3/10/19

"Από τον τρίτο κόσμο στον πρώτο" - ( Lee Kuan Yew )


" Ένα καταπληκτικό βιβλίο. Περιγράφει πώς κατάφερε να μετατραπεί η Σιγκαπούρη από μία μικρή, φτωχή, και χωρίς ελπίδα βρετανική αποικία σε ένα παγκόσμιο ηγέτη σε λιγότερο από 40 χρόνια.
Μερικά σημεία:

1) Υπήρχε μία προϋπόθεση για την επιτυχία της Σιγκαπούρης: Να εξαλειφθούν οι κομμουνιστές που έκαναν οποιαδήποτε οικονομική πρόοδο αδύνατη. Οι Κομμουνιστές ήταν σε μια συνεχή άρνηση να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Για την προσέλκυση επενδυτών έπρεπε να ελευθερώσουμε τα συνδικάτα από τον κομμουνιστικό έλεγχο. Ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι αν δεν κάναμε στροφή 180 μοιρών από τις απεργίες και τις βίαιες διαδηλώσεις, θα είχαμε χαθεί.
2) Κατά τα πρώτα έτη κάθε εργοστάσιο ήταν ευπρόσδεκτο. Καλωσορίσαμε τους πάντες, και βγαίναμε ακόμα και έξω από τα όρια μας να βοηθήσουμε μεγάλους επενδυτές να ξεκινήσουν.
3) Ήμουν πεπεισμένος ότι ο λαός μας δεν πρέπει ποτέ να εξαρτάται από την ξένη βοήθεια.  Αν θέλαμε να πετύχουμε έπρεπε να εξαρτώμαστε από τους εαυτούς μας. Προειδοποίησα τους εργαζομένους μας. "Ο κόσμος δεν μας χρωστάει τίποτα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε από τη ζητιανιά".
4) Μια μαλακή κοινωνία θα ψηφίσει εκείνους που υπόσχονται μία εύκολη διέξοδο, όταν στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.
5) Η φιλοσοφία μας ήταν να παρέχουμε αγαθά και υπηρεσίες, φθηνότερα και καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο.
6) Οι επενδυτές θέλουν πολιτική, οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αν μπορούμε να προσφέρουμε υψηλά πρότυπα στην ασφάλεια, υγεία, εκπαίδευση, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, κλπ, μπορούμε να γίνουμε μια βάση για τους επιχειρηματίες.
7) Βασική μας επιδίωξη ήταν να γίνουμε καλύτεροι από άλλους στην περιοχή μας. Αν ήμασταν τόσο καλοί όσο και οι γείτονές μας δεν υπήρχε κανένας λόγος για τις επιχειρήσεις να έρθουν εδώ.
8) Η βασική μας αξία είναι η εφαρμογή του Νόμου.
9) Ήμουν αποφασισμένος να μην φορτώσω το βάρος της παρούσας γενιάς στην επόμενη.

10) Οι άνθρωποι χάνουν το κίνητρό τους για προκοπή όταν πληρώνουν πολύ υψηλούς φόρους.
"
 Alexandros Papadopoulos





21 σχόλια:

  1. Πώς κατάφερε να μετατραπεί η Ελλάδα από μία μικρή, αναπτυσόμενη και με ελπίδα ανεξάρτητη χώρα σε ένα χρεοκοπημένο κράτος σε λιγότερο από 40 χρόνια.

    "Από τον πρώτο κόσμο στον τρίτο" - (Andrew-Το-Alex)

    1) Υπήρχαν προϋποθέσιες για την αποτυχια της Ελλάδος. Να υπερδανειστεί η Ελλάδα ώστε οποιαδήποτε οικονομική πρόοδος να είναι αδύνατη. Να διωχθούν οι επενδυτές δια της γραφειοκρατίας και βαριάς φορολόγησις. Να γίνονται συνεχώς απεργίες και διαδηλώσεις.
    2)Κάθε εργοστάσιο ήταν εχθρός του λαού. Βγαίναμε ακόμα και έξω από τα όρια μας να διώξουμε τους μεγάλους επενδυτές.
    3)Πετύχαμε ο λαός μας πρέπει πάντα να εξαρτάται από την ξένη βοήθεια.
    4)Πείσαμε μια μαλακή κοινωνία να ψηφίζει εκείνους που υπόσχονται μία εύκολη διέξοδο, όταν στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.
    5)Η φιλοσοφία μας ήταν να παρέχουμε αγαθά και υπηρεσίες, ακριβότερα και χειρότερα από οποιονδήποτε άλλο.
    6)Δεν δώσαμε στούς επενδυτές πολιτική, οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
    7)Βασική μας επιδίωξη ήταν να γίνουμε χειρότεροι από άλλους στην περιοχή μας. Αν ήμασταν τόσο κακοί δεν υπήρχε κανένας λόγος για τις επιχειρήσεις να έρθουν εδώ.
    8) Η βασική μας αξία είναι οι αλλοπρόσαλλες αλλαγές του Νόμου.
    9) Ήμασταν αποφασισμένοι να φορτώσουμε το βάρος της παρούσας γενιάς στην επόμενη.
    10)Κατορθώσαμε οι άνθρωποι να χάσουν το κίνητρό τους για προκοπή με το να πληρώνουν πολύ υψηλούς φόρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραιοποιημένα τα λέει. Είναι το πιο ακριβό κράτος της περιοχής στα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφημα. Ενδεικτικά,όταν την επισκέφθηκα, ένα λίτρο γάλα κόστιζε 3,5 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Παλι πιο ακριβοί ειμαστε στο γάλα.
      υπολογιστε 1,5 το λιτρο στη ελλαδα και δειτε το τριπλασιο κατα κεφαλη της Σιγκαπουρης.

      Ελλάδα

      Α.Ε.Π. (Ονομαστικό)
      • Ολικό (2015)
      • Κατά κεφαλή
      195,320 δις $ (42η)
      17.988 $[3] (37η)

      Σιγκαπούρη
      Α.Ε.Π. (Ονομαστικό)
      • Ολικό (2015)
      • Κατά κεφαλή
      292,734 δισ. $[3]
      52.887 $[3]

      Διαγραφή
    2. Μπορείτε να έρθετε να μεινετε κάποιους μήνες, δεν χρειάζεστε βίζα, και θα καταλάβαιτε. Οι αριθμοί δεν μπορούν να περιγράψουν την πραγματικότητα. Χωρίς να θέλω να κάνω συγκρίσεις όλοι νομίζουμε ότι ζούμε στην χειρώτερη χώρα του κόσμου καθώς ο θυμός που μας έχει κατακλίσει μας έχει τυφλώσει κι όλας.

      Διαγραφή
    3. Πολλοί κάνουν ένα τεράστιο λάθος. Νομίζουν ότι κράτος = οικονομία και τίποτε άλλο. Είναι επιχείρημα το πόσο κοστίζει ένα λίτρο γάλα, όταν δεν λαμβάνομε υπ' όψιν πόσο αμείβονται εκεί;

      Ο Lee Kuan Yew υπήρξε πολύ μεγάλος ηγέτης. Κατάφερε να κτίσει ένα κράτος για τον άνθρωπο και να δημιουργήσει πολίτες που σέβονται το κράτος αυτό και αλλήλους και είναι υπερήφανοι γι αυτό.
      Σαν κύριο όπλο χρησιμοποίησε την πειθώ, χωρίς να παραλείπει και την ράβδο, όπου δεν έπιπτε λόγος. Η εξάλειψη των ναρκωτικών δια τής ποινής τού θανάτου είναι απλώς μία των περιπτώσεων αυτών.
      Φροντίζει ώστε να υπάρχουν τρεις κενές θέσεις εργασίας για κάθε πολίτη, όντας τής γνώμης ότι η φτώχεια και η ανέχεια αυξάνουν την εγκληματικότητα, που στην Σιγκαπούρη είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

      Δίδαξε τούς ανθρώπους ότι η ζωή κερδίζεται με δουλειά κι αγώνα και όχι με αρπακτές και λοβιτούρες, ή με... ΠΡΟ-ΠΟ, ως παρ' ημίν, και ότι κανένα επάγγελμα δεν είναι ντροπή. Για παράδειγμα, οι οδοκαθαριστές, που είναι οι περισσότεροι Κινέζοι, φορούν άσπρες στολές και κρατούν ένα καμάκι, για να πιάνουν ακόμη και χαρτάκια από τον δρόμο, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να σκύβουν.
      Είναι η μόνη χώρα, στην οποία δεν πληρώνει κανείς φιλοδώρημα πουθενά. Αν αφήσετε "κάτι τι" π.χ. σε εστιατόριο, ο σερβιτόρος να θα σάς πει ότι ξεχάσατε τα ρέστα σας. Αν τού πείτε ότι είναι γι' αυτόν, θα σάς απαντήσει έκπληκτος ότι αυτός αμείβεται από την δουλειά του.

      Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά, αλλά δεν με παίρνει ο χρόνος και άλλωστε τα έχω ξαναγράψει, όταν πέθανε ο μεγάλος αυτός Ηγέτης.

      Αυτά δεν μετράνε, παρά μόνο το ... λίτρο γάλα;

      Διαγραφή
    4. Εσύ που τα ξέρεις όλα αυτά; Εχεις μείνει εκεί; Πως ξέρεις ότι δεν υπάρχουν ναρκωτικά; Κυκλοφόρησες;  Που τους είδες τους κινέζους με τα καλαμάκια! Έχεις μιλήσει ποτέ με κινέζο της διασποράς στην περιοχή;

      Οτι ηγέτης ήταν αυτός ήταν για την χώρα του. Ας τον κρίνουν οι ίδιοι με τα δικά τους κριτήρια.

      Αλλος τόπος, άλλοι λαοί, άλλα μεγέθη, άλλες αξίες, άλλη γεωγραφία, άλλες καταστάσεις!

      Αυτά που στην Ευρώπη θεωρούνται δεδομένα αλλού φαντάζουν παράλογα. Από τι να πάρουμε παράδειγμα και που να το εφαρμόσουμε;

      Και επαναλαμβάνω, όποιος θέλει ας δοκιμάσει αυτό το οποίο θεωρεί ως πρότυπο. Πιθανά να έχει εμπειρία πρωτότυπη... ιδού η Ρόδος...

      Διαγραφή
    5. Μού θέτεις αφελείς ερωτήσεις, στις οποίες ασφαλώς η απάντηση είναι ΝΑΙ. Με Κινέζο τής "διασποράς στην περιοχή" (τι ακριβώς εννοείς;) δεν έχω μιλήσει. Οι Κινέζοι εκεί, που αποτελούν την πλειονότητα τού πληθυσμού, έχουν προέρχονται από την Λαϊκή Κίνα, ως επί το πλείστον. Ο Lee Kuan Yew έσειχνε ιδιαίτερη ευαισθησία για τούς φτωχούς Κινέζους, όντας Κινέζος και ο ίδιος, ασχέτως τού αν είχε γεννηθεί στην Σιγκαπούρη.

      >Οτι ηγέτης ήταν αυτός ήταν για την χώρα του. Ας τον κρίνουν οι ίδιοι με τα δικά τους κριτήρια. Αλλος τόπος, άλλοι λαοί, άλλα μεγέθη, άλλες αξίες, άλλη γεωγραφία, άλλες καταστάσεις!<

      Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς και γιατί τόσος εκνευρισμός;

      >Αυτά που στην Ευρώπη θεωρούνται δεδομένα αλλού φαντάζουν παράλογα. Από τι να πάρουμε παράδειγμα και που να το εφαρμόσουμε;<

      Εγώ εξέθεσα μία πραγματικότητα. ΄Ποιος σού λέει να εφαρμόσεις; Τι φαντάζει παράλογο στην αλλού, που στην Ευρώπη είναι δεδομένο; Ασυνάρτητα πράγματα γράφεις, που δεν βγάζουν νόημα.

      >Και επαναλαμβάνω, όποιος θέλει ας δοκιμάσει αυτό...<

      Ευχαριστούμε, αλλά δεν σού ζητήσαμε την συμβουλή σου.

      Διαγραφή
    6. >Από τι να πάρουμε παράδειγμα και που να το εφαρμόσουμε;<

      - Παιδεία

      - Καταπολέμηση τής διαφθοράς

      - Όραμα στους πολίτες για ένα καλύτερο και σίγουρο αύριο. Αυτό προϋποθέτει κάποια πράγματα, όπως:

      - Οικονομία
      -- Δραστική μείωση γραφειοκρατίας
      -- Δραστική μείωση φορολογίας και σταθερό φορολογικό σύστημα
      -- Κίνητρα για νέες επενδύσεις (τα πρώτα πέντε χρόνια οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την φορολογία. Τα επόμενα πέντε, πληρώνουν το 50% τού αναλογούντος φόρου. Μετά τα δέκα, φορολογούνται κανονικά. Αυτό είναι ένα από τα πολλά κίνητρα)

      - Περιβάλλον

      >Που τους είδες τους κινέζους με τα καλαμάκια!<

      Ποιος είπε "καλαμάκια" :-)) Κατά τ' άλλα, έχεις πάει ποτέ στην Σιγκαπούρη, ή από ... συνομιλίες την ξέρεις; Διότι αν έχεις πάει και δεν τούς είδες, μάλλον χρειάζεσαι οφθαλμίατρο. (Ο Κινέζος, ο Ευρωπαίος κλπ. γράφονται με κεφαλαίο αρχικό, διότι δηλώνουν καταγωγή/εθνικότητα/υπηκοότητα).

      Όταν προσγειώθηκες στην Σιγκαπούρη, θυμάσαι το χαρτί που σού έδωσαν να υπογράψεις για τα ναρκωτικά και τι έλεγε μέσα;


      Κάποια πράγματα, που είναι αξιοσημείωτα, αλλά προφανώς αγνοείς, μπορείς να διαβάσεις στο σχόλιό μου εδώ. Για μένα όλα αυτά μετράνε περισσότερο από ... ένα λίτρο γάλα...


      >Χωρίς να θέλω να κάνω συγκρίσεις όλοι νομίζουμε ότι ζούμε στην χειρώτερη χώρα του κόσμου καθώς ο θυμός που μας έχει κατακλίσει μας έχει τυφλώσει κι όλας. <

      Χειρότερη από ποια άποψη, ή από ποιαν χώρα. Εμένα δεν μ' έχει πάντως τυφλώσει ο θυμός. Έχω μάτια και βλέπω.

      Διαγραφή
    7. Γράφω με το πραγματικό μου όνομα.
      Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιείς μπορεί επίσης να αναφέρονται και σε σένα.
      Η ιστοσελίδα μου επιτρέπει να εκφράζω την γνώμη μου.
      Απαντάς στον πληθυντικό ως εκπρόσωπος κάποιας ομάδας;

      Διαγραφή
    8. 1) Το βλέπω. Ε, και;
      2) Σε ποιους χαρακτηρισμούς αναφέρεσαι;
      3) Είπε κανείς το αντίθετο;
      4) Σε ποιον πληθυντικό απαντώ.

      Νομίζω ότι χάνω άδικα την ώρα μου, διότι δεν έχεις απαντήσει τίποτε επί τής ουσίας.

      Διαγραφή
  3. Αναρωτιεται κανεις αυτα τα GDP αντιπροσωπευουν οντως την τσεπη της καθε κεφαλης ή ειναι εικονικη πραγματικοτητα και απλα αντιπροσωπευουν τριχες;
    Γιατι,τι νοημα εχει να υπολογιζεται στο GDP ο τζιρος μιας εταιρειας που εξαγαγει το κερδος οπου δη και το ποπολο ζει στα ορια της πτωχειας;
    Βεβαια,καλυτερα ετσι,απτο τιποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα σχόλια του Fotis v ,με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλλο πλούσιο αλλο ανεξάρτητο κράτος.Το δε οικονομικό μοντέλο της Σιγκαπούρης που στηρίζεται στις υπηρεσίες και τις μεταφορές και επέτυχε λόγω θέσεως της χώρας αν και η Ελλαδα εχει όλες τις προϋποθέσεις να το ακολουθήσει εντός ευρω δεν μπορεί.Η Σιγκαπούρη ειναι μια πόλις κράτος που φυλάει το μοναδικό πέρασμα της Δυσεως προς την Κίνα.Δεν παράγει απολύτως τιποτα και κερδίζει τα αδιαφιλονίκητα τεράστια έσοδα της σφραγίζοντας εμπορεύματα και έχοντας γραφεία επιχειρήσεων.Μακαρι οι Βόρειοι να μας προόριζαν για αυτο το μοντέλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και υπαρχει κι ενα κυριο καιριο ερωτημα.
    Που τα βρηκαν τα λεφτα περισευμα τοσοι Ελληνες να πανε Σιγκαπουρη ??? Απο κρατος που δεν παραγει τιποτε ?? Ιδια ερωτηση ισχυει και για τους Αφγανους εποικους...Η αδελφη μου πχ...πηγε και εκει και Χογκ Κονγκ..και Μπαγκογκ...κλπ.Υπαλληλος...του ΟΤΕ...πηρε συνταξη στα 15 ετη και εφαπαξ.Δηλ ..σε ηλικια ...35 ετων.Μπηκε στον ΟΤΕ στα εικοσι.Σε ενα τραπεζι με δασκαλους ..το 80% ακουγα καταπληκτος ..πηγε Μπαγκογκ..και στην.....Παταγωνια στην Χιλη.Εκανα προσθεση μισθων.Ολες ειχαν αντρα ..δαδκαλο.( αυτοι που βγαζουν αναλφαβητα παιδια)..2000 + 2000 = 4000 τον μηνα.Συν σπιτι τζαμπα απ τον μπαμπα καλο.Συν κατι επιδοτησεις απο χωραφακια.Συνολο 80.000 το ετος.Ποια Σιγκαπουρη σε ΑΕΠ ?? Δεν υπαρχει αλλο ΑΕΠ τοσο στο πικ...Στην Κοζανη - Πτολεμαιδα απ τις 200.000 κατοικους οι 170.000 καθε χρονο ειναι για σπορ στην Ευρωπη ταξειδια..μπορει και Αλασκα.Ουτε ο Οδυσσεας δεν πηγε τοσο. Φυσικα πηγαν αλλα νοον ουκ εγνωρισαν οπως αυτος.Πως διαβολο ειδαν τοσα ..εμαθαν τοσα οσα λενε επι παντος θεματος...εκαναν την ..φιγουρα τους στους φτωχους που δεν πηγαν..εριξαν τις νεες ιδεες τους στα τραπεζια και τις φοβερες γνωμες τους για ολα...και ψηφισαν οτι ...βλεπουμε γυρω σημερα ?? Αυτο θα το απαντησει συντομα ο Θεος...Πολυ συντομα.Διοτι κι εδω θεατρο ηταν...κι εχει αυλαια νομιζω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι απλό: η Ελλάδα επανέλαβε το σοσιαλιστικό πείραμα και επαλήθευσε το γνωστό από χρόνια αποτέλεσμα: κατάρρευση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ηταν σοσιαλιστικο δεν θαχε λεφτα κανεις για Σιγκαπουρη.Οπως δεν ειχαν οι ανατολικοι τοσα χρονια.Ηταν αποτυχημενο..Ομως εδω ειχαν...Συμπερασμα : ηταν μαιμου στα παντα.!! Και καπιταλιστικο στις απολαυσεις ...και σοσιαλιστικο στα λογια..και αλλα αντι σλλων σε ολα.!!!
      Αυτο θα πει μαιμου...Θεατρο σκιων.Φιγουρα παντου χωρις βαση. Ο σοσιαλισμος για τις ψυχες μας ..ταχσ ηθικη..κι η σαρκα για τα λουσα και τις απολαυσεις.Ολα στην τριχα.Το μαγαζι μεσω του θεατρου παραγει ηθικο ειδοδημα κρατικο...και το κορμι το ζει σαν καπιταλιστικο ξεφαντωμα.Εκει δεν παιζεται και το μπαλακι ?? Στις δυο αυτες ρακετες ?? Εεεε το μπαλακι ειναι ποτε εδω ..ποτε εκει...αλλα γινεται παιχνιδι γιαυτο..

      Διαγραφή
  8. Το εκπαιδευτικο τους συστημα ειναι κορυφαιο (Ολυμπιαδες μαθηματικων κλπ). Πριμοδοτουν τους αποφοιτους πανεπιστημιων να παντρευονται μεταξυ τους για να πετυχουν ανοδο του μεσου IQ που ειναι ετσι κι αλλιως ψηλο. Στην Ελλαδα πριμοδοτουμε τους Ρομα και εχουμε καταντησει να εχουμε τον χαμηλοτερο IQ στην Ευρωπη. Και επεται συνεχεια με την μεταναστευση των καλυτερων και πιο μορφωμενων κα την εισροη της σαβουρας του 3ου κοσμου ..... Και περιμενετε αναπτυξη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καλλίτερό σου σχόλιο. Ειλικρινά.

      Διαγραφή
    2. Αρα Χασαν τους επωμενους Πλατωνες..Ηρακλειτους..Δημοκριτους..Αρισταρχους..Αρχιμηδες..ΚΛΠ..τους περιμενουμε απ εκει εεε ?? Προς το παρον δεν τους βλεπουμε.Αλλα στο μελλον σιγουρα ..εε ?? Απ εκει θα ξρκινησει και η πλανητικη αναμορφωση ολου του πολιτισμου.Θα γραφουν χιλιαδες συγγραμματα σε ολα ..και θα συγκλονισουν την οικουμενη.
      Θα περιμενουμε...

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.