23/10/19

Ρωσοτουρκικό μνημόνιο στα μέτρα του Ερντογάν για Συρία - Παιχνίδια Ρωσίας και ΗΠΑ στις πλάτες των Κούρδων (έγγραφο)

Ολοκληρώθηκε μετά από έξι σχεδόν ώρες η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι της Ρωσίας, με κύριο ζήτημα το μέλλον της Συρίας, καθώς στις 10:00 έληξε η προσωρινή κατάπαυση πυρός που συμφωνήθηκε μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας την Πέμπτη. Χωρίς να γίνεται λόγος για το μέλλον της εκεχειρίας, Ερντογάν και Πούτιν υπέγραψαν μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο επαναλαμβάνεται η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας», κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Τουρκίας, ενώ δίνεται νέα διορία 150 ωρών για να αποχωρήσουν από εκεί οι κουρδικές δυνάμεις. Περιμετρικά, από τα μεσάνυχτα της 23ης Οκτωβρίου, συριακές και ρωσικές δυνάμεις θα επιβλέπουν την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι ο Τούρκος ομόλογός του, του εξήγησε την τουρκική επιχείρηση στη Συρία. Τόνισε πως είναι σημαντικό οι τρομοκράτες να μην εκμεταλλευτούν την τουρκική εισβολή, εκφράζοντας τη θέση πως πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Κούρδων και κυβέρνησης Άσαντ.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλώνοντας ότι όσα συμβαίνουν επί εδάφους δεν πρέπει να επηρεάζουν τις συζητήσεις για το μελλοντικό σύνταγμα της Συρίας, υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να ελευθερωθεί από παράνομες ξένες παρουσίες. Όπως είπε, στη συνάντηση που προηγήθηκε, πάρθηκαν μνημειώδεις αποφάσεις για το μέλλον της Συρίας.
Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν στάθηκε και στις διμερείς σχέσεις λέγοντας πως συνεχίζονται στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Στα της Συρίας, επανέλαβε τον ισχυρισμό για την ανάγκη εξάλειψης των «τρομοκρατών» του κουρδικού YPG, επισημαίνοντας ότι Τουρκία και Ρωσία θα εργαστούν για ασφαλή επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους. Επαναλαμβάνοντας τη θέση για δημιουργία ζώνης ασφαλείας 32 χιλιομέτρων, ο Ερντογάν δήλωσε πως ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις θα ξεκινήσουν περιπολίες σε βάθος 10 χιλιομέτρων εντός συριακού εδάφους για να απομακρυνθούν εντός 150 ωρών οι κουρδικές δυνάμεις που παραμένουν στην περιοχή.

Μνημόνιο στα μέτρα του Ερντογάν
Όπως καταγράφεται στο μνημόνιο που υπέγραψαν Ρωσία και Τουρκία και το οποίο ανέγνωσαν Λαβρόφ και Τσαβούσογλου, οι δύο χώρες δεσμεύονται για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και την ασφάλεια της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας πως θα πολεμήσουν από κοινού όλα τα αποσχιστικά κινήματα.
Συμφωνήθηκε πως η λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» θα παραμείνει 32 χιλιόμετρα εντός Συρίας από την Τελ Αμπιάντ μέχρι τη Ρας Αλ Άιν, ενώ από τα μεσάνυχτα της 23ης Οκτωβρίου, κοινά περίπολα θα μετακινήσουν τις κουρδικές δυνάμεις που παραμένουν στην περιοχή εντός 150 ωρών. Ταυτόχρονα, οι Κούρδοι μαχητές θα αποσυρθούν ή θα εξαναγκαστούν να αποσυρθούν από τη Μαμπίτζ και το Ταλ Ριφάτ και θα αφοπλιστούν.
Και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται για πολιτική λύση στο συριακό πρόβλημα, μέσω της συνταγματικής επιτροπής που θα συνεδριάσει στις 29 και 30 Οκτωβρίου στη Γενεύη.
Το «τετ α τετ» πραγματοποιήθηκε στο Σότσι της Ρωσίας, εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στη χώρα της Μέσης Ανατολής και λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την κατάπαυση του πυρός.
«Η κατάσταση στην περιοχή είναι πολύ δύσκολη. Όλοι το βλέπουμε και όλοι το κατανοούμε» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος Πούτιν, κατά την έναρξη των διμερών επαφών.
Στόχος της Μόσχας - όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ – είναι η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, η καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων και η προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Τουρκικό ΥΠΑΜ: Στις 22:01...
Ο τουρκικός στρατός εφαρμόζει την συμφωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, το οποίο αναφέρει ότι παρακολουθεί την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι παρακολουθούν στενά την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών του YPG/PKK και ότι έχουν αποχωρήσει μέχρι στιγμής 136 οχήματα. Προστίθεται ότι «ενώ ο τουρκικός στρατός εφαρμόζει πλήρως την συμφωνία, το YPG/PKK μέχρι στιγμής έχει κάνει 42 παραβιάσεις».
Το τουρκικό ΥΠΑΜ στην ανακοίνωσή του αναφέρει ακόμη ότι κατά την επιχείρηση, όπως υποστηρίζει, «εξουδετερώθηκαν 775 τρομοκράτες, τέθηκαν υπό έλεγχο 2 χιλιάδες 200 τ.χλμ., 40 νάρκες και 222 εκρηκτικοί μηχανισμοί εξουδετερώθηκαν».
Ωστόσο το τουρκικό ΥΠΑΜ προσθέτει ότι η διορία που έχει δοθεί για αποχώρηση των Κούρδων μαχητών λήγει στις 22.00 το βράδυ και «στις 22.01 στην περίπτωση που βρεθεί τρομοκράτης θα εξουδετερωθεί».
Πηγή: Philenews

8 σχόλια:

  1. Κρίμα, γιατί ο Έλληνας ζει για την παράλογη ελπίδα και όσο δεν ξεκαθαριζόταν και επίσημα (λες και χρειαζόταν), πως ο Πούτιν δε θα ζωστεί τ άρματα και θα πολεμήσει την Τουρκία, υπήρχαν ακόμα αυτοί που ήλπιζαν, πως ο τουρκικός στρατός μπήκε στο Βιετνάμ του, από το οποίο δε θα βγει ποτέ ή ότι οι Ρώσοι θα αρχίσουν να βομβαρδίζουν τους Τούρκους και οι Κούρδοι καβάλα σε λευκά άλογα θα μπουν στην Αφρίν, κλπ. Κατά την πάγια αυτάρεσκη λογική διάφορων Ελλήνων καθηγητών, που προβλέπουν πάντα το ευκταίο. Δηλαδή μπλέκουν την αντίληψη της πραγματικότητας με αυτό που οι ίδιοι εύχονται (η Τουρκία διαμελίζεται, η Αφρίν θα γίνει το Βιετνάμ τους, η Συρία θα γίνει ο βάλτος της Τουρκίας, κόλλησαν στην Αφρίν οι Τούρκοι, έπεσαν στην παγίδα των Αμερικανών, έπεσαν στην παγίδα των Ρώσων, οι Κούρδοι θα μετατρέψουν τη βόρεια Συρία σε Στάλινγκραντ κλπ)...

    Τα πράγματα είναι πάντα πιο καθαρά, όταν πέρα από τις δηλώσεις, εξετάζεις τα κίνητρα και τους στόχους της κάθε πλευράς. Οι Ρώσοι αυτά που ήθελαν τα πήραν. Ταυτόχρονα πήραν και συμβόλαια δισεκατομμυρίων με την Τουρκία. Δεν υπήρχε περίπτωση να συγκρουστούν. Τουναντίον, εμφανίζονται ως ειρηνοποιοί διεθνώς, ενώ πουλάνε εκδούλευση ταυτόχρονα σε Άσαντ (τα σύνορά σου μένουν ανέπαφα) και Τούρκους (αποκουρδοποίησες αυτά που κατέλαβες, τώρα θα σε βοηθήσουμε να εποικίσεις την περιοχή, για να φτιάξεις μια αποκουρδοποιημένη λωρίδα στα σύνορά σου). Και ο Άσαντ πουλάει προστασία στους Κούρδους (χάρη σε μένα δε σας έσφαξαν όλους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν εχεις αδικο.
    Εχεις την γνωμη οτι εκει τακτοποιηθηκαν ολα .? Οτι η συμφωνια εφερε ταξη στην περιοχη ?? Και θα τρεξει ολο σαν νερο συμφωνα μ αυτην ? Μπηκαν οι γραμμες και τελος ??
    Οι πληθυσμοι εκει για χιλιους λογους δεν ειναι ιδιοι με την Ευρωπη. Αν και ουτε στην Ευρωπη ειναι προβλεψιμο κατι.
    Εγω δεν το πιστευω..κι ουτε τοχω σαν γνωμη.Φαινεται ισως οριστικο.Ομως δεν προκειται ναναι. Προς στιγμη κατι ειναι..αλλα κι αυριο δεν ειναι.
    Θα δειξει...Οσο τα αμερικανικα σχεδια ξεκινουσαν με πλανο..φανηκε τελικα πως δεν επιανε το πλανο. Αλλο τοσο και τα ρωσικα - τουρκικα. Δες τους...διωχνουν κι απ το Ιρακ..που ..κατελαβαν νικητες αλλα βρεθηκε στα χερια του μισητου εχθρου του Ιραν !!! Το τι πηρε ο καθενας θα φανει στο τελος. Για τους καθηγητες - αναλυτες εχεις δικιο.Πασχουν απ τον ορθολογισμο του ..οπαδου. Ουτε την ιστορια δεν κοιτουν η κοιτουν μονο οτι τους συμφερει.Αλλιως πως δεν καταλαβαν οτι το μελλον ειναι απροβλεπτο ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερωτηση ..εργασιας.
      Τι θα γινει αν ενα απ τα συμβαλομενα μερη δεν τηρησει κατι ?? Και τι θα γινει αν ενα μη συμβαλομενο μερος ..δεν τηρησει κατι ?? Και τι θα γινει αν ενα αλλο κρατος ..αλλο..ορατα η αορατα..παραβει τα Ευαγγελια ?? Η συνεχεια στις οθονες..

      Διαγραφή
    2. Κύριε Δημήτρη,

      Το μέλλον, το ξέρει μόνο ο Θεός και οι χαρτορίχτρες (για όσους θέλουν να πιστεύουν πως το ξέρουν άνθρωποι). Το μόνο που μπορεί κάποιος να συμπεράνει, είναι τα κίνητρα και από αυτά να βγάλει συμπέρασμα για το εγγύς μέλλον, όσο μια πλευρά δεν ξεπερνά τα εσκαμμένα. Εξηγούμαι: Η Ρωσία, τα πήρε όλα όσα ήθελε στη Συρία. Επίσης, από εποχής Αφρίν κιόλας, είχε δείξει πως προτιμά τα δις της Τουρκίας από οτιδήποτε άλλο (συμπεριλαμβανομένης της αγάπης των Κούρδων). Από την άλλη και η Τουρκία θέλει λέει να φτάσει τις διμερείς συναλλαγές με τη Μόσχα στα 100 δις το χρόνο. ΑΡΑ, ποια από τις 2 έχει συμφέρον να συγκρουστούν στη Συρία και για χάρη ΠΟΙΩΝ ή ΠΟΙΩΝ στρατηγικών συμφερόντων; Καμία από τις 2.

      Η Ρωσία κέρδισε λιμάνει στη Μεσόγειο και φιλορωσική χώρα στη Μέση Ανατολή με δωρεάν βάσεις. Από κει και πέρα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Η Τουρκία μπήκε στη Συρία με πρωταρχικό σκοπό να μη γίνει κουρδικό κράτος. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Άπαξ και γίνει αυτή η λωρίδα και μπουν πρόσφυγες, οι Τούρκοι μπορούν να γυρίσουν στην Τουρκία. Αν οι Κούρδοι χτυπήσουν τους πρόσφυγες, τότε θα έχουν άλλοθι οι Τούρκοι να ξαναμπούν όπως κάνουν στο Ιράκ περιοδικά.

      Ο Άσαντ επίσης έπιασε τον πρωταρχικό του στόχο, δηλαδή το να μείνει στην εξουσία και να επικρατήσει στρατιωτικά έναντι όλων των άλλων φατριών. Τώρα, το αν θα πρέπει να κάνει υπομονή με τους Τούρκους, είναι άλλο θέμα, δευτερεύον και άλλωστε, αφού το αφεντικό (Πούτιν) συμφωνεί, αυτός τι να πει; Και τον Άσαντ, δεν τον πολυπειράζει να αποκουρδοποιηθούν τα σύνορα. Αν η τουρκική παρουσία απειλεί να του φάει έδαφος, οι ένοπλοι Κούρδοι που δρούσαν ανεξέλεγκτα, απειλούσαν να του αποσπάσουν πολύ μεγαλύτερο κομμάτι εδάφους.

      Από την άλλη, οι ΗΠΑ κάνουν σαν την απατημένη σύντροφο με τον Ερντογάν. Δηλαδή απειλές, αλλά δεν την αφήνουν. Είναι πχ ανώφελο να απειλείς και με στρατιωτική ενέργεια, από τη στιγμή που θα μπορούσες να χρεοκοπήσεις την Τουρκία οικονομικά, αλλά δεν το έχεις κάνει εδώ και χρόνια. Και αποχωρείς κιόλας για να μην έρθεις σε τριβή με την Τουρκία. Απλά ο Τραμπ πρέπει να δείξει στην αμερικανική κοινή γνώμη πως δεν έχει ΕΝΤΕΛΩΣ εγκαταλείψει τους Κούρδους στο μαχαίρι του Ερντογάν και πετάει τέτοια πυροτεχνήματα.

      Διαγραφή
  3. Δηλαδη ο πριγκηπας της Ορθοδοξιας δεν θα αλωσει την Κωνσταντινουπολη για να μας την δωσει μετα ;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριγκηπες υπαρχουν στα μυαλα των φιλων τους,στα μυαλα των εχθρων τους..και στα παραμυθια.

      Διαγραφή
  4. Οι μορφωμένοι....κατά κανόνα διαμορφώνουν την κοινή γνώμη,ή και την παραμορφώνουν ανάλογα τον χαρακτήρα τους.
    Γεγονός πάντως είναι τοις πάσι ,ότι η πεμπτουσία της πολιτικής των Αμερικανών, διαφέρει απ΄αυτήν των Ρώσων,καθώς επίσης γεγονός είναι ότι όπου η πολιτική των Ρώσων έμοιαζε μ΄αυτήν των Αμερικανών,η όλη κατάσταση οδηγούσε στην καταστροφή, και μάλιστα με ταχύτητα,αφού οι καταπιεσθέντες λαοί είχαν ανάλογη εμπειρία απ΄τους μετρ του είδους, στην οποία ωχριούσαν οι Ρώσοι...
    Ο κύκλος της Τουρκίας,με λίγα λόγια, απ΄την μεριά των Ρώσων δεν έκλεισε τόσο γρήγορα και χωρίς ουσιώδες όφελος γι΄αυτούς,αλλά και τον κόσμο ολόκληρο.
    Κάποτε θα κλείσει, το ξέρουν και οι ίδιοι οι Τούρκοι παρ΄όλο που είναι μηδαμινοί και μηδενικοί έναντι της παντοδυναμίας των Ρώσων από κάθε άποψη....και όμως σκιαμαχούν,το γουστάρουν και οι Ρώσοι, αλλά τους κάνει και καλό γενικά....στην πολιτική τους που την ξεδιπλώνουν με μαεστρία.
    Η φύση-ο Θεός προίκισε τον άνθρωπο και με την λειτουργία της φαντασίας,καθιστώντας τον ευφυή πραγματιστή ή ευφάνταστο αιθεροβάμονα,βέβαια παίζει ρόλο και το κλίμα ... ζεστό ή κρύο,και φυσικά το ιστορικό παρελθόν με όλα τα συμπαρομαρτούντα.
    Εν προκειμένω για να κλείσω, όποιος απεμπόλησε την Λ Ο Γ Ι Κ Η και βασικά τον Ελληνικό ορθολογισμό έφυγε απ΄το προσκήνιο της πολιτικής της κοινωνίας και της ζωής.
    Και οι αγγλοσάξονες στα πρώτα τους βήματα υπερθεμάτιζαν για την Ελληνική τους κουλτούρα, με τα "Ελληνικά τους σχολεία και Πανεπιστήμία" (Ήττον κλπ.)και τους επιφανείς φιλοσόφους και διανοητές τους.
    Στο τέλος το "λουλούδι της πολιτικής τους ο Κίζιγκερ" έβγαλε τον φετφά: Καταστρέψετε οτιδήποτε θυμίζει Ε Λ Η Ν Ι Κ Η διανόηση και παιδεία ,όχι ότι δεν είχαν αυτό το σλόγκαν στο πίσω μέρος της κεφαλής τους, ήδη απ΄τα πρώτα χρόνια της επανάστασης του 1821,"μην τους αφήνετε λυτούς του Γκρήκς".
    Αυτήν την Βλασφημία η Φύση και η ζωή έκτοτε την τιμωρεί παραδειγματικά,σε σημείο που οι ομοϊδεάτες του και εξ αίματος συνοδοιπόροι(άν και αμφιβάλλω λίγο για το τελευταίο),δεν θα΄χουν
    καρέκλα... να καθίσουν οι καψεροί. Τίποτ΄άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έβγαλε ο Κίσινγκερ φετφά και ο Έλληνας συνομωσιολαγνεία...

      https://www.ellinikahoaxes.gr/2016/05/27/kissinger/

      O Διαφωτισμός στη Δύση, ήταν η ανακάλυψη του αρχαιοελληνικού τρόπου σκέψης. Οι Ευρωπαίοι βγήκαν από το Μεσαίωνα και τις προκαταλήψεις, τις δοξασίες και τα απόλυτα δόγματα του Καθολικισμού, εξασκούμενη στην επαγωγική σκέψη και τη μαιευτική μέθοδο, διαβάζοντας Αριστοτέλη και Πλάτωνα.

      Αυτό δυστυχώς, δεν έγινε ποτέ κτήμα στο μέσο Έλληνα. Έγινε σε μια μικρή πνευματική ελίτ. Και γι αυτό και ο Ευρωπαίος φαντάζει τόσο περίεργος, τόσο μακρινός... Η Δύση... Γιατί ο Δυτικός, δεν περιμένει το Ξανθό Γένος για να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα. Δεν περιμένει ότι "έχει ο Θεός", όταν η οικονομία πηγαίνει στα βράχια με μαθηματική ακρίβεια.

      Του Έλληνα δυστυχώς του φαίνεται όλο αυτό περίεργο. Είναι σχεδόν μυστικιστικός ο τρόπος σκέψης του "Δυτικού", γιατί ο ίδιος ο Έλληνας έμαθε να διαβάζει τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα, σα να ήταν αναγνώμσματα λογοτεχνίας και όχι διδαχές τρόπου σκέψης. Τον έμαθαν στο σχολείο να απομνημονεύει αποσπάσματα, για να δείχνει πως τα διάβασε και όχι να μαθαίνει από τους Σωκρατικούς διαλόγους πώς σκεφτόταν ο αρχαίος φιλόσοφος...






      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.