17/11/19

Επέτειος Πολυτεχνείου 2019: «Εάν οι ΗΠΑ δεν ήθελαν τη Χούντα, δε θα κρατούσε ούτε λεπτό»

© AFP 2019 /
Σαράντα έξι χρόνια συμπληρώνονται, φέτος, από την πτώση της επταετούς Χούντας των Συνταγματαρχών και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Το Sputnik συνομίλησε με τον Στάθη Παναγούλη, για τον ρόλο των ΗΠΑ στην εγκαθίδρυση της στρατιωτικής δικτατορίας και για το μήνυμα της φετινής επετείου του Πολυτεχνείου.
Συμπληρώνονται, σήμερα, 46 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, που προανήγγειλε την πτώση της Χούντας. Ως την αρχή του τέλους μνημονεύουμε την ώρα που το άρμα μάχης εισέβαλε στο Πολυτεχνείο, γκρεμίζοντας την κεντρική πύλη. Ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου του 1973, το τανκ γκρέμισε αποφασισμένα την Πύλη, αλλά και το σκοτεινό καθεστώς.
«Το όραμα των αγωνιστών κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών, των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, ήταν μια Ελλάδα που θα βασιζόταν στις αρχές της Ελευθερίας, της Ανεξαρτησίας και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης» λέει ο Στάθης Παναγούλης, εκ των πρωταγωνιστών της εποχής εκείνης.
«Το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι ένα και δυνατό. Η Ελλάδα είναι φτιαγμένη για την κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η εγκαθίδρυση της δικτατορίας, το 1967, έγινε με την ανοχή, τη στήριξη και την καθοδήγηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Υπεύθυνοι δεν είναι μόνο ο Παπαδόπουλος, ο Παττακός και η παρέα του. Υπεύθυνος για το πραξικόπημα και την επτάχρονη τυραννία στη χώρα μας, είναι και ο αμερικανικός παράγοντας, ο οποίος ήταν καθοριστικός», δήλωσε ο Στάθης Παναγούλης, μιλώντας στο Sputnik.
Την περίοδο της δικτατορίας, ο Στάθης Παναγούλης φυλακίστηκε, υποβλήθηκε σε βασανιστήρια στα κρατητήρια του ΕΑΤ- ΕΣΑ, εξορίστηκε στη Γυάρο. Ο αδερφός του, Αλέξανδρος Παναγούλης, έγινε το σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα, επιχειρώντας επίθεση στον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο. Ο άλλος αδερφός του, Γεώργιος Παναγούλης, τότε υπολοχαγός των ΛΟΚ, λιποτάκτησε, προκειμένου να μην υπηρετήσει τους συνταγματάρχες, παραμένει, μέχρι και σήμερα, αγνοούμενος.
«Καθοριστική ήταν η εμπλοκή των ΗΠΑ στην εγκαθίδρυση της Χούντας, την οποία στήριξαν και καθοδήγησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της επταετίας. Εάν οι ΗΠΑ δεν την ήθελαν, η Χούντα δε θα κρατούσε ούτε λεπτό. Γι’ αυτό έχουμε πολλά στοιχεία. Μην ξεχνάμε ότι, λίγο μετά το πραξικόπημα του Απριλίου στην Ελλάδα, ξεκίνησε ο Πόλεμος των Έξι Ημερών, ο τρίτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος, που διεξήχθη μεταξύ 5ης και 10ης Ιουνίου του 1967. Τα ελληνικά αεροδρόμια βρίσκονταν στις υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν πιστεύω ότι μια δημοκρατική κυβέρνηση θα έδειχνε αντίστοιχη ανοχή, με αυτή που έδειξε η Χούντα. Παραχώρησαν όλες τις βάσεις στη διάθεση των ΗΠΑ κι εναέριο χώρο για τη διέλευση πολεμικών αεροσκαφών», εξήγησε ο κύριος Παναγούλης.
Επιπλέον, τόνισε ότι, η Ελλάδα ουδέποτε, ευνοήθηκε οικονομικά από τις ΗΠΑ.
«Ουδέποτε, εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια. Αντίθετα, τους παρέχουμε μέχρι σήμερα στρατιωτικές βάσεις για τις οποίες δεν πληρώνουν ούτε ενοίκιο».
Και συνέχισε: «Πρέπει, επιτέλους, να γραφτεί η πραγματική Ιστορία του τελευταίου αιώνα, να μάθουμε τι πραγματικά έχει συμβεί στον τόπο μας. Κι αυτή η επταετία, να διδάσκεται ενδελεχώς στα σχολεία. Να είναι απολύτως κατανοητός ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι Αμερικανοί. Θα μπορούσε η χώρα μας να έχει κρατήσει διαφορετική στάση απέναντι στις ΗΠΑ, μάλλον, όμως, δεν το επέτρεψαν οι συνθήκες. Ήταν έντονος ο πολιτικός φανατισμός ανάμεσα στα κόμματα, ήταν κι ότι δεν καταφέραμε να βάλουμε σωστές βάσεις, αμέσως μετά την πτώση της επτάχρονης δικτατορίας».
«Φτάσαμε, βέβαια, σήμερα να βλέπουμε τους Έλληνες υπουργούς να παρελαύνουν από την οικία του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα. Είναι ντροπή, να βλέπεις τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να σβήνει τούρτα γενεθλίων στο σπίτι του Τζέφρι Πάιατ», καταλήγει ο κύριος Παναγούλης.
Σπούτνικ

8 σχόλια:

  1. |Απο τον Παναγουλη περιμένουμε να μάθουμε την αληθεια? Δεν την έχουμε εμπεδώσει ακόμα με την διάλυση της χώρας μας εδω και 45 χρόνια? Οι Αμερικανοί δεν ηταν αυτοι που προγραμματισαν την πτωση τπου Παπαδόπουλου απο τον προδοτη Ιωαννιδη μετα την αρνηση του πρωτου να παράσχει στήριξη στην αερογέφυρα τους στον πολεμο του Γιομ Κιπουρ? Μεχρι ποτε οι διάφοροι Παναγουληδες θα προσπαθούν να μας ταΐζουν σανό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλο το δύνασθαι... κι άλλο το βούλεσθαι...
    «Όπως ακριβώς στην Τουρκία το 2016 εάν οι ΗΠΑ δεν ήθελαν τη Χούντα Ερντογάν, δε θα κρατούσε ούτε λεπτό; »... απλή απορία α-δεξιού "ψάλτου"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τὸ πολυτεχνεῖο δὲν ἦταν ἡ ἀρχὴ τῆς πτώσεως τῆς χούντας, ἀλλὰ ἡ χρυσὴ ἀφορμὴ μιᾶς νέας καὶ πολὺ σκληρότερης χούντας, ἀπροσδιορίστου τέλους, ἡ ὁποία αὐτοκτόνησε ὑπό τὸ βάρος τῆς καταλήψεως ἑλληνικοῦ ἐδάφους τὸ 1974.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να ημ γινοταν το Πολυτεχνείο η χούντα του Ιωαννιδη είχε προετοιμαστεί για τέλη Νοεμβρίου ,αρχές Δεκεμβρίου .οι μυημένοι αξιωματικοί ήσαν απο το Σεπτέμβριο έτοιμοι.Οι δε μεταθέσεις προς τις νευραλγικές μονάδες είχαν γινει η δεν είχαν γινει απο την άνοιξη,Το Πολυτεχνείο συνέπεσε και συνέφερε τους μυημένους.Απο άσχετο γεγονός έγινε,Ολα ξεκίνησαν απο τη Νομικη και τον αναγκαστικό νόμο Παπαδόπουλου για στράτευση των τεντυμποηδων φοιτητών..

      Διαγραφή
  4. << Εάν οι ΗΠΑ δεν την ήθελαν,η χουντα δεν θα κρατούσε ούτε λεπτό. >> Αφελείς απόψεις ιδαιοληπτών. Αστεία πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε χώρα του ΝΑΤΟ υπήρχε περίπτωση να μείνει κυβερνηση χωρίς έγκριση των ΗΠΑ στην εξουσία ? Εδω σήμερα δεν μπορεί ! Άρα ήθελαν τη χούντα ! Αλλο αυτο κι αλλο έκαναν την χούντα,Η πρώτη χούντα του Παπαδόπουλου ηταν μη ελεγχόμενη εκ των προτέρων ,η δεύτερη του Ιωαννιδη έγινε στην αμερικανική πρεσβεια,

      Διαγραφή
    2. Γνωστες χιλιοειπωμενες αριστερες γελοιοτητες....ουδεμια κινηση αντιστασιακη δεν υπηρχε πριν το Αθηναικο (και μονο) Πολυτεχνειο, και ΚΥΡΙΩΣ δεν υπηρξε ουτε ΑΧΝΑ αντιστασιακη ΜΕΤΑ απο το Πολυτεχνειο μεχρι την πτωση της Χουντας Ιωαννιδη τον Αυγουστο του 1974 μετα απο την εγκληματικη του προσπαθεια να ανατρεψει πραξικοπηματικα τον Μακαριο.
      Αρα αφηστε τους αρλουμπες για πολυτεχνεια κλπ, το πολυτεχνειο ηταν μια σπιθα που χαθηκε στον αερα χωρις καν να αγωνιστει κανεις, παραδοθηκαν οι λιγοι εγκλειστοι που φωναζαν 'μην μας χτυπατε' 'ειμαστε αοπλοι' 'ειμαστε αδελφια σας' κλπ κλπ αυτα δεν ειναι ηρωισμος αυτα ειναι μυξοκλαμματα απο φοβισμενα ανθρωπακια που εγινα βορά στο επερχομενο πραξικοπημα Ιωαννιδη...ο τελευταιος μετα απο την χειραγωγηση του πολυτεχνειου καταφερε να καμψει καποιες ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ομαδες στον Στρατο για ανατροπη του Γ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ στις 25 Νοεμβριου 1973, ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑ τα γεγονοτα στο πολυτεχνειο. Αν δεν εκανε το πραξικοπημα στην Κυπρο ο Ιωαννιδης θα καθοτανε πολλα χρονια ακομη γιατι ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ διαθεση απο τους Ελληνες. Αυτη ειναι η αληθεια και δεν δινω φραγκο αν δεν αρεσει σε καποιον. Επισης προσωπικως πιστευω ακραδαντα σημερα (και μην βιαστει κανενας να με πει χουντικο γιατι η χουντα με συνελαβε ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ και με 'φιλοξενησε' αναλογως...) οτι η μεγαλη πλειοψηφια των Ελληνων (κυριως μεγαλυτεροι) λεει ειτε δυνατα ειτε απο μεσα του το γνωστο 'ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΡΕ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ' αποδεικνυοντας ετσι εν τοις πραγμασι την ΑΠΟΛΥΤΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ αυτης της δημοκρατιας της πλακας , της αρπαχτης και των τραμπουκων που μας ηρθε με τα τουρκικα τανκς το 1974 στον δρομο της προδοσιας των ΑΡΑΠΑΚΗ-ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΜΠΟΝΑΝΟΥ-ΓΑΛΑΤΣΑΝΟΥ και φυσικα του ΑΠΝΙΒΛΑΚΑ ΙΩΑΝΝΙΔΗ που και αυτον τον προδωσαν στο τελος αρνουμενοι διαταγη του να κτυπησουν τους τουρκους. Οι τεσσερεις αυτοι επιορκοι αρχιπραξικοπηματιες βαρυνονται ΚΥΡΙΩΣ για την προδοσια της Κυπρου και γιαυτο αμοιφθησαν απο την αμαρτωλη μεταπολιτευση με τιμητικη αποστρατεια, υψηλες συνταξεις, Μερσεντες και Σωματοφυλακες αντι να ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΔΥΟ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ.
      Κατα τα αλλα παλι 4-5000 γελοια υποκειμενα και φετος θα περιφερουν τον καρναβαλο του πολυτεχνειου στον δρομο επιχειρωντας να τον οικιοποιηθουν και να τον αναγαγουν σε 'αριστερη' νικη (?) επειδη ετσι καταφεραν να αναδειξουν μια πολυ χειροτερη και προδοτικη χουντα απο αυτη που υπηρχε πριν. Φυσικα απο τις 18 Νοεμβρη 1973 και μετα οι 'αριστεροι ηρωες' δεν φανηκαν ποτε ξανα....ΤΟΣΟ ΓΕΛΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ , ΤΟΣΟ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, πως να προκοψει μετα αυτος ο τοπος ?

      Διαγραφή
  5. Κι ολα εγιναν οπως ειπε ο Βαλεριος..
    Σιγα μην εγιναν για τις ιδεες των φαντασιοπληκτων ολων των παραταξεων..
    Αν ηταν αλλιως...δεν θα ζουσε κανεις απ τους ...ηρωες να καλοτρωει τοσα χρονια με τοσο δουλεμα...και μαλιστα να τρωει απ τα λεφτα των ξενων τα ...κρατικα ...( ακομη και η ηγεσια του ΚΚΕ...απ αυτα τρωει..και κανει τον μαγκα ...ταχα..Δεν θα ζουσε καν η ηγεσια του ουτε μια μερα..οχι να κοβει βολτες κιολας και να τρωει..απ τα δανεια των ξενων)...Φυσικα ολοι το ιδιο ηταν και ειναι.Τωρα τι νομιζουν οι φαβρασιοπληκτοι οπαδοι...αστο.Εδω ισοπεδωνουν κρατη μεγαλα εντελως.. Θα ζουσαν οι ηγετες τους...οι καμμια δεκαρια...και να τρωνε φουλ ελευθερα ..απ τα των ..δωρητων χρηματα ?? Ταχα εχουν ασπιδα ...την ιδεολογια ?? Σε χαραδρες θα τους βρησκαν..με τα γερακια να τρωνε..σιγα την δυσκολια ..Τακα τακα..εξαφανιαζολ ολοι..αλλος θατρωγε πλουτωνιο...αλλος ουρανιο...αλλος θαχε εμφραγμα..αλλος θα πηγενε για πετρες στα νεφρα νοσοκομειο και θα μας αφηνε χρονους απο ...επιπλοκες. κλπ..
    Αλλα βρησκουν χαζους πολλους εδω.. οι δηθεν επαναστατες αρχηγοι με ...τις χαρτινες πανοπλιες των... ιδεων τους ..Οι ιδεες ταχα σταματουν το ...πλουτωνιο.Αλλα αντι αλλων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.