οτι βορεια θαναι εμπολεμη ζωνη Τουρκων και Κουρδων..κανεις αμαχος δεν θα την διασχισει.Ομως θαναι 100% σιγουρο οτι οι Τουρκοι αν νικανε θα απελευθερωνουν αυτους τους 71.000..και λογω αλλων στοχων εδω θα τους στελνουν ολους Ελλαδα...Και ηθελα να δω τι θα κανουν οι τοπικοι δημαρχοι στην χωρα τοτε..κι οι κατοικοι που κοιτανε ...σινεμα.

      Διαγραφή
  20. Μακαρι τουρκικος στρατος να εισβαλει στη Συρια ωστε να αποκαλυφθει η ανικανοτητα του και ολικη απατη του.Και εαν ειχαμε σοβαρους πολιτκους και στρατιωτικους,τυπου ΙΣΡΑΗΛ, τη στιγμη που θα κολησει στο βαλτο της Συριας απεναντι στους εμπειρους κουρδους που το τελευταιο διαστημα εχουν εξοπλιστει αρκετα απο τους αμερικανους αλλα και απο το στρατο του Ασαντ,τοτε θα ηταν η ευκερια μας να τελειωνουμε και μεις με τη γαλαζια πατριδα κτλ καθως ακομα οι ισορροπιες δεν εχουν διαταραχθει εντελως...να "παθει" η Τουρκια το μαθημα της γιατι και να το μαθει τι να το κανει οταν θα την εχουμε στειλει 50χρονια πισω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φοβάμαι πως θα απογοητευθείτε. Ρίξτε μια ματιά στο χάρτη:
      https://www.nationsonline.org/oneworld/map/syria-topographic-map.htm

      Ανατολικά του Ευφράτη, είναι πολύ πιο πεδινό το έδαφος από ό,τι ήταν στην Αφρίν. Οι εμπειροπόλεμοι Κούρδοι, πώς θα αμυνθούν απέναντι σε UAV, πυροβολικό, F16, επιθετικά ελικόπτερα, άρματα μάχης, ΤΟΜΑ; Σκάβοντας ορύγματα; Και άντε και τα έσκαψαν, πόσο θα αντέξουν να βάλλονται εκ του μακρόθεν και από αέρος; Στην Αφρίν που το έδαφος ήταν ευνοικότερο, δεν άντεξαν. Εδώ θα αντέξουν; To μόνο έδαφος που προσφέρεται για ανταρτοπόλεμο, είναι να υποχωρήσουν στις 2 ορεινές γραμμές νότια. Αλλά τότε αφήνουν στον Ερντογάν το πεδίο ελεύθερο.

      Αν ο Ερντογάν, καταφέρει να εγκαταστήσει επιτυχώς τους Σύρους πρόσφυγες, μετά οι Κούρδοι, θα πρέπει να επιτεθούν σε αμάχους για να ξαναπάρουν τις περιοχές, κάτι που θα τους έκανε επαχθείς στη διεθνή κοινότητα. Γι αυτό, ο Ερντογάν, δε χρειάζεται να τους κυνηγήσει νότια. Χρειάζεται να μπορέσει να βάλει Σύρους πρόσφυγες να ζουν μόνιμα στη ζώνη που θέλει να φτιάξει. Άπαξ και τους βάλει, μπορει να γυρίσει στην Τουρκία. Αν οι Κούρδοι αρχίσουν επιθέσεις κατά αμάχων, θα χάσουν και τη διεθνή στήριξη που έχουν.



      Διαγραφή
    2. Λεγετε πως τωρα ζητησαν βοηθεια επισημα απο Μοσχα και Δαμασκο...

      Διαγραφή
    3. ORACULUM...μα αυτο ακριβως λεω...οι ΤΕΔ ειναι τοσο ανικανες που μονο σε στημενο πολεμικο πεδιο μπορουν να δρασουν,ειδικα εαν τους απαγορεψουν οι Αμερικανοι τη χρηση αεροποριας οπω ς δηλωσαν και σε σχεση με τις αλλεπαληλες διωξεις του Ερντογαν στις ΤΕΔ...ο καιρος γαρ εγγυς...εδω θα ειμαστε ο ΘΕΟΣ πρωτα να δουμε τη ξευτιλα τους..μονο οι αντιαρματιστες των κουρδων να επιχειρησουν σωστα και θα δεις πιλαλα των μεχμετσικ με νεα παγκοσμια ρεκορ

      Διαγραφή
  21. h ιστορια επαναλαμβανεται.ολα ειναι αντιγραφο κυπρος 1974.τα παντα.μεχρι και ο πομπεο μου θυμισε τον σισκο και κισσινγκερ που ελεγε οτι θα διαταξουν τους τουρκους να γυρισουν πισω.δυσκολο παντως να ξεκαθαριστει τι ακριβως συμβαινει.παντως αυτο που με εκπλησσει ειναι οτι οι κουρδοι χαλασαν λεει τα οχυρωματικα εργα των. εαν οντως συνεβη αυτο, τοτε η φυλη αυτην δεν μπορει να χαρακτηριστει πολεμικη.οσο για την συμπεριφορα των εναντι των ελληνων κατα την μικρασιατικη καταστροφη εχουν λεχθει και γραφει διαφορα, αλλα θεωρω οτι οντως οι κουρδοι προεβησαν σε βιαιοπραγιες εκκαθαρισεις βασανιστηρια ελληνικου πληθυσμου , πολυ χειροτερα απο οτι υπεστησαν οι ελληνες απο τον τουρκοκο στρατο.να θυμαστε προ καιρου που οι κουρδοι συνεπλακησαν με τον στρατο του ασαντ και ο στρατηγος συριος τους κατηγορουσε για αχαριστια καθοτι τους ειχαν υπο την σκεπη ττων(οι συριοι) δεν θα εκπλαγω λοιπον εαν οι τουρκοι καποια στιγμη ηττηθουν και αντι για τουρκους εχωμεν απεναντι κουρδους που θα μπουκαρουν φορα παρτιδα (παλι μεχορηγια κισσινκερ σισκο ισραηλ και σημερινου πομπεο) κατα της ελλαδος.
    τουτεστιν αφηστε τις κλαψες και εαν ειναι να γινει σωστη δουλεια θαπρεπε να υπαρχει συμφωνια επισημη μεταξυ κουρδων και ελληνων για το που ακριβως θα ειναι τα συνορα του νεοιδρυθεντος κουρδικου κρατους εφοσον τουτο ιδρυθει., Μπορει και να υπαρχει η να υπηρξε αλλα η προδοσια οτσαλαν μας εξεθεσε διεθνως. Τωρα με την κωλοτουμπα ηπα η ελλας θα ξεχαστει ως πρωτη προδοτρα και σιγα σιγα θα δικαιολογηθει και τελικα θα πεσει στην ληθη, εαν θελησουν τουτο και οι ισραηλινοι.
    τετοι μπερδεμα παντως αμφιβαλλω εαν εχει υπαρξει στην ιστορια. Δηλ ποιος πολεμαει ποιον και γιατι.λυπαμαι μονο τα γυναικοπαιδα. πραγματικα.ισως θαπρεπε να θεσουμε θεμα στην εε, να παιρνουμε μονον πολιτες απο το μετωπο με απευθειας πλοια απο συρια ελλαδα αποκλειοντας παντελως εστω και με χρηση βιας απαντες αλλους τουρκικους μεταναστες που ερχονται με ταξιδιωτικο γραφειο. Μαλλον ειναι ο μονος τροπος να ξεμπλεξουμε οριστικα με τους απεναντι. Πιστευω οτι η νεα γνεα κουρδων αντιλαμβανομενη την πραγματικη ιστορια ειναι πιο ευκολο να αναρμονιστει με τα οσα σωθηκαν ελληνικα ηθη και εθιμα και να ενσματωθει στο κοινωνικο συνολο της ελλαδος. τετοια κινηση δεν μπορει να μην εγκριθει πο απαντες , ακομη και απο τους τουρκους οι οποιοι θα αναγκαστουν να συναναινεσουν εστω και σιωπηρα , ισως εγκαταλειποντες και την συνεδριαση οπως συνηθιζουν τακτικα απο παρισι 1922 εως και κρας μοντανα.ισως θα ειναι η πρωτη μετα οτσαλαν διπλωματικη επιτυχια της ελλαδος αλλα θα αναγκαστουν να συναινεσουν ολα τα μονιμα μελη οηε. τωρα κατα λοιπα μια αποστολη ειδικων στο σημειο θα βοηθουσ ε ως προς την γνωση τακτικης τουν τουρκων ενω αποστολη ιατροφαρμακευτικης βοηθειας της ελλαδος υπο αιγιδα ρωσιας ορθοδοξο πατριαρχειο , αλλα και ηπα θα εδαιωνε την ελληνικη παρουσια στην περιοχη κανοντας την ελλαδα να γινει ενας αποδεκτος απο ολους συνομιλητης αρχικα και συνεργος πρωτοστατης ειρηνοποιος μετεπειτα εχοντας το καθαρο δεδοκιμασμενο πραγματικα ουδετερο παρελθον της εναντι ολων εμπλεκομενων, ακομη και των τουρκων, γεγονος που θα πιστοποιησουν πρωτιστως οι ιδιες οι ΗΠΑ μεσω τριγμων στο αμερικανικο κογκρεσσο.
    ας αναλαβουν οι ειδικοι. Εχουμε ευστροφους ανθρωπους και εδω χειαζοντα εμπειροι αλλα κυριως με οξυνοια και αντιληψη διπλωματες ακομη και νεαροι ενηλικες.ας ανατεθει εκθεση με συναφες θεμα παντου απο στρατιωτικες σχολες αλλα και λοιπες και θα βρεθουν προτασεις που ουτε τις εχουν σκεφθει και πολιτικοι αλα κισσινκερ,
    υγιαινετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα και τα οχυρωματικά έργα που χάλασαν, 1974 θυμίζει. Κι εμάς μας έβαλαν οι Αμερικανοί να αποσύρουμε τη μεραρχία το 1967. Έτσι δρουν οι Τούρκοι, πρώτα ζητούν από τον κοινό "προστάτη" να αφοπλίσει τον εχθρό τους και μετά τον παρακάμπτουν και προχωρούν.

      Κι εμείς αν δεν ήμασταν πολεμική φυλή, από τον τρωικό πόλεμο. Μην συγκρίνουμε με το σήμερα.

      Διαγραφή
  22. Πολυ σωστο το συμπερασμα για γνωση και συμορφωση των εδω δειλων-διεφθαρμενων οι οποιοι μετα το 74 και το ξεπουλημα της Κυπρου δεν φροντισαν-φροντιζουν να θωρακισουν αποτελεσματικα τον Ενιαιο χωρο Ελλαδας-Κυπρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ο Τραμπ τώρα τα λέει και δημόσια και ανακοινώνει πως έχει προσκαλέσει και τον Ερντογάν το Νοέμβριο. Κύριε Καλεντερίδη, εκείνο το άρθρο που λέγατε μην πάρει και S400 και F35, καλού κακού κρατήστε το ακόμα πρόχειρο. Παινεύει την Τουρκία γιατί κάνει την ατσαλένια άτρακτο του F35.

    So many people conveniently forget that Turkey is a big trading partner of the United States, in fact they make the structural steel frame for our F-35 Fighter Jet. They have also been good to deal with, helping me to save many lives at Idlib Province, and returning, in very..........good health, at my request, Pastor Brunson, who had many years of a long prison term remaining. Also remember, and importantly, that Turkey is an important member in good standing of NATO. He is coming to the U.S. as my guest on November 13th.
    https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1181547331822456832?
    ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1181547331822456832&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F933256%2Ftrab%2F

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να γελασουμε και λιγο ??
      Οι Κουρδοι ειναι ανοητοι εντελως !!! Δεν χρησιμοποιουν το υπεροπλο της Ελλαδος !!! Τι βλακες !!!
      Το Διεθνες δικαιο !!!!!!
      Δινουμε μαθηματα ..δωρεαν..
      Η βομβα των βομβων !!!

      Διαγραφή
    2. Μπορουν να κανουν και ...Συνεκμεταλευση των εδαφων..αν ακουσουν Κουληδες..Βαρβιτσιωτηδες..και κυρα Κατινες .Αλλο υπεροπλο. Μετα πρεπει να γινουν με οπεν σοσαιτυ στυλ..Φωναζουν την Λιμπερακη..Τουρκοι ..Κουρδοι επιμειξια..

      Διαγραφή
  24. Αν την Τουρκία την έχουν ανάγκη τόσο πολύ, Ρώσοι, Αμερικανοί, κλπ, και της στρώνουν ροδοπέταλα να εγκληματεί όπου θεωρεί ότι έχει ζωτικά συμφέροντα, εμείς είναι σχεδόν αδύνατον να προφυλαχθουμε. Τι θα αλλάξει για εμάς;
    Επιπλέον, οι ΗΠΑ, είχαν οργανώσει και μια ανατροπή του ερντογαν που δεν τους βγήκε, αλλά τέλος πάντων, θα ήθελαν την ανατροπή του. Έτσι έδειχναν. Έτσι έπρατταν. Τώρα ξαφνικά τον αγάπησαν;
    Αυτό που συμβαίνει δεν είναι διγλωσσια, μπαμπεσια, πούλημα (τουλάχιστον για τους Κουρδους), όπως θέλετε πείτε το, μοιάζει με σχιζοφρένεια. Φαίνεται πως για να είσαι σίγουρος πως δε θα σου κλέψουν κάνα νησί "εν μέσω της νυκτός" πρέπει να κοιμάσαι με το όπλο αγκαλιά και το δάχτυλο στη σκανδάλη. Αντ' αυτου, ακούμε κάτι λογιδρια περί όμορφης πορείας προς την πολυπολιτισμικοτητα. Κατάντια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ακόμα περιμένω να μάθω το γιατί. Βλέπω στο άρθρο δυο σελίδες εξιστόριση των γεγονότων, αλλά το γιατί δεν το βλέπω. Και ας διάβασα το άρθρο τρεις φορές. Μήπως να αλάξετε τον τίτλο του άρθρου; Ξέρω και γώ. Πες τε το πχ. "Τα γεγονότα που οδήγησαν τους αμερικανούς να εγκαταλείψουν τους κούρδους"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κατ αρχην για να υπαρχει πολυπολιτισμικοτητα ο αλλος πρεπει ναχει πολιτισμο..
    Τωρα το Αφγανισταν ..Σομαλια..κλπ ειναι προ του Κατακλυσμου χωρες..προ του Δαρδανιου κιολας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ας πάρουμε τα πραγματα απο την άλλη πλευρα(παντα υπαρχουν πολλες πλευρές)
    Μπορει οι μεγαλες δυναμεις να απο τραβιούνται σκοπίμως ώστε με δέλεαρ τα πλουσια σε πετρέλαιο μερη να πεσει στην φάκα ?
    Γιατι θεωρω απίθανο,ο Ασσαντ να αποδεχθεί να χασει τα κυρία κοιτάσματα της χωρας του που ειναι στην περιοχη ,μια και γνωριζει άριστα τι εστι τουρκικό ποδάρι?
    Την τουρκια εαν και φαινεται να την θελουν ολοι ,τείνω να πιστέψω οτι τη θελουν μεν αλλα ολοι τους δε,με κάπως κοντύτερο ανάστημα και ιςως την εποχη αυτη να της ράβουν το μικρότερο κουστούμι της?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) Ο Τραμπ δέν είναι καί τόσο έξυπνος να σκεφτεί στρατηγικά και σε βάθος χρόνο ( τά εκανε σκατά μόνος του). Το μονο που τον απασχολεί είναι να επανεκλεγει το 2020 και η impeachment. Είναι ένας αλαζονικός άσχετος και αυτάρεσκος.
      2) Το σενάριο που λές θα γίνει εκ τών πραγμάτων γιατί κανείς δεν θέλει Τούς Τούρκους ούτε ο Ασαντ, ούτε Ρώσοι, ούτε Ισραήλ, ούτε ΗΠΑ. Η κυβέρνηση ΗΠΑ μάλλον θα αλλάξει σε 1 χρόνο. Μακροπρόθεσμα θα το πληρώσει αυτό ο Ισλαμοφασίστας.
      3) Αν αναβιώσει το ΙΣΙΣ τότε αυτο θα είναι αποκλειστική ευθύνη του ισλαμοφασιστα καί Τραμπ.
      Οψόμεθα

      Διαγραφή
  28. πολύ καλό το άρθρο σου και κατανοητό από τον μέσο αναγνώστη. ΕΥΓΕ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.