2/11/19

Εννέα Αμερικανοί Πρόεδροι μιλούσαν την ελληνική γλώσσα


Γράφει ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης
Η ελληνική γλώσσα δεν είναι απλά ένα μέσο επικοινωνίας, ένα μέσο συνεννόησης. Είναι και μέσο διανόησης. Είναι μέσο δημιουργίας και έμπνευσης, μια ανώτατη πνευματική άσκηση.
Εννέα Αμερικανοί Πρόεδροι μιλούσαν την ελληνική γλώσσα όπως καταδεικνύει το συνημμένο υλικό. Από τον Thomas Jefferson (1801-1809) μέχρι τον Chester A. Arthur (1881-1885)*.
Η Ελλάς, η γενέτειρα της δημοκρατίας και του πολιτισμού, η κοιτίδα αξιών και ιδανικών, και αργότερα η Ελλάδα της επανάστασης για ελευθερία ενέπνεε και (σχεδόν) όλοι οι κορυφαίοι διανοούμενοι θεωρούσαν τιμή και ένοιωθαν την ανάγκη να μιλούν την υπέρτατη γλώσσα, την ελληνική γλώσσα.
Και μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, αποφασίσαμε, με πολλές (ενίοτε επιπόλαιες και ευκαιριακές, προκλητικές και αναίτιες) παρεμβάσεις ("μεταρρυθμίσεις" ... τις αποκαλούσαν οι ιθύνοντες) να την αλλοιώσουμε, να την υποβαθμίσουμε, να την περιθωριοποιήσουμε. Με αποτέλεσμα να στερέψει από τα χείλη όλων των μετέπειτα Αμερικανών Προέδρων και πολλών διανοούμενων.
Δεν κατανοήσαμε ότι (ειδικά) η ελληνική γλώσσα δεν είναι απλά ένα μέσο επικοινωνίας, ένα μέσο συνεννόησης. Είναι και μέσο διανόησης. Είναι μέσο δημιουργίας και έμπνευσης, μια ανώτατη πνευματική άσκηση.
Δεν κατανοήσαμε ότι αυτά τα 24 γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου δεν είναι απλά σύμβολα χαραγμένα από χέρια θνητών. Είναι τα χάδια του Θεού επί της γης. Είναι καμωμένα από ουσία θεϊκή. Είναι! Μαθαίνουμε λοιπόν την ελληνική γλώσσα, όχι μόνο να συνεννοούμαστε και να επικοινωνούμε αλλά κυρίως, για να σκεφτόμαστε, να εμπνεόμαστε, για να δημιουργούμε…
...
* Ως γνωστόν οι ΗΠΑ δεν έχουν καθιερώσει επίσημη γλώσσα. Έτσι αποφάσισαν οι πατέρες αυτής της μεγάλης δημοκρατικής χώρας. Ας το τονίσουμε αυτό για να πάψουν τα φληναφήματα περί 'ήττας' της ελληνικής γλώσσας από την αγγλική (και μάλιστα ... για μια ψήφο) στην διαδικασία-ψηφοφορία καθιέρωσης 'επίσημης' γλώσσας στις ΗΠΑ.

1 σχόλιο:

  1. Δεν την έχουμε μόνο υποβιβάσει την έχουμε στην κυριολεξία πετσοκόψει την διαλύσαμε. Δεν μαθαίνουν τα παιδιά μας ετυμολογία. Αν και όλοι μας μιλάμε αρχαία ελληνικά το παράδοξο είναι ότι δεν τα καταλαβαίνουμε. Θα έπρεπε όλοι μας να καταλαβαίνουμε αρχαία ελληνικά.οι Εβραίοι πώς καταφέρανε να αναστήσουν τη γλώσσα τους. Εμείς πρέπει να γυρίσουμε πάλι στο πολυτονικό επειγόντως. Να γυρίσουμε στην ιστορική ορθογραφία. Η ελληνική γλώσσα είναι μία υπέροχη γλώσσα φιλοσοφίας επιστήμης ιατρικής...... Και πάρα πολλά άλλα. Η ελληνική γλώσσα είναι μαγεία. Οι Γερμανοί και όχι μόνο δεν μπορούν να εκφραστούν χωρίς να μιλήσουν ελληνικά. Δεν είναι τυχαίο ότι την ινδοευρωπαϊκή γλωσσολογική θεωρία (τίποτα άλλο μόνο θεωρία) την ονομάζουν οι Γερμανοί ως ινδογερμανική. (Για να αισθάνονται καλύτερα και φυσικά ως πρόγονοι όλων των ευρωπαίων) Ακόμη και στα μούσια με ελληνικά αρχαία μας αποκαλούν ως ινδογερμανούς. Δεν μπορώ να καταλάβω ούτε μερικούς ανθρώπους ούτε μερικούς λαούς πού ούτε το complex τους δεν μπορούνε να χαρούνε. Πάντως εμείς σαν Έλληνες πρέπει να κρατάμε την ελληνική γλώσσα και να την προστατεύουμε σαν κόρη οφθαλμού. Εφόσον δεν μας δίνουν παιδία πρέπει και εμείς από μόνοι μας να κάνουμε κάτι ΌΛΟΙ ΜΑΣ. Συμφωνώ μαζί σας απολύτως κύριε Βασιλειάδη. Αυτό για τη μία ψήφο πολύ καλό. Όπως οι Έλληνες έτσι και οι Γερμανοί μιλάνε ότι έχασε η γλώσσα τους για μία ψήφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.