30/10/19

«Mωρέ, κάνε με πρωθυπουργό ή υπουργό για μια μέρα και να δεις πως στρώνουν τα πράγματα».

Δημήτρης Νατσιός
Πριν από πολλά χρόνια, όταν αντάμωναν οι παρέες, συζητώντας για την κατάντια του τόπου και τα τρέχοντα θλιβερά γεγονότα, κάποιος θα πετιόταν και θα φώναζε αγανακτισμένος «μωρέ, κάνε με πρωθυπουργό ή υπουργό για μια μέρα και να δεις πως στρώνουν τα πράγματα». Χρόνια έχω να το ακούσω. Είναι πλέον τόσο το κατέβασμα στου «κακού τη σκάλα» και το περιρρέον πνεύμα παραίτησης και υποταγής, που κανείς δεν διανοείται ότι μπορεί κάτι να αλλάξει. Οι «κυβερνήσεις πέφτουνε» και, συνήθως, μετά από λίγο, όλοι μονολογούν και λένε με έκδηλη την απογοήτευση: μια από τα ίδια. «Οι βιολιτζήδες άλλαζαν, μα ο χαβάς μένεις ο ίδιος» όπως θα έλεγε και ο Κολοκοτρώνης.
Άλλαξε κάτι στην Παιδεία; Όχι. Περιμέναμε- το ελάχιστο- να εκπαραθυρωθούν τα βλάσφημα βιβλία των Θρησκευτικών, μετά και την δεύτερη καταδίκη τους από το ΣτΕ. Εις μάτην. Καταλάβαμε. Κατέθεσε τα διαπιστευτήριά της και η νυν υπουργός. Μια από τα ίδια. Τι το διαφορετικό πράττει από τους Φίλη και Γαβρόγλου; Τίποτε. Από την ίδια αρχέκακο κεφαλή παίρνουν γραμμή και μπαίνουν στην γραμμή, στοιχίζονται. Πόσα, όμως, θα μπορούσαν ν' αλλάξουν στην Παιδεία;  Εξαγνισμός μας μέσω της Παιδείας. Να ξαναγίνουμε αγνοί ζώντας με τα δικά μας παλιά πλούτη. «Δεν θέλω καινούργια, ξένα δώρα. Παλιά, δικά μου πλούτη σου ζητώ», βροντολαλεί ο καθ' ημάς Παλαμάς.
Τίποτε δεν γίνεται, θα πει με συγκατάβαση κάποιος. Λάθος. Πολλά και ωραία μπορεί να γίνουν. «Κάνε με ένα βράδυ υπουργό Παιδείας και να δεις ποιο θα είναι το νέο αναλυτικό, όχι πρόγραμμα, αλλά όραμα». Και δη, στην κρίσιμη, εξοπλιστική ηλικία του Δημοτικού.
Απαριθμώ, έχοντας κατά νου την Στ΄ που διδάσκω. (Και καταγράφω αυτά που πράττω στην αίθουσα, κατά παράβασιν προγραμμάτων που μας έφεραν σε τούτο εδώ το χάλι).
Πρώτον:  Στο μάθημα της Γλώσσας, το σημαντικότερο και κυριότερο. Κατάργηση των νυν βιβλίων-περιοδικών ποικίλης ύλης-και ανάθεση συγγραφής νέων αναγνωστικών, όχι σε τυχάρπαστους εθνομηδενιστές- δοκιμάστηκαν και διέλυσαν τα πάντα- αλλά στους αρίστους. Επιστρατεύεις την αφρόκρεμα της επιστήμης, ό,τι καλύτερο διαθέτει παγκοσμίως η πατρίδα - γλωσσολόγους, φιλολόγους, εικαστικούς, παιδαγωγούς - και τους αναθέτεις την υψηλή αποστολή. Όρος απαράβατος, η προβολή της εθνικής μας παράδοσης εν τη διαχρονία της. Τι σημαίνει καλό αναγνωστικό; Προσωπικώς χωρίζω την χρονιά σε θεματικές ενότητες. Δηλαδή, με απλά λόγια.
Ένα μήνα διδάσκω δημοτική ποίηση. «Του νεκρού αδελφού», «το γιοφύρι της Άρτας», «οι Ακρίτες», «ο Ερωτόκριτος». Να ευωδιάσουν τα παιδιά από τα μυρίπνοα άνθη της Πονεμένης Ρωμιοσύνης. Τον άλλο μήνα αρχαίους συγγραφείς. Ποιος είπε ότι δεν μπορούν να διαβάσουν Όμηρο, Θουκυδίδη ή Πλούταρχο; Τον άλλο μήνα Πατέρες της Εκκλησίας», το μοσχολίβανο των εθνικών μας γραμμάτων. (Μέγα Βασίλειο και Φώτιο και Πατροκοσμά και άγιο Παϊσιο). Σειρά έχουν τα απομνημονεύματα του Εικοσιένα. 27 σελίδες έχει το νυν βιβλίο Γλώσσας για συνταγές μαγειρικής. Γιατί να μην διδάξω τον εξαίσιο λόγο, ιδρυτικός του κράτους μας θα έλεγα, του Γέρου του Μοριά στην Πνύκα, τις λεβέντικες μοσχοβολιές του πατριδοφύλακα Μακρυγιάννη ή του Φωτάκου και του Κασομούλη τα συναξάρια του Γένους; Ακολουθούν οι Νεοέλληνες ποιητές, οι τροπαιούχοι της Γλώσσας μας.  Ο Σολωμός, ο Κάλβος, ο Μαβίλης, ο Βαλαωρίτης, ο Δροσίνης, ο Πολέμης, ο Παλαμάς, ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος, ο Βρεττάκος, ο Ρώτας, διαμάντια πεταμένα στη λάσπη. Έπονται οι πεζογράφοι με πρωταθλητή τον κυρ Αλέξανδρο τον Σκιαθίτη, τον Βενέζη, τον Μυριβήλη, τον Κόντογλου. Τι να πρωτοδιαλέξεις;  Απλώνεις το χέρι στο χρυσοφόρο μεταλλείο της λογοτεχνίας μας και πιάνεις πετράδια και τιμαλφή.
Δεύτερον: Δυο ώρες αρχαία ελληνικά, μύθους του Αισώπου, Ευαγγελικές Περικοπές.  Έμφαση στην ετυμολογία. (Γιατί τον λέμε σκίουρο; Γιατί έχει μια ουρά τόσο μεγάλη, που κάνει σκιά). Ταυτόχρονα κυκλοφορεί στο σχολείο «ετυμολογικό λεξικό», στο οποίο καταγράφονται λέξεις καθημερινές που τις γνωρίζουν τα παιδιά.  (Αίθουσα. Από το ρήμα αίθω=φωτίζω.  Από δω ο αίθριος καιρός).  Δύο καλά πετυχαίνεις: και βελτίωση της ορθογραφίας και αίσθηση της συνέχειας της γλώσσας.
Τρίτον:  Γραμματική. Το νυν βιβλίο έχει 218 σελίδες. Εν πολλοίς βρίσκεται σε αχρησία. Κανείς μαθητής δεν το μελετά.  Ένα ολιγοσέλιδο, εύχρηστο βιβλίο αρκεί. Τα δέκα μέρη του λόγου, λίγο συντακτικό και τέλος. Και να ξαναμπούν στο σχολείο η ορθογραφία, που κακώς καταργήθηκε, προανάκρουσμα της επιβολής της φωνητικής γραφής, ένα ι, ένα ε, και, γιατί όχι, η καλλιγραφία.  «Απορεί κανένας πως γίνεται, μια φυλή σαν την δική μας που είχε τόση ευαισθησία και που τη μετάδωσε σ' όλη την ανατολή, τώρα να είναι βουτηγμένη ολόκληρη στην ακαλαισθησία στο κάθε πράγμα, μια ακαλαισθησία αληθινά απίστευτη, σα να έχουμε γίνει ένα ολότελα άλλο γένος», γράφει ο Κόντογλου στα «Μυστικά Άνθη» του. (σελ. 46).
Τέταρτον: Ιστορία. Απόσυρση των υπαρχόντων βιβλίων, που είναι για πρωτοετείς φοιτητές και συγγραφή βιβλίων, στα οποία θα αναδεικνύονται οι επιφανείς του Γένους. Γιατί είναι ήρωες ο Μπότσαρης, ο Παπαφλέσσας, η Μπουμπουλίνα, ο Παύλος Μελάς, ο Γρηγόρης Αυξεντίου; Αφιερώματα και επεισόδια από την ζωή τους, που φανερώνουν το μεγαλείο τους. Τα παιδιά θέλουν τις αξίες σαρκωμένες σε πρόσωπα.  Τους μιλάς για τον αητό της Μακεδονίας μας, τον Παύλο Μελά, και κατανοούν τι σημαίνει ηρωισμός, θυσία και φιλοπατρία και επαναφέρεις στους τοίχους κάδρα ηρώων, για να τους βλέπουν και να καμαρώνουν που είναι Ελληνόπουλα.
Πέμπτον: Θρησκευτικά. Στην Στ΄ Δημοτικού το Ευαγγέλιο της Κυριακής ή βίους αγίων, μαρτύρων και νεομαρτύρων.  Χριστοκεντρική παιδαγωγία, για να καταλάβουν τα παιδιά (και οι γονείς τους) ότι Χριστιανός δεν είναι αυτός που αναρριχάται, στην "σωζομένη" συκομουριά του Ζακχαίου, αλλά αυτός που φιλεύει τον Χριστό στο σπίτι του και μοιράζει «τα ήμισυ των υπαρχόντων του, τοις πτωχοίς». Για να μάθουν τα βαπτισμένα, αλλά ξεμυρωμένα Ελληνόπουλα ότι εκτός από τα γενέθλια, υπάρχουν και οι άγιοί τους και γιορτάζουμε με χαρά , την  ημέρα που δεν πέθαναν, αλλά προτίμησαν την ζωή κοντά στο Χριστό και νίκησαν τον θάνατο. Τα παιδιά τρέχουν στον Χριστό. Αυτός ανοίγει την αγκαλιά του και μας μαλώνει:  «Άφετε τα παιδία...». Και εμείς βάζουμε ανάμεσά τους το πρόγραμμα του Φίλη και του Γαβρόγλου..
Έκτον:  Με νόμο: Κάθε Δευτέρα έπαρση της σημαίας και όλο το σχολείο ψάλλει το αναστάσιμο απολυτίκιο του Γένους, τον Εθνικό μας Ύμνο
Έβδομον: Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Από αργία ξαναγίνεται σχολική γιορτή.
Όγδοον: Παρελάσεις. Είδαμε κάτι νευρόσπαστα να χοροπηδούν σαν κατσίκια. Απόρροια της ανύπαρκτης Παιδείας, της εκπαίδευσης (και της κοινωνίας), του χαβαλέ, της κατάληψης και της ατιμωρησίας. ¨Θεέ μου τι βλέπομεν στις μέρες μας», θα μοιρολογούσε ο Μακρυγιάννης. Ξινά μήλα από ξινές, άχρηστες μηλιές...
 Ας το καταλάβουμε «Σχολείο ίσον δάσκαλος» (Παλαμάς).  Όλο το βάρος να πέσει στην υγιή, εθνική μόρφωση των δασκάλων. Αυτή είναι η αποστολής της Παιδείας: η  εθνική μόρφωση. «Δεν μπορεί η παιδεία ν' αρνηθεί την εθνική μόρφωση και να γίνει αχρωμάτιστη, πανανθρώπινη Παιδεία, εκτός τόπου και χρόνου. Τέτοια παιδεία θα ήταν αφηρημένη μόνο έννοια χωρίς περιεχόμενο». Είναι λόγια του Αλ.  Δελμούζου, στο βιβλίο του «Μελέτες και πάρεργα» (σελ. 42).  Ήθελε να πει Παιδεία για Ελληνόπουλα, τα τρανά και γερά γράμματα του Γένους, που μόρφωναν γενιές που «χιόνι έτρωγαν, χιόνι έπιναν και την φωτιά βαστούσαν»....

Δημήτρης Νατσιός

δάσκαλος-Κιλκίς 

10 σχόλια:

  1. Dimitri,
    All these changes require access to decision making. To the government. What about founding the 1st Hellenic School of Greece? Sounds like a paradox, Greece in need of a Greek school, but it is true.
    It is easier to find imvestment, than to become prime minister for a day

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δασκαλε ...δεν ρωτησες τους ....Μουντυ Παιθον...
    ουτε τις Φεμεν...ουτε ενα ...τουνελ του....Ατταλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΡΆΒΟ!!! μεγάλε ΔΑΣΚΑΛΕ!!! χαίρειν!!! Τα δικά μας αναγνωστικά στα κείμενα που είχαν στην ύλη τους, παραπόδας είχαν το όνομα του συγγραφέα. Τα σημερινά λιβελογραφήματα γλώσσας γιατί δεν γράφουν το όνομα του εξωνημένου εθνομηδενιστηριού που τα έγραψε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καί σάν κάτι κατάλαβε λέει ὁ Προκόπης ὁ Παυλόπουλος , καί καλεῖ τόν Θανάση τόν Νατσιό καί τοῦ λέει:
    _Θανάση παιδί μου, ἔτσι κι ἀλλιῶς σέ λίγο φεύγω καί θά ἔχω τά μέσα ἀκόμη, κι ἄς θά ἔχω φύγει. Κανείς δέν θά πῆ ὅτι παραβιάζεται ἀπό μένα τό Σύνταγμα. Ἄλλωστε δέν τό εἶπαν οὔτε στίς ἐκλογές μετά ἀπό ἕνα ἑξάμηνο θητείας τῆς Βουλῆς, τό 2015, οὔτε ὅταν ἔγινε τό Ὄχι τοῦ Λαοῦ, ναί τοῦ Τσίπρα. Μόνο ἡ Κωνσταντοπούλου διαμαρτύρεται, ἀλλά μέ σένα δέν θά ἔχῃ ἀντίρρηση.
    _....
    _Λοιπόν, σέ κάνω Πρωθυπουργό Δημητρη Νατσιέ, γιά μιά μέρα. Ἔλα νά ὁρκιστῆς!
    _Καί τόν Κυριάκο τόν Μητσοτάκη;
    _Δέν ἔχει ἀνάγκη αὐτός! Τόσα χρόνια εἶναι ἡ Ἐλλάδα Μέ κάποια Οἰκογένεια..., δέν πειράζει, μόνο μιά μέρα θά εἶναι Χωρίς Οἰκογένεια στό κεφάλι του ὁ Ἑλληνικός λαός. Ἄλλωστε μέ τόν Τσίπρα γιά 3,5 χρόνια ἔχει συνηθίσει καί τό Χωρίς Οἰκογένεια. Ὄχι διότι ὁ Τσίπρας δέν ἀνήκει σέ Οἰκογένεια, ἀνήκει, ἀλλά διότι αὐτός χτύπησε τήν Οἰκογένεια ἀπό κάθε ἄποψη, μέχρι τά ...ἀχμανά τῶν ἀνδρῶν καί τῶν γυναικῶν. Ἡ παιδεία μας ὅμως, καί ἡ Ἑλλάδα μας ἐσένα χρειάζεται τώρα. Τώρα ἐπί τέλους τό κατάλαβα! Ἄ καί στεῖλε μου νά ὑπογράψω ὅ,τι θές.
    _Κάλλιο ἀργά παρά ποτέ, κε Πρόεδρε, ἄς εἶναι, γιά μιά μέρα! ....Νά στείλω καί τήν καταγγελία τῆς συμφωνίας τῶν Πρεσπῶν;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φορμιωνα γιατι ξερει οτι θα χαθει συντομα στο μηδεν...
    Την χρειαζεται την μνημη και την υστεροφημια το μηδεν ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το θεμα εινα οτι οποίος και να βγει πωθυπουργος ειναι στενός κορσές πλέον το παγκόσμιο σύστημα.Ακομα και η Χρυση αυγη η το ΚΚΕ η ο Βαρουφακης η ο χ επόμενος αν βγει π,χ, δε θα δουμε τεράστιες διάφορες.Θελει αλλαγή πολιτειακή και συντακτική η Ελλαδα ... Με το υπάρχον μοντέλο Συντάγματος,διοίκησης,αποφάσεων ,εκλογών και λοιπά αλλάζουν μονο πρόσωπα κι ελπίδες.Θελει έλεγχο του λαού σε αποφάσεις και ενα είδος συμβουλευτικής αμεσοδημοκρατιας.Επισης χρειάζεται συνταγματικό δικαστήριο και κατάθεση προεκλογικών προγραμμάτων συγκεκριμένων που σε περίπτωση παρεκκλίςης απο τα συμφωνηθέντα ψηφισθέντα να έχουμε μέχρι και έκπτωση κυβερνήσεων και εκλογες.Αυτα για την πρώτη παράγραφο του κειμένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τι λες βρε δασκαλε ;α διδαξεις αυτα, σε τάξεις οπου υπερτερουν τα μουσουλμανακια ;Ηδη υπερτερούν σε Καμενα Βουρλα ,Αραχωβα ΜυκονΟ,Μενίδι κλπ Και σε πολλα χωρια τα σχολεια εχουν μονο αλβανακια ,αφγανακια κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ορθως δασκαλε.
    ετοιμασε εσυ τις προτασεις σου και η ωρα σιμωνει,
    θα επανακαμψοωμεν
    ν Το θυμασαι απο εμενα.
    οσο για το ογδοο θεμα με τις απρεπεις νεανιδες κριμα κριμα κριμα.
    ισως διατι δεν πιστεψαν οτι πιθανως να ξανακανουν τις ιδες κινησεις αλλα σε χαρεμι
    και ισως με λειψα γεννητικα οργανα-κλειτορις0
    τοτε δασκαλε θα προτιμουσαν να κανουν παρελαση μπουσουλωντας.
    ειστε αναξιες να ζειτε σε αυτον τον τοπο.προτιμω μεταναστριες που τιμουν αυτον τον τοπο.
    οταν μπορεσω , θα σας εξορισω δια παντος απο αυτον τον τοπο.
    ντροπη σας ξεφτιλισμενα οντα, ντροπη σας ντροπησας ντροπη σας
    και δεν θελω να γινω πρωθυπουργος,μου αρκει να ειμαι τυφεκιοφορος,
    αισχος αισχος αισχος
    μεγαλυτερη τιμη απεδιδαν οι μουσουλμανιδες στις παρελασεις στην θρακη παρα αυτα τα ανθρωποειδη.
    καταλαβατε?
    καταλαβατε οτι δεν μπορουμε πλεον να ανεχωμεθα τις ακατανομαστες αχαρακτηριστες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι δυνατόν να έχει καταργηθεί η ορθογραφία;;; Δεν το ήξερα έχω σοκαριστεί. 27 σελίδες για τη μαγειρική δεν πάνε καλά μα καθόλου καλά. Πρέπει να γυρίσουμε στο πολυτονικό. Η ετοιμολογία είναι ΜΑΓΕΥΤΙΚΉ. Αν πάμε σε φωνητική γραφή καήκαμε. Πάρα πολύ ανησυχητικά τα πράγματα. Δάσκαλε συμφωνώ σε όλα αυτά που γράφετε. Εύχομαι να σας ακούσει κάποιος. Να είσαστε πάντα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με το πολυτονικό. Γενικά πρέπει ως χώρα να γυρίσουμε στροφή για να φιάξει ακόμα και το ποδόσφαιρο.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.