29/11/19

Θα μάθουμε ποτέ τα ονόματα για την κατασκοπεία και τις παράνομες παρακολουθήσεις που γίνονται στην Κύπρο;

Κυριάκος Πενηνταέξ  
Οι πληροφορίες καταδεικνύουν, επίσης, ότι στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και ενδεχομένως να προσφέρουν παράνομες υπηρεσίες παρακολούθησης, που αφορούν, κυρίως, οικονομικά δεδομένα και εταιρικές συναλλαγές
Ηυπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις, που δεν μπορεί ν' αποσιωπηθεί. Ενδεικτικές οι διαδοχικές δηλώσεις του Αρχηγού της Αστυνομίας, Κύπρου Μιχαηλίδη, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι «η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή» και ότι «υπάρχουν εξελίξεις στις έρευνες», αναφορές που δημιουργούν προσδοκίες ότι θα βγει φως στο τέλος του τούνελ. Από την άλλη, παραμένουν αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα, όπως:
- Γίνονταν και γίνονται παρακολουθήσεις προσώπων και εταιρειών;
- Αν ναι, θα μάθουμε ποτέ τα ονόματα των θυμάτων, αλλά και τους αγοραστές των παράνομων υπηρεσιών;
- Η Αστυνομία θα ενημερώσει τα θύματα ως οφείλει για να πάρουν τα μέτρα τους;
- Αγόραζαν τέτοιες υπηρεσίες πολιτικά κόμματα; Αν ναι, ποια είναι αυτά;
- Γνώριζαν οι Αρχές την ύπαρξη παράνομων δραστηριοτήτων; Αν ναι, ποιους βαραίνουν οι ευθύνες;
Φύλλο και φτερό οι σέρβερ
Από τις εξετάσεις των ανακριτών διαφαίνεται ότι στους υπολογιστές και τους σέρβερ της εν λόγω εταιρείας, στη Λάρνακα υπάρχουν δεδομένα που είναι κρυπτογραφημένα.

Συνεπώς, οι ανακριτές δεν έχουν πρόσβαση επί τους παρόντος. Χρειάζονται κωδικούς και παραμένει άγνωστο, αν θα τους αποκτήσουν. Ωστόσο, υπάρχουν, όπως πληροφορούμαστε, και στοιχεία που δεν είναι κρυπτογραφημένα. Γι' αυτά υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης, αλλά πρέπει να γίνει μια διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ώρα.

Τα στοιχεία μετακινούνται σε ειδικά προγράμματα και τυγχάνουν επεξεργασίας, για να είναι εφικτή η πρόσβαση και αξιολόγηση.

Η Αστυνομία επιχειρεί να στοιχειοθετήσει ενδεχόμενα αδικήματα εναντίον του Ισραηλινού διευθυντή της εταιρείας και για θέματα που αφορούν εξαπάτηση του κράτους και ψευδείς δηλώσεις σε σχέση με το βαν, το οποίο έχει κατασχεθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εισήχθη στην Κύπρο ως μετεωρολογικό όχημα, περνώντας και τον έλεγχο του τελωνείου, και στη συνέχεια αναβαθμίστηκε, σταδιακά, στο σημερινό κατασκοπευτικό υπερόπλο.

Στο “στόχαστρο” οι εταιρικές συναλλαγές

Οι πληροφορίες καταδεικνύουν, επίσης, ότι στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και ενδεχομένως να προσφέρουν παράνομες υπηρεσίες παρακολούθησης, που αφορούν, κυρίως, οικονομικά δεδομένα και εταιρικές συναλλαγές.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, άναψε πράσινο φως στην Αστυνομία, για να συνεχίσει τις έρευνες για το "κατασκοπευτικό" βαν.

Σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας αναφερόταν πως “δεν προκύπτει κανένας λόγος, ο οποίος θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει κώλυμα για την Αστυνομία, όπως συνεχίσει η ίδια τις έρευνες, τις οποίες έχει αρχίσει”. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα λήφθηκε ύστερα από αξιολόγηση στοιχείων που του κατέθεσε ο Αρχηγός του Σώματος. Σε δηλώσεις του ο Κύπρος Μιχαηλίδης, μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό, τόνισε πως “η σχέση που υπάρχει μεταξύ Αστυνομίας και της συγκεκριμένης εταιρείας είναι τέτοια που δεν παρεμποδίζει καθόλου την Αστυνομία να κάνει τις έρευνές της”.

Ερωτηθείς για το ποια είναι η σχέση της Αστυνομίας με την υπό διερεύνηση εταιρεία, ο Αρχηγός παρέπεμψε στις σχέσεις που έχει η δύναμη με όλα τα οργανωμένα σύνολα, αλλά και εταιρείες που ασχολούνται με θέματα ασφάλειας. "Υπήρξε μία περίπτωση, όπου η Αστυνομία κλήθηκε να προστατεύσει μια εκδήλωση επί μισθώσει, με το κόστος να καταβάλλεται από συγκεκριμένη συναγωγή. Όμως, δεν θα αναφερθούμε σε όλες τις περιπτώσεις.", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά και η τοποθέτηση του Αρχηγού απαντούσαν και στο ΑΚΕΛ, το οποίο θέτει θέμα ενδεχόμενης σύνδεσης της Αστυνομίας με την υπό διερεύνηση εταιρεία στην οποίαν ανήκει το κατασκοπευτικό βαν και εισηγείται τον διορισμό ανεξάρτητης Ερευνητικής Επιτροπής.

“Κυνήγι μαγισσών”

Για "κυνήγι μαγισσών" έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η υπό διερεύνηση εταιρεία "WiSpear", στην οποίαν ανήκει το κατασχεθέν από την Αστυνομία βαν. "Επαναλαμβάνουμε ότι το εν λόγω αυτοκίνητο δεν υπήρξε ποτέ ενεργό στην Κύπρο, παρά μόνο για δοκιμαστικούς σκοπούς και επιτόπιους ελέγχους... Δεδομένου του γεγονότος ότι η WiSpear θεωρείται μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της παγκοσμίως, η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να αναζητήσει μέσω της νομικής οδού την αποκατάσταση για τη ζημία που προκαλούν στη φήμη της και στην επιχειρηματική της δραστηριότητα εσκεμμένες απόπειρες αμαύρωσής της.”, αναφερόταν στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικηγόροι της εταιρείας μελετούν το ενδεχόμενο προσφυγής στο δικαστήριο, με στόχο την ακύρωση των αστυνομικών διαταγμάτων έρευνας στα γραφεία της, στη Λάρνακα.

Την Παρασκευή, τοποθετήθηκε, για πρώτη φορά, και ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, αναφορικά με τον λόγο που ενέκρινε άδεια οπλοφορίας στον Ισραηλινό Shahak Avraham Avni, παρά την αντίθετη άποψη της αρμόδιας Επιτροπής.

"Η άδεια οπλοφορίας παραχωρήθηκε, λόγω των αυξημένων κινδύνων, συνεπεία τρομοκρατικής απειλής που διέτρεχαν πρόσωπα και συμφέροντα προσώπων εβραϊκής καταγωγής, όπως ρητά αναφέρονται σε σχετική έκθεση της Αστυνομίας, και οι οποίοι αξιολογούνταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας, για σκοπούς λήψης αυξημένων μέτρων ασφάλειας”, ανέφερε, για να προσθέσει ότι η έγκριση της άδειας οπλοφορίας παραχωρήθηκε νόμιμα και ότι η εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής είναι συμβουλευτικού περιεχομένου.

Σημερινή

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.