18/10/19

Ποιος θα σώσει τον στρατιώτη Ερντογάν;

Pars Today - 17 Οκτωβρίου 2019 18:49 UTC
Ο γνωστός δημοσιογράφος του αραβικού κόσμου, Abdel Bari Atwan, εξέτασε σε ένα άρθρο τις πρόσφατες εξελίξεις στη βόρεια Συρία και εκτήμισε ότι οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Συρίας αναμένεται να συναντηθούν σύντομα. 
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Rai al-Youm δήλωσε ότι μια συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα θα ανοίξει το δρόμο για την επανέναρξη των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Θα ήταν μια ευκαιρία να ανανεωθεί το Σύμφωνο των Αδάνων (1998) από τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγέπ Ερντογάν υπό την εποπτεία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Σύμφωνο των Αδάνων, που αποτελεί συμφωνία που υπογράφηκε το 1998 στα Άδανα μεταξύ Συρίας και Τουρκίας, δεσμεύει τις αρχές της Συρίας να παλέψει κατά του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στην επικράτειά της. Πρόκειται για ένα από τα κείμενα προδρόμους της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
"Αυτό είναι το σενάριο που προετοίμασε ο Πούτιν και θα είναι η τελική τελεία του πολέμου στη Συρία και το αποκορύφωμα της κυριαρχίας της Δαμασκού σε ολόκληρη την επικράτειά της. Ο Πούτιν έκανε το καλύτερό του διοργανώνοντας μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των Κούρδων της βόρειας Συρίας. Κατάφερε ταυτόχρονα να συσπειρώσει τους Κούρδους στη συριακή κυβέρνηση και να μειώσει τους πολιτικούς και στρατιωτικούς μοχλούς της Άγκυρας », αναφέρει η εφημερίδα.
Ο κ. Atwan γράφει επίσης ότι η είσοδος του συριακού στρατού ανατολικά του Ευφράτη, η κυριαρχία του στα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του ανατολικά της Ντείρ Εζ-Ζορ μετά την απόσυρση των Αμερικανών, η ανακατάληψη του έλεγχου των Μάνπιτζ, Ράκα και Κομπάνι και η ανάπτυξη των συριακών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία είναι αποτέλεσμα του ρωσικού σχεδίου που σχεδιάστηκε με υπολογισμένο και μυστικό τρόπο.
«Όταν ο Ρώσος απεσταλμένος για τη Συρία, Αλέξανδρος Λαυρέντιεφ, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία δεν είχε το δικαίωμα να εγκατασταθεί μόνιμα στη Συρία, αποκάλυψε στην ουσία λεπτομέρειες για ένα σενάριο που θα έδινε στον Ερντογάν τα μέσα εξόδου από την τρέχουσα κρίση», σημείωσε ο Άραβας δημοσιογράφος επαναλαμβάνοντας ότι αυτή η έξοδος ήταν η Συμφωνία των Αδάνων.
Οι πληροφορίες που αποκαλύπτονται από τη Μόσχα για τη στρατιωτική σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας στο Σότσι υπό ρωσικό έλεγχο τις επόμενες ημέρες (πιθανότατα τη προσεχή Δευτέρα), αναφέρουν τη συμμετοχή των στρατιωτικών διοικητών και στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών και από τις δύο χώρες σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, η οποία φέρεται ότι θα διεξαχθεί πριν από τη διμερή συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του Ερντογάν.
Αναφερόμενος στη δυνατότητα μιας επερχόμενης συνάντησης μεταξύ των προέδρων της Τουρκίας και της Συρίας, ο Atwan δήλωσε ότι ήταν αισιόδοξος και είπε ότι η συμφωνία των Αστάνων  θα είναι το σωσίβιο για όλους τους παράγοντες για να τεθεί τέρμα στη κρίση.
Στις 9 Οκτωβρίου, η Τουρκία ξεκίνησε επίθεση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής που κατηγορείται για τρομοκρατία από την Άγκυρας. Η τελευταία δηλώνει ότι είναι περισσότερο από ποτέ αποφασισμένη να απομακρύνει από τα τουρκικά σύνορα αυτή την πολιτοφυλακή που η Τουρκία θεωρεί «τρομοκρατική» λόγω των δεσμών της με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK).
Αυτή η επίθεση έρχεται μετά την ξαφνική απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ από την περιοχή, δίνοντας τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιδιώξει στρατιωτική δράση εναντίον των μακροχρόνιων συμμάχων τους.


Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά


1 σχόλιο:

  1. Ετσι ακριβως θα γινει . Η Συρια θα αποκαταστησει πληρως την εδαφικη ακεραιοτητα της και η Τουρκια θα παρει το μεγιστο δυνατο. Ποιο ειναι αυτο; Το οτι δε θα δημιουργηθει Κουρδικο κρατος στο συριακο εδαφος. Το μεγαλο προβλημα που απομενει ειναι το τι θα απογινουν τα αποβρασματα του Ιντλιμπ , οταν θα ερθει η ωρα της απελευθερωσης της τελευταιας γωνιας της συριακης επικρατειας. Κι αυτο μας καιει και πολυ μαλιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.