28/11/19

Ο άξονας Τουρκία-Πακιστάν αγγίζει το Αιγαίο - Η πυρηνική διάσταση και η τρομοκρατία



Γράφει ο Γιώργος Λυκοκάπης

Στην προσπάθεια της να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο στην Μεσόγειο, η Τουρκία αξιοποιεί ένα δυνατό γεωπολιτικό της χαρτί, την συμμαχία της με το Πακιστάν. Οι δύο χώρες πραγματοποίησαν ναυτική άσκηση εντός της ελληνικής ΑΟΖ, γύρω από το Καστελόριζο. Προηγουμένως ένα πακιστανικό πολεμικό αεροσκάφος Ρ-3 συμμετείχε, από κοινού με τα τουρκικά, σε παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη οφείλει να προβληματίσει ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση. Η Άγκυρα βρίσκει σύμμαχο στις επεκτατικές της βλέψεις στην Μεσόγειο, το Ισλαμαμπάντ. Μπορεί να υστερεί σε σχέση με τον προαιώνιο εχθρό του την Ινδία, όμως το Πακιστάν αποτελεί μία ισχυρή στρατιωτική δύναμη. Είναι η μεγαλύτερη ισλαμική χώρα στον κόσμο, μαζί με την Ινδονησία.


Ουσιαστικά έχουμε μία συμμαχία, ένα είδος "Άξονα", μεταξύ μιας αναθεωρητικής δύναμης και ενός ισλαμικού κράτους που κατέχει πυρηνικά όπλα. Πολλάκις ο Ερντογάν, ακόμα και από το βήμα του ΟΗΕ, έχει εκφράσει τις φιλοδοξίες του για την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Το εφιαλτικό ενδεχόμενο μιας συνεργασίας Τουρκίας-Πακιστάν στην παραγωγή πυρηνικών όπλων προκαλεί ήδη ανησυχίες στο Ισραήλ, αν και για την ώρα αυτές περιορίζονται στο παρασκήνιο.

Εκ πρώτης όψεως η συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν δεν είναι κάτι καινούργιο. Ως γνωστόν, το Πακιστάν είχε υποστηρίξει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενώ μέχρι και σήμερα έχει ισχυρή οικονομική παρουσία στα Κατεχόμενα. Όμως για πρώτη φορά βλέπουμε μία στρατιωτική συμπαιγνία του Πακιστάν με τις υπόλοιπες επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας, ένα γεωπολιτικό δεδομένο που δεν πρέπει να υποτιμηθεί.


7 σχόλια:

  1. Οι Πακιστανοί είναι γενικώς κακής ποιότητος μετανάστες. Όποιος έχει ζήσει στην Αγγλία, ξέρει ότι οι Βρετανοί δεν τούς έχουν καθόλου σε υπόληψη και μάλιστα παλαιότερα (δεν ξέρω τι γίνεται σήμερα) τούς έβαζαν σε βαριές δουλειές (οδοκαθαριστές, αχθοφόροι σε σταθμούς τραίνων κλπ.). Οι Ινδοί, εν αντιθέσει, θεωρούνται μάλλον ήσυχος λαός.

    Το θέμα μ' εμάς, όμως, είναι ότι, ενώ οι pakis, όπως τούς λένε στην Βρετανία, είναι πιστοί σύμμαχοι των Τούρκων, διαβιούν σε μεγάλο αριθμό στην Ελλάδα, πράγμα που δημιουργεί σαφές πρόβλημα.

    Μια βραδυφλεγής βόμβα πίσω από το έγκλημα στη Μεσσαρά

    Παλαιότερα στην περιοχή τής Μεσσαράς (νότιο τμήμα τού νομού Ηρακλείου) κυριαρχούσε η αλβανική μαφία, που σφαζόταν με την βουλγαρική. Τώρα φαίνεται ότι τούς παραμέρισε η πακιστανική μαφία. Δυστυχώς, αφήσαμε και καταντήσαμε ξέφραγο αμπέλι κι αυτό θα το πληρώσομε ακριβά, πολύ ακριβά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για αρχή θα έπρεπε τουλάχιστον για τις τελευταίες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας από Πακιστανικά πολεμικά αεροσκάφη, να είχαμε στείλει πίσω πακέτο στο Πακιστάν κάποιες χιλιάδες υπηκόων του που διαβιούν στην χώρα μας, θα έπαιρναν το μήνυμα μια χαρά οι Πακιστανοί, αναλόγως της συμπεριφοράς τους θα έπρεπε να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας, αρχίζοντας τον επαναπατρισμό των συμπατριωτών τους και τότε θα βλέπαμε εάν συνέχιζαν να παίζουν έτσι προκλητικά το παιχνιδάκι της Τουρκίας σε μια περιοχή σαν την δική μας, τόσο μακρινή από την περιοχή των ενδιαφέροντων τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί θα τους δέχονταν πίσω; Τα Πακιστανικά αεροσκάφη θα έπρεπε να γύριζαν πίσω διάτρητα από τα πολυβόλα τον δικών μας αεροσκαφών και αν επέμεναν κατάρριψη. Τώρα όσον αφορά τους Πακιστανούς διαβιούντες εν Ελλάδι, όταν θα επέστρεφαν για επίσκεψη στην πατρίδα τους δεν θα πρέπει να τους επιτρέπετε να επιστρέψουν στην Ελλάδα, με μη έκδοση βίζας και όποιοι έχουν υπηκοότητα Ελληνική αφαίρεσή της. Τώρα για να εξασφαλίσουμε εργατικό δυναμικό που χρειάζεται σε ορισμένες δουλειές που δεν προτιμούν οι Έλληνες, θα προχωρούσα σε συμφωνία με όμορες χώρες για αρχή, εξάμηνης διάρκειας, με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφάλιση και σε συγκεκριμένη τοποθεσία και δουλειά, χωρίς δικαίωμα εργασίας αλλού είτε τοποθεσία είτε τομέα. Όταν θα τελείωνε η σύμβαση επιστροφή στην πατρίδα του, χωρίς επίδομα ανεργίας. Μέχρι το 2000 αν δεν κάνω λάθος υπήρχε ανάλογη συμφωνία με την Αίγυπτο, αλλά την κατάργησε ο Σημίτης. Κάτι ανάλογο εφαρμόζει και η Ιταλία.

      Διαγραφή
    2. Αν ήταν να τους δώσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση,πάμε και οι νεοέλληνες...

      Διαγραφή
    3. Αλλά οι ουζανοί δεν θέλουν την Ελλάδα ούτε με νεοέλληνες https://youtu.be/gbU02EGWnos

      Διαγραφή
  3. Οσον αφορά την Μεσσαρά :Πολύ ενδιαφέρουσα είδηση...
    -Φύγε εσύ έλα εσύ...
    Και στο προκείμενο: Ρε μήπως η τουρκία την έχει ήδη την πυρηνική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.