15/10/19

NYT: Γιατί τα πυρηνικά των ΗΠΑ στην Τουρκία περιπλέκουν το θέμα της Συρίας



Οι ΗΠΑ διαθέτουν 50 πυρηνικές βόμβες σε βάση της Τουρκίας

Ενώ η επίθεση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία εξακολουθεί να μαίνεται με αμείωτο ρυθμό, δημοσίευμα των New York Times, που κάνει λόγο για 50 πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ επί τουρκικού εδάφους, έρχεται να προσθέσει μια άγνωστη μέχρι σήμερα παράμετρο στις εξελίξεις.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, οι ΗΠΑ διαθέτουν 50 πυρηνικές βόμβες τύπου B61 στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Η βάση βρίσκεται επί τουρκικού εδάφους, περίπου 100 μίλια από τα σύνορα με τη Συρία.

Αυτό, κατά την εφημερίδα, προκαλεί κωλύματα στο πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ στην επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, για την οποία είχε πρώτα δώσει το «πράσινο φως» ο Ντόναλντ Τραμπ.

Εξετάζουν μεταφορά των πυρηνικών

Όπως αναφέρουν οι New York Times, εδώ και ημέρες Αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν πιθανούς τρόπους μεταφοράς των πυρηνικών βομβών από τη βάση Ιντσιρλίκ, κάτι που όμως γνωρίζουν ότι θα αποτελέσει τον de facto τερματισμό της συμμαχίας ΗΠΑ-Τουρκίας.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται επί τάπητος η μεταφορά των πυρηνικών σε άλλη τοποθεσία, ενώ αντίστοιχες βόμβες οι ΗΠΑ διαθέτουν και σε ακόμη 4 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, ως «κειμήλιο» του Ψυχρού Πολέμου, χωρίς επιχειρησιακή χρησιμότητα σε περίπτωση πολέμου.

Από την πλευρά της, η Τουρκία αντιδρά σταθερά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στη μεταφορά των βομβών καθώς τις αντιμετωπίζει ως σύμβολα της αμερικανικής δέσμευσης έναντι της γειτονικής χώρας.

Ο Τζέφρι Λιούις, από το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury, σημείωσε αναφορικά με τη μεταφορά των βομβών: «εν χρειάζεται να συμφωνήσει η Τουρκία προκειμένου οι ΗΠΑ να απομακρύνουν τις βόμβες. Μπορούν να το κάνουν μονομερώς και πιστεύω ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να το κάνουν αμέσως» και συμπλήρωσε: «Αν ανησυχούν ότι αυτό θα είναι κατά κάποιο τρόπο το "τελευταίο καρφί στο φέρετρο", είναι κάπως ανόητο, γιατί το "φέρετρο" είναι πλέον καρφωμένο και κλεισμένο ερμητικά. Η σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας είναι σε απόλυτη ελεύθερη πτώση».

ΠΗΓΗ: Ethnos.gr

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.