25/11/19

Για να ξέρουμε τι ζητάει το Πακιστάν στην Κύπρο και το Αιγαίο

Το ιστορικό των σχέσεων Τουρκίας-Πακιστάν και ο στόχος της πρόσκλησης στις θάλασσές μας
Σάββας Καλεντερίδης
Το τελευταίο διάστημα, εκτός της παράνομης μετανάστευσης, που είναι μακράν η σοβαρότερη απειλή όχι απλώς για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρο τον ελληνισμό, δύο σχετικά νέα και σε πολλούς άγνωστα ζητήματα απασχολούν τους Έλληνες.
Το ένα είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού Νίκολας Μπερνς, ο οποίος υπηρέτησε σε ανώτατα κλιμάκια του αμερικανικού ΥΠΕΞ αλλά και ως πρέσβης στην Αθήνα, όπου, σύμφωνα με Έλληνες διπλωμάτες, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού αφενός υπηρέτησε την πατρίδα του, αφετέρου σεβάστηκε τη χώρα που τον φιλοξένησε.
Ο Νίκολας Μπερνς, λοιπόν, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Αθανάσιου Έλλις «εάν η Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στις ΗΠΑ σε μια κρίσιμη στιγμή αντιπαράθεσης με την Τουρκία», απάντησε:
«Λυπάμαι που το λέω, αλλά αν η Ελλάδα χρειαστεί τη στήριξη των ΗΠΑ σε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, δεν νομίζω ότι θα την έχει από τον πρόεδρο Τραμπ».
Το δεύτερο θέμα είναι η παρουσία του πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας στην Α. Μεσόγειο και το Αιγαίο, και η ξεκάθαρη δήλωση του πρωθυπουργού του Πακιστάν Ίμραν Χαν, ο οποίος είπε ότι «Η Τουρκία έχει στηρίξει τη θέση του Πακιστάν στο θέμα με το Κασμίρ, και το Πακιστάν υποστήριξε τη Τουρκία στο Κυπριακό πρόβλημα».
Όπως γίνεται αντιληπτό, τα δύο ζητήματα είναι αλληλένδετα. Γι’ αυτό θα κάνουμε μια αναδρομή στην «Επιχείρηση βαρβαρότητας» –και όχι ειρήνης– της Τουρκίας στην Κύπρο, και την κατάσταση που επικρατούσε διεθνώς για το θέμα την πρώτη ημέρα της απόβασης:
  • Ο τότε πρωθυπουργός του Πακιστάν Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο, στο μήνυμα που έστειλε στον Ετζεβίτ για την επιχείρηση έλεγε: «Το Πακιστάν στηρίζει ανεπιφύλακτα την επιχείρηση ειρήνης που ξεκίνησε η Τουρκία, για να σταματήσει την παραβίαση». Στο μήνυμα ανέφερε επίσης ότι ο λαός και η κυβέρνηση του Πακιστάν έτρεφε πάντα αδελφικά αισθήματα για τους Τούρκους, και ότι αυτή τη δύσκολη στιγμή όλοι οι Πακιστανοί βρίσκονται ανεπιφύλακτα στο πλευρό της Τουρκίας.1
  • Ο πρόεδρος της Συρίας Χαφέζ Άσαντ, με τη σειρά του, σε ανακοίνωση που έκανε για την επιχείρηση ανέφερε ότι στηρίζει τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης και δείχνει κατανόηση στην επιχείρηση.2
  • Το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι δείχνει κατανόηση στην επιχείρηση.3
  • Στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Κοινής Αγοράς (πρόδρομος της ΕΟΚ-ΕΕ), ο υπουργός Εξωτερικών της Δυτικής Γερμανίας, Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, δήλωσε ότι υπεύθυνη για τα γεγονότα στην Κύπρο είναι η Ελλάδα.4
  • Το ραδιόφωνο του Βερολίνου ανέφερε ότι «το σχέδιο απόβασης των Τούρκων είναι υπέροχο».
  • Επίσης το Ραδιόφωνο της Μόσχας μετέδιδε ζωντανά τα εξής: «Οι Τούρκοι ήλθαν στην Κύπρο τις πρωινές ώρες. Η Τουρκία […] έκανε χρήση του πιο φυσικού της δικαιώματος, ως τελευταία λύση, και πραγματοποίησε απόβαση στο Νησί».
  • Το Ραδιόφωνο των Τιράνων μετέδιδε ζωντανά ότι το κράτος και το έθνος της Αλβανίας, όπως όλα τα έθνη του κόσμου, υποστηρίζουν την Τουρκία στο θέμα της Κύπρου και αντιμετωπίζουν πολύ θετικά την επιχείρηση που ξεκίνησε, συμπληρώνοντας ότι η Αλβανία είναι στο πλευρό του αδελφού κράτους της Τουρκίας.
Τη δεύτερη μέρα των επιχειρήσεων οι αντιδράσεις ήταν οι εξής:
  • Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο δήλωσε: «Είμαι έτοιμος να πάω στον πόλεμο και να πολεμήσω ώμο με ώμο με τους Τούρκους στρατιώτες […] δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία».
  • Την ίδια μέρα ο επιτετραμμένος της Λιβύης στην πρεσβεία στην Άγκυρα, Σουλεϊμάν Ατάικα, που υποσχέθηκε την παροχή πετρελαίου στην Τουρκία, πήγε στο ΥΠΕΞ και έκανε κάποιες συνομιλίες.
  • Μια ομάδα Πακιστανών που κατοικούσε στην Άγκυρα διοργάνωσε διαδήλωση για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, δηλώνοντας ότι στηρίζουν την επιχείρηση των Τούρκων αδελφών τους στην Κύπρο. Οι Πακιστανοί κρατούσαν στα χέρια τους πλακάτ με τα εξής συνθήματα που ήταν γραμμένα στα τουρκικά, τα ούρντου και τα αγγλικά: «Είμαστε στο πλευρό του τουρκικού έθνους», «Το αίμα μας για το τουρκικό έθνος», «Το Πακιστάν και η Τουρκία είναι αδέλφια», «Το πακιστανικό έθνος είναι δίπλα στο τουρκικό έθνος».5
  • Εν τω μεταξύ ο ξένος Τύπος κάλυπτε εκτενώς την επιχείρηση. Η αγγλική The Sunday Times, σε άρθρο της με τίτλο «Μια επικίνδυνη αλλά δίκαιη επιχείρηση», έγραφε ότι «Η επιχείρηση που κάνει η Τουρκία στην Κύπρο είναι μια δίκαιη ενέργεια που πηγάζει από τα δικαιώματα που της δίνουν οι συμφωνίες και γίνεται για να διαφυλάξει τα εθνικά της συμφέροντα».6
  • Η επίσης αγγλική The Observer έγραψε ότι τουρκική ενέργεια εναντίον του αιματηρού πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον Μακάριο «είναι μια κατανοητή και αποδεκτή αντίδραση».
  • Η Sunday Telegraph έγραφε ότι «όσο και αν μας λυπεί, η επιχείρηση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κατανόηση», ενώ η Sunday Mirror έγραφε ότι «Η Τουρκία έκανε χρήση του δικαιώματός της, για να εγκατασταθεί στην Κύπρο μια νόμιμη κυβέρνηση».7
  • Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα του Κουβέιτ Times σε κύριο άρθρο της έγραφε ότι η επιχείρηση της Τουρκίας δεν είναι επίθεση, και ότι η ενέργεια αυτή είναι απολύτως δίκαιη, αφού δεν είχαν μείνει άλλοι δρόμοι για να προστατευτούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Επιπλέον έγραφε ότι το Κουβέιτ και οι άλλες αραβικές χώρες δεν υποστηρίζουν την Τουρκία μόνο επειδή είναι μουσουλμανική χώρα, αλλά και γιατί το δίκαιο είναι με το μέρος της.8
  • Η γαλλική Le Monde έγραφε ότι «Η επιδίωξη της Τουρκίας δεν είναι να πολεμήσει με την Ελλάδα, αλλά να φέρει στο νησί το δίκαιο και τη δικαιοσύνη».9
  • Αμέσως μετά τη βύθιση του «Kocatepe», στις 21 Ιουλίου 1974, το Πακιστάν έστειλε ένα νοσοκομείο εκστρατείας στην Τουρκία, το ίδιο και το Ιράν, το οποίο έστειλε επιπλέον και ένα βαγόνι γεμάτο υγειονομικό υλικό.10
  • Ο πρόεδρος του Επαναστατικού Συμβουλίου της Λιβύης, συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι, τηλεφώνησε στον επιτετραμμένο της Τουρκίας στην Τρίπολη και τον διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να στείλει στην Τουρκία ανταλλακτικά και κάθε άλλη βοήθεια.11 Μετά από αυτό η Λιβύη όντως προμήθευσε με τα απαραίτητα ανταλλακτικά την Τουρκία.12
Αυτές ήταν ορισμένες από τις αντιδράσεις και τις αναφέραμε για τους εξής λόγους:
  • Πρώτον, για να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι να έχεις με το μέρος σου τη διεθνή κοινή γνώμη, πράγμα που σημαίνει αξιόπιστη και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική και διπλωματία.
  • Δεύτερον, για να κατανοήσουμε την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο - Κύπρο, σε αντιδιαστολή με εκείνη του 1974, και να ερμηνεύσουμε την κίνησή της να φέρει το Πακιστάν στη γειτονιά μας.
Η Τουρκία στο θέμα της Κύπρου, και ειδικά στα ενεργειακά, έχει απέναντί της το διεθνές δίκαιο αλλά και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.
Έφερε λοιπόν το Πακιστάν στη γειτονιά μας ως αντίδραση στις τριμερείς της Ελλάδας και της Κύπρου με Ισραήλ και Αίγυπτο, και για να δείξει ότι έχει έναν ενεργό σύμμαχο στην περιοχή και έτσι να καταστήσει «διεθνές» θέμα στις παράνομες και παράλογες διεκδικήσεις της και στην ΑΟΖ της Κύπρου και στο Αιγαίο.
Πέραν του στρατηγικού, καλώ τους υποστηρικτές της πολιτικής των ανοικτών συνόρων να αναλογιστούν πόσο κακό έχουν κάνει στην πατρίδα, φέροντας στην Ελλάδα μόνιμους κατοίκους για τις επόμενες δεκαετίες εκείνους που υποστήριξαν αναφανδόν την εισβολή στην Κύπρο με συνθήματα όπως «Είμαστε στο πλευρό του τουρκικού έθνους», «Το αίμα μας για το τουρκικό έθνος», «Το Πακιστάν και η Τουρκία είναι αδέλφια», «Το πακιστανικό έθνος είναι δίπλα στο τουρκικό έθνος»…
Και μη μου πείτε ότι αυτά είναι παλιά, γιατί η δήλωση του πρωθυπουργού του Πακιστάν είναι προχθεσινή και έγινε την ώρα που τα πακιστανικά αεροπλάνα παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και τα πακιστανικά πλοία υποστήριζαν τα τουρκικά, εις βάρος της Κύπρου.
1. Εφ. Milliyet, 21/7/1974, σ. 3. | 2. Εφ. Hürriyet, 21/7/1974, σ. 6. | 3. Εφ. Milliyet, 21/7/1974, σ. 3. | 4. Εφ. Hürriyet, 21/7/1974, σ. 6. 5. Εφ. Milliyet, 22/7/1974, σ. 3· εφ. Tercüman, 22/7/1974, σ. 7· εφ. Cumhuriyet, 22/7/1974, σ. 1· εφ. Hürriyet, 22/7/1974, σ. 6.
6. Εφ. Milliyet, 22/7/1974, σ. 5· εφ. Tercüman, 22/7/1974, σ. 2. | 7. Εφ. Milliyet, 22/7/1974, σ. 5. | 8. Εφ. Milliyet, 22/7/1974, σ. 5.
9. Εφ. Milliyet, 22/7/1974, σ. 5. | 10. Birand, 1984: 220· Karadal, 2001: 54. | 11. Birand, 1984: 220.
12. Εφ. Hürriyet, 9/9/1974, σ. 3.

29 σχόλια:

  1. Και μέσα σ΄όλα,να κι ο Ντόκος να μας μιλάει για Καζαν-Καζαν με την Τουρκία.
    Μπράβο Ντόκο ,είσαι μάγκας και ξεφτέρι διπλωμάτης....!
    Και μιά και το΄φερε η κουβέντα και η επικαιρότητα Ντόκο, λάβε υπ΄όψη σου: Το ευκολότερο πράγμα στη ζωή είναι να κάνεις κακό και να βλάπτεις τους άλλους ,ειδικά τους συνανθρώπους σου και κατ΄επέκταση την έρημη Πατρίδα, με την εν γένει πολιτική σου και συμπεριφορά. Όμως Ντόκο δεν αυτοκτονείς ,για να βλάψεις τον εαυτό σου, αλλά τουναντίον δολοφονείς τους άλλους με την συμπεριφορά σου και νοιώθεις σπουδαίος , σαν τον Ηρόστρατο και τον εφιάλτη ,γιατί αυτό μπορείς να κάνεις κι αυτό κάνεις,στο τέλος υπάρχουν και τα ανακουφιστικά εκτός απ΄τα περίφημα τριάκοντα, για να τινάξεις τα πέταλα ηρωικά.
    Τι σου΄ναι τέλος πάντων οι Αμερικάνοι,προβλέψαν για όλα τα στραβά κι ανάποδα.
    Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο τα άρθρο σας !!!!
    Πολύ καλή ανάλυση !!!
    Ρε μπας και έχουν δίκιο οι Τούρκοι !!!!

    Πολύ ωρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατι δεν πακεταρετε τους λαθροεποικους Πακιστανους για τη πατριδα τους?????Αν δεν τους θελουν, σε βαρκες και επιστροφη στην μητερα Τουρκια!!!!! Να χεσω το διεθνες δικαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι σχέσεις Τουρκίας-Πακιστάν είναι γνωστές και τις διαβάσαμε και σε άρθρο τής Φανούλας Αργυρού προ ημερών, στο οποίο εξέφραζε δικαίως την ανησυχία της για το πλήθος των Πακιστανών που έχουν εισρεύσει στην Ελλάδα.

    Όσον αφορά στις δηλώσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας, μπορώ να τις δικαιολογήσω μέχρι την επιστροφή τού Μακαρίου στην Κύπρο και την αποκατάσταση τής τάξεως. Όντως έφταιξε η Αθήνα για ό,τι έγινε, οι Τούρκοι κάλεσαν τούς Βρετανούς (ως τρίτη εγγυήτρια δύναμη) να επέμβουν μαζί και, αφού οι τελευταίοι αρνήθηκαν, εισέβαλαν μόνοι των. Όλα έγιναν σύμφωνα με τον νόμο. Αφ' ης στιγμής επέστρεψε στην Κύπρο ο Μακάριος, η Τουρκική παρουσία έπρεπε να τερματισθεί και να ελεγχθούν τυχόν διαπραχθέντα εγκλήματα. Αντ' αυτού και με την ανοχή των Αμερικανών, των Σοβιετικών και των Ευρωπαίων, όχι μόνο συνεχίστηκε η κατοχή, αλλά άρχισε να διαπράττεται και το έγκλημα πολέμου τής αλλοιώσεως τής πληθυσμιακής συνθέσεως τού υπό κατοχήν τμήματος τής νήσου, δια τού εποικισμού. Αυτή είναι η ευθύνη ολοκλήρου τού πολιτισμένου κόσμου και προπαντός τού καφενέ, που λέγεται ΟΗΕ. Αυτός ο ίδιος καφενές διέταξε το 1991 εισβολή στο Κουβέιτ, για να το απελευθερώσει από το Ιράκ (Πόλεμος τού Κόλπου). Δύο μέτρα και δύο σταθμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Turkey-Pakistan Nuclear Links may be Behind Erdogan’s Anti-India Stance
    October 4, 2019 6:30 pm

    "New Delhi: Is there a highly secretive N-connection to the burgeoning relations between Pakistan and Turkey, besides religion, that is making Turkish President Recep Tayyip Erdogan so sharp in his comments against India? Erdogan has never made secret his desire for Turkey to become a nuclear-armed nation. As recent as last month he declared that it was unacceptable for nuclear-armed countries to forbid Ankara from obtaining its own nuclear weapons. “Some countries have missiles with nuclear warheads, not one or two. But (they tell us) we can’t have them. This, I cannot accept,” he was quoted as having said to his ruling AKP party members. “There is no developed nation in the world that doesn’t have them,” he said but did not reveal whether his country has plans to obtain them."
    ...
    "As far back as in the 1980s, then Greek Prime Minister Andreas Papandreou had said that Turkey and Pakistan are cooperating to produce a nuclear bomb."
    ...
    "There are also fears that besides buying fuel or even a nuclear weapon from friend Pakistan, Turkey could also resort to stealing a US hydrogen bomb from the Incirlik Air Base in southeast Turkey. The US has stored around 50 nuclear bombs in Incirlik, and the air base has played a key role in its operations against the Islamic State group in Syria and Iraq. Besides the secretive Nuclear factor, Turkey and Pakistan have a burgeoning defence relationship, which has seen an upward trajectory since Imran Khan came to power. Turkey is not only making a warship for Pakistan, but it is also selling its T129 ATAK multirole combat helicopters to Islamabad. (IANS)"

    https://www.sentinelassam.com/national-news/turkey-pakistan-nuclear-links-may-be-behind-erdogans-anti-india-stance/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο προηγούμενο σχόλιό μου αναφέρθηκα εκ παραδρομής στις δηλώσεις των Ευρωπαίων μονάχα, που δικαιολόγησαν κατ' αρχάς και κατ' αρχήν την εισβολή. Αυτό που έγραψα ισχύει για όλους, όχι μονάχα τούς Ευρωπαίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ω ρε Ισλαμικο μισοφεγγαρο και κακο, στον χαρτη που συνοδευει το αρθρο. Ενω πλεον κοντευουμε να μπουμε κι εμεις στο "κλαμπ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πότε στην Ελλάδα δεν υπήρξε στην εξωτερική πολιτική κοινή γραμμή και συνεννόηση. Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής απαιτούν συνεννόηση και κοινή γραμμή. Δεν τους ένοιαζε και δεν τους νοιάζει. Μόνο η καρέκλα και το χρήμα. Ανίκανοι και επικυνδινοι όλοι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Σάββα
    Είσαι μεγάλος γνώστης των θεμάτων
    Ρωτάω μόνον
    Αν το 2016 είχε επιτύχει το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, μεγάλη γάτα,δεν θα ήταν ραγδαίες οι εξελίξεις με τους κοσμικούς στη παράκτια Τουρκία?
    Δεν ξέρουν κάτι για αυτό το σχέδιο οι φιλτατοι πρώην κυβερνήτες μας της ...αριστεράς...;;;
    Τόσο ψυχοπονιαρηδες είναι ή στρωσανε το έδαφος αλλά δεν τους βγήκε μέχρι στιγμής;
    Η δε συμφωνία με τους Γερμανούς να παραμένουν εδώ οι λάθρο είναι εκτός από προδοτική και υπολογισμένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Πακιστάν το ΄74 τους κοσμικούς υποστήριξε...ο Ερδο έπαιζε μπάλα και πούλαγε μπουρεκάκια στον δρόμο...

      Διαγραφή
    2. Αλλα μπορει να γινει αυτο οταν ο Δενδιας αγοραζει μαυρο καλτσον για τις αποκριες στο Παρισι ???

      Διαγραφή
    3. Και ο ...Κουλης εχει παρει ...εργολαβια 5.000 ασυνοδευτα μωρακια 30 ετων των εποικων ??? Μιλαμε ...ο Μπομπολας του Ελεους...σνιφ.. σνιφ..δακρυσα ..συγκινηαη τρομακτικη νοιωθω..για τον νεο Αγιο της ορθοδοξιας..τον μεγιστο.
      Αυτοδιδακτος Αγιος πασων ΗΠΑ Αμερικης..και πασων Γερμανιων..και της Δανιας..
      Αρχιεπισκοπος..σουπεριορε...Δαλαι λοκο...(ισπανικα)

      Διαγραφή
    4. Σωστά, πρέπει να ξαναστείλουμε τον Κατρούγκαλο σε συνέντευξη τύπου μπροστά από Τουρκικές σημαίες μόνο, ενάντια στο παγκόσμιο διπλωματικό πρωτόκολλο, να παρακαλάει χαζογελώντας τον Τσαβούσογλου, ανάμεσα στα άλλα, να τον λέει καρντάση αντί για γκιαούρη (on camera) - αυτές ήταν νίκες! Και μετά βουρ για καμια Πρέσπα στην Ρόδο. Επειδή, ξαφνικά, οι Αριστερούληδες, που πέταγαν την σκούφια τους για τους λάθρο "επενδυτές" και τα ψηφαλάκια τους, το γύρισαν - και καλά - σε εθνικόφρονες, για να πολεμήσουν το Μινώταυρο...😆 Πιο πανηλίθιοι, πεθαίνεις...

      Διαγραφή
  10. Από την άλλη πλευρά εμείς εδώ έχουμε ένα υπουργό εξωτερικών να δίνει συνέντευξη και να χασκογελάει λέγοντας...ε σιγά μην νομίζετε ότι έγινε και τίποτα επειδή η Τουρκία έχει τρυπίσει όλη την Κυπριακή ΑΟΖ. Έτσι κι αλλιώς δε πρόκειται να βρει τίποτα εκεί που ψάχνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. επιτελους.\
    για να μαθαινωμεν απαντες.
    καλον να σχολιασθει.ΠΟΙΟΣ ο ρολος των γειτονων και λοιπων δυναμεων κρατων κατα εισβολη 1974.
    Και φυσικα Αιγυπτου και Ισραηλ Λιβανου. Της δε Συριας ανεγραφη ενωριτερα ανωθεν.
    Υγιαινετε.
    Προς τι ομως αυτην η τουρκολαγνεια?
    Διατι αραγε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Mακαρι Αγαπητε Σαββα η ταύτιση αυτη μεταξυ Τουρκίας και Πακιστάν να περιορίζεται μονο σε αυτα που βλέπουμε και να μη εχει κρυφή ουρά...
    Ας μην ξεχνάμε οτι το Πακιστάν ειναι πυρηνική δύναμη,η τουρκια χτίζει ηδη πυρηνικούς σταθμού και ο σουλτάνος ,δεν το έκρυψε οτι ονειρεύεται την τουρκια στο πυρηνικό κλαμπ των μεγσλων δυνάμεων..Ποιος καλύτερος και ασφαλέστερος,απο τον Πακιστανό για να το πετυχει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τουρκο-Πακιστανική Σύμπτωση;

      Δύο... «κολλητούς» του Κωνσταντίνου Καραμανλή τους κρέμασαν (δι' απαγχονισμού!).

      - Ο πρώτος που κρέμασαν (17/09/1961), ήτονα ο Τούρκος Π/Υ Αντνάν Μεντερές aka «Μαίανδρος» (για τους φίλους, όταν μιλούσε στα ελληνικά!) και βρέθηκαν κοντά τότε (1959) με την υπογραφή των «Συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου».

      - Ο δεύτερος που κρέμασαν (04/04/1979), ήτονα ο Πακιστανός Π/Υ Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο (*) και βρέθηκαν κοντά τότε (15/12/1976) με την υπογραφή διαφόρων «Διακρατικών Συμφωνιών στο (υπό ανέγερση) Ισλαμαμπάντ».

      (*) ήτονα ο τελευταίος ηγέτης που στις 27/05/1976 συνάντησε τον... μισο-πεθαμένο Κινέζο ηγέτη Μάο Τσε Τούνγκ (τον είχαν «στηρίξει» πάνω σε μία πολυθρόνα) κλείνοντας... «Συμφωνία για τη μεταφορά 50 κιλών ουρανίου στο Πακιστάν».

      Διαγραφή
  13. Ο.κ. υπάρχει το αντίμετρο: ΙΝΔΙΑ!!!
    Αντε κουνηθείτε μωρέ!!!
    Τι κλαψουρίζουμε όλη την ώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι και συμπαραγωγος με την Ρωσια των υπερηχητικων πυραυλων Γιακχουντ.....η Ινδια..Εχει κι αεροπλανοφορα.Εχει και διηπηρωτικους πυραυλους Αγκνι...και μισουν το Ισλαμ...Αυτος ο Μαριος εχει νευρικο μυαλο..καλο.
      Αλλα εμεις εδω εχουμε ...γυναικουλες ζητιανες με σουτιεν στην εξουσια...που χασκογελανε και σε κηδειες..υπηρετριες των Σαξωνογερμανων...ειναι τα Κωλ γκερλ τους...οταν εχουν ορεξη...Οποτε πιο πιθανον ειναι να πανε για κονσομασιον στο Βερολινο η την Ουασιγκτον.

      Διαγραφή
    2. Η ΠΑ μας μπορει να καλεσει σε ασκηση 10 Σουχοι 30 της Ινδικης αεροποριας μερικα εκ των οποιων ...κατα λαθος ..μπορουν να παραβιασουν τον εναεριο χωρο της Τουρκιας..πεντε φορες...

      Διαγραφή
  14. Καταλάβατε γιατὶ ὁ Δ. Ἰωαννίδης συγκρίνεται στὴν βλακεία μὲ τὸν Ἀ. Τσίπρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια: ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΉ ΣΥΜΜΑΧΊΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΝΔΊΑ ΤΩΡΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όλα καλά κι ωραία στη συνοχή των καταγεγραμμένων της ανάδρομης, για το συγγενικα του Ντενκτάς σε σχέση με την επίσκεψη της Κύπριας ανηψιας του στη κλίνη του θανάτου και πια η αδελφή της γυναίκας του? Γιατί το Σίτυ ξέρει να κάνει τη δουλειά του εκπαιδεύοντας χωρίς να δένεται πολιτικά, απλώς να δημιουργεί έριδες για να προσφέρει κατ επιλογή στρατιωτική βοηθεια και υπερατλαντικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ευκαιρία για αγορές μετοχών της Ινδικής πολεμικής βιομηχανίας, γιούργια στα ταμπούρια, εννοητε χρηματιστηρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αν κάνεις μια βόλτα στους παράδρομους της αγίου Κωνσταντίνου, νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο Πακιστάν. Δε μπορώ να καταλάβω ΤΙ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ την αστυνομία να κάνει έλεγχο και εξακρίβωση στοιχείων ώστε όσοι έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας να επιστρέψουν από εκεί που ήρθαν; Είναι μία κίνηση απόλυτα εφικτή όσο και απαραίτητη. Ο κ. Χρυσοχοΐδης κάνει μία σωστή κίνηση προς τα Εξάρχεια. Όμως και όσοι ζουν κάτω από την Ομόνοια δεν έχουν δικαιώματα και αυτοί ως πολίτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Του το απαγορευουν απο την πρεσβεια. Υπακουει ο ανθρωπος για το μεροκαματο.

      Διαγραφή
  19. Οι αναλυσεις και οι διαπιστωσεις ειναι πολυ καλες για να ενημερωνονται οι αδαεις που δεν ειναι υποχρεωμενοι να γνωριζουν λεπτομεριες περι των γεωστρατηγικων.
    Πιστευει κανενας οτι δεν τα γνωρισουν οι αρμοδιοι με ενα τσουρμο συμβουλατορες ο καθενας; Κανουν τον Αλεκο κοινως γιατι δεν τους ενδιαφερει η ουσιστικη αντιμετωπιση του θεματος καθοτι εχουν αοπφασισει να στηθουν με συνεκμεταλευσεις κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.