5/10/19

Το πρώτο made in Greece drone κατασκεύασε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης



Στις 4 Αυγούστου του 2016 το πρώτο «Made in Greece» μη-επανδρωμένο αερόχημα (UAV) έκανε την παρθενική του πτήση, διάρκειας 15 λεπτών.


Έναν μήνα αργότερα το HCUAV RX-1, που δεν ήταν ένα απλό drone, αλλά ζύγιζε περισσότερα από 180 κιλά και είχε μήκος 4 μέτρα «προσγειώθηκε» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στον εκθετήριο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Τα επόμενα χρόνια έδειξαν ότι δεν επρόκειτο απλώς για ένα success story της κρίσης, αλλά και για μία ιστορία αφοσίωσης, μεθοδικότητας, εξέλιξης, προοπτικής και προσφοράς στην κοινωνία.

Έτσι, πέρυσι, το ΑΠΘ παρουσίασε το στατικό μοντέλο του RX-3, ενώ στη φετινή 84η ΔΕΘ, παρουσιάζει το RX-4, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για να παρέχει υπηρεσίες σε αποστολές χαρτογράφησης, φωτογραμμετρίας, έρευνας και διάσωσης, επιθεώρησης, φύλαξης-περιπολίας και γεωργίας ακριβείας. Παράλληλα έχει τη δυναμική να αναπτύξει και επιχειρησιακό ρόλο σε έκτακτες καταστάσεις, που έχουν άμεση σχέση με ανάγκες της κοινωνίας.

Το RX-4 δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ Δημιουργώ – Καινοτομώ», που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και εθνικούς πόρους μέσω του ΕΠΑνΕΚ. Το έργο φέρει τον τίτλο «Αυτόνομο Φορητό Σύστημα Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος Πολλαπλών Ρόλων» – «Multirole Portable UAS».


Στο έργο συμμετέχουν το Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών (ΕΜΡΣ) του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, το οποίο αναπτύσσει έρευνα στον σχεδιασμό των UAV, το Εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτοματισμών του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, το οποίο ειδικεύεται σε συστήματα ρομποτικής όρασης, η εταιρία GeoSense με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η πλέον έμπειρη ελληνική εταιρία που εισήγαγε πρώτη την τεχνολογία των drones για επαγγελματική χρήση στην Ελλάδα και η εταιρία MLS – επίσης με έδρα τη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια στον χώρο της έρευνας, ανάπτυξης και εμπορίας καινοτόμων προϊόντων. Συντονιστής του έργου είναι ο καθηγητής και διευθυντής του ΕΜΡΣ, Κύρος Υάκινθος.

Το RX-4 μπορεί να ίπταται για 2 ώρες, με βάρος απογείωσης 4,5 κιλά, χαρακτηριστικό που το καθιστά μοναδικό σε διεθνές επίπεδο. Έχει μήκος ακτράκτου 1 μέτρο, άνοιγμα πτερύγων 1,80 μέτρα, 200 εκατοστά μέγιστο πάχος ατράκτου. Στη ΔΕΘ θα επιδειχθεί το πρώτο πειραματικό πρωτότυπο του συστήματος.

«Το μη-επανδρωμένο αερόχημα είναι γεωμετρίας blended-wing-body, σταθερής πτέρυγας, παρέχοντας τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης-προσγείωσης. Αυτό αποτελεί και τη μεγαλύτερη καινοτομία του έργου. Οι δυνατότητες κάθετης απο/προσγείωσης επιτυγχάνονται με την περιστροφή του συγκροτήματος ώσης κατά 90 μοίρες, σε συνδυασμό με την εκκίνηση κινητήρα συνδεδεμένου με ειδικού τύπου έλικα, εγκατεστημένου στο κέντρο της ατράκτου του αεροχήματος», εξηγεί μιλώντας στο «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ» ο κ. Υάκινθος.

«Πιστεύω ότι η τεχνολογία των UAVs είναι μία τεχνολογία που μπορεί να καλύψει άμεσα τις ανάγκες της πατρίδας μας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο», εκτιμά ο κ. Υάκινθος, επισημαίνοντας πως «το πιο ευχάριστο είναι ότι νέοι επιστήμονες, διπλωματούχοι Μηχανικοί, επιλέγουν να μείνουν στην Ελλάδα και να εργαστούν σε έργα ανάπτυξης μη-επανδρωμένων αεροχημάτων, παράγοντας υψηλή και χρήσιμη τεχνολογία, εκπονώντας παράλληλα τα διδακτορικά τους με πολύ καλή χρηματοδότηση».

ΠΗΓΗ: newsone.gr

10 σχόλια:

  1. Μπραβο σε ολους.Εχουν ομως εναν εχθρο ανικητο.
    Την ..μιζα....( μεσα ειναι ο εχθρος ..οχι εξω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια, μέ ικανούς θα μπορέσουμε να γκρεμίσουμε τα τείχη τής (δήθεν) προστασίας από διάφορους συμμάχους.
    Θά είμαστε πολύ πιό αισιόδοξοι άν ξέρουμε ότι μας προστατεύουν Ελληνικά οπλισμένα UAV.
    Δηλαδή ότι είμαστε κάπως αυτοδύναμοι δηλαδή ελεύθεροι.

    ΠΆΝΤΑ ΕΠΙΤΥΧΊΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέρουμε Δημήτριε πού είναι αυτή η κακή κυρία. Ενα """σκίστε τους""" αρκεί. Δηλαδή, αφαίρεση υπογραφής σε ΦΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τι τολμησανε και κανανε....τερμα η επιχορηγηση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η προσπαθεια ειναι εξαιρετικη, αλλα ειναι δυνατον να μην ειναι σε συνεργασια και με αναλογες στρατιωτικες προσπαθειες ; Δεν υπαρχουν αντιστοιχα προγραμματα που θα μπορουσαν να ολοκληρωθουν και να ενταχθουν επιχειρησιακα;
    Στη ΔΕΘ πριν καμια 10ετια κατι ειχαμε δει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελευθεροι σκοπευτες ειναι οι καημενοι..ορφανα ικανα και μονα.Οι στρατιωτικες προσπαθειες ..εκτελουνται επι τοπου με αντιαεροπορικο οπως στην Β.Κορεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όλα μπορούμε να τα κατασκευάσουμε αρκεί να γίνονται βάσει κεντρικού σχεδιασμού και να υπάρχει συνέχεια και να μην εγκαταλείπονται από την επόμενη κυβέρνηση πχ βρέθηκε ένας Έλληνας καθηγητής στην ΝΑΣΑ πριν 5 χρόνια περίπου βρήκε 5 Έλληνες νέους επιστήμονες και φοιτητές πήρε άδεια από την ΝΑΣΑ τους κάλεσε εκεί και κατασκεύασαν τόν πρώτο ελληνικό δορυφόρο ό οποίος εκτοξεύτηκε με επιτυχία. Τί έγινε μετά κανείς δεν ξέρει. Αυτές οι ενέργειες χαρακτηρίζονται φωτοβολίδες και είναι μεμονωμένες χωρίς συνέχεια. Έχουμε 11.000 περίπου κατόχους διδακτορικού διπλώματος ενώ η Γαλλία έχει μόνο 9.500 ! Έχουμε υπερπλεοναζον επιστημονικό προσωπικό αλλά δεν έχουμε εθνικό σχέδιο δηλαδή σε ένα σχέδιο που θα έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα και θα το υλοποιήσουν με μικρές αποκλίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρέπει να τα εξοπλίσουν έτσι ώστε να έχουμε ένα επιθετικό όπλο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για να οπλιστουν χρειαζονται λεφτα και αντε τα βρηκατε ποιος θα τα αγορασει ο στρατος δεν θα περπατησει τιποτα βλεπε ΓΚΙΟΛΒΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.