15/10/19

Συρία: Το Ισραήλ σοκαρισμένο ...

Pars Today - 15 Οκτωβρίου 2019 06:44 UTC 
Τη νύχτα Κυριακή - Δευτέρα, ενώ ο τουρκικός στρατός και οι μισθοφόροι-ανθρώπινες ασπίδες του, βάδιζαν προς την πόλη του Tell Abyad, πιστεύοντας ότι σε λιγότερο από 48 ώρες θα έφταναν στην Ain al-Issa, έλαβε χώρα ένα πραξικόπημα: Κάτω από τη ρωσική αιγίδα, οι Κούρδοι και ο συριακός στρατός διαπραγματεύονταν μια συμφωνία που άνοιξε τις πόρτες των Μανμπίτς, Χασσάκε και Καμισλή στο συριακό στρατό, και αυτό κάτω από τα κατάπληκτα μάτια των τουρκικών δυνάμεων.
Η Τουρκία δεν το περίμενε.

Αλλά αυτή η κατάπληξη απέχει πολύ από το να είναι μόνο στο στρατόπεδο της Άγκυρας. Το Ισραήλ παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία την ταχεία επιστροφή περίπου 43.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδάφους από τη βορειοανατολική Συρία στο συριακό κράτος. Μια περιοχή τόσο ευρεία όσο ο Λίβανος, το Μπαχρέιν, τα Εμιράτα, το Κατάρ ενωμένα σε αυτό που οι ΗΠΑ / Ισραήλ σκόπευαν να ανεγείρουν τη Ροζάβα, ήτοι τον πυρήνα ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. 
Ο ισραηλινός Τύπος αναφέρεται κυρίως στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, το σημάδι μιας βούλησης που χαρακτηρίζει απομονωτική. Μια επιθυμία απουσίας, συνεχίζει ο ίδιος Τύπος, στην περιοχή που δήλωσε σαφώς ο Donald Trump: Είναι μια στάση που προηγήθηκε από μια προφανή αποχή, αυτή της έλλειψης θέλησης που εξέφρασε ο πρόεδρος Trump να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να ανταπαντήσει στις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων και συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή, επιθέσεις που θα μπορέσουν να διαπράξξουν μόνο το Ιράν και οι σύμμαχοί του, ισχυρίζεται ο σιωνιστικός Τύπος. 
Αυτό που φοβίζει το καθεστώς του Tel-Aviv μέσω αυτής της απόσυρσης, είναι ότι παραμένει η αμερικανική άρνηση να αντιμετωπίσει τον άξονα της Αντίστασης. Στην πραγματικότητα, για πολλούς Ισραηλινούς αναλυτές, το γεγονός που κυρίως οδήγησε στην απόφαση της απόσυρσης 1.000 αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία ήταν η ανακοίνωση της επαναλειτουργίας του στρατηγικού σημείου διέλευσης του Qaem-Abu-Kamal στις αρχές Σεπτεμβρίου, το οποίο συνδέει το Ιράν με τη Συρία μέσω του Ιράκ, αλλά και αυτό το αναδυόμενο μπλοκ που είναι ο άξονας Αντίστασης στη Μαύρη Θάλασσα και επομένως στη Ρωσία. Οι κοινές αεροπορικές ασκήσεις που διοργάνωσαν πρόσφατα η Συρία, το Ιράν και η Ρωσία στην περιοχή και ειδικότερα η άρνηση των ΗΠΑ να αντιδράσουν, προκάλεσαν συναγερμό στο Ισραήλ: μήπως οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν ενώπιον της αμείλικτης εμφάνισης του παράγοντα Αντίστασης;  Η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη βόρεια Συρία προαναγγείλει την απόσυρσή τους από το al-Tanf, το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα το ισραηλινό καθεστώς. 
Διότι από την βάση τους στο al-Tanf οι Αμερικανοί καθοδηγούν του SDF, εκείνους που οι ίδιοι  μόλις τους εγκατέλειψαν εναντίον της τουρκικής μπουλντόζας. Θα είναι πλέον σε θέση να κρατήσουν τους Κούρδους υπό την κυριαρχία τους, ενώ επέστρεψαν με σύνεση στο κορμό του συριακού κράτους; Τι θα γίνει με τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου του Deir ez-Zor, του οποίου το περιεχόμενο διακινείται πειρατικά τόσο από την Τουρκία όσο και από το Ισραήλ; 

Είναι σαφές ότι ο άξονας της Αντίστασης και της Ρωσίας έχουν θέσει σε κατάσταση ρουά ματ το ζεύγος ΗΠΑ / Ισραήλ και με τον χειρότερο τρόπο. Το Ισραήλ έχει περιορισμένες μόνο ελπίδες με βάση τα αραβικά καθεστώτα, αλλά και εκεί, είναι λίγες οι ευκαιρίες. Ο βασιλιάς Σάλμαν, για να περιοριστούμε μόνο σε εκείνο, μόλις δέχτηκε με μεγάλες εκδηλώσεις, τον Πούτιν με τον οποίο λέει ότι θέλει να πλέκει στρατηγικούς δεσμούς. 


6 σχόλια:

  1. Εξαιρετικο αρθρο,που"Ριχνει Φως",στο"Περιπλοκο" ΣΥΡΙΑΚΟ!Μοναδικη,προσωπικη,ενσταση η υποτιθεμενη εκπληξις των Τουρκων..Οι Τουρκοι,δεν Διαννοουνται να παραβιασουν τις Αποφασεις της ΑΣΤΑΝΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό θα ήταν να φανταστούμε, με τι "διαβολική"ιντελιτζέντσια και "ψυχρή"μαθηματική ανάλυση αλλά και ζεστή κοινωνική αλληλεγγύη οι Ρώσοι συνέλαβαν το μεγαλοφυές σχέδιο τους,που ξετυλίγεται αργά μεν βασανιστικά δε με τους διάφορους εμπλεκόμενους,στην περιοχή.
    Και το σπουδαιότερο για να έχει βιωσιμότητα,καθότι η περιοχή άπτεται των Ρωσικών συνόρων,όλο το επιτελείο τους,συνεχώς και ακατάπαυστα, μελετά,αφουγκράζεται και "κόβει και ράβει"με μεγάλη υπευθυνότητα αυτό το τεράστιο πρόβλημα της Μ. Ανατολής,για να μην τους γυρίσει μπούμεραγκ.
    Αυτός ο πρόλογος σαν απάντηση στα διάφορα σάϊτ περί δολιχοδρομιών οπορτουνισμών και ανικανότητας των Ρώσων,στο τεράστιο ζήτημα που απέτυχαν καθ΄ολοκληρίαν οι Δυτικοί και απέδειξαν πόσο βάναυσοι αιμοσταγείς και αμοραλιστές είναι.
    Οι δυτικοί λόγω ιμπεριαλιστικής ιδιοσυγκρασίας αλλά και λόγω απόστασης και επειδή η νοοτροπία της "αφθονίας" και της αρπαχτής τους αποκοίμιζε και τους καθησύχαζε ήσαν πάντα επιφανειακοί άκρως συμφεροντολόγοι,και δεν υπολόγιζαν σε τίποτε την ανθρώπινη ζωή την ύπαρξη και τις κοινωνίες τους γενικά.
    Η παρούσα θεώρηση της στρατηγικής των ας ερεθίζει τα αντανακλαστικά μας,για το τι μας περιμένει και τι θα μας συμβεί περίπου,σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό θα ήταν να φανταστούμε, με τι "διαβολική"ιντελιτζέντσια και "ψυχρή"μαθηματική ανάλυση αλλά και ζεστή κοινωνική αλληλεγγύη οι Ρώσοι συνέλαβαν το μεγαλοφυές σχέδιο τους,που ξετυλίγεται αργά μεν βασανιστικά δε με τους διάφορους εμπλεκόμενους,στην περιοχή να αδημονούν.
    Και το σπουδαιότερο για να έχει βιωσιμότητα Η ""τακτοποίηση"",καθότι η περιοχή άπτεται των Ρωσικών... συνόρων,όλο το επιτελείο τους,συνεχώς και ακατάπαυστα, μελετά,αφουγκράζεται και "κόβει και ράβει"με μεγάλη υπευθυνότητα και περίσκεψη αυτό το τεράστιο πρόβλημα της Μ. Ανατολής,για να μην τους γυρίσει μπούμεραγκ.
    Αυτός ο πρόλογος σαν διευκρίνιση στα διάφορα σάϊτ περί δολιχοδρομιών οπορτουνισμών και ανικανότητας των Ρώσων,στο τεράστιο ζήτημα που απέτυχαν καθ΄ολοκληρίαν οι Δυτικοί και απέδειξαν πόσο βάναυσοι αιμοσταγείς και αμοραλιστές είναι.
    Οι δυτικοί λόγω ιμπεριαλιστικής ιδιοσυγκρασίας αλλά και λόγω απόστασης και επειδή η νοοτροπία της "αφθονίας" και της αρπαχτής τους αποκοίμιζε και τους καθησύχαζε ήσαν πάντα επιφανειακοί άκρως συμφεροντολόγοι,και δεν υπολόγιζαν σε τίποτε την ανθρώπινη ζωή την ύπαρξη και τις κοινωνίες τους γενικά.
    Η παρούσα θεώρηση της στρατηγικής των ας ερεθίζει τα αντανακλαστικά μας,για το τι μας περιμένει και τι θα μας συμβεί περίπου,σύντομα.Δεν είμαι τυφλωμένος με την μεριά των Ρώσων, συμπορεύομαι κι εγώ με το υπόλοιπο λαϊκό αίσθημα της Πατρίδας μου, ανιχνεύοντας όσο μπορώ να καταλάβω, για το καλό της Πατρίδας μου, της κοινωνίας μας και εμένα του ίδιου κατ΄επέκταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΩΣΤΟΣ!!! Αυτα,τα διαδιδουν,τα Διεθνη ΜΜΕ, με τις εγχωριες ουρες τους!Οι ΡΩΣΟΙ,ειναι πρωταθλητες στο..Σκακι και οι ΠΕΡΣΕΣ,οι Εφευρετες του..ΜΕ ΑΝΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ<"Ο Ν οων,Νοειτω"...

      Διαγραφή
  4. Παντως μερα με την μερα αν δει καποιος σφαιρικα ολα σαν εικονα , ολες οι παραμετροι χειροτερευουν για την Τουρκια.! Ραγδαια... Απ την Κινα εως την ...Αλασκα..ολα πανε αρνητικα.Ανεξαρτητα απ την σπουδαιοτητα της σαν γεωπολιτικο βαρος υπαρχει μια αποτομη αλλαγη οπτικης ολων κυριως στα μυαλα μεσα κι ανεξαρτητα απ τον λογο πουχει ο καθενας.Ας πουμε ο Ερτογαν ανοητως καταστρεφει ενα μοντελο οπτικης.Στο εξης οτι και να κανει καλο η κακο οι αλλοι θα γεμιζουν καχυποψια.Περασε μια γραμμη που εξωραιζε καθε πραξη του..η εδινε ψευδαισθησεις και δικαιολογιες στους αλλους.Απ αυτο το σημειο και μετα κι ανεξαρτητα απ τα γεγονοτα..ηδη καπου μεσα στα μυαλα στο βαθος αρχισαν οι σκεψεις οτι παραμεγαλωσε η Τουρκια και κατι πρεπει να γινει να περιοριστει το βαρος.Αν δωσει κι αλλες αφορμες..η απο ατυχημα..αυτο θα μεγαλωσει και πολλες συνεργασιες θα γινουν για να συμβει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαφωνω,φιλε μου,πληρως!Ο Ερντογαν, "χτιζει" ισχυρες Συμμαχιες,μερα με τη μερα..Ριξε μια Ματια και θα εντυπωσιασθης!!!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.