9/10/19

Η Ιταλία καταδικάζει τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε καταδίκασε την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία και εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ιταλίας προς την Κύπρο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα μαζί του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, «ο Πρόεδρος ενημέρωσε αναλυτικά τον Ιταλό Πρωθυπουργό για τις εξελισσόμενες έκνομες ενέργειες και την επέμβαση της Τουρκίας σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και αντάλλαξαν απόψεις για τους τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας και των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Όπως αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «ο κ. Κόντε επανέλαβε τη θέση της χώρας του, καταδικάζοντας ξεκάθαρα την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία και εξέφρασε πλήρη αλληλεγγύη της Ιταλίας προς την Κύπρο, διαβεβαιώνοντας ότι αυτή τη θέση θα τηρήσει και στην επικείμενη συζήτηση του θέματος στην προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Πλήρης αλληλεγγύη της Ιρλανδίας
Την πλήρη αλληλεγγύη της Ιρλανδίας προς την Κύπρο εξέφρασε η Πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία Ντίρντρε Νι Άλουιν κληθείσα σήμερα να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Ιρλανδία "είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Τόσο ο Πρωθυπουργός (της Ιρλανδίας) όσο και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών έχουν τους τελευταίους μήνες κάνει δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση σε συναντήσεις των Ευρωπαίων ηγετών», σημείωσε η κ. Νι Άλουιν.

Πρόσθεσε πως το θέμα αυτό θα συζητηθεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα και από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αργότερα την επόμενη εβδομάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ιρλανδία θα εκφράσει τη θέση της και τις απόψεις της για αυτό. Συμμεριζόμαστε τη θέση που εκφράζεται από την ΕΕ πάνω σε αυτό το ζήτημα, είπε η Ιρλανδή Πρέσβης, μιλώντας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την επικείμενη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς στην Κύπρο.

Σίγουρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον Πρόεδρό μας για αυτό το θέμα, και θα λάβουμε σοβαρά υπόψη όσα λεχθούν, πρόσθεσε. Η συνάντηση των δυο Προέδρων θα λάβει χώρα πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να μεταφέρουμε τη σχετική ενημέρωση στους αρμόδιους στο Δουβλίνο, ανέφερε.

 Ο κ. Χίγκινς θα φθάσει στην Κύπρο στις 13 Οκτωβρίου και θα αναχωρήσει στις 16 του μήνα. Οι συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου. Η επίσκεψη πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ιρλανδία το 2016. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη από Ιρλανδό Πρόεδρο στην Κύπρο μετά το 2006.

Η κ. Νι Άλουιν είπε πως η επίσκεψη του Ιρλανδού Προέδρου στην Κύπρο πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για το Brexit,  και το θέμα αυτό αναπόφευκτα θα συζητηθεί από τους δυο Προέδρους.

Τόσο η Ιρλανδία όσο και η Κύπρος θα επηρεαστούν είτε στην περίπτωση μη συμφωνίας, είτε στην περίπτωση μιας παράτασης, σημείωσε. Επεσήμανε ακόμη πως οι Πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιρλανδίας θα συναντηθούν πριν το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Η κ. Νι Άλουιν εξέφρασε εξάλλου την ευγνωμοσύνη της Ιρλανδίας για τη συνεπή και συνεχή υποστήριξη που έχει λάβει από την Κύπρο και την κυπριακή κυβέρνηση σε όλα τα στάδια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για το Brexit.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι ενώ το θέμα που αφορά τις (βρετανικές) Βάσεις (στην Κύπρο) δεν είναι τόσο δύσκολο ή προβληματικό όσο τα θέματα με τη Βόρεια Ιρλανδία και το σύνορο, την ίδια ώρα αυτό (το Brexit) είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για την Κύπρο και έχουμε επιδιώξει να είμαστε βοηθητικοί προς την Κύπρο σε αυτό», σημείωσε.

Η κ. Νι Άλουιν είπε ακόμη πως  η Ιρλανδία και η Κύπρος είναι καλοί φίλοι και εταίροι στην ΕΕ. Έχουμε καλές και πολύ δυνατές σχέσεις, υπογράμμισε.

Επεσήμανε πως η Ιρλανδία και η Κύπρος είναι τα δυο κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται γεωγραφικά στην περιφέρεια της Ένωσης. Είναι και οι δυο νησιά που βίωσαν διαμάχες και διαίρεση, πρόσθεσε.

Οπως είπε "οι ειρηνευτικές διαδικασίες μας είναι σε διαφορετικά στάδια, αλλά υπάρχει σίγουρα σε ένα μεγάλο βαθμό γνώση και αλληλεγγύη στην Ιρλανδία για την κατάσταση στην Κύπρο και αυτό ίσχυε πάντα".

Η Ιρλανδή Πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική κρίση που βίωσαν και οι δυο χώρες, σημειώνοντας πως υπήρξε μεγάλη αλληλεγγύη στην Ιρλανδία για τις άλλες χώρες που βίωσαν αυτή την κρίση στην πιο σοβαρή της μορφή, όπως και αυτή.

Η κ. Νι Άλουιν είπε επίσης πως ο Πρόεδρος Χίγκινς ενδιαφέρεται πολύ για το θέμα της μετανάστευσης, την επίδρασή της, τους λόγους και τις επιπτώσεις της, καθώς και για την κλιματική αλλαγή και ενδιαφέρεται πολύ να ακούσει για τη σχετική πρωτοβουλία της Κύπρου.

Επεσήμανε πως υπήρξε αύξηση στην ανταλλαγή επισκέψεων σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Κύπρου και Ιρλανδίας τα τελευταία δυο χρόνια. Σημείωσε ιδιαίτερα τη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών, επισημαίνοντας τον μοναδικό ρόλο που παίζει η Κύπρος στην περιοχή.

Ερωτηθείσα για τον αριθμό των Ιρλανδών που διαμένουν στην Κύπρο, η Ιρλανδή Πρέσβης είπε πως υπολογίζεται ότι αυτοί ανέρχονται στους 1200. Είπε ακόμη πως φέτος υπήρξε αναβίωση του συνδέσμου  Κύπρου – Ιρλανδίας που στοχεύει στην ενδυνάμωση των σχέσεών των δυο χωρών και πως υπάρχει επίσης κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας.

Ανέφερε ακόμη πως η Ιρλανδία επιθυμεί να αναπτύξει περαιτέρω τη συνεργασία με την Κύπρο στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, υπό το φως και του Brexit, σημειώνοντας πως ο αριθμός των Κύπριων που φοιτούν σε πανεπιστήμια στην Ιρλανδία είναι επί του παρόντος μικρός.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Χίγκινς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει προς τιμή του επίσημο δείπνο τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο κ. Χίγκινς θα συναντηθεί επίσης κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο με τη Διοικήτρια της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για να τονίσει τη μακροχρόνια στήριξη της χώρας του στη δύναμη, η οποία χρονολογείται από το 1964, καθώς και τη στήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία γενικότερα.

Θα συναντηθεί επίσης με μέλη της ιρλανδικής αστυνομικής δύναμης που υπηρετούν στην αστυνομική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και που ανέρχονται στα 12 άτομα, έξι άντρες και έξι γυναίκες.

Θα επισκεφθεί εξάλλου τη ΔΕΑ για να συναντηθεί με τα μέλη της και να δει από κοντά το ανθρωπολογικό εργαστήρι. Η Ιρλανδία είναι ένας από τους σημαντικούς δωρητές προς την Επιτροπή και τα τελευταία χρόνια έχει συνεισφέρει σε αυτή το ποσό των 350 χιλιάδων ευρώ. Η ετήσια συνεισφορά της ανέρχεται στα 25 χιλιάδες ευρώ.

Ακόμη ο Ιρλανδός θα επισκεφθεί το Δημαρχείο της Λευκωσίας όπου θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο της πρωτεύουσας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, και θα ενημερωθεί για την ιστορία και τα θέματα που επηρεάζουν την πόλη.

Επίσης θα προσφωνήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων με πρόσκληση του Προέδρου του σώματος Δημήτρη Συλλούρη.

Ως μέρος του πολιτιστικού προγράμματος της επίσκεψης, ο Ιρλανδός Πρόεδρος θα επισκεφθεί το αρχαίο Κούριο, και θα παραστεί σε εκδήλωση στον ΘΟΚ που θα περιλαμβάνει ιρλανδική ποίηση και μουσική.

Ακόμη θα επισκεφθεί το Λεύκαρα ενώ πριν την αναχώρησή του από το νησί θα συναντήσει στη Λάρνακα τον Δήμαρχο Ανδρέα Βύρα και την Υφυπουργό Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου. Θα έχει επίσης συνάντηση με μέλη της κοινοπραξίας ανάπτυξης του Κυπριακού Ναυτικού και Ναυτιλιακού Ινστιτούτου, εκπροσώπους της ΜΚΟ "ΑΚΤΗ" και εκπροσώπους των Αδασμολογήτων των κυπριακών αεροδρομίων, αφού όλοι τους έχουν στενούς δεσμούς και σχετίζονται με την Ιρλανδία.
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

7 σχόλια:

  1. Το πολιτικό βάρος της Ιταλίας στο εξωτερικό είναι ανύπαρκτο και ο στρατός της χαμηλής ποιότητας. Ιστορικά η Ιταλία έχασε σε όλους τους πολέμους που συμμετείχε, ακόμα και από αφρικανικά κράτη. Η δήλωση του ιταλού ΥΠΕΞ έχει την ίδια βαρύτητα με τις αντίστοιχες δηλώσεις του Βελγίου, της Ολλανδίας κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΟΤΑΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ ΤΕΜΑΧΙΟ ΤΗΣ ΑΟΖ ΣΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ,ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ??

      Διαγραφή
    2. Η Ιταλία στον 1ο Παγκόσμιο νίκησε την Αυστρία και νωρίτερα την Οθωμανική αυτοκρατορία, από την οποία απέσπασε εδάφη στην Αφρική και τα Δωδεκάνησα. Μετά τον 1ο Παγκόσμιο, η Ιταλία αδιαφόρισε για τα εξοπλιστικά και η κοινή γνώμη δεν είχε διάθεση για πόλεμο. Επιπλέον, οι Ιταλοί ως λαός, έχουν πιο λεπτούς τρόπους από Έλληνες και Τούρκους και ένας πληθυσμός που έχει "υπερβολικά εκπολιτιστεί", όταν δε μπορεί να βασιστεί σε ανώτερη τεχνολογία που επιτρέπει πόλεμο εκ του μακρόθεν, πάσχει όταν πρέπει να έρθει σε στενή επαφή με τον αντίπαλο.

      Σκεφτείτε τη διαφορά του σημερινού Έλληνα της καφετέριας, με τον Έλληνα του 1940. Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε με τους Ιταλούς πολύ νωρίτερα. Όταν πας στον πόλεμο και το πρώτο σου μέλημα είναι να πάρεις μαζί την κιθάρα και το φλάουτο, μάλλον δε θα τα πας καλά, αν έχεις παραμελήσει την τεχνολογία.

      Από κει και πέρα, μετά το Β Παγκόσμιο η Ιταλία έχει γίνει ακόμα πιο φιλειρηνική (το Σύνταγμα απαγορεύει τη χρήση του πολέμου ως μέσο επίλυσης διαφορών), ο λαός επίσης και το ιταλικό πολιτικό προσωπικό, διακατέχεται από μια αντιφατική επιθυμία να αντιμετωπιστεί ισότιμα με τη Γαλλία, αλλά από την άλλη δρα με σύμπλεγμα κατωτερότητας απέναντι σε Γαλλία και Γερμανία.

      Δε φταίει η Ιταλία, έτσι είναι. Φταίει η Κύπρος, που δεν έμαθε τίποτα από την περίπτωση του SAIPEM. Έπρεπε το οικόπεδο να το δώσει έστω και τζάμπα στην Exxon. Ό,τι κάνει η Γαλλία τώρα.

      Διαγραφή
  2. Τσιου τσιου το πουλακι κατω στον βαλτο κελαηδει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Ιταλοί εκτός από κότες έχουν καταντήσει περιγελος. Δεν πείθουν κανέναν. Εν τω μεταξύ από λόγια και "αλληλεγγύη" χορτάσαμε. Δεν την αντέχουμε άλλη αλληλεγγύη από τους Ευρωπαίους. Ειδικά με τα μνημόνια, την τρόικα, κλπ, την είδαμε ξακάθαρα. Και τη βλέπουμε και στο μεταναστευτικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κ.Φαιδων κι εδω φραγκοκοτες μυριες υπαρχουν...
      Αυτοι οι λυγιστοι φλουφληδες με τις κατουρημενες.ποδιες εως.τον αστραγαλο κυβερνητες τι ειναι ??
      Αυτες οι κοτες Σορβονης και Χσρβαρντ τι ειναι ?
      Κοτοπουλα με πιστοποιηση δεν ειναι ?
      Τι ειναι αυτες οι ...Ταγκανικες ...στο Παιδειας..στο ΥΠΕΞ...στο Κλινεξ...και στο αρμαφλεξ ??? Ακομη και οι πρωην διοικητες της ΕΥΠ ...εχουν παιδιοθεν ...βαρυα ραχιτιδα !!! Μονο ματια βατραχου δεν ειδαμε ακομη ..τηγανιτα !!! Μεχρι υπουργους που χρειαζονται ματια ..ειδαμε τυφλους. Ολοι οι αλλοι εχουν ματια..αλλα ειναι τυφλοι. Στον Γαλαξια κυκλοφορει σαν ανεκδοτο πως η Ελλαδα καταντησε σαν την σπηλια των χαρουμενων αυγων ...των τερατων...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.