18/11/19

Η κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων είναι πράξη παράνομη



Joachim Grispolakis

Από την παρέμβασή μου στην εκπομπή "Πρωϊνή Ζώνη" της ΕΡΤ1 με τρους δημοσιογράφους κ. Παγώνη και κα Κασσιμάτη:

1. Σε καμμία χώρα, πλην Ελλάδας, υπάρχει νομοθετημένη η έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου, δεδομένου ότι η ελευθερία έκφρασης γνώμης, διδασκαλίας και έρευνας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες.
2. Η κατάληψη πανεπιστημιακών χώρων είναι πράξη παράνομη, αντισυνταγματική και αντιακαδημαϊκή, αφού διαλύει το πανεπιστήμιο και ακυρώνει το ρόλο του.
3. Η Ελλάδα είναι μοναδική χώρα στον κόσμο, στην οποία τα πανεπιστήμια διοργανώνουν τα επιστημονικά συνέδρια σε χώρους - κατά κανόνα - εκτός πανεπιστημίων. Και αυτό για δύο λόγους: (α) ντρέπεσαι να δείξεις τους βαμένους και ταπετσαρισμένους τοίχους με συνθήματα και αφίσες παρατάξεων και κομμάτων, (β) ακόμη και την παραμονή έναρξης του συνεδρίου δεν γνωρίζεις εάν οι χώροι διεξαγωγής των συνεδριάσεων και ομιλιών θα είναι διαθέσιμοι, λόγω ενδεχόμενης κατάληψης ή έκτακτης συνέλευσης μερίδας φοιτητών.
4. Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες εξαίρετων καθηγητών έφυγαν για το εξωτερικό, προκειμένου να βρουν ένα περιβάλλον κατάλληλο για έρευνα και διδασκαλία.
5. Η αξιολόγηση με εξωτερικούς αξιολογητές διεξήχθη στο διάστημα 2012-2014 από την ΑΔΙΠ. Αυτή ανέδειξε τμήματα και σχολές εξαίρετης ποιότητας και αριστείας, αλλά και σχολές, που χαρακτηρίζονται από υβριδική στελέχωση.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.