6/11/19

Ένα απέραντο “πλυντήριο” η Κύπρος - Εκτεθειμένη η κυβέρνηση



Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Η Κύπρος δεν είναι η μόνη χώρα, η οποία εφαρμόζει πρόγραμμα παραχώρησης υπηκοότητας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει υιοθετηθεί από διάφορα κράτη στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων και προϋποθέσεων. Το κύριο, το βασικότερο, είναι η προστασία της φήμης της χώρας, του κράτους. Αυτό και προφανώς σε σχέση με την κυπριακή εκδοχή του προγράμματος πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Δεν ήταν στην ατζέντα των διαχειριστών. Στην Κύπρο υιοθετήθηκε η λογική του αεριτζή, της αρπαχτής.

Το κράτος σωστά δεν πωλεί διαβατήρια. Ενθαρρύνει –κατά την ακρίβεια, θέτει ως προϋπόθεση– τις επενδύσεις, καθορίζοντας μια οροφή για το ύψος των χρημάτων. Την ίδια ώρα, το θέμα της παραχώρησης διαβατηρίων εισήλθε στο παιχνίδι του εμπορίου. Εισήλθε σε μια τροχιά, τη γνωστή, της αλυσίδας των ιδιωτικών συμφερόντων, που ενίοτε εμπλέκονται τα ίδια πρόσωπα, τα ίδια γραφεία. Εμπορευματοποιήθηκε η κυπριακή ιθαγένεια, το κυπριακό διαβατήριο και αυτό δύσκολα ανατρέπεται ως εικόνα.

Το θέμα συντηρείται στο προσκήνιο, καθώς είναι σαφές πως το σύστημα «έμπαζε νερά» από παντού. Λειτούργησαν τα γνωστά κανάλια υπόγειας συνεννόησης, που αφήνουν όλους ευχαριστημένους. Λειτούργησαν οι γνωστές συνεννοήσεις, που ο αποδέκτης αρπάζει το αίτημα στον αέρα και το υλοποιεί στο άψε-σβήσε. Δεν το κάνει, βεβαίως και για τα άλλα θέματα, όταν πρόκειται αιτήματα «κοινών θνητών» ή επηρεάζονται κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν από τον ήλιο μοίρα. Το θέμα δεν θα φύγει από το προσκήνιο, εφόσον όσα δημοσιοποιούνται επιβεβαιώνουν το σκάνδαλο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Slpress.gr

1 σχόλιο:

  1. Βλεπετε τπ μονοπωλιο στο πλυντηριο πρεπει να το εχει το CITY του Λονδινου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.