13/10/19

Προκαλεί ο «θεωρητικός» της «Γαλάζιας Πατρίδας»: Η Τουρκία θέλει δίκαιη και ίση μοιρασιά του Αιγαίου

Ο «γκουρού» της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζεμ Γκιουρντενίζ μιλά στο protothema.gr για τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και για το πώς μπορεί να αποφευχθεί ένα «θερμό επεισόδιο» - Στο «στόχαστρο» της Άγκυρας 153 ελληνικά νησιά, νησίδες και βράχοι στο Αιγαίο
Η Τουρκία προελαύνει στη βόρεια Συρία, την ίδια ώρα που το «Γιαβούζ «αλώνει» το οικόπεδο «7» της κυπριακής ΑΟΖ, επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα. Οι κινήσεις αυτές, δεν είναι άσχετες με το νέο-οθωμανικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που αποτελεί πλέον επίσημο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, βάζοντας στο στόχαστρο θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο 61χρονος σήμερα απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, ήταν αυτός που πρώτος το 2006, μίλησε για τη «Γαλάζια Πατρίδα», παρουσιάζοντας και αναλύοντας στ’ ομώνυμο βιβλίο του («Mavi Vatan») τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσά, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη. Ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας», πολλοί στην Τουρκία τον αποκαλούν εξ’ απορρήτων σύμβουλο του Ερντογάν, μιλάει στο ΘΕΜΑ για τις τουρκικές διεκδικήσεις στη θάλασσά και στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους και πως η Ελλάδα, μπορεί ν’ αποφύγει ένα «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία αν δείξει ρεαλισμό και καταλήξει με την Τουρκία σε μια «δίκαιη και ίση μοιρασιά»


Τι εστί “Γαλάζια Πατρίδα” και ποιος είναι ο στόχος της

Ό όρος “Γαλάζια Πατρίδα” αφορά περιοχές υπό τουρκική ναυτική δικαιοδοσία και εθνική κυριαρχία, όπως χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, που συνιστούν ουσιαστικά μια δεύτερη “πατρίδα” στη θάλασσα και θα είναι ζωτικής σημασίας στο εγγύς μέλλον για την Τουρκία. Ουσιαστικά ήταν ένας όρος που αποσκοπούσε στο να προσελκύσει την προσοχή του κοινού και του κράτους στα θαλάσσια συμφέροντα της Τουρκίας στον αιώνα που διανύουμε. Από το 2013 προειδοποιώ με βιβλία και αρθρογραφία πως η ανατολική Μεσόγειος θα αποτελούσε πιθανή περιοχή σύγκρουσης μεταξύ της Τουρκίας και άλλων κρατών, ειδικά της Ελλάδας και της Κύπρου. Χαίρομαι που η “Γαλάζια Πατρίδα” έγινε “σημαία” του κράτους.

Γαλάζια Πατρίδα” σ' ελληνικές θάλασσες μ' ελληνικά νησιά

Ο χάρτης της “Γαλάζιας Πατρίδας, που πρόσφατα εμφανίστηκε μπροστά της ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάζει τις μόνιμες τουρκικές θέσεις οι οποίες βεβαία είναι συμβατές με παλαιότερες αποφάσεις και με το εθιμικό δίκαιο των ερμηνειών της θάλασσας. Ως εκ τούτου, η επονομαζόμενη αποκαλούμενη ΑΟΖ οριοθέτηση των Ελληνοκυπρίων του 2003, η οποία βασίζεται στον ανεπαρκή χάρτη της Σεβίλλης που υποστηρίζεται από την Ε.Ε αμφισβητείται νομικά από την πλευρά μας. Αυτός ο παράνομος χάρτης δίνει επίσης πρωτοφανές και απαράδεκτο κομμάτι της τουρκικής ΑΟΖ στο Καστελλόριζο, που είναι ένα μικρό νησί μόλις 2χλμ. από την τουρκική ακτή, με περιφέρεια 18 χιλιομέτρων, και λαμβάνει περισσότερη 1577 χιλιόμετρα της τουρκικής ΑΟΖ. Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, που είναι ανατολικά του 25ου γεωγραφικού παράλληλου.

Στο “στόχαστρο” 153 ελληνικά νησιά, νησίδες και βράχοι στο Αιγαίο

Η “Γαλάζια Πατρίδα” αναφέρεται μόνο σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε χερσαίες εκτάσεις. Η κατάσταση των νησιών του Αιγαίου Πελάγους ορίζεται από διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες, που προηγήθηκαν. Ωστόσο υπάρχει μία πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η κρίση του 1996 στα Ίμια, αναδεικνύοντας το πρόβλημά που στην Τουρκία αποκαλούμε με το αρκτικόλεξο “EGAYDAAΚ”, δηλαδή νησιά, νησίδες και βράχοι στο Αιγαίο που δεν είχαν παραχωρηθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες. Νομικοί και γεωλόγοι θεωρούν πως 153 τέτοιες νησίδες και βραχονησίδες δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα και η κυριαρχία τους νομικά ανήκει στην Τουρκία ως απόγονος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η κοινή γνώμη θεωρεί πως τα νησιά αυτά είναι υπό παράνομη ελληνική κατοχή και αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα. Επίσης υπάρχει θέμα και με νησιά του Αιγαίου που αν και βάση των Συνθηκών θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα, παρόλα αυτά η Ελλάδα τα έχει εξοπλίσει.

Παραπέμπει στον Σημίτη για το “γκριζάρισμα” του Αιγαίου Πελάγους

Δεν είναι μόνο η τουρκική πλευρά η οποία αμφισβητεί την κατοχή των συγκεκριμένων νησιών. Σε βιβλίο του “Πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα 1996 – 2004”. ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αναφέρεται σε αυτά τα νησιά νησίδες και βραχονησίδες ως “γκρίζες ζώνες”. Τι είναι το “γκρι” όταν υπάρχει “άσπρο” και “μαύρο” ; Ως πρώην πρωθυπουργός ακόμα και αυτός δεν είναι σίγουρος για την ιδιοκτησία των συγκεκριμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων και αποκαλεί την περιοχή “γκρίζα”, που δηλώνει ασάφεια. Όμως για την τουρκική πλευρά δεν υπάρχει ασάφεια. Η ιδιοκτησία τους δεν έχει δοθεί στην Ελλάδα, με διεθνείς συνθήκες. Το γεγονός πως η Ελλάδα κατασκευάζει παράνομα πάνω σ' αυτά φάρους, λιμάνια, εκκλησίες και στρατιωτικά φυλάκια δεν επηρεάζουν το αποτέλεσμα των τουρκικών διεκδικήσεων και μελλοντικών δικαστικών διαδικασιών όταν και αν και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε διεθνή επιδιαιτησία.

Να προσφύγει η Τουρκία στον ΟΗΕ για την αποστρατικοποίηση των νησιών

Ο στρατιωτικός εξοπλισμός των νησιών και των νησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος από την Ελλάδα, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμά της να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παραβίαση των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων από την ελληνική πλευρά. Η Ελλάδα οφείλει να θυμάται, πως η παραχώρησή των νησιών αυτών, που βρίσκονται στη λάθος πλευρά, είχε όρο τον αφοπλισμό τους, ικανοποιώντας τις ανάγκες της Τουρκίας για ασφάλεια.

Θα διεξάγει έρευνες για αέριο η Τουρκία στο Καστελόριζο

Η Τουρκία έχει διεξαγάγει στο παρελθόν έρευνες σεισμικής φύσεως στην περιοχή. Είναι νομικά αδιανόητο το Καστελόριζο, να έχει ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα λόγω του μικρού μεγέθους του και επειδή βρίσκεται στη λάθος πλευρά. Η χώρα μου έχει κάθε δικαίωμα να διεξάγει σεισμικές έρευνες εκτός στεριάς έξω άπω το Καστελόριζο Είναι λογικό η νόμιμο ένα μικροσκοπικό νησί με 18 χιλιόμετρα περίμετρο και 2 χλμ μακριά από τις ακτές μας να παίρνει 58.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την τουρκική μεσογειακή ακτή η οποία ειναι 1577 χλμ ; Aν η Ελλάδα θεωρεί ότι το διεθνές δίκαιο είναι με το μέρος της τότε αυτός είναι ένας πολύ ανώριμος τρόπος σκέψης. Θέλω να πιστεύω πως θα φερθεί νηφάλια και δεν θα προκαλέσει, αναγνωρίζοντας πως οι αιτιάσεις της Τουρκίας στο Καστελόριζο, είναι απόλυτα δικαιολογημένες.

Πόσο πιθανή είναι μια ένοπλη σύγκρουση, ανάμεσα στις δύο χώρες;

Συχνά παρομοιάζω τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως έναν κακό γάμο με πάρα πολύ συχνούς καυγάδες και χωρίς διαζύγιο. Προσωπικά δεν προβλέπω την πιθανότητα μιας ένοπλης διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών εκτός αν προκληθεί και τροφοδοτηθεί από εξωτερικές παρεμβολές συμπεριλαμβανομένου ψευδών επιχειρήσεων με σκοπό την διχόνοια. Είμαι σίγουρος ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δρουν νηφάλια, προκειμένου να μην προκαλέσουν πόλεμο, υπό τις οδηγίες κάποιων άλλων δυνάμεων προφανώς. Ακόμα και αν μία ένοπλη διαμάχη ήταν να συμβεί, καμία πλευρά δεν θα είχε κάποιο κέρδος από το αποτέλεσμα καθώς οι πόλεμοι δημιουργούν τεράστια οικονομικά προβλήματα, οικονομική πτώση. Στο τέλος οι άνθρωποι είναι αυτοί που υποφέρουν καθώς ο ιμπεριαλισμός ρουφάει όλα τα πλεονεκτήματα από μία τέτοια κόντρα. Παρ' όλα αυτά η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει τις γεωπολιτικές ανάγκες της Τουρκίας, που ασφυκτιά από τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο.

Μοιρασιά win win σε Αιγαίο Πέλαγος και Μεσόγειο Θάλασσα

Η Ελλάδα πρέπει να καταλάβει ότι η Τουρκία θέλει δίκαιη και ίση μοιρασιά του Aιγαίου Πελάγους, καθώς και της ανατολικής Mεσογείου. Στον 21ο αιώνα κανείς δεν μπορεί να φανταστεί έναν Τούρκο με την καρδιά και το μυαλό του απομακρυσμένα από τις θάλασσες. Αυτές οι μέρες τελείωσαν. Η γεωπολιτική της Τουρκίας του 21ου αιώνα διατάζει στενότερα δεσμά στη λεκάνη των πέντε θαλασσών, η οποία συμπεριλαμβάνει τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο Θάλασσα, την Κασπία και τον Περσικό κόλπο. Αυτοί οι κολοσσοί αλλαγή στη γεωπολιτική μορφολογία παρέχει εξαιρετικές ευκαιρίες για την Τουρκία, προκειμένου να μετατραπεί σε ναυτικό κράτος.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

8 σχόλια:

  1. 1)Σήμερα οι Τούρκοι θέλουν μοιρασιά του Αιγαίου, αύριο την Δυτική Θράκη, μεθαύριο την Μακεδονία και στο τέλος θα απαιτήσουν ολόκληρη την Ελλάδα για νεο-οθωμανικό Βιλαέτι.

    2)Γιατί εντελώς αποθρασύνθηκαν οι Τούρκοι?
    Γιατί πληθυσμιακά ξεπέρασαν τα 82 εκατομμύρια, η οικονομία τους τετραπλασιάστηκε σε μέγεθος επί του υποτιθέμενου 'δικτάτορα' Ερντογάν, φτιάξανε μεγάλη πολεμική βιομηχανία, πολύ ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, κατασκευάζουν πυρηνικά εργοστάσια, σε λίγα χρόνια προφανώς θα γίνουν και πυρηνική δύναμη.

    3)Γιατί η Ελλάδα αντιδράει 'ψοφοειδώς'?
    Διότι είναι χρεοκοπημένη, οικονομικά, δημογραφικά και ηθικά.
    Γιατί υπερδανείστηκε αρχικά από τον 'λαϊκό ήρωα΄ Ανδρέα για ψηφοθηρικές παροχές, υποθηκεύτηκε εν συνεχεία ολόκληρη στους Δανειστές της, κατέστρεψε την ιδιωτική οικονομία, και επέτρεψε νομοθετικά να γίνουν τα 10 εκατομμύρια εκτρώσεις Ελληνοπαίδων στα τελευταία 33 χρόνια, αποδεκατίζοντας έτσι τον Ελληνικό πληθυσμό.

    4)Άχρηστοι, ή και διεφθαρμένοι πολιτικοί, με τον 'ξύλινο λόγο', οδήγησαν την χώρα μας να γίνει περίγελως της οικουμένης.
    Χρεοκοπημένο το κράτος, νέοι ανήθικοι νόμοι, διεστραμμένη η παιδεία, προδοτικές συμφωνίες, μαζικός εποικισμός της χώρας από μουσουλμάνους, εξαχρείωση των ηθών, χαρακτηρίζουν την σημερινή Ελλάδα.

    5)Σε μια πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία, ποιος θα σπεύσει προς βοήθεια μας?
    Η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, οι Ρώσσοι ή Κινέζοι?
    Κανένας, όπως γίνεται άλλωστε τώρα με τους Κούρδους, διότι η Τουρκία είναι η πολύφερνος νύμφη της γειτονιάς μας και όχι η Ελλάδα.

    6)Το να αναδιοργανωθεί και αναστυλωθεί άμεσα η χώρα μας με πατρωτισμό, όσο είναι εφικτό, είναι μονόδρομος, δια να υπάρχουν κάποιες ελπίδες ισχυρής άμυνας και επιβίωσης στα σημερινά σύνορα του έθνους μας.

    7)Σημείωση. Οι περισσότεροι διεθνιστές και εθνομηδενιστές πολιτικοί μας όταν θα έρθουν τα δύσκολα, προφανώς θα το σκάσουν, θα εξαφανιστούν στο εξωτερικό.
    Οι 'δεξιοί', 'πατριώτες', πολιτικοί μας ποιόν δρόμο άραγε θα ακολουθήσουν?
    «Της πάλης ή της φυγής» ("Fight-or-flight")?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά είναι κουραφέξαλα. Ας καταλάβουμε πως είτε θα παραδώσουμε κυριαρχία μέχρις εξαφανίσεως με σειρά από θερμά επεισόδια, είτε με αφορμή κάποιο “ελεγχόμενο” κατά τους Τούρκους θερμό επεισόδιο κλιμακώνουμε και τους αδειάζουμε ότι έχουμε. Όχι για να κερδίσουμε έδαφος που άλλωστε δε χρειαζόμαστε αλλά για να τους στείλουμε πίσω στη δεκαετία του ‘50.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ἄν η Τουρκία θέλει ...."δίκαιη" καί ίση μοιρασιά του Aιγαίου Πελάγους, καθώς και της ανατολικής Mεσογείου, τότε ἄρα, ἡ Τουρκία πρέπει νά καταλάβει ὅτι ἡ Ελλάδα, μέ τούς νεκρούς Ἕλληνες Ρωμηούς τῆς γενοκτονίας μας ἀπό τούς Τούρκους,
    θέλει δίκαιη και ίση μοιρασιά τῆς Μικρᾶς Ἀσίας:
    1/3 στούς τούρκους (στήν ἐνδοχώρα, γιά νά ξεχάσουν πάλι τήν θάλασσα), 1/3 στούς Κούρδους, καί 1/3 στούς Χριστιανούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ἡ θάλασσα εἶναι ἡ ψυχή τῆς Ἑλάδος καί τοῦ Ἑλληνσιμοῦ. Ὡς ἐδῶ καί μή παρέκει.
    Μοιρασιά win win μόνο στήν Μικρά Ἀσία.
    Αὐτή πρέπει νά εἶναι ἡ ρεαλιστική πολιτική, που χρειάζεται ὄχι μόνο ἡ Ἑλλάδα, ἀλλά καί ἡ Εὐρώπη, καί ἡ Ρωσία, καί οἱ ΗΠΑ - ἤδη δέ καί ἡ Συρία, καί τό Ἰράν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ὀρθή ἐπανάληψη (Διόρθωση ὀρθογραφίας)
    Ἡ θάλασσα εἶναι ἡ ψυχή τῆς Ἑλλάδος καί τοῦ Ἑλληνισμοῦ. Ὡς ἐδῶ καί μή παρέκει.
    Μοιρασιά win win μόνο στήν Μικρά Ἀσία.
    Αὐτή πρέπει νά εἶναι ἡ ρεαλιστική πολιτική, πού χρειάζεται ὄχι μόνο ἡ Ἑλλάδα, ἀλλά καί ἡ Εὐρώπη, καί ἡ Ρωσία, καί οἱ ΗΠΑ - ἤδη δέ καί ἡ Συρία, καί τό Ἰράν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γράφω από Κω... Ελλάδα...σκάσε...ήδη μας έχεις πουλήσει προ πολλού...κρατάτε τις γνώμες σας για σας...θα σας χρειαστούν... γιατί...μετά το Αιγαίο...σειρά έχει η Αθήνα... γιατί Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα...μια ζωή παρατημένα ήταν τα νησιά...ευτυχώς που ήρθαν οι τουρίστες και φάγαμε κι εμείς... γιατρούς δεν έχουμε... νοσοκομεία δεν έχουμε...ψωφανε τα νησιά χωρίς συγκοινωνία τον χειμώνα... ξεχάσατε τον Τσίπρα που φώναζε...το Αιγαίο δεν έχει σύνορα..... και χειροκροτήσες Ελλάδα...αντί...να του τραβήξεις μια μέσα στο στόμα...μας βρωμισαμε και βουλιάξαμε στην μαυρίλα του μεταναστευτικού...και αλλά...πολλά...για αυτά και τα άλλα...Σκάσε επιτέλους Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντροπή σου! Τό ὅταν πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι εἶναι τουρκιά.

      Διαγραφή
  7. "Προνοείν αλλά μη μετανοείν άνδρα τον σοφόν"
    επέμεναν οι πρόγονοί μας.
    Όλοι πλέον αντιλαμβάνονται προς τα που πάει ο κόσμος και το αποτέλεσμα των σημερινών συγκρούσεων και ανωμαλιών,πως προδιαγράφεται.
    Οι ηλίθιοι των Αθηνών ήταν τόσο σίγουροι για τις ανόητες προσδοκίες τους....
    Τώρα....?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.