14/10/19

FT : O εκατονταετής αγώνας των Κούρδων για γη και ταυτότητα

Από την εποχή του Ατατούρκ μέχρι και αυτή του Τραμπ οι Κούρδοι μάχονται για ανεξαρτησία. Οι «προδοσίες» των μεγάλων δυνάμεων και η γενοκτονία στο Ιράκ. Ο αγώνας κατά του ISIS και οι ελπίδες για αυτόνομη κρατική οντότητα στη Συρία.



H απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανοίξει το δρόμο για μια στρατιωτική τουρκική επιχείρηση στην βορειοανατολική Συρία αντιμετωπίζεται από τους κούρδους μαχητές ως «πισώπλατη μαχαιριά».
Για περισσότερα από τρία χρόνια, οι κατά κύριο λόγο κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν αγωνιστεί στο πλευρό αμερικανών στρατιωτών στη μάχη κατά του ISIS. Τώρα, η τελευταία αλλαγή πολιτικής από τον Τραμπ τους αφήνει εκτεθειμένους σε επίθεση της Τουρκίας.
Οι Κούρδοι λένε συχνά ότι «δεν έχουν άλλους φίλους πέρα από τα βουνά», αναφερόμενοι στη μακρά ιστορία προδοσιών. Περίπου 30 εκατομμύρια Κούρδοι είναι διασκορπισμένοι κυρίως στη νότια Τουρκία, το βόρειο Ιράκ, τη βόρεια και ανατολική Συρία και το Ιράν. Οι νομάδες Κούρδοι, οι οποίοι περιγράφονται συχνά ως το μεγαλύτερο έθνος χωρίς κράτος, έχουν υποστεί βίαιη καταπίεση από απολυταρχικούς ηγέτες κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, κάτι που ενθάρρυνε εξτρεμιστικά κινήματα να υπερασπιστούν τα κουρδικά δικαιώματα και να διεκδικήσουν την αυτοδιάθεση.

Για τη συνέχεια Euro2Day



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.