15/11/19

Απομένουν μόλις 12 (!) απάρτια «made in Turkey» για τα F-35 από τα 844 που της είχαν ανατεθεί αρχικά



Ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντούσε τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, ο αρμόδιος του Πενταγώνου για το πρόγραμμα F-35 ενημέρωνε το Κογκρέσο την Τετάρτη για τον ρυθμό αντικατάστασης των τουρκικής κατασκευής εξαρτημάτων για το μαχητικό από παρόμοια εναλλακτικών προμηθευτών.


Όπως τονίζει το «Defense News», η συγκεκριμένη διαδικασία άρχισε σιωπηρά πριν περίπου έναν χρόνο και το Πεντάγωνο έχει πετύχει να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές για τα 844 τμήματα του αεροσκάφους που κατασκευάζονται στην Τουρκία, πλην 12. Έντεκα για το αεροσκάφος και ένα για τον κινητήρα (integrated bladed rotors – IBR). 10 τουρκικές εταιρείες είχαν προγραμματιστεί να παράγουν απάρτια αξίας περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων βασικών εξαρτημάτων όπως η κεντρική άτρακτος και ορισμένα εξαρτήματα των σκελών προσγείωσης.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναστείλουν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα τον Ιούλιο, μετά την προμήθεια του ρωσικού Α/Α συστήματος S-400. Στο πλαίσιο αυτό, και αν δεν επιλυθεί το θέμα των S-400, η τουρκική βιομηχανία θα πάψει να παραδίδει εξαρτήματα στην κατασκευάστρια εταιρεία του F-35, Lockheed Martin, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις.
Η Τουρκία βρίσκεται στο πρόγραμμα F-35 από το 1999. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην παραγωγή αεροσκαφών και έχει επενδύσει 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια στην φάση της ανάπτυξης του αεροσκάφους.

ΠΗΓΗ: ptisidiastima.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.