18/10/19

Ο Τραμπ "σκότωσε" στη Συρία κάθε έννοια αμερικανικής παγκόσμιας ηγεσίας



Του Eli Lake
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία "δεν αφορά καθόλου" την Ουάσινγκτον. Οι στρατηγικοί αντίπαλοι της Αμερικής στην περιοχή εδώ και χρόνια - η Συρία, το Ιράν και η Ρωσία - θα πρέπει να αφεθούν να πολεμήσουν εκείνοι το Ισλαμικό Κράτος. Και είναι καλό που η Συρία προστατεύει τώρα τους Κούρδους που ο ίδιος μόλις εγκατέλειψε.
Οι δύο ασυνάρτητες εμφανίσεις του Τραμπ στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη είναι αξιοσημείωτες όχι μόνο για την έλλειψη συνοχής τους, η οποία είναι αναμενόμενη γνωρίζοντας τη φυσιογνωμία του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους. Αποτελούν μια ωμή έκφραση της εξωτερικής πολιτικής του: είναι ο κορυφαίος προωθητής εκείνου που μπορεί να ονομαστεί αμερικανικός μη-εξαιρετισμός.
Τα σχόλια του Τραμπ είναι ακατανόητα για πολλούς λόγους. Στέλνει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και τον αντιπρόεδρο της χώρας Μάικ Πενς στην Άγκυρα για να ζητήσει από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να αποσύρει τις δυνάμεις του από το συριακό έδαφος και να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός. Εάν η τουρκική εισβολή δεν αφορά τις ΗΠΑ, γιατί εκείνες στέλνουν τον αντιπρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών τους στην Τουρκία; Γιατί ο Τραμπ να στείλει στον Ερντογάν επιστολή στην οποία τον καλεί να διαπραγματευτεί με τον ηγέτη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (σ.σ. της κουρδοαραβικής συμμαχίας την οποία πολεμά η Άγκυρα στη βόρεια Συρία);

Για τη συνέχεια Capital

1 σχόλιο:

  1. "δεν αφορά καθόλου" την Ουάσινγκτον !!!!!! Πρώτη φορά βλέπω Αμερικανό να λέει για μια τόσο ευαίσθητη περιοχή ότι "δεν αφορά καθόλου" !!!!!
    Αλλού χώνουν το κεφάλι τους και εκεί που υπάρχει χρήμα. ...... Μάλλον λέει βλακειες !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.