13/10/19

«Washington Post»: Οι Τούρκοι ήθελαν να χτυπήσουν τη βάση μας Στο Κομπάνι

Ούτε γκάφα, ούτε… βοήθεια στους Αμερικανούς δεν ήταν -σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους- ο βομβαρδισμός της βάσης των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία από τουρκικά πυρά την Παρασκευή. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η «Washington Post», η οποία επικαλείται τις μαρτυρίες αξιωματούχων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Τούρκοι γνώριζαν εδώ και μήνες ότι οι Αμερικανοί ήταν εκεί. Βασισμένοι σε αυτό, τέσσερις νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ θέτουν ευθέως ζήτημα αν η Τουρκία ηθελημένα έπληξε με το πυροβολικό το σημείο, επιχειρώντας να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα μακρύτερα από τα σύνορα.Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η επίθεση έγινε σε κοντά στο Κομπανί και τα τουρκικά πυρά έπεσαν μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη βάση του λόφου Mistenur, όπου βρίσκονταν μερικές δεκάδες Αμερικανοί.

Η τουρκική εισβολή στην Τουρκία επικεντρώνεται σε μια περιοχή 60 μίλια δυτικά του Κομπάνι, αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Τουρκία έχει μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες να ελέγξει ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα της Συρίας, σημειώνει η εφημερίδα.
«Οι ΗΠΑ απαιτούν να αποφεύγει η Τουρκία ενέργειες που μπορούν να οδηγήσουν σε άμεση αμυντική δράση», είπε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα, τα πυρά εβλήθησαν από την τουρκική πλευρά των συνόρων και ουσιαστικά δημιούργησαν μια «αγκύλη» γύρω από το αμερικανικό φυλάκιο, καθώς έπεσαν μπροστά και πίσω του -κάτι που δεν θα έκανε κάποιος σε σύμμαχό του και το οποίο πρέπει να ήταν εσκεμμένο.

Η Τουρκία είπε ότι οι δυνάμεις της άνοιξαν πυρ σε απάντηση πυρών που δέχθηκαν από Κούρδους, αλλά σταμάτησαν να ρίχνουν όταν τους προειδοποίησαν οι Αμερικανοί ότι τα βλήματα του πυροβολικού έπεφταν πολύ κοντά τους. Αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, αμφισβήτησαν κατά πόσον πράγματα προηγήθηκαν κουρδικά πυρά των τουρκικών.

Αρνείται το σενάριο επίθεσης η Άγκυρα

Λίγη ώρα μετά την δημοσιοποίηση της είδησης για «κατά λάθος βομβαρδισμό της αμερικανικής βάσης» το τουρκικό υπουργείο Άμυνας έσπευσε να διαψεύσει την είδηση.

Αφού παραδέχτηκε τον βομβαρδισμό σε κοντινή περιοχή, διευκρίνισε ότι η επίθεση έγινε στο πλαίσιο «αυτοάμυνας» μετά από επίθεση που δέχθηκε ένα συνοριακό φυλάκιό τους.

Μάλιστα, συμπλήρωνε πως με αυτή τους την πράξη προστάτευσαν τη βάση των ΗΠΑ, που βρισκόταν στην περιοχή.

Πηγή: philenews / in.gr

1 σχόλιο:

  1. Δε πειράζει παιδιά μη κλαίτε, ΕΣΕΙΣ (το αγγλοσαξονικό σύστημα) ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΑΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ 100 ΧΡΟΝΙΑ.
    ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΣΑΣ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΈΚΑΝΑΝ ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΤΕΣΤ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΑΣ.

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΞΑΝΘΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΆ ΕΚΕΙΝΩΝ Η ΣΕΙΡΑ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΑΓΓΛΟΣΑΞΟΝΩΝ.

    Τουρκους δε θέλετε μανάρια μου ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΑΤΕ ΣΤΗ ΜΑΠΑ με τη σειρά του ο καθένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.