10/11/19

Πού πήγε η Ωραία Πύλη της Παναγίας Σουμελά; – Στη Ρωσία ξύλινο σκαλιστό αντικείμενο


Τέλη Αυγούστου 2019, ύστερα από δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet έγινε γνωστό ότι η Τουρκία, ύστερα από οδηγία του Ταγίπ Ερντογάν προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού, θα διεκδικήσει θρησκευτικά κειμήλια που θεωρεί «τουρκική ιδιοκτησία», τα οποία αφαιρέθηκαν παράνομα και βρίσκονται σήμερα σε χώρες του εξωτερικού.

Ανάμεσα σε αυτά τα κειμήλια βρίσκονται και περίπου 100 χαμένοι θησαυροί της ιστορικής σταυροπηγιακής μονής του Πόντου, της Παναγίας Σουμελά.
Κειμήλια από το σύμβολο της Ορθοδοξίας του Πόντου έχουν φτάσει μέχρι και την Αγγλία. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από εκθέματα που προέρχονται από τη Σουμελά στο μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης, το οποίο αποτελεί το παλαιότερο πανεπιστημιακό μουσείο τέχνης, αρχαιολογίας και φυσικής ιστορίας στη Μεγάλη Βρετανία.
Πρόκειται για τμήμα του ιερού βήματος και συγκεκριμένα από την Ωραία Πύλη του τέμπλου, η οποία είναι ξυλόγλυπτο αριστούργημα ασύλληπτης ομορφιάς. «Ο τίτλος με τον οποίο παρουσιάζεται το έκθεμα στο μουσείο είναι “Πύλη με την Άμπελο”, γιατί έχει την άμπελο πάνω. Συνήθως στις ορθόδοξες εκκλησίες η άμπελος φιλοτεχνείται ψηλά, στη μετόπη. Ο Χριστός συμβολίζει την άμπελο. Η Ωραία Πύλη βρίσκεται σε μόνιμη έκθεση, όχι περιοδική», αναφέρει στο pontos-news.gr ο εκπαιδευτικός και ιστορικός ερευνητής Παναγιώτης Πουλτίδης.
Διαβάστε τη συνέχεια και δείτε φωτογραφίες στο pontos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.