10/10/19

SZ: Σύντομα η πόλεμος στη Συρία θα αποδειχθεί κατάρα



Το θέμα που κυριαρχεί στα γερμανικά ΜΜΕ είναι η επίθεση με ακροδεξιά κίνητρα στην πόλη Χάλε της Γερμανίας. Φυσικά στις πρώτες θέσεις και η έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη Β. Συρία.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει σχετικά με την απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να εισβάλει στη Βόρεια Συρία: "Ο τουρκικός στρατός θα παραταχθεί απέναντι στο συριακό στρατό, στο πλευρό του οποίου βρίσκεται το Ιράν και η Ρωσία. Τίποτα δεν εγγυάται ότι οι Σύροι πρόσφυγες, τον αριθμό των οποίων θέλει να μειώσει στο μισό ο Ερντογάν, θα υπακούσουν στην προτροπή του και θα πάνε να εγκατασταθούν στη βόρεια Συρία, από την οποία κατάγονται οι λιγότεροι. Και αυτός είναι ένα ακόμα λόγος αντιπαράθεσης. Ο Ερντογάν όμως καταφέρνει με αυτή του την κίνηση να ενώσει τη διαιρεμένη χώρα του".

Για το ίδιο θέμα η Suddeutsche Zeitung σχολιάζει: "Οι Κούρδοι αντάρτες της Συρίας εξοπλίστηκαν στρατιωτικά από τους μέχρι σήμερα εταίρους τους, τις ΗΠΑ. Δεν πρόκειται να παραιτηθούν αμαχητί. Ανάμεσα στα μέτωπα όμως υπάρχουν πάλι άμαχοι, άνθρωποι που θα χάσουν τις εστίες τους και που το μόνο πράγμα που τους απομένει είναι να τραπούν σε φυγή. Ανάμεσα στους πρόσφυγες όμως θα μπορούσαν να παρεισφρήσουν και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι βρίσκονται στις φυλακές, όπου τους κρατούν οι Κούρδοι. Και αυτοί θα μπορούσαν να πάνε όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην Ευρώπη. Αυτό που ο Ερντογάν αποκαλεί επιχείρηση "Πηγή ειρήνης" - τι όνομα για έναν πόλεμο! - σύντομα θα αποδειχθεί κατάρα και ένα νέο κεφάλαιο στον πόνο του πολέμου που διαρκεί οχτώ χρόνια."

Θλίψη και ντροπή για την τρομοκρατική επίθεση στην Χάλε

H η Welt σχολιάζει: "Περίπου 100 εβραίοι φοβήθηκαν για τη ζωή τους στην πόλη Χάλε απλά και μόνο γιατί ήθελαν να προσευχηθούν. Εβραϊκά ιδρύματα εδώ και καιρό είναι υπό προστασία. Η τρομοκρατική επίθεση στη Χάλε δείχνει δυστυχώς πόσο απαραίτητη είναι μια τέτοια προστασία. Και όλα αυτά συμβαίνουν στη Γερμανία το 2019. Φτάνει πια."

Η Suddeutsche Zeitung γράφει για το θέμα: "Αυτό που αρμόζει αυτή τη στιγμή είναι θλίψη, συμπόνια και αυτοσυγκράτηση. Ήταν πάντα ντροπιαστικό το γεγονός ότι κάθε συναγωγή στη Γερμανία έπρεπε διαρκώς να φυλάσσεται και δεν μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς κάμερες και βαριές πόρτες ασφαλείας. Την Τετάρτη αποδείχθηκαν όμως όλα αυτά τα ντροπιαστικά σωτήρια και όμως παραμένει μια απερίγραπτη ημέρα."

Η Leipziger Volkszeitung σημειώνει: "Η τοπική κυβέρνηση πάντα σχετικοποιούσε τους κινδύνους που προέρχονται από το ακροδεξιό κόμμα "Εναλλακτική για τη Γερμανία". Δυστυχώς. Αυτό όμως που ισχύει για την Χάλε ισχύει για ολόκληρη τη χώρα. Η παραστρατιωτική ακροδεξιά ενισχύεται. Εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο χωρίς να κρύβεται και μερικές φορές παρεισφρέει και στις δυνάμεις ασφαλείας".

Μαρία Ρηγούτσου



Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.