14/10/19

Οι Κούρδοι, η Νορμανδία, οι συμμαχίες και η εγκατάλειψή τους



Του Michael Rubin
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ δικαιολόγησε την εγκατάλειψη των Σύρων Κούρδων συμμάχων εν μέρει λόγω του ότι οι Κούρδοι “δεν μας βοήθησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στην [απόβαση στη] Νορμανδία”. Για να είμαστε δίκαιοι με τον Τραμπ, οι Κούρδοι επίσης χρεώνονται το γεγονός ότι δεν βοήθησαν τις ΗΠΑ να νικήσουν τον αυτοκρατορικό ιαπωνικό στρατό.
Αν ο Τραμπ πάντως θέλει να είναι ακριβής, οι Κούρδοι αντιτάχθηκαν στον σάχη Ρεζά της Περσίας, τον οποίο εντέλει οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των Βρετανών εκδίωξαν λόγω της συμπάθειάς του προς τους ναζί. Και όταν οι αμερικανικές, οι βρετανικές και οι σοβιετικές δυνάμεις κατέλαβαν έναν διάδρομο στο Ιράν για την τροφοδοσία της Σοβιετικής Ένωσης, οι ντόπιοι Κούρδοι βοήθησαν. Αλλά ας μην αφήνουμε τα γεγονότα να μπαίνουν στη μέση.
Εφόσον πάντως ο Τραμπ έθεσε τους “κανόνες της Νορμανδίας” ως το νέο προηγούμενο, είναι καιρός να δούμε την ετυμηγορία της ιστορίας και να προειδοποιήσουμε σχετικά και άλλους συμμάχους της Αμερικής. Υπενθυμίζω ότι είμαι ιστορικός και πληρώνομαι για να προβλέπω το παρελθόν. Παρέχω λοιπόν τα ακόλουθα στοιχεία τόσο με ταπεινότητα όσο και με τη “μεγάλη και απαράμιλλη” σοφία μου:

Για τη συνέχεια Liberal


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.