3/10/19

Κορυφώνει τις προκλήσεις η Τουρκία - Δεσμεύει το αδειοδοτημένο σε TOTAL-ENI Τεμάχιο 7 για γεωτρήσεις η Τουρκία (χάρτης)

Σε πολύ κοντινή μεταξύ τους απόσταση και εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκονται από το μεσημέρι της Πέμπτης τα τουρκικά πλοία – γεωτρύπανα Πορθητής (Φατίχ) και Γιαβούζ, ενώ ο σταθμός της Αττάλειας προαναγγέλει γεώτρηση που αγγίζει το τεμάχιο 7 της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.
Το Γιαβούζ αναχώρησε την Τετάρτη από το Μερσίνα και μετέβη στην περιοχή όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο το Φατίχ, σύμφωνα με το marinetraffic.com. Πολύ κοντά βρίσκεται και το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Orhan Bey, αλλά και τέταρτο πλοίο, ενώ το Γιαβούζ ξεκίνησε την κάθοδο προς το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.
  
Τουρκική NavtexΜάλιστα, η Άγκυρα εξέδωσε Navtex η οποία «στέλνει» το Γιαβούζ για γεωτρήσεις σε περιοχή που βρίσκεται στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Σύμφωνα με τη Navtex 1109/19, η Άγκυρα σχεδιάζει εργασίες γεωτρήσεων στην περιοχή από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 21 Ιανουαρίου.
 
Για τις εργασίες γεώτρησης, ο σταθμός της Αττάλειας αναφέρει και τα πλοία ERTUĞRUL, OSMAN και ORHAN.
 
TURNHOS N/W : 1109/19
MEDITERRANEAN SEA
DRILLING OPERATIONS, BY YAVUZ, ERTUĞRUL, OSMAN AND ORHAN FROM 062100Z OCT 19 TO 102100Z JAN 20 IN AREA BOUNDED BY;
33 59.40 N - 032 10.83 E
34 01.40 N - 032 10.82 E
34 01.42 N - 032 13.23 E
33 59.40 N - 032 13.25 E
WIDE BERTH REQUESTED.
 
Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του Γιαβούζ, ενώ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαμήνυσε ότι «λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα με βάση το διεθνές δίκαιο, μέτρα».

Τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο «Γιαβούζ» (Yavuz) θα ξεκινήσει γεώτρηση σε νέα σημεία τις επόμενες ημέρες.

Το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ
 
Υπενθυμίζεται ότι το τεμάχιο 7 έχει αδειοδοτηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση. Η υπογραφή αδειοδότησης της κοινοπραξίας ENI και ΤΟΤΑL για έρευνες στο τεμάχιο 7 πραγματοποιήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου.

Ακολούθησε αντίδραση της Άγκυρας, η οποία διαμήνυσε πως δεν θα επιτρέψει «σε καμία ξένη χώρα, εταιρεία ή πλοίο να εμπλακεί σε μη αδειοδοτημένες έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων εντός της θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας μας».

Από την πλευρά της η Λευκωσία απάντησε ότι «η εξερεύνηση και/ή εκμετάλλευση του τεμαχίου 7 είναι αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, περιλαμβανομένης της Τουρκίας».
 
Πηγή: Philenews

1 σχόλιο:

  1. Ας πουμε πανε στο 7.
    Ας πουμε δεν αντιδρα κανεις.
    Ας πουμε τυχαια βρησκουν.
    Ας πουμε δεν φευγουν πια με τιποτε απ εκει.
    Ας πουμε μας το ξεφουρνιζουν αυτο εδω.
    Ας πουμε τοτε μας θετουν ενα ερωτημα οι δικοι μας: Δινουμε η πολεμος ??
    Ας πουμε μας συμβουλευουν ..: μα ο πολεμος θαναι καταστροφη ..
    Ας πουμε η φοβιες ολες ουρλιαζουν μεσα μας.
    Τι νομιζετε θα γινει ???
    ΔΙΝΟΥΜΕ....Τι να φαμε ξυλο ???
    Εεε γιαυτο τους ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΩΡΑ.!!! Ευχονται να ..βρουν !!! Αναβουν κερια σε εκκλησιες.Καποτε σου λεει ..θα βρουν.Μοιραζουμε ολα..και ουτε γατα ουτε ζημια για μας.Μενουμε στην εξουσια ανευ ευθυνης.Τι να καναμε ?? Σας σωσαμε απο πολεμο.Θελουμε και παρασημο.( ασε που εμεις θα σας φαμε και τα αλλα μισα που περισευουν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.