19/11/19

Πώς το χέρι των ισραηλινών εταιριών κατασκοπικής τεχνολογίας φτάνει βαθιά στη ζωή μας.

Το ισραηλινό λογισμικό που χρησιμοποιείται εναντιον των Παλαιστινίων  παράγει νέα όπλα στον κυβερνοχώρο που ενσωματώνονται γρήγορα στις παγκόσμιες ψηφιακές πλατφόρμες.
Jonathan Cook - MiddleEast Eye- 11 Νοεμβρίου 2019 - Μετάφραση Wan Wert
Τα ψηφιακά παλαιά όπλα που ανέπτυξε το Ισραήλ για την καταπιεστικό έλεγχο των Παλαιστινίων επαναπρογραμματίζονται γρήγορα για πολύ ευρύτερες εφαρμογές - κατά των δυτικών πληθυσμών που από καιρό θεωρούσαν τις ελευθερίες τους δεδομένες.
Το καθεστώς του Ισραήλ ως "χώρας των startup εταιριών "έγινε πραγματικότητα πριν από δεκαετίες. Αλλά η φήμη του για αυτές τις καινοτομίες υψηλής τεχνολογίας εξαρτιόταν πάντα από μια σκοτεινή πλευρά, μια πλευρά που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αγνοηθεί.

Πριν από λίγα χρόνια, ο Ισραηλινός αναλυτής Τζεφ Χάλπερ προειδοποίησε ότι το Ισραήλ είχε επιτύχει καίριο ρόλο παγκοσμίως πετυχαίνοντας τη συγχώνευση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών με τη βιομηχανία των υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας . Ο κίνδυνος ήταν ότι σταδιακά θα γινόμασταν όλοι Παλαιστίνιοι.

Το Ισραήλ, σημείωσε, μεταχειρίστηκε τα εκατομμύρια Παλαιστινίων υπό την ανέλεγκτη , στρατιωτική εξουσία του ουσιαστικά ως πειραματόζωα σε υπαίθριες εγκαταστάσεις. Ήταν το δοκιμαστικό κρεβάτι για την ανάπτυξη όχι μόνο νέων συμβατικών συστημάτων όπλων, αλλά και νέων εργαλείων για μαζική επιτήρηση και έλεγχο.

Όπως παρατήρησε πρόσφατη έκθεση στο Haaretz, η επιχείρηση επιτήρησης του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων είναι "από τις μεγαλύτερες του είδους της στον κόσμο. Περιλαμβάνει παρακολούθηση των ΜΜΕ, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του πληθυσμού στο σύνολό του".


Το Εμπόριο του Μεγάλου Αδελφού

Αλλά αυτό που ξεκίνησε στα κατεχόμενα εδάφη δεν επρόκειτο ποτέ να μείνει στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα. Υπήρχαν απλά πάρα πολλά χρήματα και επιρροή για να αποκτηθούν με το εμπόριο αυτών των νέων υβριδικών μορφών επιθετικής ψηφιακής τεχνολογίας.

Όσο μικρό και αν είναι σε μέγεθος, το Ισραήλ είναι από καιρό παγκόσμιος ηγέτης σε ένα εξαιρετικά επικερδές εμπόριο όπλων, πουλώντας τα οπλικά του συστήματα σε αυταρχικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο "δοκιμασμένα μάλιστα σε πεδία μάχης" εναντίον Παλαιστίνιων.

Αυτό το εμπόριο στρατιωτικού υλικού επισκιάζεται όλο και περισσότερο από μια νέα αγορά πολεμικού λογισμικού: εργαλεία για τη διεξαγωγή κυβερνοπολέμου.

Τέτοια νέα όπλα έχουν μεγάλη ζήτηση από τα κράτη για χρήση όχι μόνο ενάντια στους εξωτερικούς εχθρούς τους , αλλά και ενάντια στην διαφωνούντες στο εσωτερικό τους και εναντίον των παρατηρητών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
An Israeli soldier uses an unmanned surveillance drone to monitor Palestinians in the occupied West Bank city of Hebron in 2015 (AFP)
An Israeli soldier uses an unmanned surveillance drone to monitor Palestinians in the occupied West Bank city of Hebron in 2015 (AFP)
Το Ισραήλ μπορεί δικαίως να ισχυριστεί ότι είναι πρωτοπόρο εδώ, ελέγχοντας και καταπιέζοντας τους πληθυσμούς που βρίσκονται υπό την εξουσία του. Αλλά δεν ήταν πρόθυμο να κρατήσει τα χερια του μακριά απ την τεχνολογία του Μεγάλου Αδελφού, και προχώρησε αναθέτοντας την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των διαδικτυακών εργαλείων σε απόφοιτους των διαβόητων μονάδων ασφαλείας και στρατιωτικών πληροφοριών.

Ωστόσο, το Ισραήλ επιβάλλει σιωπηρά κυρώσεις σε τέτοιες δραστηριότητες, υποχρεώνοντας αυτές τις εταιρείες να έχουν ειδικές άδειες εξαγωγής - και συχνά οι πιο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ασφαλείας της χώρας συμμετέχουν στενά στο έργο τους.

Εντάσεις με την Silicon Valley

Μόλις αποστρατευτούν , οι Ισραηλινοί μπορούν να εξαργυρώσουν τα χρόνια εμπειρίας που έχουν αποκτηθεί στην κατασκοπεία Παλαιστινίων, ιδρύοντας εταιρείες που αναπτύσσουν παρόμοιο λογισμικό για γενικότερες εφαρμογές.

Οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης στο Ισραήλ είναι ολοένα και πιο συνηθισμένες στην ψηφιακή μας ζωή. Ορισμένες έχουν σχετικά καλοήθη χρήση. Το Waze, το οποίο παρακολουθεί την κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους, επιτρέπει στους οδηγούς να φτάνουν στους προορισμούς ταχύτερα, ενώ η Gett ζευγαρώνει τους πελάτες με τα γειτονικά ταξί μέσω του τηλεφώνου τους.
Falcon Eye: The Israeli-installed mass civil surveillance system of Abu Dhabi

Read More »
Αλλά κάποιες από τις πιο κρυφές τεχνολογίες που παράγονται από Ισραηλινούς προγραμματιστές βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην αρχική στρατιωτική μορφή τους.

Αυτό το ενοχλητικά επιθετικό λογισμικό πωλείται τόσο σε έθνη που επιθυμούν να κατασκοπεύουν τους πολίτες τους ή τα ανταγωνιστικά κράτη, όσο και σε ιδιωτικές εταιρείες που ελπίζουν να κερδίσουν ένα πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους ή να εκμεταλλευτούν καλύτερα εμπορικά τους πελάτες τους και να τους χειραγωγήσουν .

Αφού ενσωματωθούν σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με δισεκατομμύρια χρήστες, αυτά τα spyware προσφέρουν στις κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας μια δυναμική με σχεδόν παγκόσμια προσέγγιση. Αυτό εξηγεί την ενίοτε τεταμένη σχέση μεταξύ των ισραηλινών τεχνικών εταιρειών και της Silicon Valley, καθώς η τελευταία πασχίζει να αναλάβει τον έλεγχο αυτού του λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας - όπως υπογραμμίζουν δύο συγκρουόμενα, πρόσφατα παραδείγματα.


"κιτ κατασκοπείας" κινητού τηλεφώνου

Ως ένδειξη αυτών των εντάσεων, το WhatsApp, μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στο Facebook, ξεκίνησε την πρώτη σχετική αγωγή σε ένα δικαστήριο της Καλιφόρνια την περασμένη εβδομάδα κατά της NSO, της μεγαλύτερης εταιρείας παρακολούθησης του Ισραήλ.

Το WhatsApp κατηγορεί την NSO για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Σε μια περίοδο μόλις δύο εβδομάδων που λήγει στις αρχές Μαΐου και εξετάζεται από το WhatsApp, η NSO αναφέρεται ότι έχει στοχεύσει τα κινητά τηλέφωνα περισσότερων από 1.400 χρηστών σε 20 χώρες.
A woman uses her iPhone in front of the Israeli NSO group building in Herzliya in 2016 (AFP)
Το λογισμικό spyware της NSO, γνωστό ως Pegasus, έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρων, θρησκευτικών ηγετών, δημοσιογράφων και εργαζομένων στην παροχή βοήθειας. Το Reuters αποκάλυψε την προηγούμενη βδομάδα ότι ανώτεροι αξιωματούχοι συμμάχων των ΗΠΑ έχουν επίσης αποτελέσει στόχο της NSO.

Αφού αναλάβει το τηλέφωνο του χρήστη χωρίς να το γνωρίζει, το Pegasus αντιγράφει δεδομένα και ενεργοποιεί το μικρόφωνο για παρακολούθηση. Το περιοδικό Forbes το περιέγραψε ως το "πιο εισβολικό κιτ κατασκοπείας στον κόσμο".

Η NSO έχει αδειοδοτήσει το λογισμικό σε δεκάδες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων διακεκριμένων καθεστώτων καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Καζακστάν, το Μεξικό και το Μαρόκο.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει παραπονεθεί ότι το προσωπικό της είναι μεταξύ αυτών που στοχεύουν τα κατασκοπευτικά λογισμικά της NSO. Έχει καταθέσει επί του παρόντος μια νομική αγωγή κατά της ισραηλινής κυβέρνησης για το οτι παραχώρησε στην εταιρεία αυτή άδεια εξαγωγής των προγραμματων της.

Δεσμοί με τις ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας

Η NSO ιδρύθηκε το 2010 από τους Omri Lavie και Shalev Hulio, που και οι δύο σύμφωνα με πληροφορίες είναι απόφοιτοι της διακεκριμένης Μονάδας Στρατιωτικών Πληροφοριών του Ισραήλ 8200.

Το 2014, πληροφοριοδότες αποκάλυψαν ότι η μονάδα αυτή συστηματικά κατασκόπευε Παλαιστίνιους, ψάχνοντας μέσω των τηλεφώνων και των υπολογιστών τους για ενδείξεις σεξουαλικών παρατυπιών, προβλημάτων υγείας ή οικονομικών δυσκολιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τους πιέσουν να συνεργαστούν με τις στρατιωτικές αρχές του Ισραήλ.

Οι πληροφοριοδότες έγραψαν ότι οι Παλαιστίνιοι ήταν "εντελώς εκτεθειμένοι σε κατασκοπεία και επιτήρηση από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για πολιτικές διώξεις και για να δημιουργήσει διχόνοια στην παλαιστινιακή κοινωνία στρατολογώντας συνεργάτες και οδηγώντας τμήματα της παλαιστινιακής κοινωνίας ενάντια στον εαυτό της".

Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι δίδουν άδειες εξαγωγής στην NSO, ο υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης Zeev Elkin αρνήθηκε την περασμένη εβδομάδα "συμμετοχή της ισραηλινής κυβέρνησης" στην πειρατεία του WhatsApp. Είπε στο ισραηλινό ραδιόφωνο: "Όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν έχει να κάνει με το κράτος του Ισραήλ".

Παρακολούθηση από κάμερες

Την ίδια εβδομάδα που το WhatsApp κίνησε τη νομική του δράση, το αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι NBC αποκάλυψε ότι η Silicon Valley είναι παρ ολα αυτά πρόθυμη να προσεγγίσει τις ισραηλινές αρχές που εμπλέκονται βαθιά σε καταχρήσεις που σχετίζονται με την κατοχή τέτοιων προγραμμάτων .
The 'significant expansion' of Israeli spyware use in the Gulf and beyond

Read More »
Η Microsoft έχει επενδύσει πολλά στην AnyVision για την περαιτέρω ανάπτυξη εξελιγμένης τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, η οποία ήδη βοηθά τους Ισραηλινούς στρατιωτικούς να καταπιέζουν τους Παλαιστίνιους.

Οι συνδέσεις μεταξύ της AnyVision και των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας μόλις και μετά βίας αποκρύπτονται. Η συμβουλευτική επιτροπή της περιλαμβάνει τον Ταμίρ Πάρντο, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Μοσάντ του Ισραήλ. Ο πρόεδρος της επιχείρησης, Αμίρ Κέιν, διετέλεσε στο παρελθόν επικεφαλής της Malmab, της διεύθυνσης ασφαλείας του υπουργείου Άμυνας.

Το βασικό λογισμικό της AnyVision, Best Future, έχει ονομαστεί "Κατοχή μέσω Google" επειδή η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να αναγνωρίσει και να εντοπίσει οποιονδήποτε Παλαιστίνιο, αναζητώντας υλικό από το εκτενές δίκτυο καμερών επιτήρησης του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα εδάφη.


Σοβαρή ανησυχία

Παρά τα προφανή δεοντολογικά προβλήματα, η επένδυση της Microsoft υποδηλώνει ότι μπορεί να στοχεύει στην ενσωμάτωση του λογισμικού στα δικά της προγράμματα. Αυτό έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία μεταξύ των ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Shankar Narayes της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών προειδοποίησε για ένα μέλλον πολύ οικείο στους Παλαιστίνιους που ζουν υπό την ισραηλινή κυριαρχία: "Η εκτεταμένη χρήση της παρακολούθησης προσώπου φέρνει τα πάνω κάτω και θα αρχίσουμε σιγά σιγά να γινόμαστε μια κοινωνία όπου όλοι παρακολουθούνται, ό,τι και να κάνουν, όλη την ώρα", δήλωσε ο Narayes στο NBC.

"Η αναγνώριση προσώπου είναι πιθανότατα το πιο τέλειο εργαλείο για πλήρη κυβερνητικό έλεγχο σε δημόσιους χώρους".

Σύμφωνα με τον Yael Berda, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Ισραήλ διατηρεί κατάλογο περίπου 200.000 Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη που τελούν υπό παρακολούθηση όλο το εικοσιτετράωρο. Τεχνολογίες όπως η AnyVision θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση αυτής της τεράστιας ομάδας υπό συνεχή παρακολούθηση.

Πρώην υπάλληλος της AnyVision δήλωσε στο NBC ότι οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίστηκαν ως πεδίο δοκιμών. "Η τεχνολογία δοκιμάστηκε στο πεδίο σε ένα από τα πιο απαιτητικά περιβάλλοντα ασφαλείας του κόσμου και τώρα το προωθούσαμε στην υπόλοιπη αγορά", ανέφερε.

Ανάμιξη στις εκλογές

Η ίδια η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη χρήση αυτών των τεχνολογιών κατασκοπείας στις "ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς η κατοχή τους έχει γίνει το επίκεντρο της διαμάχης στον κυρίαρχο πολιτικό διάλογο.

Στο "Ηνωμένο Βασίλειο, σημαντική ήταν η αλλαγή του πολιτικού κλίματος με την εκλογή του Jeremy Corbyn, ενός επί μακρόν Παλαιστίνιου ακτιβιστή για τα δικαιώματα, ως επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος. Στις "ΗΠΑ, μια μικρή ομάδα νομοθετών που υποστηρίζουν εμφανώς τον παλαιστινιακό σκοπό εκλέχθηκαν πρόσφατα στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένης της Rashida Tlaib, της πρώτης Παλαιστίνιας-Αμερικανίδας που κατέχει τέτοιο το αξίωμα.
US representatives Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib and Ayanna Pressley hold a news conference in Washington on 15 July (AFP)
US representatives Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib and Ayanna Pressley hold a news conference in Washington on 15 July (AFP)
Γενικότερα, το Ισραήλ φοβάται το ακμάζον διεθνές κίνημα αλληλεγγύης BDS (μποϊκοτάζ, εκχώρηση και κυρώσεις), το οποίο ζητεί μποϊκοτάζ του Ισραήλ -με πρότυπο εκείνο της Νοτίου Αφρικής κατά του απαρτχάιντ- μέχρι να σταματήσει να καταπιέζει τους Παλαιστίνιους. Το κίνημα BDS έχει αναπτυχθεί έντονα σε πολλές αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.

Ως αποτέλεσμα, οι ισραηλινές εταιρείες του κυβερνοχώρου έχουν εμπλακεί όλο και πιο βαθιά στις προσπάθειες χειραγώγησης του δημόσιου διαλόγου για το Ισραήλ, παρεμβαίνοντας προφανώς και σε ξένες εκλογές.

Ιδιωτική "Mossad για μίσθωση"

Δύο περιβόητα παραδείγματα τέτοιων εταιρειών έχουν γίνει σύντομα πρωτοσέλιδα. Η Psy-Group, η οποία λειτουργούσε ως "ιδιωτική Μοσάντ για ενοικίαση", έκλεισε πέρυσι αφού το FBI άρχισε να την ερευνά για παρέμβαση της στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016. Το "Πρόγραμμα Πεταλούδα", σύμφωνα με το New Yorker, αποσκοπούσε στην "αποσταθεροποίηση και διακοπή των αντι-Ισραηλινών κινημάτων εκ των έσω".

Το πρόγραμμα Μαύρος Κύβος, εν τω μεταξύ, αποκαλύφθηκε οτι το προηγούμενο έτος διεξήγαγε εχθρική επιτήρηση ηγετικών μελών της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα. Φαίνεται να συνδέεται στενά με τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ, και ήταν για μια περίοδο που βρισκόταν σε ισραηλινή στρατιωτική βάση.

Απαγορεύση από την Apple

Υπάρχουν κι άλλες ισραηλινές εταιρείες που επιδιώκουν να θολώσουν τη διάκριση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου χώρου.

Η Onavo, μια ισραηλινή εταιρεία συλλογής δεδομένων που ιδρύθηκε από δύο βετεράνους της Μονάδας 8200, αποκτήθηκε από το Facebook το 2013. Η Apple απαγόρευσε πέρυσι την VPN εφαρμογή της, λόγω αποκαλύψεων ότι αυτή παρείχε απεριόριστη πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών.
Israeli occupation: More of the same in 2019

Read More »
Ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Gilad Erdan, ο οποίος ηγείται μυστικοπαθούς εκστρατείας για τη δαιμονοποίηση ακτιβιστών της BDS στο εξωτερικό, είχε τακτικές συναντήσεις με μια άλλη εταιρεία, την Κοντούλ, πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση στο Haaretz. Αυτή η μυστική ομάδα, η οποία εξαιρείται από τους νόμους του Ισραήλ για την Ελευθερία της Πληροφόρησης, έχει λάβει περίπου 36 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση από την ισραηλινή κυβέρνηση. Οι διευθυντές και οι μέτοχοί της είναι η ελίτ ασφαλείας και πληροφοριών του Ισραήλ.

Μια άλλη ηγετική ισραηλινή εταιρεία, ειναι η Candiru, που πηρε το όνομα της από ένα μικρό ψάρι του Αμαζονίου που φημίζεται ότι εισβάλλει μυστικά στο ανθρώπινο σώμα, όπου γίνεται παράσιτο. Η Candiru πωλεί τα εργαλεία της για hacking κυρίως στις δυτικές κυβερνήσεις, αν και οι επιχειρήσεις της καλύπτονται από μυστικότητα.

Το προσωπικό της προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από τη μονάδα 8200. Σε ένδειξη του πόσο στενά συνδεδεμένες είναι οι δημόσιες και οι ιδιωτικές ισραηλινές εταιρείες που έχουν αναπτύξει τέτοιες τεχνολογίες , είναι το ότι ο γενικός διευθυντής της Candiru, Eitan Achlow, προηγουμένως ήταν επικεφαλής της Gett, της εφαρμογής υπηρεσίας ταξί.


Δυστοπικό μέλλον

Η ελίτ ασφαλείας του Ισραήλ εισέρχεται στη νέα αυτή αγορά για τον κυβερνοπόλεμο, εκμεταλλευόμενη -όπως ακριβώς έκανε και με το εμπόριο συμβατικών όπλων- έναν έτοιμο και αιχμάλωτο παλαιστινιακό πληθυσμό, στον οποίο μπορεί να δοκιμάσει την τεχνολογία του.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Ισραήλ εξοικειώνει σταδιακά τις δυτικές χώρες σε επιθετικές και καταπιεστικές τεχνολογίες που είναι επί μακρόν γνωστές στους Παλαιστίνιους.

Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου επιτρέπει μια εξελιγμένη φυλετική και πολιτική διαμόρφωση προφίλ. Η μυστική συλλογή και παρακολούθηση δεδομένων καταστρέφει τα παραδοσιακά όρια μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου χώρου. Και οι εκστρατείες στοχο ποίησης που εξαπολύονται διευκολύνουν τον εκφοβισμό, την απειλή και την υπονόμευση όσων διαφωνούν , όπως την κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που προσπαθεί να αναγκάσει τους ισχυρούς για να λογοδοτήσουν.

Εάν αυτό το δυστοπικό μέλλον συνεχίσει να εκτυλίσσεται, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι θα μοιάζουν όλο και περισσότερο με την Nablus, τη Χεβρώνα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα. 

Και θα καταλάβουμε όλοι τι σημαίνει να ζεις μέσα σε ένα κράτος παρακολούθησης που εμπλέκεται σε κυβερνοπόλεμο εναντίον όσων κυβερνά.


ABOUT JONATHAN COOK
Jonathan Cook: the View from Nazareth - www.jonathan-cook.net


5 σχόλια:

  1. Το συγκλονιστικό αυτό κείμενο αφιερώνεται εξαιρετικά στους λαλίστατους υπερασπιστές του Ισραήλ ως δήθεν της "μοναδικής δημοκρατίας της Μέσης Ανατολής". Το βαθύ ισραηλινό κράτος συνιστά παγκόσμια απειλή κατά της ειρήνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, το Ισραήλ είναι η μόνη δημοκρατική χώρα τής περιοχής, εκτός κι αν εσύ ξέρεις κάποια άλλη. Το γεγονός και μόνον ότι ο συντάκτης τού άρθρου κατοικοεδρεύει εδώ και 18 χρόνια ανενόχλητος στην Ναζαρέτ και γράφει ελεύθερα, αυτό αποδεικνύει. Και να ήταν μόνον αυτός! Κι άλλοι, όχι μόνο κατοικούντες στο Ισραήλ, αλλά Ισραηλινοί οι ίδιοι γράφουν ελεύθερα την γνώμη των κατά τής ισραηλινής πολιτικής και των εκάστοτε κυβερνήσεων τής χώρας. Καθηγητές ισραηλινών πανεπιστημίων γράφουν πονήματα στυλ Ρεπούση, που στοχεύουν να αποδείξουν ότι δεν υπάρχει ... εβραϊκό έθνος κλπ., κι εξακολουθούν να διδάσκουν ανενόχλητοι. Σε ποιο άλλο κράτος τής περιοχής μπορεί να γίνεται αυτό; Για να μην μιλήσω για τούς πολιτικούς που δικάζονται και, αν πρέπει, φυλακίζονται, κάτι αδιανόητο ακόμη και για την ... "ευρωπαϊκή" (sic) Ελλάδα.

      Είναι γνωστό ότι απόστρατοι αστυνομικοί ιδρύουν γραφεία παρακολούθησης και διαλευκάνσεως υποθέσεων, δηλαδή γραφεία ντετέκτιβ. Μέχρις εδώ, ουδέν μεμπτόν. Όμως, πολλά από τα γραφεία αυτά, λόγω συλλογής πληροφοριών, εκφυλίζονται σε εγκληματικές εταιρείες εκβιαστών, τού κατ' εμέ ειδεχθεστέρου είδους ανθρώπων. Σημαίνει αυτό ότι φταίει η σχολή, στην οποία φοίτησαν, για να γίνουν αστυνομικοί, ή η υπηρεσία (ΕΛΑΣ/Ασφάλεια), στην οποία υπηρέτησαν; Ποιο είναι τάχα το "βαθύ ισραηλινό κράτος" και τρίχες κατσαρές;

      Διαγραφή
    2. Ελπίζω μετά κι απ' αυτό, να μην σού μένει η παραμικρή αμφιβολία ότι το Ισραήλ είναι ένα δημοκρατικό κράτος.

      Διαγραφή
  2. Να λοιπον που υπαρχει ενα κρατος που θα εκανε υπερηφανο τον Αδολφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άρθρο πυρηνικής τεχνολογίας αντάξιο ενός κριστιαν.Γραφω απο μια συσκευή την οποία απαγόρευσαν οι Αμερικανοί στον πρόεδρο τους να τη χρησιμοποιούει προ ετών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.