15/11/19

Οι ΗΠΑ θα δοκιμάσουν σύντομα τον νέο τους βαλλιστικό πύραυλο

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να δοκιμάσουν μέσα στον μήνα τον πρώτο τους βαλλιστικό πύραυλο ενδιάμεσης εμβέλειας (IRBM) μετά την αποχώρησή τους από τη Συνθήκη INF.

Όπως επισημαίνει το «Popular Mechanics», η Ουάσινγκτον εγκατέλειψε επίσημα τη συμφωνία τον Αύγουστο, αλλά κατάφερε να έχει έτοιμο ένα τέτοιο όπλο μόλις τρεις μήνες μετά. Η Συνθήκη INF υπογράφηκε μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ το 1987, οδηγώντας στην καταστροφή των βαλλιστικών πυραύλων των δύο χωρών με εμβέλειες από 310 έως 3.420 μίλια. Ένας πύραυλος με εμβέλεια μικρότερη ή μεγαλύτερη από τα δύο όρια της συμφωνίας, παρέμεινε νόμιμος, αλλά όσοι πύραυλοι βρίσκονταν εντός των ορίων έπρεπε να καταστραφούν.
Ποιος μπορεί όμως να είναι ο νέος αμερικανικός βαλλιστικός πύραυλος ενδιάμεσης εμβέλειας και γιατί το Πεντάγωνο προχωρά τόσο γρήγορα στην ανάπτυξή του; Για το πρώτο ερώτημα υπάρχουν αρκετές εικασίες. Για παράδειγμα, το νέο όπλο θα μπορούσε να είναι μια εξέλιξη του Pershing II ή να βασίζεται στον αντιβαλλιστικό πύραυλο SM-6 ή σε κάποιο στόχο δοκιμών που προσομοιάζει έναν αληθινό βαλλιστικό πύραυλο.
Όσον αφορά την αιτία, αυτή θα μπορούσε να σχετίζεται με τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα. Αφορμή να φύγουν οι ΗΠΑ από την INF υπήρξαν κατηγορίες ότι η Ρωσία παραβιάζει τη συμφωνία. Οπότε η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι είναι υποχρεωμένη να αναπτύξει παρόμοια όπλα.
Αλλά θεωρείται απειλή και η Κίνα. Η τελευταία δεν έχει υπογράψει την INF και έχει ένα μεγάλο οπλοστάσιο τέτοιων πυραύλων με συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές, όπως ο DF-26, ικανών να παραλύσουν περιοχές της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού. Οι αντίστοιχοι αμερικανικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στο Γκουάμ ή τις Αλεούτιες νήσους ή σε γειτονικές προς την Κίνα χώρες. Τουλάχιστον μία από αυτές υποστηρίζεται ότι έχει ήδη δεχθεί να τους φιλοξενήσει.


Οι IRBM μοιάζουν με μικρούς διαστημικούς πυραύλους και εκτοξεύονται από ρυμουλκούμενο εκτοξευτή. Ένας IRBM διαθέτει μία ή περισσότερες πολεμικές κεφαλές, που πλήττουν τον στόχο τους με πολυηχητικές ταχύτητες.
ΠΗΓΗ: ptisidiastima.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.