13/10/19

Μία Βουλή παρωδία: “Εθνικό έγκλημα” η κατάργηση της ποινής της δικαστικής απέλασης


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Μέσα στις απίθανες αστοχίες του νέου ποινικού κώδικα που πέρασε «τσάτρα-πάτρα» από τη βουλή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν τις εκλογές, (σ.σ. με την αρχική συναίνεση της κυβέρνησης της ΝΔ ασχέτως αν στο τέλος…λάκισε για άλλους λόγους), υπάρχει και ένα εθνικό έγκλημα: Η κατάργηση της ποινής της δικαστικής απέλασης!

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Οτι ακόμη και λαθροεισβολείς, με βαρύ ποινικό μητρώο, τζιχαντιστές, δολοφόνοι, βιαστές, θα μπορούν να στρογγυλοκάθονται και να σιτίζονται στον ελληνικό μεταναστευτικό παράδεισο, χωρίς να υπάρχουν διαδικασίες για να τους ξεφορτωθούμε και να πάνε από εκεί που ήρθαν!
Ειδικός στο διοικητικό δίκαιο δεν είμαι, το ζήτημα όμως επισημαίνει με μια εύστοχη δημόσια παρέμβαση(εις ώτα μή ακουόντων βεβαίως…)ένας απολύτως ειδικός, ο δικηγόρος Κωσταντίνος Γώγος.
  • «Οι νέοι Κώδικες(Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας) άφησαν ένα ακόμα κενό στο ποινικό δικαστικό μας σύστημα. Κατήργησαν πλήρως το άρθρο 74 του Ποινικού Κώδικα, ήτοι τη δικαστική απέλαση ως μέτρο ασφάλειας», γράφει ο κύριος Γώγος και εξηγεί πολύ απλά τι σημαίνει αυτό:
Σύμφωνα με το (καταργηθέν) άρθρο 74 ΠΚ «…το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την απέλαση αλλοδαπού που καταδικάστηκε σε κάθειρξη, εάν κρίνει ότι η παραμονή του στη χώρα δεν συμβιβάζεται προς τους όρους της κοινωνικής συμβίωσης, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως το είδος του εγκλήματος για το οποίο καταδικάστηκε,…το χρόνο παραμονής του στο ελληνικό έδαφος, τη νομιμότητα ή μη της παραμονής του…και γενικότερα τον βαθμό ένταξης αυτού στην ελληνική κοινωνία…».

Το μέτρο αυτό, σημειώνει ο κύριος Γώγος μπορεί να ήταν ακραίο, αλλά επιβαλλόταν σε ακραίες περιπτώσεις και όταν οι αλλοδαποί κρίνονταν επικίνδυνοι για την δημόσια τάξη. Με τον νέο κώδικα καταργείται από τα μέτρα ασφαλείας η απέλαση η οποία διατηρείται πλέον ως διοικητικής φύσης μέτρο. Στην ουσία όμως, όπως διευκρινίζει ο έμπειρος δικηγόρος, η κατάργηση της δικαστικής απέλασης δεν μπορεί να καλυφθεί με την επιβολή διοικητικών μέτρων. Και εξηγεί με σαφήνεια τους λόγους.

Κατά πρώτον η αποκεντρωμένη διοίκηση(πρώην περιφέρεια)δεν είναι συνδεδεμένη με το σύστημα των δικαστηρίων και ενήμερη για την έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Εχει υποχρέωση να ελέγχει ποινικές αποφάσεις μόνον όταν ο αλλοδαπός προσέρχεται στην υπηρεσία για να ανανεώσει την άδεια παραμονής του. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα(πολλών ετών) ο καταδικασθείς αλλοδαπός κυκλοφορεί νόμιμα στη χώρα…

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal.com

2 σχόλια:

  1. 1)Η κατάργηση της ποινής της δικαστικής απέλασης των 'λαθροεισβολέων', φαίνεται να είναι μία ακόμα 'κίνηση', στο σχέδιο της μετατροπής της Ελλάδος σε ένα πολυεθνικό κράτος, προφανώς δια την μετέπειτα αποσταθεροποίηση και διάλυση του, κατά το πρότυπο της Γιουγκοσλαβίας.
    Τίποτα σημαντικό δεν φαίνεται να γίνεται τυχαία στην ταλαίπωρη χώρα μας, αλλά οι 'κινήσεις' σχεδιάζονται με χρονοδιάγραμμα, και μπαίνουν σε εφαρμογή από τις εκάστοτε κατάλληλες εγχώριες 'μαριονέτες'.

    2)Αισώπου Μύθοι/Γεωργός και όφις υπό κρύους πεπηγώς

    "Γεωργός τις χειμῶνος ὥρᾳ ὄφιν εὑρὼν ὑπὸ κρύους πεπηγότα, τοῦτον ἐλεήσας καὶ λαβὼν ὑπὸ κόλπον ἔθετο. Θερμανθεὶς δὲ ἐκεῖνος καὶ ἀναλαβὼν τὴν ἰδίαν φύσιν ἔπληξε τὸν εὐεργέτην καὶ ἀνεῖλε· θνῄσκων δὲ ἔλεγε· «Δίκαια πάσχω, τὸν πονηρὸν οἰκτείρας.»

    Ὁ λόγος δηλοῖ ὅτι ἀμετάθετοί εἰσιν αἱ πονηρίαι, κἂν τὰ μέγιστα φιλανθρωπεύωνται."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά είναι τα πεπραγμένα ενός παθητικού χασικλή πρωθυπουργού(Τσίπρας). Σε συνέντευξή του πριν εκλεγεί έλεγε πως στην παρέα του υπήρχαν και χρήστες. Άρα όπως έχουμε τους παθητικούς καπνιστές, έτσι έχουμε τον παθητικό χασικλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.