7/10/19

Ανάλυση Κ. Φίλη στο Newpost: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η τουρκική εισβολή στη Συρία – Γιατί οι ΗΠΑ δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία



«Oι εξελίξεις στη Συρία ασφαλώς και μας αφορούν και μας επηρεάζουν», αναφέρει στο Newpost ο Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Αδειάζει η κλεψύδρα στη Συρία καθώς μετά τη συμφωνία ΗΠΑ και Τουρκίας η επέμβαση της Άγκυρας ανατολικά του Ευφράτη είναι απλά θέμα χρόνου.

«Είναι μια φράση την οποία επαναλαμβάνουμε συνεχώς: μπορεί να μπούμε (στη Συρία) οποιαδήποτε νύκτα χωρίς προειδοποίηση» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ ο Τσαβούσογλου προειδοποιεί ότι η Τουρκία θα «καθαρίσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους τρομοκράτες».

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και το Newpost.gr επικοινώνησε με τον διεθνολόγο και Εκτελεστικό Διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνο Φίλη που μας εξήγησε το σκεπτικό πίσω από την απόφαση των ΗΠΑ αλλά και τι σημαίνει για την Ελλάδα η απόφαση της Άγκυρας να επιχειρήσει στρατιωτικά σε Συριακό έδαφος.

«Οικονομικοί, όχι γεωπολιτικοί οι υπολογισμοί Τραμπ»
Ο κ. Φίλης εξηγώντας την απόφαση των ΗΠΑ να συμφωνήσουν με μια τουρκική επέμβαση τόνισε πως οι υπολογισμοί του Αμερικανού Προέδρου είναι κατά βάση οικονομικοί και όχι γεωπολιτικοί.

«Ο Τραμπ με βάση οικονομικούς και όχι τόσο γεωπολιτικούς υπολογισμούς σταθμίζει τα δεδομένα για την αμερικανική παρουσία», μας είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: « Άρα, λοιπόν, αποφασίζει να φύγει από τη Συρία το ερώτημα βέβαια είναι τι αφήνει πίσω της η Αμερική. Γιατί πλέον εφόσον αφήνει «ξεκρέμαστους» και τους Κούρδους εναπόκειται στην Τουρκία να είναι η χώρα – και μάλιστα μία Τουρκία την οποία δεν εμπιστεύονται οι Αμερικανοί - που θα προωθήσει εκτός από τα δικά της συμφέροντα και τα αμερικανικά συμφέροντα στη Συρία, εκτός αν οι ΗΠΑ ξαφνικά χάνοντας την πρωτοκαθεδρία τους στο διεθνές σύστημα αποφασίζουν να γίνουν πλέον εντελώς επιλεκτικές στο που θα εμπλέκονται και θεωρούν ότι στη Συρία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο άμεσο αμερικανικό συμφέρον το οποίο να διακυβεύεται άρα δεν έχουν ειδικό ενδιαφέρον για το τι θα γίνει εκεί».

Πάντως, όπως είπε στο Newpost o κ. Φίλης εφόσον «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στοχοποιήσει το Ιράν και το Ιράν έχει ενισχυθεί πολύ λόγω της Συρίας θα μου έκανε εντύπωση να μην έχουν ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει στη Συρία. Μπορεί να πιστεύουν ότι στραγγαλίζοντας οικονομικά το Ιράν θα το υποχρεώσουν σε αναδίπλωση. Άρα από εκεί και πέρα το τι μέλλει γενέσθαι δεδομένης και της παρουσίας του Άσαντ δεν είναι προτεραιότητα για τους Αμερικανούς».


Διαβάστε τη συνέχεια στο Newpost.gr

9 σχόλια:

  1. Κανείς στις ΗΠΑ ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι συμφωνούν με αυτήν την απόφαση Τράμπ. Ουτε ο Γκράχαμ που ειναι πολύ τουρκόφιλος. Αυτή δέν είναι εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αυτή είναι μία αλλοπρόσαλη προδοτική απόφαση Τράμπ ... Ετσι την χαρακήρισε και το CNN.

    CNN "Trump's betrayal of the Kurds is a gift to Putin and Assad"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Αυτή δέν είναι εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ αυτή είναι μία αλλοπρόσαλη προδοτική απόφαση Τράμπ<

      Από τον Β'ΠΠ και μετά, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν χαράσσεται από τον εκάστοτε πρόεδρο, αλλά από οργανωμένα συμφέροντα και κέντρα λήψεως αποφάσεων, των οποίων ο εκάστοτε πρόεδρος είναι εκτελεστικό όργανο. Ένας πρόεδρος μπορεί να κάνει την διαφορά στην εσωτερική πολιτική, ποτέ όμως στην εξωτερική. Για τούς "ανυπάκουους" προέδρους υπάρχει και το Ντάλλας.

      Είναι ακόμη αφελέστερο να πιστεύει κανείς ότι ένας υπουργός, είτε Κίσσινγκερ λέγεται αυτός, είτε Χίλαρυ, μπορεί να κάνει εξωτερική πολιτική. Είναι γελοίο να λέμε μιλούμε για "φιλότουρκους", "μισέλληνες" ή κι εγώ δεν ξέρω τι Αμερικανούς προέδρους και υπουργούς. Την δουλειά τους κάνουν, την δουλειά που τούς υπαγορεύουν.

      Αν εγκατέλειψε τούς Κούρδους (λέω, αν) η Αμερική, θα φανεί και θα έχει τούς λόγους της. Λόγους που εμείς αδυνατούμε να γνωρίζομε.

      Διαγραφή
  2. Ευρπίδης Μπίλλης
    Ακούμε διάφορες μάλλον συναισθηματικές κριτικές για το θέμα. Ιδίως από νεοταξικούς για τους οποίους ο Τραμπ είναι κόκκινο πανί.

    Έτσι ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μία ερασιτεχνική αλλά ανεξάρτητη ανάλυση.
    ο Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να εισβάλει στη Συρία για τη ζώνη σε ξένο έδαφος που θέλει να κάνει.
    Ερώτημα πρώτο. Μπορούσαν οι ΗΠΑ να τον σταματούσαν στρατιωτικά;
    Η απάντηση είναι ναι αλλά με πολύ καταστροφικό πόλεμο που δεν συνέφερε προφανώς τις ΗΠΑ.

    Τότε τι μπορούσαν να κάνουν;
    Θα μπορούσαν να εξοπλίσουν του Κούρδους έτσι, ώστε η Τουρκία να υποστεί έναν πόλεμο φθοράς. Επίσης θα μπορούσαν να της κηρύξουν οικονομικό πόλεμο υπό άγνωστες σε μας προϋποθέσεις.

    Άγνωστον επίσης ποια θα είναι η στάση της Συρίας με τον εμπειροπόλεμο στρατό της για την εισβολή στο έδαφος της Τουρκίας και τη πρόθεση της να εγκαταστήσει εκεί Σύριους αντικαθεστωτικούς και ίσως και τζιχαντιστές.

    Επίσης το ΙΡΑΝ αφ ενός μεν έχει προβλήματα με τους δικούς του κούρδους. Αφ ετέρου όμως επ' ουδενί θα επιθυμεί να εγκατασταθούν στη ζώνη που επιθυμεί η Τουρκία, τζιχαντιστές και Σύριοι αντικαθεστωτικοί.

    Αν δε υποθέσουμε ότι η τουρκία εγκαταστήσει εκεί τους Σύριους αντικαθεστωτικούς, τότε ανοίγει ένας μακρύς πόλεμος με τους Κούρδους κατοίκους της περιοχής, και πιθανόν και με τη Συρία. Από τον οποίο η τουρκία για να απεμπλακεί θα υποχρεωθεί συνεχώς να εμπλέκεται συνεχώς βαθύτερα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ''Ο κ. Φίλης εξηγώντας την απόφαση των ΗΠΑ να συμφωνήσουν με μια τουρκική επέμβαση τόνισε πως οι υπολογισμοί του Αμερικανού Προέδρου είναι κατά βάση οικονομικοί και όχι γεωπολιτικοί.''

    Αποκλείει δλδ ο κ.Φίλης το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός φιλοαμερικανικού (τούρκικου)θύλακα εντός Συρίας στην εξώπορτα του Ιράν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδή τα λόγια του πληκτρολογίου είναι εύκολα, ας πω και εγώ τα δικά μου πιάσουν δεν πιάσουν τόπο. Πολλοί βλέπουν στον SDF ένα κουρδικό στρατό. Πριν από λίγα χρόνια έτσι ήταν. Τώρα δεν είναι. Απ’ ότι διαβάζω Κούρδοι αποτελούν περίπου το 60% της δύναμής του. Μπορείς επίσης να βρεις Άραβες, Ασσύριους, Τουρκμένους ακόμα και Τσετσένους. Όταν μιλάει κάποιος για οργανωμένο εθνικό στρατό όπως π.χ. τον Ελληνικό έχει στο μυαλό του συγκεκριμένη ιεραρχία. Στην περίπτωση των στρατών της περιοχής εκτός από την όποια επίσημη ιεραρχία υπάρχει το εθνοτικό το θρησκευτικό και το φυλετικό χαρακτηριστικό που όλα συντελούν σε μια “ιεραρχία” πολεμάρχων που μπορεί σε κάποια σημεία να συνυπάρχουν σαν σύμμαχοι και σε άλλα σαν αντίπαλοι. Αυτοί οι πολέμαρχοι μπορούν κατά το δοκούν να συμμαχούν ή να αντιμάχονται υπέρτερες δυνάμεις και δεν έχουν κατ’ ανάγκην υψηλά εθνικά κίνητρα. Πολλές φορές μπορούν να “διαλύονται” μέσα στον τοπικό πληθυσμό και να επανεμφανίζονται όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Μια εδαφική κατοχή δεν σημαίνει πολλά πράγματα για την περιοχή, γιατί οι κοινωνικές δομές είναι ισχυρότερες από τις κρατικές. Αυτό ισχύει για αιώνες. Μια στρατιωτική νίκη για την Τουρκία είναι βέβαιη. Μια επικοινωνιακή εκμετάλλευση από μέρους της επίσης. Το θέμα όμως που θα πρέπει να απασχολεί τους Τούρκους είναι πως θα μπορέσουν να εμπεδώσουν ασφάλεια επωφελή για τους ίδιους σε μια περιοχή ευεπίφορη σε εμφυλίους. Ποια θα είναι η στάση της Ρωσίας ή του Ιράν ακόμα και του Ισραήλ μετά την επέμβαση; Οι ΗΠΑ μπορεί να αποσύρουν στρατιώτες η “υπηρεσία” όμως θα φύγει; Η “υπηρεσία” σε ποιους θα παρέχει υπηρεσίες στην περιοχή; Ερωτήματα που κανείς δεν μπορεί αντικειμενικά να απαντήσει. Ένα πραγματικό χάος.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ LP, αλλού σε ρώτησα για Baidou και Galileo.
      Όσο για τους Κούρδους, ας τους δώσει μια χώρα ικανό αριθμό αποτελεσματικών φορητών αντιαρματικών και αντιαεροπορικών βλημάτων, και θα δεις πόσο γρήγορα θα φτάσουν μέχρι την Πόλη. Μια χώρα αν βρεθεί να τους εξοπλίσει με κόστος μερικά εκατομμύρια, τελείωσε για πάντα η Τουρκία και θα γίνει κρατίδια. Τόσο απλά.
      Το θέμα είναι πότε θα κατανοήσουν άπαντες ότι κανεναν δεν συμφέρει να υπάρχει καμία υπερτροφική τοπική δύναμη στη μέση ανατολή. ΗΠΑ και Ρωσία σκάβουν και οι δύο το λάκο τους που αφησαν έναν από τους τοπικούς ψυχασθενείς να βάλει τόσο πολύ βάρος.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.