10/10/19

Αγοράζετε Bulgari, ξέρατε ότι ο ιδρυτής της ήταν Έλληνας;


Μάθετε την ιστορία της οικογένειας Βούλγαρη.

Ο Σωτήριος Βούλγαρης, εργαζόμενος πολύ σκληρά και με μεγάλη ευφυΐα, θεμελίωσε και ανέπτυξε από το 1884 τα φημισμένα κοσμηματοπωλεία Bulgari, με έδρα τη Ρώμη. Οι γιοι του αναδείχθηκαν σε κοσμηματοπώλες πολλών βασιλέων του κόσμου κατά τον Μεσοπόλεμο. Ο διεθνής οίκος Bulgari, με έργα εξαιρετικής τέχνης και αμύθητης αξίας εξελίχθηκε σε παγκόσμια αυτοκρατορία και εξάπλωσε τα υψηλής στάθμης αργυροχρυσοχοΐα του σε όλη σχεδόν την οικουμένη, από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λος Άντζελες, από την Μαδρίτη μέχρι την Αθήνα και από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας μέχρι το Πεκίνο της Κίνας.
Ο Σωτήριος Βούλγαρης γεννήθηκε μεταξύ 5 και 18 Μαρτίου του 1857 και καταγόταν από τους Καλαρρύτες, το μεγαλύτερο βλαχόφωνο κέντρο αργυροχρυσοχοΐας σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Αρχικά εγκαταστάθηκε στην τουρκοκρατούμενη τότε Παραμυθιά Θεσπρωτίας και άνοιξε ένα μικρό κατάστημα αργυροχρυσοχοΐας. Πατέρας και γιος ταξίδευαν, φορτωμένοι τα κασελάκια τους, σε όλα τα πανηγύρια της Ηπείρου. Το 1873 οι Τουρκαλβανοί Τσάμηδες πυρπόλησαν το μαγαζάκι τους και αναγκάστηκαν έτσι να ανοίξουν ένα καινούριο, το οποίο επίσης πυρπολήθηκε το 1877. Μετά από μια σύντομη περιπλάνηση στο Αργυρόκαστρο, η οικογένεια Βούλγαρη κατέφυγε για ασφάλεια στην ελληνική πλέον Κέρκυρα και άνοιξε νέο κατάστημα.
Στην Κέρκυρα συνεταιρίστηκαν με τον Δημήτριο (Τάκη) Κρέμο από το Νυμφαίο (τότε Νεβέσκα), ο οποίος τους παρότρυνε να αναζητήσουν καλύτερη τύχη απέναντι στην Ιταλία. Έτσι, το 1880 Κρέμος και Βούλγαρης άνοιξαν στην πλατεία Μαρτύρων της Νάπολης κατάστημα ασκώντας την τέχνη τους. Μετά από ελάχιστους μήνες το κατάστημα κάηκε και οι δύο συνέταιροι φύγανε απένταροι για τη Ρώμη. Εκεί κατασκεύαζαν τα περίτεχνα ασημικά τους και τα πουλούσαν στους προσκυνητές του Βατικανού από τον πάγκο τους στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Παρά τις δυσχέρειες, ορθοπόδησαν και κατόρθωσαν να επανεκκινήσουν δική τους επιχείρηση στην Βία Σιστίνα. Χώρισαν όμως το 1884, οπότε ο Σωτήρης άνοιξε το δικό του κατάστημα στην ίδια οδό, ενώ ο Κρέμος επέστρεψε στη γενέτειρά του.
Το νέο κατάστημα του Σωτήριου Βούλγαρη, στον αριθμό 28 της Βία ντε Κοντόττι της Ρώμης, απέναντι από το φημισμένο Καφέ Γκρέκο, έμελλε να γίνει το μητροπολιτικό κέντρο της παγκόσμιας αυτοκρατορίας Bulgari. Το συγκεκριμένο κατάστημα στην οδό Condotti της Ρώμης, υπάρχει ακόμα. Αμέσως μετά ακολούθησε το άνοιγμα νέων καταστημάτων: το 1895 στο Σαν Ρέμο, το 1897 στη Νάπολι, το 1897 στο Μπελλάτζιο και το Σορέντο.
Οι δύο πρεσβύτεροι γιοί του πρόσθεσαν νέα καταστήματα με κοσμήματα αμύθητης αξίας και ανέδειξαν όλα τους τα είδη σε συλλεκτικά κειμήλια αριστουργηματικής τέχνης. Μέχρι το 1913 τουλάχιστον ταξίδευαν με ελληνικό διαβατήριο «πρώτης τάξεως» από το Γενικό Προξενείο της Ρώμης και διατηρούσαν την ελληνική υπηκοότητά τους μέχρι την άνοδο του Μουσολίνι.

Παγκόσμια Δίκτυα Ελληνισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.