29/11/19

Γιατί διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία;


Σαν σήμερα, πριν 73 χρόνια, και συγκεκριμένα στις 29 Νοεμβρίου 1943 γεννήθηκε μια χώρα που επί μισό αιώνα διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και στον ψυχροπολεμικό κόσμο, αλλά τελικά διαλύθηκε με τον πλέον επώδυνο τρόπο: η Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (SFRJ). 
Συγκεκριμένα στις 29 Νοεμβρίου του 1943 το αντιφασιστικό Συμβούλιο Εθνικής Απελευθέρωσης της Γιουγκοσλαβίας (Antifašističko Vijeće Narodnog Oslobođenja Jugoslavije) συνεδρίασε στην πόλη Jajce της Βοσνίας, με επικεφαλείς τους παρτιζάνους του Τίτο.
Εκεί θεσπίστηκε ένα πολιτικό πρόγραμμα που ανάμεσα στ' άλλα προέβλεπε και τη συγκρότηση ενός γιουγκοσλαβικού κράτους, που θα έπαιρνε τελικά τη μορφή μιας σοσιαλιστικής ομοσπονδιακής ένωσης με αρχηγό της τον Στρατάρχη Τίτο...

Η Γιουγκοσλαβία είχε 22 εκατομμύρια κατοίκους, αποτελούνταν από έξι ομόσπονδες δημοκρατίες, με τέσσερις επίσημες γλώσσες (Σέρβικα, Κροάτικα, Σλοβένικά και Σλαβομακεδόνικα), τρεις κύριες θρησκείες (Ορθοδοξία, Καθολικισμός, Μουσουλμανισμός) και πάνω από 30 επίσημα καταγεγραμμένες εθνικές μειονότητες.


Για τη συνέχεια Apenandi

3 σχόλια:

  1. "Η Γιουγκοσλαβία αποτελούνταν από έξι ομόσπονδες δημοκρατίες, με τέσσερις επίσημες γλώσσες (Σέρβικα, Κροάτικα, Σλοβένικά και Σλαβομακεδόνικα), τρεις κύριες θρησκείες (Ορθοδοξία, Καθολικισμός, Μουσουλμανισμός) και πάνω από 30 επίσημα καταγεγραμμένες εθνικές μειονότητες.¨ Για αυτό διαλύθηκε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενώ η Τσεχοσλοβακία με το βελουδινο διαζύγιο της 1 Ιανουαρίου του 1993 διαιρέθηκε ήσυχα κι απλά με δύο "γερμανικά" κρατίδια. Η Γερμανία ήθελε απο την Γιουγκοσλαβία την Σλοβενία και την Κροατία.Το είχε δηλώσει ανερυθρίαστα ο Ντητριχ Γκένσερ το 1991. Γνώριζε για την Ρωσική επιρροή στην Σερβία, Μαυροβούνιο και ΠΓΔΜ. Και ο πόλεμος στην Βοσνία Ερζεγοβινη έγινε για να διαλυθει και αυτο το μωσαικό και να δοθόυν τμήματα στην Κροατία και στην Σερβία. Το ενδιαφέρον της Αμερικής να αποκλείσει επιρροες της Ρωσσίας στα Βαλκάνια άλλαξε τα πράγματα άρδην σε Βοσνία, Μαυροβούνιο και προσφάτως στην ΠΓΔΜ. Αλλοίμονο στους ανθρώπους που χάθηκαν άνευ λόγου και αιτίας. Το παλιό Γιουγκοσλαβικο ρητό "σύντροφε Τίτο σε χαιρετούμε" " Druze TITO mi ti se kunemo" εξανεμίστηκε άδοξα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.