15/11/19

Γιατί ο συνεργάτης του Τραμπ μπλόκαρε την απόφαση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στη Γερουσία

  • (Φωτ.: en.wikipedia.org)
«Να διεκπεραιώσει το παρόν»! Αυτή ήταν η πρόθεση του Λίντσεϊ Γκράχαμ, του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή και στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ που μέσω ταχείας διαδικασίας μπλόκαρε απόφαση της Γερουσίας που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μόλις μία ώρα μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αντίρρησή του με το ψήφισμα της αναγνώρισης, όπως είπε, δεν είχε στόχο «να χρυσώσει την Ιστορία ή να προσπαθήσει να την ξαναγράψει αλλά να διεκπεραιώσει το παρόν».
Ο αρχηγός της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ θα μπορεί πάντα μέσω της καθιερωμένης διαδικασίας να θέσει την απόφαση αυτή προς ψήφιση. Ωστόσο η ενέργεια του Γκράχαμ προκάλεσε την οργή των Δημοκρατικών. «Αν δεν μπορείτε να καταγγείλετε μια Γενοκτονία, τότε για ποιο πράγμα αγωνίζεστε Λίντσεϊ Γκράχαμ;» έγραψε στο Twitter η δημοκρατική βουλευτής Κάθριν Κλαρκ.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ που είχε κινήσει αυτή την ταχεία διαδικασία στην άνω βουλή δήλωσε ότι θα συνεχίσει να «αγωνίζεται μέχρι η Γερουσία να αναγνωρίσει επιτέλους αυτό το ιστορικό γεγονός».
Η Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από σχεδόν τριάντα χώρες και την κοινότητα των ιστορικών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από 1,2 εκατομμύριο έως 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σφαγιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τότε συμμάχου της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας. Η Τουρκία αρνείται τον όρο «γενοκτονία».
Η υιοθέτηση της απόφασης με 405 ψήφους επί συνόλω 435 στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, που την είχε καταγγείλει ως «προσβολή» και ως ένα μέτρο «άνευ ουδεμίας αξίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.