13/11/19

Γιατί τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης νομιμοποιούν την κατοχική Τουρκία



Όταν το πρόβλημα που έχει προκαλέσει στην Κύπρο η Τουρκία (τουρκικό έπρεπε να ονομάζεται και όχι Κυπριακό) βρίσκεται σε αδιέξοδο, επιστρατεύονται Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Μια θεωρητικά… ανέξοδη οδός, η οποία ωστόσο εδραιώνει μια "νέα κατάσταση πραγμάτων", που βαθμηδόν νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα. Πέραν από το γεγονός ότι ένα πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής έχει καταντήσει διαφορά μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στην πορεία έχει μετατραπεί και ζήτημα έλλειψης εμπιστοσύνης.

Η κατοχική Τουρκία απουσιάζει από τη μεγάλη εικόνα, προσφέροντάς της άλλοθι, συγχωροχάρτι. Διαχρονικά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία από την τουρκική πλευρά για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για τη λειτουργία τεχνικών επιτροπών. Στα πακέτα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία προτείνονται εκατέρωθεν και έχουν περιληφθεί και στα έγγραφα, που έχουν υποβληθεί από Αναστασιάδη και Ακιντζί προς τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα, αναδεικνύεται ως φιλοσοφία, αλλά και ως πρακτική, η λογική της ανάπτυξης σχέσεων «καλής γειτονίας».

Σε κάποιες περιπτώσεις μέσα από μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη «συνεργασία» στα πλαίσια τεχνικών επιτροπών, υποκαθίστανται οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και λειτουργεί η συνεργασία μεταξύ χωριστών οντοτήτων! Την ώρα κατά την οποία η Τουρκία προελαύνει σε θάλασσα και ξηρά, η αδυναμία (ή και τα φοβικά σύνδρομα που κατατρύχουν διαχρονικά εγχώριες ηγεσίες) οδηγεί στην πεπατημένη.

Να κάνουν τα «καλά παιδιά» για να μην κατηγορηθούν από τα Ηνωμένα Έθνη, χωρίς να υπολογίζουν το κόστος που θα υποστεί το Κυπριακό από μια νέα αποτυχία. Ακούγονται απόψεις από πλευράς των οπαδών της όποιας λύσης ότι σε περίπτωση αποτυχίας θα εκτεθεί η Τουρκία. Κι εάν εκτεθεί η Τουρκία θα λυθεί το Κυπριακό; Η επίρριψη ευθυνών δεν γίνεται πάντα με βάση τα δεδομένα και τα γεγονότα, αλλά με βάση και τα ευρύτερα συμφέροντα. Αυτό έπρεπε να το συνειδητοποιήσουν κάποιοι παρακολουθώντας διαχρονικά τη συγκάλυψη που παρέχεται στην κατοχική δύναμη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.