10/11/19

Θα μπορούσε να είναι μία από τα εκατομμύρια γυναίκες,



που μαρτύρησαν και χάθηκαν στα Γκουλάγκ, αν δεν είχε την ιδιότητα της συζύγου του διάσημου σοβιετικού κατασκόπου Ζόργκε.
Στις 7 Νοεμβρίου 1944 ο Ζόργκε εκτελέστηκε δια απαγχονισμού στην Ιαπωνία. Τον "έδωσε" ένας ταγματάρχης της NKVD που "υπηρετούσε" στη σοβιετική πρεσβεία στο Τόκιο.
Λίγους μήνες αργότερα η σύζυγός του Γιεκατερίνα Μαξίμοβα, συνελήφθη και εξορίστηκε στην περιοχή του Κρασναγιάρσκ, όπου και πέθανε μετά από λίγο.
Μέχρι σήμερα παραμένει επτασφράγιστο μυστικό οι κατηγορίες που τις απαγγέλθηκαν, οι συνθήκες και η αιτία του θανάτου της.
Η φωτογραφία από τον φάκελό της.




Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

1 σχόλιο:

  1. O Ρίχαρτ Ζόργκε!

    Εγκαίρως είχε ειδοποιήσει τον Στάλιν για την επιχείρηση "Μπαρμπαρόσα", την εισβολή των Γερμανών στην Σοβιετία,, αλλά αυτός εκεί..... δεν τον πίστεψε, ούτε την προειδοποίηση των Άγγλικών μυστικών υπηρεσιών έλαβε σοβαρά υπ όψιν του.

    Επίσης τον ενημέρωσε πως οι Ιάπωνες δεν επρόκειτο να επιτεθούν στην UDSSR αλλά κατά των Αμερικανών, ώστε να μπορέσει να μεταφέρει με τον Υπερσιβηρικό τον στρατό της Απω Ανατολής στην Μόσχα.

    Έτσι μπόρεσε ο Κόκκινος Στρατός με τις μεραρχίες των Σιβηρών του, αντεπιτιθέμενος να αναγκάσει τους Γερμανούς σε υποχώρηση!

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.