13/10/19

Οι Αμερικανοί φεύγουν από τη Συρία - Την αφήνουν σε Ρωσία, Ιράν, Τουρκία


Οι ΗΠΑ “προετοιμάζονται να εκκενώσουν” περίπου 1.000 στρατιώτες από τη βόρεια Συρία “όσο πιο γρήγορα και με ασφάλεια», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ, σε συνέντευξη του στο «Face the Nation».
Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων είναι ακόμα ένα δώρο της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν που ελεύθερα θα προχωρήσει στην εθνοκάθαρση. Η κίνηση έρχεται μια εβδομάδα αφού ο Πρόεδρος Τράμπ ανακοίνωσε την επανατοποθέτηση αρκετών δεκάδων αμερικανικών στρατευμάτων ενσωματωμένων με κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, ανοίγοντας την πόρτα για μια τουρκική εισβολή εναντίον των Κούρδων και των Αράβων του SDF, που ήταν οι κύριοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της ISIS. “Τις τελευταίες 24 ώρες, μάθαμε ότι [οι Τούρκοι] σκοπεύουν πιθανώς να επεκτείνουν την επίθεση τους πιο νότια από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, και προς τα δυτικά”, δήλωσε ο Έσπερ. “Έχουμε μάθει επίσης τις τελευταίες 24 ώρες ότι … η SDF σκοπεύει να συνάψει μια συμφωνία, αν θέλετε, με τους Σύριους και τους Ρώσους για να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους στο βορρά.” Ο Έσπερ δήλωσε στο “Face the Nation” ότι τα στρατεύματα που παραμένουν στη χώρα έχουν βρεθεί μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και του SDF. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 100.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι φεύγουν από τη βία. “Και έτσι βρισκόμαστε(…) έχουμε τις δυνάμεις των αμερικανικών δυνάμεων πιθανόν να βρίσκονται μεταξύ δύο αντιτιθέμενων στρατιωτικών δυνάμεων που προχωρούν, και είναι μια πολύ αβάσιμη κατάσταση”, δήλωσε ο Έσπερ. “Έτσι, μίλησα με τον πρόεδρο χθες το βράδυ, μετά από συζητήσεις με την υπόλοιπη εθνική ομάδα ασφαλείας και ξεκινήσαμε μια σκόπιμη απόσυρση δυνάμεων από τη βόρεια Συρία”. Ερωτηθείς εάν οι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν την εντολή να επιστρέψουν τα πυρά, ο κ. Έσπερ είπε ότι τα στρατεύματα των Η.Π.Α. “έχουν το δικαίωμα στην αυτοάμυνα και θα την εκτελέσουν αν χρειαστεί”.



6 σχόλια:

  1. Τρια κράτη θα παίξουν στη Μέση Ανατολή .Τουρκια,Ιράν,Ισραήλ,Η Ρωσία εχει χάσει το παιχνίδι ,ειναι στο ίδιο γκρουπ με τις ΗΠΑ στην περιχοη,τελείως αναξιόπιστες,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από πού προκύπτει ότι έχει χάσει το παιχνίδι; Ό,τι συμβαίνει στην περιοχή τα τελευταία χρόνια συμβαίνει με ρωσική πρωτοβουλία. Ακόμη και η απόσυρση των Ρώσων ήταν αποτέλεσμα πίεσης από τους Ρώσους στους Τούρκους, που με τη σειρά τους κατάφεραν να αποσυρθούν οι Αμερικανοί.

      Διαγραφή
  2. Ήδη η μία υπερδύναμη από δω και στο εξής θα ζητάει την άδεια του Τούρκου.
    Άρον άρον τα μαζευει και φεύγει.

    Καλό μάθημα για όσους ψηφοφόρους πιστεύουν πολιτικάντηδες ΑΠΑΤΕΏΝΕΣ περί βοήθειας των ΗΠΑ.

    Ειλικρινά τα τελευταία χρόνια έχω αηδιάσει να συνομιλώ με ψηφοφόρους (ως επί το πλείστον αριστερους και liberal) οι οποίοι πιστεύουν ότι δεν είναι αναγκη η χώρα να ισχυροποιηθεί στρατιωτικά και να λύσει το δημογραφικό επειδή θα μας φυλάει τάχα Ευρώπη με τις ΗΠΑ.
    Το σύμπαν δεν είναι άπειρο Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΒΛΑΚΕΙΑ όμως , ΕΙΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Ιραν τελικα θαχει την ..ευκαιρια του...
    Αν ο ..Χαμενει εχει νου...
    Διαδρομο στην Θαλασσα...αν παιξει γερα...Θα ζυγισει ..Τουρκια υπερδυναμη και οχι διαδρομο ...η διαδρομο και Τουρκια κομματια ?? Θα ζυγισει...ποσα βγαζει.ετσι...και ποσα αλλιως..
    Οι Ρωσοι θα προσαρμοστουν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Ιράν θα κατεβεί στη θάλασσα,δεν γίνεται διαφορετικά,εδώ που έφτασαν τα πράγματα.
    Υποψιάζομαι στις βαρυσήμαντες συνομιλίες που είχε το Ιράν με τους Ρώσους προ καιρού, αυτό το θέμα θα είχε την πρωτοκαθεδρία του.
    Ποιός ξέρει τι θα εισέπραξε ο Πούτιν απ΄αυτό το Ιρανικό αίτημα,λαμβάνοντας υπ΄όψη του φυσικά και την τακτοποίηση της περιοχής....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με την οριστική δημιουργία του λεγόμενου σιιτικού τόξου από Ιράν μέχρι Λίβανο, το Ισραήλ αποκτά σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και μπορεί πια να βασίζεται μόνον στους Ρώσους για κάποια προστασία από το Ιράν.

    Ίσως και να είναι αποτελεσματική αυτή η προστασία.

    Οι Ισραηλινοί θα βασίζονται στους Ρώσους για να μην τους φάνε λάχανο οι Ιρανοί - όσο και εάν έχουν αρκετές δυνατότητες και από μόνοι τους. Οι Ιρανοί θα βασίζονται στους Ρώσους για να μην τους φάνε λάχανο οι Αμερικανοί. Οι Τούρκοι στους Ρώσους για να μην αναβιώσει το κουρδικό, αλλά και για να μην τους φάνε λάχανο οι Αμερικανοί. Οι Σύριοι στους Ρώσους για να μην τους φάνε λάχανο οι Τούρκοι, αλλά και οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί. Οι δε Αμερικανοί στους Ρώσους για να έχουν κάποιον να συνομιλούν στην περιοχή.

    Πραγματικά ότι θα κατάφερνε τόσα πολλά στη Συρία ο Πούτιν είναι κάτι που δύσκολα μπορούσε να περιμένει κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.